5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS.

oleh Team Richworks pada 16 May 2017

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 000

Dah nak masuk setengah tahun 2017, musim perayaan pun dah nak tiba. Tapi, tak pernah nampak pun duit bisnes. Tak tahu pergi mana. Staff pun asyik keluar masuk, stok yang ada pun tak tahu berapa yang tinggal.

Kenapa jadi macam ni? Pening dah kepala memikirkannya.

Kami nak share dengan anda 5 sebab penting kenapa bisnes anda tak terurus. Ramai orang ingat bisnes setakat buat sales tapi sebenarnya pengurusan bisnes juga penting.

Bila bisnes tak terurus, sales dan marketing juga akan kelam kabut. Anda baca dan fikirkan. Lepas tu, share dengan ramai rakan-rakan supaya mereka pun dapat manfaatnya.

1. Tak Jaga Akaun Perniagaan Dengan Betul.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 001B

Mungkin anda dah biasa dengar kami cakap tentang peniaga yang rompak duit syarikat. Rompak duit syarikat maksudnya, ambil duit perniagaan ikut suka hati, tanpa rekod yang khas.

Walaupun anda tuan punya kedai, anda tak boleh ambil duit perniagaan macam tu je. Anda perlu ambi gaji untuk diri sendiri. Dan kawal nafsu nak berbelanja besar guna duit bisnes yang masuk hari-hari.

2. Kakitangan Tak Cekap.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 002B

Berapa ramai dari anda yang berbisnes tapi dah lebih sibuk dari makan gaji? Pemilik kedai kerja lebih teruk dari pekerja. Yang lebih sedih, peniaga kerja separuh mati tapi kakitangan tak buat cukup kerja, balik-balik peniaga juga yang buat sendiri.

Anda tak mungkin boleh besarkan perniagaan jika anda buat segalanya seorang diri. Bisnes akan huru hara dan anda takkan mampu urus semuanya sendiri.

3. Pengeluaran Tak Setimpal Permintaan.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 003B

Ramai peniaga, hanya tahu buat marketing, seronok buat sales dan tengok followers yang makin ramai tapi gagal nak pastikan pengeluaran produk yang boleh memenuhi permintaan.

Mulalah nanti ada masalah nak layan pelanggan yang nakkan produk segera, pengilang pula gagal nak keluarkan produk dalam kuantiti yang banyak. Lama kelamaan, nama bisnes pun boleh rosak.

4. Berniaga Dalam Ketakutan.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 004B

Satu lagi perkara yang bolehkan sebabkan bisnes jadi tak terurus ialah bila peniaga jalankan perniagaan dalam ketakutan.

Berniaga dalam ketakutan maksudnya berniaga tanpa akaun syarikat, tanpa bayar cukai, tanpa pendaftaran syarikat yang betul, tanpa audit akaun dan tanpa penuhi syarat-syarat dan peraturan yang ditetapkan.

Bila berniaga dalam ketakutan, nak buat marketing, nak promosi apa pun tak boleh. Semuanya takut badan-badan terbabit rasa takut.

5. Tak Ada Minda Usahawan Berjaya.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 005B

Bisnes akan jadi tak terurus bila anda peniaga tak ada minda usahawan berjaya. Anda buat tindakan kecil. Anda takut dan tak yakin nak terjah market dan berniaga besar-besaran.

Anda berniaga tapi takut nak berjaya. Sehingga anda rasa selesa dengan apa yang ada. Fikirkan. Anda macam mana?

#TeamRichworks #ResultMatters

 

Lagi mengenai artikel: Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start