Apa Akibat Tak Bayar Cukai Pendapatan?

oleh Team Richworks pada 13 April 2018

Setiap tahun, bulan April adalah bulan yang penting. Kenapa? Bukan sebab April ni birthday korang tapi April ialah bulan untuk korang declare cukai pendapatan individu korang.

Tak kira anda kerja atau bisnes, mesti buat ni. Tapi korang tahu ke apa benda ni..?

Korang mesti tertanya-tanya, mengapa perlu patuh kepada undang-undang melibatkan Lembaga Hasil Dalam Negeri? Apa pentingnya?

Ni kami nak bagitau sikit, kalau korang tak jaga bab cukai pendapatan akibatnya…

  1. Akan kena denda dan ini melibatkan kebocoran cashflow atau poket korang
  2. Disekat daripada terbang atau travel ke luar negara, ini akan beri kesan besar kepada reputasi dan menyusahkan anda sendiri
  3. Pegawai dari Lembaga akan datang visit ke pejabat anda dan anda perlu spend time untuk entertain pegawai mereka (kena menjawab le…)
  4. Berisiko dikenakan tindakan mahkamah dan kesalahan samada didenda akan dipenjara!

Jadi disebabkan itu, kami di Richworks mahu share tentang ilmu asas melibatkan CUKAI PENDAPATAN. Supaya anda boleh elak situasi di atas daripada berlaku.

Sebab tu kami adakan Smart Income Tax Talk yang diadakan buat kali pertama hanya nak bantu korang declare cukai pendapatan individu sebelum tarikh tutup pada 30 April 2018 ini..

Sesi khas ini akan dijalankan oleh Tuan Nasrul Hadi, Akauntan Bertauliah – Malaysia Institute of Accountants (MIA). Di mana beliau akan share ilmu teknikal ini menggunakan bahasa yang lebih mudah difahami.

Objektif sesi ini adalah untuk pastikan korang dapat ilmu untuk patuh kepada cukai pendapatan. Takdelah asyik tak tahu apa-apa tentang cukai.

Selain itu, beliau akan share pelbagai manfaat yang anda akan raih jika patuh kepada undang-undang melibatkan CUKAI PENDAPATAN. Bayar cukai pun ada manfaat tau..

Amacam? Apa korang rasa?
InsyaAllah, bila ada ilmu ni korang takkan takut kat cukai lagi.

Lagi mengenai artikel: Blog, Pengumuman, Seminar, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start