Apa Ke Gila Selepas 20-tahun Setia Makan Gaji, Wanita Ini Berhenti Kerja Selepas “Jumpa” Dr Azizan? Jampi Apakah Ini?

oleh Team Richworks pada 14 August 2018


“Awak dah 20 tahun kerja kat sini, sekarang nak resign, nak buat bisnes….boleh ke? Suami ada insurans? Kalau ada apa-apa berlaku kat suami, macam mana nasib awak dengan anak-anak.?”

“Buat apa nak berniaga, kerja kan lagi senang…susah lah berniaga? Boleh berjaya ke?”

Inilah antara apa yang terpaksa dihadapi oleh Puan Salnita di hari dia ambil keputusan untuk berhenti kerja.

Setelah 20 tahun bekerja dengan penuh setia di tempat yang sama, setelah 20 tahun kerja dengan gaji dijamin terima setiap bulan, dia ambil keputusan nekad nak melepaskan jawatan sebagai seorang Lab Analyst di Makmal Kimia untuk bergelumang dengan periuk belanga dan kuali berniaga Char Kuey Tiaw dan Nasi Lemak di tepi jalan!

Gila ke apa dia ni?

Tapi, kalau dah nekad dengan keputusan yang dibuat, apa saja kita sanggup lakukan. Walaupun, jauh kat sudut hati..Puan Salnita pun tak pasti masa depan bisnesnya macam mana. Cuma dia yakin dengan kuasa Allah, dengan ilmu dan mentor yang dia ada.

Selama 20 tahun Puan Salnita bekerja di sebuah makmal di Pulau Pinang. Selama 20 tahun pendapatannya hanya meningkat dari RM1,000 ke RM4,000 – 20 tahun!

“Nak naik gaji pun kena mengemis.” kata Puan Salnita. Tapi sykurlah, itu pun kira banyak, kat tempat kerja lain langsung tak ada kenaikan atau kalau naik gaji pun, setakat RM50 setahun!

Setiap hari dia terpaksa telan rasa tak gembira dengan keadaan tempat kerja, walaupun susah nak solat, demi nak kejar gaji bulanan.

Puan Salnita Taharin mula follow Dr Azizan melalui Facebook Group Khas – Nak Ubah Hidup. “kat situ pun kami dah belajaq banyak benda…ilmu potensi diri, ilmu nak mulakan bisnes dan ilmu marketing asas” katanya.

Tahun lepas ketika dia hadir ke Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK), Puan Salnita dah tak senang duduk….dia rasa tertekan dan serba salah dengan keadaaanya sekarang, dia rasa dah tak selesa dengan keadaanya dan dia mula cari jalan. Apa saja yang Dr Azizan Osman share dalam program IMKK, macam panah yang kena tepat ke hatinya.

Setiap hari bermain dengan bahan kimia, Puan Salnita langsung tak tahu macam mana nak goreng Kuey Tiaw. Jauh beza oi….main bahan kimia dengan masak kuey tiaw!!

Dia belajar masak Kuey Tiaw melalui YouTube sahaja. Terinspirasi dengan kisah #AnakDidikDrAzizan – Tuan Aizat dengan King’s Char Kuey Tiaw di Port Dickson, Puan Salnita nekad nak hadiri Program marketing anjuran Richworks dulu sebelum memulakan bisnes.

Kalau dah nekad, kita sanggup cari jalan, betul kan?

“Kami bukak gerai kat Bayan Lepas ni guna nama Jerung CKT. Nama tu pun kami dapat sebab Dr Azizan dok sebut jerung…jerung …jerung dalam kelas, tu yang kami ambik nama tu..”

Sebagai Lab Analyst, apa lah yang dia tahu pasal nak masak char kuey tiaw untuk bisnes, dia memang tak ada langsung ilmu marketing. Semuanya dipelajari dari program Richworks. Nasib lah kami kat Richworks tak ada program memasak, kalau tak mungkin dia pun akan belajar ilmu memasak dari kami!

Baru saja memulakan bisnes bulan Mac 2018 lalu, hidup Puan Salnita sekarang dah huru hara dengan menu Kuey Tiaw Udang Special Ayam Goreng dan Nasi Lemak Udang Tunjuk Langit dan dah mampu buat sales mencecah RM800 sehari…

Baru berniaga 5 bulan dah boleh buat sales 5 angka sebulan, jauh sangat beza dengan gaji dia dapat setelah 20 tahun bekerja.

Korang nampak tak perbezaanya tu!

“Sekarang dah boleh simpan duit, dulu time kerja apa pun tak buleh…” Walaupun masih dalam proses nak betulkan bisnes tapi Puan Salnita dan suaminya bersyukur dengan hasil usaha mereka setakat hari ni.

Suka tengok semangat Puan Salnita dan suaminya ni. Bila ada Dr Azizan Osman buat live atau kelas secara online, mesti dia selalu join. Kalau tengok Facebooknya, penuh dengan gambar kuey tiaw dan nasi lemak yang boleh buatkan kita yang tengok ni pun boleh rasa lapar..

Kalau kita fikirkan, tak ramai yang BERANI buat tindakan macam dia – sanggup tinggalkan jawatan Lab Analyst , dengan lab coat yang putih bersih dan jadi peniaga char kuey tiaw dan nasi lemak, sarung apron lunyai setiap hari, memang satu yang gila…

Sembang dengan Puan Salnita ni dia share 3 perkara yang dia dapat dengan berguru dengan Dr Azizan Osman:

1) Sekarang, kawan-kawana di tempat kerja lama pun terkejut tengok perubahan dia yang lebih ceria dari dulu, dan lebih bersemangat. Dulu macam lemah je dan pergi kerja setakat nak dapat gaji je..

2) Dia dan suami tak pernah berniaga dan langsung tak terfikir boleh berniaga sendiri, nak buat marketing pun tak tahu, tapi sekarang dia dah yakin nak buat marketing dan sentiasa belajar lagi ilmu marketing.

3)“Kami mulakan sesuatu yang kami rasa mustahil satu waktu dulu..sekarang kami dah nampak hasilnya.” Ilmu dan doa buatkan dia gigih dan yakin dengan tindakan serta keputusan yang dia ambil.

P/S

Baca cerita Puan Salnita memang best, mesti korang rasa korang pun boleh berniaga, dan nak mulakan sekarang juga..! JANGAN! JANGAN buat jika korang tak tahu kunci kekuatan dan keyakinan dia. Sebelum NEKAD buat keputusan, kena ada ilmunya dulu.

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi
 

Ruangan Komen

Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start