Bangga Tengok Wanita Ini Mampu Capai Hampir RM2,000 Sehari, Walaupun Baru Berniaga. Ini 3 Benda Yang Dia Buat Betul!

oleh Team Richworks pada 08 August 2018


Orang kata, baling je batu kat mana-mana, mesti akan terkena kepala #AnakDidikDrAzizan.

Maksudnya, pergi je mana-mana, masuk je kedai mana-mana, akan terjumpa dengan peniaga yang pernah hadir program Richworks.

Samada program asas yang dulu-dulu kami selalu buat di bandar besar seluruh Malaysia, atau dari program lanjutan lain.

Mereka ni akan gelarkan diri mereka ‘Student Doc’. Cara mereka berbisnes, lain macam sikit!

Bila korang masuk kedai mereka, akan rasa aura positifnya. Senyum sentiasa, bersih dan terurus je keadaan kedainya.

Try lah tanya “Student Doc ke?” Atau tanya “ Pernah pergi IMKK ke?” mereka akan berbangga kata “Ya!”

Macam pengalaman kami ke kedai makan Puteri Cabin yang terletak berhampiran hypermarket terbesar di Kuantan ni. Tengok Facebooknya pun dah timbul syak, “owner kedai ni mesti student doc?”

Bila sampai ke sana, cara dia ambik order dengan senyum dan ramah, cara dia santuni pelanggan kita dapat rasa aura positif dia..

Ramai orang datang ke kedainya walaupun baru dibuka. Kueytiaw udang galah dan kueytiaw sotong gergasi yang dihidangkan sangat fresh.

Bila dah habis makan, admin test power. “Pernah pergi IMKK ke..?”

“ Ye betul.. 2 kali saya pergi. Kali pertama dengan kawan, kali kedua bawak suami.”

Admin pun tanya story dia sikit. Katanya dulu dia berniaga nasi ayam, “tapi tak jadi sangat. Berniaga tapi takde ilmu..” . Lepas hadir IMKK pertama dia terus terinspirasi nak berniaga. Tapi taknak buat silap lagi. Jadi dia mulakan dengan jual penapis air. “Itu yang Doc ajar, mulakan dengan apa yang ada. Jadi agen penapis air, tak perlu modal banyak..” itu katanya.

Sedang kami berbual hari pun masuk Maghrib, tak dapat nak bercerita panjang. Tapi admin nak share, ini 3 perkara yang dia buat betul selepas hadir IMKK:

1) Lepas IMKK kedua akhir tahun 2017, dia buka gerai Puteri Cabin yang berkonsepkan seafood “ Alhamdulillah menjadi…!” katanya lagi gembira.

2) Selalu promote guna FB je, mulakan kecil. Tapi konsisten. Pendapatan sekarang dah cecah RM2,000 sehari, buka setiap hari sebulan… cer kira lah sendiri?

3) Sekarang dah ada 4 pembantu, tak lah berniaga sorang diri macam dulu. Boleh bantu orang lain juga cari rezeki. Dia nak datang IMKK November dan program lain selepas tu, InsyaAllah.

Sebelum balik admin kata admin Team Richworks, dua kali dia peluk admin sebab teruja sangat gamaknya…

You know…cerita kejayaan macam ni, dapat bertemu dengan bekas peserta Richworks yang kehidupan bertambah baik berkat ilmu dari mentor yang bersungguh nak lihat anak bangsa berjaya, dengan usaha yang komited, dengan nekad yang kuat nak ubah hidup…akan buat kami rasa tak sabar nak membantu lebih ramai orang lagi.

Tahniah Puan Wanida Anggun dari Puteri Cabin, kita jumpa di IMKK November nanti!

P/s: Jika korang ada impian, yang dah lama tertangguh, masih tak jumpa jalan.. InsyaAllah kami boleh bantu dengan ilmu dari mentor anda, Dr Azizan Osman yang dulu pun pernah bersusah payah berniaga macam-macam, pernah alami saat susah dalam hidup sehingga terpaksa gadai rumah mak sendiri kerana nak bayar hutang Ah Long, dan kini dah berjaya ada bisnes sendiri, salah satunya Richworks International Sdn Bhd yang dah 10 tahun membantu anak bangsa bina kejayaan dan tahap kewangan lebih baik.

Ada sesiapa nak dibimbing? PM kami sekarang.. team kami bersedia nak bantu anda.

#TeamRichworks

#IMKKNov2018

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi
 

Ruangan Komen

Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start