Asalnya Wanita Ini Berniaga Nak Bantu Suami, Tapi Akhirnya Menyusahkan!

oleh Team Richworks pada 17 August 2018


Ramai wanita sanggup berhenti kerja untuk berniaga dengan niat nak bantu suami dan keluarga, tapi tak sangka akhirnya bisnes tak jadi, bukan setakat rugi tapi terhutang dengan bank,  sehingga susah kan suami.

Belum cerita lagi tentang tekanan yang terpaksa dihadapi yang selalu dilepaskan kepada suami dan anak-anak…

Puan Wan Surina pernah bekerja sebagai account assistant, dan selepas berkahwin dan bersalin anak pertama, suaminya minta dia berhenti kerja untuk jaga anak. Hidup dah bahagia tapi Puan Wan Surina tetap nak cari pendapatan sendiri.

Al-maklumlah, masa kerja dah biasa ada gaji RM2,000 sebulan, bila dah jadi surirumah ni..poket pun krik..krik je. Bermodalkan HANYA RM100, dia mula beli bahan untuk buat kraftangan dari rumah menggunakan ilmu dari Google dan dari saudara yang tolong ajar.

Tak sangka! Lepas dia upload gambar di FB, permintaan mula datang sehingga boleh buat sales mencecah RM6,000 sebulan! Banyak tu….dari RM100 jadi RM6,000! Korang boleh ke buat macam tu?

Demi cita-citanya yang besar, dia berhajat nak jadi supplier bahan kraftangan.  Maka dia pun buatlah satu perkara yang peniaga baru yang tak ada ilmu suka buat – APPLY LOAN bernilai RM30,000.

Semangat nak berniaga punya pasal, dia hadir ke IMKK tahun 2013. Selepas hadir IMKK Allah dengar semua doa dia dan dia terima berita menggembirakan di mana loan application berjumlah RM30,000 dah diluluskan.

Dengan loan yang dah lulus, dia pun pergi sewa kedai RM1,600 sebulan. Kan kata nak buat bisnes….TAPI, balik dari IMKK dia tidur! Satu apa ilmu yang Dr Azizan Osman ajar dalam IMKK dia tak buat langsung. Tak pandai nak uruskan perniagaan dan  tak tahu nak jaga staff menyebabkan bisnesnya tahan hanya 6 bulan sahaja.

Dah terhantuk baru terngadah. Puan Wan Surina, cuba bertatih kembali untuk bangkit.  Dia mula follow balik Dr Azizan Osman dan ilmu-ilmu yang dishare di FB Azizan Osman dan laman YouTube.

Tapi bisnesnya masih sakit. Tak pernah ada duit.  Loan yang dia terima dah jadi beban hutang yang terpaksa dia bayar. Hidup makin stress sehingga selalu je dia tanpa sengaja melepaskan marah kepada anak-anak tersayang! Dia rasa bengang gila, sebab ada bisnes tapi orang sekeliling langsung tak pandang. Bisnesnya terpaksa ditutup. Dia rasa tak berguna sebab terpaksa bebankan suaminya pulak dengan hutang.

Katanya “Orang lebih pandangkan mereka yang bekerja.  Saya ada apa sis!  Motor je…”. Hidup punya susah sehingga ada masa terpaksa beli barang keperluan dapur guna duit syiling je! Makan nasi dengan telur dah jadi perkara biasa..

Kebengangan itu lah yang membuatkan beliau hadir kembali ke IMKK kali kedua akhir tahun lepas. Bila dia hadir dengan perasaan bengang yang tinggi, baru senang ilmu nak masuk.

Baru dia faham, berniaga bukan untuk kaya semata-mata tapi untuk memberi manfaat kepada orang lain. Dia terus mendaftar untuk hadir ke Program Marketing kami dan ambil seat khas Super Supreme.

Nak tahu apa jadi lepas tu?

Puan Wan Surina dapat ilmu nak buat sistem dropship untuk perniagaan DAPO KS nya.  Dia terus buat tindakan. Kali ni dia ikut cakap mentornya – Dr Azizan Osman. Dari tak tahu apa-apa, stuck dalam bisnes dan terseksa hidup menanggung hutang dia kini dah ada 30 orang dropshippers. Selepas pulang dari IMKK, program marketing dan program Richworks yang lain salesnya meningkat mencecah hampir RM30,000 sebulan dan ada 3 orang staff untuk bantu dia berniaga.

Dan sekarang dia tengah ditimpa masalah lagi!

Masalah order masuk banyak sangat dan mesin tak cukup nak ambil tempahan perkhidmatan sulaman custome made. Ini sebenarnya masalah bagus..masalah yang selalu dihadapi oleh #AnakDidikDrAzizan bila mereka mula hadir ke program dan buat tindakan…

Kata dia…3 perkara yang sangat terkesan yang dia belajar dari IMKK ialah:

1) Bila dia ingat kembali hidup time susah, dia rasa menyesal.  Akibat bisnes jatuh,  hidup dia stress, dia selalu marahkan anak-anak dan suami. Dan dia tak sedar, sebenarnya dia pun tak ambil kisah sangat tentang nak bayar zakat.  Selepas hadir ke program Richworks baru timbul kesedaran untuk jaga keberkatan dalam hidup. Sentiasa perlu jaga hubungan dengan Allah swt dan orang di sekeliling.

2) Nak berniaga perlu ada leadership, bukan main redah je.  Kita yang kena lead bisnes kita ni.

3) Ilmu penting untuk buat bisnes, terutama ilmu marketing dan branding.

P/S: Kadang-kadang kita terlalu sangat nak berjaya dalam hidup tapi kita tak ada ilmu menyebabkan kita ambil langkah yang salah, yang menyebabkan hidup lagi stress. Yang paling teruk kita terpaksa lepaskan stress, kekecewaan dan kebengangan kita kepada orang yang kita sayang…kan tak baik tu? Tak pasal-pasal, dah hilang pulak keberkatan dan kebahagiaan…

Faham ke faham?

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start