9 Perkara Penting Untuk Bisnes Anda Berkembang ‘Exponentially’.

oleh Team Richworks pada 10 October 2017

 

Perkara penting dalam bisnes ialah untuk membinanya menjadi semakin besar.  Kami yakin ramai orang nak menjadikan bisnes semakin besar, tapi tak ramai tahu cara untuk melakukannya.  Ramai orang melihat modal sebagai halangan utama. Ada yang terpaksa berdikit-dikit menyimpan modal, ada yang terpaksa turun naik tangga bank nak buat pinjaman dan ada yang terpaksa bersusah payah mencari dana.

Tapi apa sebenarnya yang diperlukan untuk membesarkan bisnes secara menyeluruh?

Apa itu Model Bisnes ‘Eksponentially’?

Mengikut ahli ekonomi barat, “Model Bisnes Eksponential  ialah – Sebuah model bisnes pada asasnya menjelaskan tentang bagaimana sesebuah nilai itu dicipta dan diagih atau disalurkan dalam sesebuah syarikat. Ia sebuah peta aturan tentang apa sumber utama syarikat anda, siapa rakan kongsi anda dan apa yang berlaku terhadap nilai yang dikeluarkan oleh syarikat anda. Ini termasuk di manakah sebenarnya level nilai syarikat anda, bagaimana keadaan hubungan anda dengan pelanggan, apa saluran yang syarikat anda guna untuk menyebar produk atau nilai syarikat, apa segmen pelanggan syarikat, apa struktur kos syarikat dan ke mana aliran pendapatan syarikat. Model perniagaan eksponential memfokuskan pada kawasan  utama yang sama seperti model perniagaan tradisional – tetapi dengan matlamat yang sangat berbeza.”

Dalam bahasa mudah, bagaimana kita nak membesarkan bisnes kita dalam masa yang singkat sehingga 10 kali ganda, dan ianya melibatkan seluruh aspek dalam perniagaan, kita tak boleh nak besarkan satu-satu bahagian saja.  Contoh, tak mungkin anda boleh besarkan pengeluaran 10 kali ganda, tanpa besarkan jumlah sumber yang anda ada?  Kan pelik?

Kenapa Penting Untuk Ada Model Bisnes Eksponential

Nak bawa model bisnes anda dari 10% kepada 10X ganda bukan semata-mata mengenai skala pembesaran atau pengecilan. Anda perlu ubah cara anda lihat bisnes anda dan pasaran mana yang ia kuasai.

Nak bina model bisnes sebegini memerlukan imaginasi dan pemikiran yang eksponential juga. Tapi, perlu diingat, nak buat tak semudah macam yang disangka. Susah nak bayangkan semula keadaan bisnes anda dari sudut pandang baru jika anda hanya ‘duduk’ dalam organisasi dan menerima idea dari dalam sahaja.

Kadangkala idea paling hebat bukan berasal dari kalangan anda, tapi dari sumber luar, yang ada perspektif lebih luas dan segar tentang bagaimana keadaan sepatutnya wujud. Letakkan diri anda dalam sudut perspektif ‘orang luar’. Nak berjaya bina model bisnes yang eksponen, cuba untuk perhati dan pelajari dari contoh bisnes lain yang berkeuntungan lebih tinggi. Gunakan bahasa ringkas, pilih langkah yang strategik dan kenalpasti antilog anda – sesuatu yang bukan untuk anda tiru tapi pelajari asasnya.

Untuk ubah model bisnes pada 10X ganda, anda mesti bina nilai dengan cara meluaskan penggunaan teknologi dalam salah satu cabang asas tadi – contohnya dalam cadangan nilai, saluran atau sumber utama.

Amazon, Facebook, Snap, Airbnb dan Slack antara contoh syarikat yang berjaya ubah model bisnes mereka. Contoh, Airbnb membina platform perisian yang menghubungkan pelanggan (yang  mahukan tempat tinggal sementara) dengan pemilik rumah tumpangan. Dengan cara mengadaptasikan teknologi sedia ada bersama cadangan nilai alternatif, mereka telah mengangkat naik dan mempopularkan semula sumber yang kurang digunakan itu lantas mencipta nilai 10X tanpa memiliki walau sebuah bilikpun.

9 Perkara Penting Untuk Anda Berbisnes Exponentially

Berikut adalah 9 perkara yang akan bantu anda mentransformasikan model bisnes anda.

 1. Segmen pelanggan : Penyelesai kebanyakan masalah

Teknologi sekarang mampu buka ruang pada sebuah pasaran baru secara lebih luas dan viral. Dengan adanya syarikat atau organisasi yang mampu berkembang dan membawa model bisnes eksponential, jurang besar antara 7.5 billion populasi manusia dengan sumber keperluan mereka mampu dirapatkan. Banyak syarikat bermula dengan menawarkan SATU model perniagaan asas untuk SATU jenis kehendak pelanggan – contohnya UBER dan sistem pengangkutan personal lain, mereka akhirnya berkembang untuk penuhi kehendak lain seperti UberEATS atau UberHEALTH.

 1. Cadangan nilai syarikat : Platform penawaran servis berdasarkan maklumat pelanggan

Apabila sesebuah syarikat mengubah hala kepada lebih digital, mereka bukan saja membina versi baru produk atau servis mereka, tapi membina keseluruhan pasaran baru untuk apa yang mereka ada. Airbnb menyediakan tawaran tempat tinggal sementara; Slack mendigitalkan kolaborasi dan perkongsian ilmu mereka; selain sebuah firma genetic 23andMe menawarkan khidmat penyelidikan DNA pada sesiapa saja, berbanding terhad pada sesebuah badan organisasi atau individu sahaja. Sebenarnya, dalam bisnes, tak kisahlah anda dari industri apa sekalipun, anda perlu cari maklumat, pelajari dan ambil tahu bagaimana atau apa yang perlu anda digitalkan supaya anda bukan saja beri khidmat terbaik pada pelanggan anda tapi juga anda boleh bertukar-tukar nilai dengan mereka. Ia akan menjadi sebuah komunikasi dua hala, malah mungkin lebih lagi.

 1. Hubungan pelanggan : Bina sebuah komuniti yang gilakan anda

Anda mahukan 10X ganda? Anda perlu tukar pelanggan biasa anda kepada raving fan, dan mulakan kolaborasi dengan mereka. Contoh platform yang berkolaborasi dengan pelanggan mereka adalah Instagram – pengguna memanfaatkan pelbagai jenis filter yang disediakan dan perkongsian mereka beri pulangan besar pada Instagram! Snap juga begitu. Musical.ly pula membuka platform baru dimana pengguna boleh mencipta apa jua benda baru dan berkongsi dengan pengikut atau rakan mereka hanya dengan satu klik. Inilah kuasa viral yang bertindak sebagai ejen penyebaran atau saluran pemasaran bagi sesebuah syarikat.

 1. Saluran : Pelbagaikan jenis komuniti yang anda capai

Kolaborasi sosial – hubungkan media fizikal dan digital untuk mantapkan lagi tawaran nilai oleh syarikat. Inilah yang dilakukan oleh kebanyakan syarikat yang memiliki model bisnes eksponen. Rangkaian teknologi membantu menyebarluaskan lagi kandungan atau permintaan yang dimuat naik sendiri oleh pengguna. Jadi lebih ramai pengguna memberikan maklum balas, lagi tinggi nilai servis itu. Syarikat yang berkembang pesat akan menggunakan strategi ini sebagai pemangkin pada pemerolehan pelanggan, penglibatan dan nilai seumur hidup.

Aplikasi trafik Waze bergabung dengan GPS dan menyediakan data trafik terkini yang dimuat naik oleh penguna menggunakan teknik gamification dan ternyata ianya lebih menyeronokkan dan interaktif. Waze dibeli oleh Google pada harga $USD 1.3 billion dan pada waktu itu mereka cuma ada 100 pekerja sahaja. Kini? Waze menjadi nadi penggerak bagi hampir kesemua dari kita yang sentiasa on-the-go.

 1. Aktiviti utama – Lean Approach

Kenapa GE Capital semakin berkembang secara eksponen? Mereka menggunakan lean approach dalam semua fungsi asas bisnes dan ini meningkatkan dengan pantas kadar pembelajaran dan eksperimentasi mereka. Aplikasi pendekatan ini bermaksud anda membenarkan mereka yang terlibat untuk mengambil lebih risiko, dan anda kemudiannya dapat mengumpul data mengenai bisnes anda yang boleh digunakan untuk rujukan anda sendiri.

 1. Aktiviti utama, Sumber dan Rakan kongsi – Konsep algoritma pada titik asas.

Google – sampel syarikat paling hebat dibina atas dasar algoritma yang kemudiannya ditambah dengan pembelajaran menggunakan mesin. Stitchfix – sebuah syarikat peruncitan yang berkembang pesat dan memiliki 65 saintis data – menggunakan algoritma dalam kawalan dan teraju syarikatnya.

 1. Sumber Utama – Rangkaian budaya

Para pekerja seharusnya bekerja dalam satu cara yang berkait antara satu dengan yang lain dan berkongsi apa jua pengalaman atau pendapat mereka yang sebenar. Dengan cara memberikan mereka kuasa dan sokongan terbuka untuk lakukan apa yang mereka perlu, selain mempercepatkan kadar respon atau maklum balas mereka, 10X anda lebih tinggi peluangnya. Zappos, antara syarikat terawal yang mencipta budaya ‘holokrasi’ yang menyingkirkan kuasa jawatan profesional dan meningkatkan kuasa pekerja secara sama rata tanpa sebarang kerenah birokrasi. Microsoft turut cuba untuk menawarkan kolaborasi spontan, membina rangkaian dan kegunaan sosial dalam semua produk Office mereka.

 1. Rakan kongsi – Bina perhubungan yang bukan biasa-biasa

Banyak model bisnes di pasaran yang bermula dari sebuah perhubungan yang datang dari 2 cabang berbeza. Dua syarikat berlainan industri bekerjasama untuk mencipta nilai integrasi antara mereka dan pengguna. Syarikat Drone; Matternet dan Mercedes-Benz bekerjasama untuk membina sebuah solusi penghantaran integrasi yang berfungsi untuk mengubah cara pengguna menerima produk atau barangan mereka.

Prinsip terakhir ini mungkin jadi prinsip yang paling berkuasa untuk anda. Fikirkan jika anda perlukan semua sekali untuk bisnes anda. Prinsip ini boleh diaplikasikan untuk semua jenis industri. Kita selalu berfikir cara untuk mengubah bisnes dari dalam tapi pernahkah kita terfikir untuk mengubah hala dengan mencari rakan kongsi luar dan kembangkan lagi wilayah bisnes kita? Jadi, ada apa-apa hubungan dua hala yang anda dah bina tahun ini?

Bagaimana untuk bermula?

Leader bagi setiap model bisnes perlu mengatasi ketidakpastian mereka, perlu miliki sifat ingin tahu yang tinggi dan sabar, selain perlu ambil sedikit masa untuk belajar dari situasi sekeliling. Mulakan dengan menyediakan satu tujuan transformasi utama yang jelas kerana jika anda tak menuju kearah itu, anda takkan mula sampai bila-bila.

Kemudian, telitikan semula model bisnes anda. Mula pada item – aliran pendapatan anda, dan fikir bagaimana anda boleh menambah nilai. Perhatikan platform bisnes anda dan cari cara untuk ia bantu anda untuk transformasikan industri anda.

Untuk anda ubah model bisnes anda, anda perlukan teknologi dan tenaga bakat. Teknologi sebagai kuasa utama yang membenarkan anda untuk menggandakan apa jua sumber yang sebelum ini sedikit. Sama juga seperti tenaga bakat. Jika anda berjaya cari cara untuk bawa masuk tenaga kerja anda bersama dan berjaya harungi fasa paling sukar dalam proses transformasi anda, potensi 10X ganda anda pasti terbuka luas.

Masa untuk bermula? Sekarang atau tidak sampai bila-bila.

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

 • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

 • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

 • Post Terkini
 • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
 • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start