Beberapa Hari Ini Saya Rasa Agak Sentimental

oleh Azizan Osman pada 30 Jun 2015

dr azizan osman

Salam Ramadhan,

(Apa yang dikongsikan ini adalah kisah saya yang agak panjang tetapi saya percaya ia akan memberi inspirasi kepada yang benar-benar mahu mengubah hidup anda Insya-Allah. Jika anda mampu baca ini sehingga habis, anda mempunyai sikap seorang yang berjaya iaitu mereka fokus mulakan sesuatu dan lakukannya sehingga habis)

Beberapa hari ini saya rasa agak “sentimental” dan “instrumental” kerana Alhamdulillah tahun ini merupakan tahun ke-18 saya run business selepas saya berhenti kerja pertama makan gaji saya pada tahun 1997 sebagai Eksekutif Analisis Pelaburan di bawah sebuah syarikat broker saham KLSE di Melaka satu ketika dahulu. Masih jelas “drama” yang berlaku apabila saya buat keputusan berhenti kerja dan mahu berniaga, tetapi tidak dipersetujui oleh orang tua saya ketika itu. Tetapi saya teruskan juga walaupun tidak ada modal dan setiap perniagaan yang diceburi beberapa tahun ketika itu samada rugi atau gagal sehinggalah saya “terjebak” dengan meminjam dari Along pada tahun 2000 selepas kerugian “pelaburan” (skim cepat kaya) yang diajak oleh seorang kawan saya yang kemudiannya hilang ditelan bumi (Tak tahu ke mana).

Dan bagi yang sudah selalu baca atau dengar perkongsian jatuh bangun saya, anda pasti tahu betapa pedihnya hati saya pada waktu itu dan bertambah kecewa bila saya cuba untuk membuat temujanji dengan 3 jutawan Melayu yang saya tahu mereka juga dahulu bukan dari keluarga yang senang tetapi akhirnya berjaya membina perniagaan mereka dan berjaya. Tetapi permohonan temujanji saya ditolak atas pelbagai alasan. Dan pada waktu itu saya mahu berjumpa mereka bukanlah untuk meminta wang tetapi sekadar mahu bertanya kenapa dan bagaimana mereka boleh berjaya di dalam perniagaan mereka tetapi saya kecundang.

Saya almost give-up waktu itu tetapi Allah SWT yang Maha Memakbulkan doa saya ketika itu telah melorongkan saya berjumpa semula dengan seorang jutawan Cina yang saya kenali ketika saya cuba menjual tanah waktu saya jadi broker tanah (salah satu benda yang saya pernah buat tetapi tidak pernah dapat jual walau seinci tanah pun). Jutawan Cina ini tidak pernah bersekolah dan tidak pandai cakap Melayu tetapi disebabkan saya pandai cakap Cina dan bersekolah Cina selama 12 tahun, dia suka saya. Saya meminta untuk berjumpa dengan beliau dan dia mengajak saya ke rumah beliau (Tanpa perlu temujanji). Dan to make a long story short, dia tanya saya berapa tahun saya telah berniaga? Saya beritahu saya telah berniaga lebih 3 tahun.

Anda tahu apa dia cakap? Jika lu sudah berniaga lebih 3 tahun, lu mesti sudah jutawan? Sebab dia cakap, jika seseorang itu berniaga dengan strategi yang betul, tidak sampai 3 tahun boleh touch 1st Million. Saya jawab, saya bukan sahaja tidak buat satu juta ringgit tetapi saya berhutang dengan Along dan bank.

Dia menunjukkan kesilapan saya selama saya berniaga dan kerugian yang saya hadapi semua adalah berpunca daripada keegoan saya dan kebodohan saya. Pendeknya “BodSom” Bodoh Sombong! Tidak ada ilmu berniaga yang praktikal, tidak ada mentor jutawan yang saya follow atau belajar dari mereka serta saya ingat CGPA 3.72 saya belajar tentang business adalah cukup bagus untuk bina business dari kosong hingga jadi jutawan. Dia cakap, jika CGPA tinggi menjadikan seseorang itu jutawan, then dah ramailah yang belajar sampai Master atau PHD atau lecturer yang mengajar business pun dah jadi usahawan atau jutawan yang berjaya.

Tapi dia sekolah pun tidak, membaca pun tidak reti tetapi boleh berpendapatan lebih RM500,000 sebulan, ketika itu  dengan hanya berniaga barang-barang mentah eksport ke Singapura secara kecil-kecilan. Pada saat itu, saya rasa kena tampar 3,000 kali kanan dan kiri tanpa henti. Dia akhirnya suruh saya pergi cari mentor business dan pemasaran yang bagus yang bukan sahaja dah berjaya tetapi mahu mengajar saya dan pandai mengajar saya kerana dia tidak pandai mengajar dan tidak ada masa untuk ajar.

Ketika itu bulan Oktober tahun 2000, mana saya nak cari mentor? Mana nak cari jutawan yang nak ajar orang lain berjaya macam dia? Gila apa? Dan saya tidak mahu berniaga MLM. Saya dah cuba banyak kali sebelum itu buat macam-macam dan tidak jadi. Masa itu tidak ada seminar-seminar atau Klinik Usahawan Dr Azizan, kalau ada Insya-Allah saya akan commit belajar sebab ketika itu saya tahu, the only way untuk saya keluar dari seluruh masalah hutang saya, masalah kewangan saya dan masalah perniagaan saya adalah dengan mempunyai mentor usahawan dan jutawan yang telah terbukti berjaya dan follow sahaja exactly apa yang dia ajar sebab dia dah terbukti berjaya.

Selepas pertemuan dengan jutawan Cina tersebut, masalah dengan Along saya tidak selesai serta merta tetapi saya lebih berani menghadapi mereka untuk mengatur pembayaran semula walaupun perit. Saya buat keputusan untuk bekerja semula. Tapi saya berfikir kali ini saya mahu bekerja di tempat yang saya boleh belajar berniaga dan pemasaran kerana jutawan Cina tersebut seperti saya selalu sebut, Allah SWT Maha Menunjukkan jalan dan saya dilorongkan untuk memohon bekerja sebagai pelatih pengurusan di sebuah syarikat pengiklanan dan pemasaran di Melaka tetapi merupakan sebuah syarikat di bawah syarikat utamanya di London.

Pendekkan cerita, di sini saya dilatih membina business dan menjalankan kempen pemasaran untuk kontrak-kontrak projek di bawah syarikat-syarikat perbankan seperti HSBC, Standard Chartered, syarikat telekomunisasi seperti Telekom dan banyak lagi. Dan Alhamdulillah selepas menjalani latihan dan hit semua kriteria yang diperlukan, saya ditawarkan untuk mendaftarkan syarikat saya sendiri serta menjalankan projek-projek pengurusan pengiklanan dan pemasaran di bawah syarikat utama yang melatih saya. Alhamdulillah, pada umur saya 32 tahun iaitu pada tahun 2006, saya berjaya mencapai 1st million saya. 7 tahun saya membina syarikat tersebut bekerja siang dan malam sehingga saya mempunyai lebih 1,500 orang kakitangan dan ketika itu kami menguruskan projek untuk banyak jenama-jenama besar seperti TM, Celcom, Digi, Maxis, Makna, WWF, Starhub dan banyak kali di Malaysia, Singapura, Indonesia, Hong Kong dan Australia di bawah kontrak syarikat induk prinsipal saya sehinggalah pada tahun 2008 saya membuat keputusan untuk tamatkan kontrak syarikat saya di situ.

Panjang cerita kenapa saya buat keputusan tersebut dan ia banyak berkaitan dengan kebebasan masa saya dan masalah peribadi saya (Lain kali saya share). Pada tahun itu, tahun penuh dengan cabaran peribadi bagi saya. Dan saya sungguh bercelaru dengan langkah saya seterusnya. Selepas beberapa bulan memohon pimpinan dan petunjukNya, saya mula didatangi rakan-rakan yang berniaga yang meminta nasihat saya untuk mereka pasarkan produk atau perkhidmatan mereka which Insya-Allah tidak susah bagi saya kerana memang itulah kepakaran saya selama beberapa tahun run business advertising dan marketing serta sebagai marketing strategist. Business mereka start growing dan semakin ramai yang datang minta advise dan masa itulah saya buat keputusan untuk membina semula agensi pengiklanan dan pemasaran saya semula serta pada masa yang sama,  mula berkongsi ilmu dan pengalaman saya melalui seminar-seminar.

Tidak pernah saya bermimpi untuk run seminar sehingga beribu-ribu orang untuk berkongsi ilmu bisnes dan formula bagaimana merubah hidup serta tahap kewangan dalam masa yang singkat sebagaimana saya dibimbing oleh mentor-mentor saya dahulu.

Dari hanya 9 orang yang hadir ke seminar saya yang pertama pada penghujung bulan Jun 2008, hanya dalam masa setahun sahaja selepas itu seminar saya dihadiri lebih 4,500 orang di Mines Convention Seri Kembangan. Dan disebabkan bukti kejayaan dan perniagaan mereka-mereka yang follow exactly apa yang saya ajar di dalam seminar-seminar saya, ada yang berjaya membina pendapatan beratus ribu sebulan di dalam perniagaan yang mereka pilih. Ada yang surirumah, ada yang pelajar, ada yang engineer dan akhirnya berhenti kerja dan run full time business dan berjaya buat pendapatan sehingga berjuta setahun. Alhamdulillah. Ada doktor yang mempunyai klinik dan akhirnya dapat membuka beberapa cawangan klinik serta meningkatkan pendapatan setiap bulan.

Pendek kata, terlalu banyak saya saksikan di hadapan mata saya sehingga ke saat ini bagaimana ilmu dan formula yang saya kongsikan based on pengalaman business saya sendiri telah membantu ramai memperbaiki hidup, tahap kewangan mereka serta ramai yang akhirnya mempunyai lebih banyak masa dengan keluarga mereka. Ada yang hargai ilmu yang pernah diberikan dan ada yang dah lupa diri.

Sehingga hari ini, lebih 600,000 yang telah hadir dan belajar di seminar-seminar saya serta terlalu ramai yang telah menjadi bukan sahaja usahawan tetapi jutawan dan lebih ramai yang sedang pantas berkembang membina perniagaan mereka. Pada masa yang sama, portfolio clients untuk business advertising dan marketing kami juga growing sehingga kami telah berjaya consult dan bantu syarikat-syarikat SME serta beberapa syarikat yang saya uruskan dahulu pun mendapatkan khidmat nasihat syarikat agensi kami.

Dan Insya-Allah esok genaplah ulangtahun ke-7 Richworks Group of Companies bermula dari kosong sehingga sekarang mempunyai beberapa perniagaan utama iaitu sebagai Accredited Advertising Agency, Event Management Company, Leading Seminar & Training Company, Coaching Business, Syarikat Penerbitan Buku, Syarikat Corporate Advisory Services, E-Learning Education Platform, Integrated Marketing Consultant Firm, Property Investment Firm dan Insya-Allah akan melancarkan Kolej Keusahawanan saya sendiri yang sedang menunggu proses-proses kelulusan Insya-Allah akan dilancarkan hujung tahun ini.

Ada sesuatu yang saya “dapat” ketika saya jatuh semula pada tahun 2008 selepas saya menamatkan kontrak dengan syarikat sebelum ini yang membuatkan saya mahu berkongsi ilmu dan pengalaman bisnes serta kepakaran pemasaran saya. Saya membuat keputusan untuk menjadikan hidup saya lebih bermanfaat. Saya percaya pasti Allah SWT tidak jadikan jatuh bangun hidup saya dan perniagaan saya sebelum ini dengan sia-sia dan hanya sekadar untuk kejayaan diri saya. Waktu itu, saya mendapat “mesej” melalui hadis Nabi SAW ini yang bermaksud “Sebaik-baik manusia adalah mereka yang bermanfaat kepada ramai orang lain”.

Waktu itu saya terfikir, saya pernah gagal dalam business ketika saya mula-mula start business, saya pernah minta tolong dengan ramai jutawan tetapi tidak ada yang ada masa untuk bantu saya. Syukur,  Allah SWT lorongkan saya untuk jumpa dengan jutawan Cina tersebut yang hanya memberikan satu nasihat penting, cari mentor.

Jadi saya berfikir, jika saya dari tidak ada apa-apa dan kemudian saya ada mentor yang akhirnya telah memudahkan saya untuk membina perniagaan saya, saya fikir, pasti ramai di luar sana yang celaru dan tercari-cari halatuju bagaimana untuk mereka keluar dari masalah hutang mereka, bagaimana mahu perbaiki hidup mereka dan tahap kewangan mereka, pasti ramai terutamanya anak bangsa yang mahu dibimbing atau komited dibimbing. Cuma saya juga belajar sesuatu over these years ini selepas saya belanja berjuta ringgit setahun untuk buat seminar percuma saya sebelum ini sehingga tahun lepas hampir 140,000 hadir seminar saya secara percuma, saya dapati, bukan semua yang percuma itu bagus. Bila mereka bayar untuk dapatkan sesuatu, mereka lebih komited dan tindakan mereka lebih luar biasa. Dan bukan semua orang komited nak ubah hidup dia. “Udara hanya penting dan akan dihargai jika ia diberikan kepada mereka yang hampir lemas di dalam air”.

Akhir kata dari saya, hidup ini pilihan kita. Mereka yang mahukan dunia, mestilah ada ilmu dan orang yang mahukan akhirat, mestilah dengan ilmu dan orang yang mahukan kedua-duanya juga mestilah dengan ilmu. Ilmu yang terbaik bagi saya adalah ilmu dari mereka yang terbukti berjaya di dalam bidang mereka. Dan anda boleh dapatkan ilmu dengan buat kesilapan yang pastinya jika kesilapan membuat keputusan di dalam perniagaan, ia bukan sahaja akan merugikan banyak duit tetapi buang masa dan ia memberikan kesan kepada emosi kita.

Jika anda komplen perkongsian saya ini panjang, saya nak beritahu anda yang saya tidak pernah paksa anda baca. Saya mengambil masa menulis ini pagi ini kerana saya mahu coretkan sesuatu dan saya mahu kongsikan kisah saya ini buat inspirasi mereka yang memerlukannya. Saya juga ingin memberikan pesanan, tidak ada gunanya kerja atau bisnes kita jika akhinya ia membuatkan kita lalai kepada Allah SWT. Ia hanya akan bermanfaat jika ia mendekatkan diri kita kepadaNya dan ia bermanfaat untuk ramai orang lain.

Gaji saya dahulu RM1,500 sahaja sebulan. Keluarga saya bukan orang senang, arwah ayah saya kerja kerajaan sahaja dan mak saya surirumah sepenuh masa. Tetapi ia tidak menghalang seseorang untuk memperbaiki hidup keluarganya dan berikan kehidupan yang lebih baik kepada orang yang mereka sayangi.

Semua orang buang masa buat benda yang sama tetapi mengharapkan hidupnya berubah. Saya tahu ramai yang mahu ubah hidup tetapi ramai yang tidak mahu berguru atau belajar sebab egonya lebih tinggi dari Gunung Everest tetapi pokai. Macam saya dulu!

Ada banyak cara anda boleh dapatkan ilmu dan belajar dari pengalaman saya jika anda komited belajar. Saya cadangkan anda masukkan nama dan emel anda segera di blog saya azizanosman.com/blog sekarang kerana sebagai hadiah dari saya sempena 7 tahun Richworks ini, saya bakal berikan 5 modul siri dari seminar saya yang terbaru diajar secara online, anda hanya perlu tonton video saya tersebut dari komputer atau mobile phone anda nanti. Saya akan emelkan pelancarannya nanti dalam masa beberapa hari akan datang. Pastikan masukkan emel anda di blog saya seperti tertera di atas.

Untuk ubah hidup, kita perlukan ilmu dan bila kita ada ilmu next yang kita perlukan adalah KUASA TINDAKAN. Tidak ada kejayaan bagi orang yang MALAS, BERTANGGUH dan SUKA BERI ALASAN.

Jika apa yang saya kongsikan ini bermanfaat, pastikan anda sebarkan ia. “Sebaik-baik manusia adalah mereka yang memberi manfaat kepada RAMAI ORANG LAIN”. (Maksud Hadis)

Insya-Allah perjuangan saya belum selesai dan Richworks sedang berkembang ke Indonesia, India dan beberapa buah negara lain ke peringkat lebih tinggi lagi agar kami dapat bantu lebih ramai lagi.

Doakan kami.

Salam sayang.

Dr Hj Azizan Osman

Jurulatih Kejayaan & Pakar Pemasaran No.1 Asia

Lagi mengenai artikel: Blog, Kisah Saya, Siapa Dr. Azizan Osman, Tip Motivasi dan Inspirasi
 

Responses

  1. Aima 30 Jun 2015, 6:25 pm (#)

    Dr Azizan awesome!!

  2. Mohd Basir Ahmad 30 Jun 2015, 6:26 pm (#)

    komited belajar

  3. Azwan 30 Jun 2015, 6:27 pm (#)

    Saya berminat dgn vcd percuma yg ditawarkan…
    Alamat:
    No 133,lorong bunga patuma 9,
    Kepayan rumah murah,fasa 1,
    88100 kota kinabalu,
    Sabah

  4. Ainnal 30 Jun 2015, 6:34 pm (#)

    5 modul siri seminar

  5. roslina 30 Jun 2015, 6:37 pm (#)

    Sy nk kaya dan berjaya…
    hidup luar biasa

  6. Ana 30 Jun 2015, 6:38 pm (#)

    Assalamualaikum..doc
    Jika rezeki sy utk dptkn modul itu, bolehlah emelkan ke address sayang8461@yahoo.com..terima kasih

  7. Intan Kusuma Wati Yaakop 30 Jun 2015, 6:40 pm (#)

    Tq DAO selepas hadir IMKK Mei 2015, PGRM ,Cheras y jd berani & yakin untuk membuat tindakan & keputusan..
    hehe DAO nmpk smart dgn gaya camtu.

  8. baizura 30 Jun 2015, 6:42 pm (#)

    as salam doc..perkataan pertama terima kasih n yg bkn terakhir terima kasih…amat bermanfaat perkongsian yg d berikan…moga sy dlm kjayaan spertimana yg org lain kecapi..insya allah.

  9. zaharah salleh 30 Jun 2015, 6:44 pm (#)

    Saya juga mahu memberi manfaat kepada orang lain..
    Hidup luar biasa

  10. Nik Azman 30 Jun 2015, 6:45 pm (#)

    Saya kayaberjaya dan berjaya. Bebas kewangan.

  11. Shah 30 Jun 2015, 6:48 pm (#)

    Salam Dr Azizan, terima kasih atas post kali ini. Jika berpeluang saya ingin pergi ke workshop tuan tetapi saya sekarang di luar negara. Jika ada online version, saya hendak join!

  12. Baddrulshahyusof 30 Jun 2015, 6:54 pm (#)

    Thanks for sharing sifu

  13. hj. shaib hj. ismail 30 Jun 2015, 6:54 pm (#)

    usia 49 tahun.
    minat berniaga.
    4 orang anak masih belajar. Galak anak ceburi bisnis.

  14. Firdaus 30 Jun 2015, 6:54 pm (#)

    Berjaya dunia akhirat..
    in shaa allah

  15. nurdin bin Abdul rahman 30 Jun 2015, 6:58 pm (#)

    Hidup luar biasa…..

  16. rumaizi ahmad sanusi 30 Jun 2015, 6:59 pm (#)

    email ini tepat masanya diemailkn kepada saya. amat memerlukkn seorang mentor skrg ini.!

  17. Nassiem 30 Jun 2015, 6:59 pm (#)

    Dah bermcm syarikat saya bekerja tetapi masih tidak berjaya dgn cemerlang dlm kerjaya dan hidup..umur hampir 30 tahun tetapi saya masih tidak dapat memberi kesenangan pada kedua ibu bapa..jauh skali dapat membantu orang2 yg susah..semoga dr azizan boleh menjadi inspirasi kpd saya dan semua org serta byk membantu golongan yg susah..

  18. zamri hj masbol 30 Jun 2015, 6:59 pm (#)

    saya ingin berjaya di dunia dan di akhirat

  19. Ummu Muslimah 30 Jun 2015, 6:59 pm (#)

    Kisah jatuh bangun yang cukup bermakna..faham ke faham
    Hidup perlu jadi luar biasa..

  20. Nur Hiliana 30 Jun 2015, 7:04 pm (#)

    Terima Kasih..

  21. Liyana 30 Jun 2015, 7:06 pm (#)

    Saya mahu kaya dan berjaya dunia akhirat

  22. Yusuf Bin Saari 30 Jun 2015, 7:07 pm (#)

    Berminat ingin mengetahui lebih lanjut.

  23. Nurmadzly bin ahmad 30 Jun 2015, 7:19 pm (#)

    Saya perlu kan ketenangan dalam hidup Dan bebas hutang. Bantu Dan tunjuk ajar kan ilmu mu.

  24. Fizal Mubarak 30 Jun 2015, 7:23 pm (#)

    TAHNIAH.DR.AZ.OSMAN

  25. Nazril rahman 30 Jun 2015, 7:24 pm (#)

    memang mendalam sejarah Dr . Menjadi iktibar dan pedoman untuk kejayaan akan datang . InshaAllah dgn berkat doa kita sama2 mengubah hidup kita dengan pertolongan dariNya . Thanks Dr sanggup mengarang dari pagi untuk berkongsi pengalaman naik dan jatuh Dr sblum ini . Sy amat menghargainya .

  26. sahrilnizam bin mohamad 30 Jun 2015, 7:34 pm (#)

    Jazakallah khairan katihara atas perkongsian Dr. yang cukup bermakna. Moga akan terus kaya dan berjaya.

  27. Normah 30 Jun 2015, 7:34 pm (#)

    perkongsian yg sgt menyentuh hati….sy ingin mjadi seperti Dr n mjadikan Dr sbgi Mentor sy dlm mgubah kehidupan…

  28. Hafiz Rosila 30 Jun 2015, 7:48 pm (#)

    Hebat doc! Saya mmg sokong perjuangan doc! Sy doakan agar doc pnjg umur dan diberikan keberkatan dlm perjuangan doc agar ramai lagi anak bgsa yg boleh dididik. Insya Allah..

  29. Azlan Bin Ali Badri 30 Jun 2015, 7:49 pm (#)

    Satu inspirasi yg memacukan semangat saya utk ikut berjaya dlm perniagaan setelah membaca tulisan Dr. Haji Azizan Osman.

  30. Rose 30 Jun 2015, 7:50 pm (#)

    I wanna learn from you.

  31. fazrul 30 Jun 2015, 7:51 pm (#)

    Terima kasih dr.. saya masih belum kaya duit, tapi saya mendapat kesihatan, keluarga yg hebat, hidup lebih bahagia. Tq banyak banyak hidup saya telah banyak berubah

  32. Khairul 30 Jun 2015, 7:54 pm (#)

    Syabas doc..saya kaya dan berjaya..Amin Ya Rabb

  33. aza 30 Jun 2015, 7:56 pm (#)

    saya berharap dr. azizan boleh jadi mentor saya dan saya juga boleh berjaya memberi manfaat kepada orang lain walaupun hidup saya penuh dengan halangan dan kesukaran.

  34. syifa 30 Jun 2015, 7:57 pm (#)

    Saya ingin menjadi orang yang berjaya seperti Dr. Hj Azizan..

  35. azhanali 30 Jun 2015, 7:58 pm (#)

    Saya kaya dan berjaya dunia akhirat

  36. Zaharah salleh 30 Jun 2015, 8:00 pm (#)

    Saya juga mahu memberi manfaat kepada org lain… Dgn hidup yg luar biasa

  37. Sherrymaizura 30 Jun 2015, 8:04 pm (#)

    Sya ingin mengubah tahap kehidupan Sya ank branak dan membimbing ank2 ke jalan Yg di redhaI dan berjaya dunia akhirat.

  38. Maslina Malek 30 Jun 2015, 8:07 pm (#)

    Tahniah doktor Azizan Osman
    Terima Kasih atas segala tunjuk ajar yg telah mengubah hidup saya

  39. Mus 30 Jun 2015, 8:11 pm (#)

    Saya sangat menghormati sifat Dr yang sanggup bersusah payah dan berkorban untuk membantu orang lain untuk berjaya tidak seperti kebanyakan jutawan lain yang hanya mementingkan diri serta sibuk membina “empire” masing2 sahaja.

  40. azratul 30 Jun 2015, 8:16 pm (#)

    jatuh dan bangkit semula
    manisnya kejayaan selepas kegagalan
    tap energy DAO semoga terus berkongsi ilmu bermanfaat. saya kaya dan berjaya tq Allah

  41. azizan mohamad 30 Jun 2015, 8:20 pm (#)

    saya berharap sangat nk bahagiakan mak ayah..bantu saya doc..

  42. nur 30 Jun 2015, 8:20 pm (#)

    Saya nak kaya dunia untuk dilaburkan ke akhirat..amiin

  43. Nizam 30 Jun 2015, 8:23 pm (#)

    Saya nak kaya dan berjaya dunia akhirat

  44. Ahmad Nizar 30 Jun 2015, 8:35 pm (#)

    Terbaik..saya hendak ubah hidup saya.

  45. Raja Safuan 30 Jun 2015, 8:38 pm (#)

    Perkongsian inspirasi yang menyentuh qalbu. Terima kasih doc kerana banyak membimbing saya di dalam perniagaan.

  46. aleeya yasmine 30 Jun 2015, 8:38 pm (#)

    Sy amatur baru dlm dunia perniagaan dan juga perlukan mentor utk bimbing sy dlm perniagaan air tebu sy. .mohon beri sy info tentang kelas kelas yg akan diadakan sekitar johor/melaka. .Terima kasih tn azizan othman

  47. hasanbasri 30 Jun 2015, 8:40 pm (#)

    Syukur..ade rezeki saya akn belajar dgn tuan

  48. Abdul Hamid Shahdan 30 Jun 2015, 8:44 pm (#)

    Tunjuk ajar di perlukan bagaimana boleh saya berjaya dalam business saya dan seterusnya saya dapat mengajar lebih ramai lagi utk berjaya demi untuk meneruskan tanggungjawab sebagai Anak, ibu bapa dan sebagai rakan agar mereka juga berjaya dalam bisnea dan hidup.

  49. muhammad syafiq fitree 30 Jun 2015, 8:45 pm (#)

    saya kaya dan berjaya. 1st million pada tahun April 2017

  50. liza 30 Jun 2015, 8:49 pm (#)

    Saya ingin berjaya seperti anda

  51. Muhd Syarifuddin 30 Jun 2015, 8:52 pm (#)

    Saya ingin tanya pendapat master2 mcm mana nak menaikkan peniagaan keluarga tanpa mengunakan modal yang tinggi..

  52. khatijah 30 Jun 2015, 8:54 pm (#)

    Allahuakbar, semoga Allah metahmati doktor azizan, dapat merasai keikhlasan beliau, doakan saya juga saya dpt capai impian walaupun dgn adanya ‘situasi’ yg mencabar.

  53. faidzal 30 Jun 2015, 8:55 pm (#)

    thoorbaik….pengalaman hidup doc…banyak memberi inspirasi…

  54. Achik boom boom 30 Jun 2015, 9:00 pm (#)

    Terima kasih DAO

  55. Alfiana 30 Jun 2015, 9:07 pm (#)

    Saya mahu kaya dan Berjaya,saya mahu berani melawan ketakutan diri sendiri dan saya mahu kebebasan masa seperti Dr.

  56. Nur Mohd Iqbal 30 Jun 2015, 9:11 pm (#)

    Hadiah sempena 7 tahun Richworks. Moga ia bermanfaat buat saya

  57. Nurul 30 Jun 2015, 9:12 pm (#)

    1st time masuk ke sini.. mungkin juga ada hikmah Allah rezekikan saya baca artikel kat sini.. mudah2an manfaat..

  58. Roslan Md Desa 30 Jun 2015, 9:25 pm (#)

    Alhamdulillah doc
    Perkongsian ilmu dan cerita peribadi doc yang menarik . Saya bersyukur hasil dari program doc ,saya telah melahirkan lebih dari seratus anak didik bekam yang dikenali sebagai Bekam Masterpiece.

    Kini saya telah diiktiraf sebagai Jurubekam Klinikal dari HUSM(USM ) Kubang Kerian Kelantan, sebagai pemegang Diploma Eksekutif Jurubekam Klinikal. Dan juga dijemput sebagai fasilitator di Kampus USM Kubang Kerian untuk berkongsi ilmu bekam.

    Akhir sekali halalkan segala ilmu yang doc berikan samada berbayar ataupun percuma. Saya yakin ilmu dalaman lebih penting untuk meningkatkan diri seperti yang dikongsikan semasa imkk dan rkmj. In Shaa Allah mudah2an akan di recharge.

  59. LindaHilmi 30 Jun 2015, 9:29 pm (#)

    Terima kasih Dr. Azizan di atas perkongsian yg sangat bernilai ini. Pengalaman yang begitu berharga utk dijadikn panduan buat sy melangkah dlm dunia bisnes.

  60. Nur Auni Izzati 30 Jun 2015, 9:31 pm (#)

    Saya mahu hidup luar biasa dan bermanfaat utk orang lain !

  61. Khayrul shahril 30 Jun 2015, 9:32 pm (#)

    Saya rasai apa yg dikatakan terdesak untuk berubah & nak berjaya tapi belum berjaya.Bagus juga dengar pengalaman tuan ini,terima kasih berkongsi kepada orang ramai.

  62. mohamad ariff bin arifin 30 Jun 2015, 9:41 pm (#)

    Saya ingin mengubah kehidupan saya agar berjaya didunia lebih2 lagi diakhirat In syaa Allah

  63. Emy 30 Jun 2015, 9:51 pm (#)

    Wahhh..i wanna be like u la doc..i want to learn more..

  64. Hazim Shah 30 Jun 2015, 9:51 pm (#)

    dah cuba ubah diri,,tapi tak tau mana silap,,asyik lalai semula,,semoga kebangkitan kali ini dapat menjadikan sy abdi & khalifaahnya-NYA yg terbaik,,terutamanya dalam bidang biznes

  65. Mohd Saffuan 30 Jun 2015, 10:02 pm (#)

    Assalamualaikum Dr Azizan Osman,
    Saya inginkan video yang tuan akan berikan. Terima kasih. Saya doakan perniagaan tuan berkembang agar dapat membantu orang-orang lain yang ingin Hidup Luarbiasa. InshaAllah. Amin

  66. azhar 30 Jun 2015, 10:02 pm (#)

    Ya Allah,Jadikan aku usahawan jutawan yg beriman menjelang Dis 2017

  67. Nurnazihah 30 Jun 2015, 10:10 pm (#)

    Inspiring!

    Terima kasih mentor.

  68. Yusmaria 30 Jun 2015, 10:14 pm (#)

    saya bertanggungjawab ke atas hutang2 yg saya ada..jadi saya perlukan mentor yg dapat membimbing saya untuk menyelesaikan masalah saya…saya perlu kaya dan berjaya!

  69. KEYN AZIZ 30 Jun 2015, 10:21 pm (#)

    Daripada tahun 2010 mengenali dan mengikuti kelas doc. Memang cerita kisah hidup doc byk kali pun menjadi sumber inspirasi.

    Tq dr azizan osman. Saya pun mempunyai cerita nya tersendiri. Tetapi perubahan kerjaya dan diri disebabkan hadir ke kelas doc!!

  70. Nadhirah 30 Jun 2015, 10:23 pm (#)

    Terima Kasih Doc!

  71. mimi rozita 30 Jun 2015, 10:26 pm (#)

    Ingin ubah kejatuhan dan kegagalan dalam hidup….supaya berjaya,bergaya dan bahagia bersama anak2…

  72. TQ DR.semoga Allah memberi ganjaran sewajarnya utk Dr dan keluarga Aamiin 30 Jun 2015, 10:34 pm (#)

    TAHNIAH DAN TKASIH. SEMOGA ALLAH BERI GANJARAN SEWJARNYA BUAT DOC DAN KELUARGA..Aamiin

  73. Yusmaria 30 Jun 2015, 10:37 pm (#)

    saya perlu ubah hidup saya dari hidup yg biasa kepada luar biasa..

  74. Firdaus 30 Jun 2015, 10:47 pm (#)

    Saya mahu jadi kaya dan berjaya..saya mahu banyak wang banyak masa banyak impian dan saya boleh jaga mak ayah saya.

  75. zainudin 30 Jun 2015, 10:54 pm (#)

    Terima kasis doc atas pkongsian..amat bmanfaat utk yf nak merubah kehidupan yg lebih baik..

  76. Mohd Fuad Bin Basir 30 Jun 2015, 10:55 pm (#)

    Insyaallah permulaan y baik untuk berjaya..

  77. Norleen 30 Jun 2015, 10:58 pm (#)

    Terima kasih DAO.

  78. mohd johadi 30 Jun 2015, 10:59 pm (#)

    Terima Kasih diatas perkongsian Dr Hj Azizan Osman .
    Semoga Dr Hj Osman Dipanjangkan Umur agar dapat membantu
    lebih ramai orang untuk mencapai kejayaan.

  79. Nurul Asilah Binti Mahmood 30 Jun 2015, 10:59 pm (#)

    Terimah Kasih!! setiap apa yg DAO beri nasihat dn bimbingan mnguatkan lg semangat. insyaallh
    Saya kaya dan berjaya. Amin

  80. Syahirah 30 Jun 2015, 11:01 pm (#)

    Saya perlukan ilmu. Terima kasih Dr.

  81. mohd shalizan 30 Jun 2015, 11:03 pm (#)

    Terima kasih doc! Good story.

  82. jeffri 30 Jun 2015, 11:05 pm (#)

    terima kasih doc..amin2. semoga terus berjaya.di beri kesihatan tubuh badan perpanjangan dan jgn lupa share2 saja.ilmu2 nya

  83. M.khusyairi 30 Jun 2015, 11:06 pm (#)

    Doc..mcm mana nak key in email ke dlm blog ni..takde pun link yg boleh ridirected ke page utk dapatkan modul siri seminar yg terbaru itu

  84. Wan NurMuhammad Wan Mustafa 30 Jun 2015, 11:07 pm (#)

    Happiness bring profit not the other way round…

  85. Nursyafiqah 30 Jun 2015, 11:35 pm (#)

    Saya nak belajar berniaga . :)

  86. moh.rijal 30 Jun 2015, 11:43 pm (#)

    Terima kasih banyak saya ucapkan sama Encik, yang telah berkenan memberikan informasi demi kejayaan walaupun saya bertempat tinggal di Indonesia, sekali lagi sukses buat Encik

  87. m.amri b m.siran 30 Jun 2015, 11:47 pm (#)

    bahagia dan membahagiakan..alhamdulillah
    t.kasih DAO

  88. Nurul 30 Jun 2015, 11:47 pm (#)

    Terima Kasih DOC,semoga dimurahkan rezeki selalu,berjaya didunia dan Akhirat.Allahuma Aamin.

  89. muhamad asmawi 30 Jun 2015, 11:50 pm (#)

    memang terbaik…kisah yang boleh dijadikan tauladan yang sangT berguna kpd kita semua

  90. asri 30 Jun 2015, 11:56 pm (#)

    Terbaikkkkk!

  91. MOHD SYUKRI BIN HAMZAH 01 Julai 2015, 12:15 am (#)

    NAK JADI SOLEH KENE LAH RAPAT DENGAN ORANG SOLEH,NAK KAYA KENA TUNTUT ILMU DARI ORANG KAYA ,DAN NAK HIDUP SAME JER TAK PAYAH BUAT APA2 .

    SAYA NAK BERJAYA DI AKHIRAT DAN DUNIA

    DR HJ AZIZAN OSMAN I WANT TO BE LIKE YOU

  92. nurlia b narani 01 Julai 2015, 12:20 am (#)

    tq for sharing dao

  93. Baihaqi 01 Julai 2015, 12:22 am (#)

    Terbaik perkongsian yg bermanafat kpd semua utk dunia & akhirat

  94. Baihaqi 01 Julai 2015, 12:24 am (#)

    MESTI MESTI MESTI BOLEH

  95. Noor ita 01 Julai 2015, 12:24 am (#)

    Tq doc…..

  96. Nuramalina Mohd 01 Julai 2015, 12:40 am (#)

    Saya ingin menambh ilmu pengetahuan saya yg cetek ini

  97. Suriati Johari 01 Julai 2015, 12:42 am (#)

    Tq doc. Hanya Allah shj boleh membalas jasa doc. Byk yg telah dan bakal sy mnfaatkan. Doakan kejayaan saya. I am money magnet!

  98. mohd tariq b mohd kamal 01 Julai 2015, 12:43 am (#)

    Allahu akbar… Doc, sy dah lama xg seminar doc. Rindu sgt dgn doc, dgr nasihat, motivasidr doc.
    Mlm td, lps isya, penat sgt, sy tido tanpa terawih. Sy mimpi kan doc. Doc ajak sy dtg kat penthouse kat kl. Lama kita nyembang. Tp bila sy keluar dr penthouse, sy terjaga ddr tido. Tgk jam, 12.25am.
    Sj nak tgk online, rupanyadoc hntr emel kat sy… hilang rindu kat doc…
    salam ramadhan doc. Semoga kita semua diberkati Allah dunia akhirat. Aamiin

  99. iberahim 01 Julai 2015, 12:48 am (#)

    Terima kasih atas perkongsian doc azizan osman semoga bermanfaat untk diri saya

  100. Ummu fariza 01 Julai 2015, 1:36 am (#)

    Tahniah Doc..sangat memberi inspirasi n motivasi pd sy…sy dh 22 tahun menguruskn perniagaan tp trlalu sedikit merasai perubahan dr sudut kesuksesan dn kekayaan..tp dgn perkongsian ini sy mula melihat dr kacamata bgaimana doc melihat ketika mula melibatkn diri dlm perniagaan selepas bertemu jutawan cina yg mmbuka ruang pemikiran dn minda doc tika itu…Alhmdulillah dn tq doc…jzkk..syukran..

  101. Seha 01 Julai 2015, 1:38 am (#)

    Assalamualaikum, saya ingin mengucapkan terima kasih buat Doc yang Bantu saya buka mata, buka minda dari segi Kepercayaan saya pada Allah yg Maha Kuasa. Bukan saya xpercaya tapi terlalu percayakn kepada duniawi dan manusia dari Kekuasaan Allah itu sendiri. Saya doakan semoga Allah SWT merah mati Doc sekeluarga atas usaha Doc. Akhir kata, Selamat Menyambut Bulan Ramadhan & Selamat Hari Raya Doc.

  102. cikyah 01 Julai 2015, 1:40 am (#)

    Saya tak mahu terus jadi katak sendu..
    Duduk bawah tempurung.. tak kejar ilmu.. malas dan tak pandai manage waktu..
    saya pasti berjaya melepaskan diri dari masalah ini..

  103. sabariah 01 Julai 2015, 1:54 am (#)

    Saya nak kaya dan berjaya didunia dan di akhirat…

  104. Mohd Aain mahpip 01 Julai 2015, 2:03 am (#)

    Bismillahirahmannirahhim.
    Syukur ke hadrat ilahi sy dpt email n berita dari pihak RICHWORKS ..walaupon xdo nengok de depan mata.nengok kt enset pon rase syukur.

    Btw prof berjaya lemon terima kasih saya ucapan kerana xputus2 memberi kata2 semangat dan Hidayah utk sy kenal diri saya. :)
    Moga ALLAH S.w.t panjang kan USIA & murahkan rezeki prof n rakan2 RICHWORKS .

  105. sabri 01 Julai 2015, 2:36 am (#)

    Sy pekrja krajaan. Hutang dgn bnk dh mncecah 300k lbih. Smuanya psal bisness. Brmula dngn mlm tp x brjaya. Dan mcm2 sy dh buat. Bisness alarm.. Plburan scam. Smuanya bungkus. Skrg Dlm prncngn utk run bisnss kcil2 cuma mslhnya cpt hilang smngt… Apa pn Trima kasih ats prkngsian pnglmn dr. Hrp dpt mningktkn kmbali smngt nk lngsaikn hutng dn brjaya dlm bsnss.

  106. Nurashuhada Bt Nunzah 01 Julai 2015, 2:54 am (#)

    Saya Nak Ubah Hidup Saya!!!!

  107. Ramlan Ibrahim 01 Julai 2015, 3:13 am (#)

    Saya berumur 53 thn. Hidup saya sentiasa susah dan merempat. Sering kena tipu. Mohon bantuan dari tuan utk saya keluar dari kesusahan dan kesempitan hidup. Insyaallah. Semoga Allah merahmati usaha2 tuan membantu insan2 lain yg ingin berjaya

  108. mohd faizal hafiz bin daud 01 Julai 2015, 3:35 am (#)

    Saya ingin dan berharap sangat akan jadi seperti Doc yang ada mentor yang telah berjaya dalam apa jua ilmu yang bermanfaat.tidak mampu dari segi kewangan tidak bererti saya tidak mampu untuk jumpa mentor @ guru yang sudi memberi tunjuk ajar seperti Doc yang sudi memberi ilmu dengan ‘sifar wang’.Terima Kasih Doc n halalkan segala ilmu yang Doc beri kepada saya selama nie secara percuma.Saya doakan Doc sekeluarga n perniagaan Doc berjaya dunia akhirat n dirahmati ALLAH.

  109. Khairul Freee.my 01 Julai 2015, 4:25 am (#)

    Doc meme awesome,
    Tq doc.

  110. Hussin Ahmad 01 Julai 2015, 4:35 am (#)

    saya mahu ubah hidup saya jadi orang yang kaya dan berjaya di dunia dan dI akhirat. In shaa Allah.

  111. Julia muhamad 01 Julai 2015, 5:37 am (#)

    Saya mahu hidup kaya dan berjaya.

  112. AZIZAN TERBAIK 01 Julai 2015, 5:48 am (#)

    AZIZAN TERBAIK

  113. DR HJ MOHD ARSHAD ABAS 01 Julai 2015, 5:48 am (#)

    SALAM DR AZIZAN

    SAYA DAH BACA, 2-PERKARA YG ELOK UNTUK DIRENUNGI OLEH PENIAGA MELAYU, 1-JANGAN JADI BODOH SOMBONG, 2-BUAT APA PUN BERILMU.

    SEKIAN, TERIMA KASIH

    DR HJ M ARSHAD ABAS

  114. ADELAN NORDIN 01 Julai 2015, 6:02 am (#)

    Saya nak berubah dalam hidup saya namun tak cukup kewangan. Sedikit sebanyak bisnes saya pernah lalui dan sekarang ini saya bekerja sambil membuat kerja sampingan untuk tambah pendapatan keluarga saya terutama sekali membantu ibu bapa saya yang berumur 65 tahun dan Masih lagi berkerja,air mata kadang kala Keluar melihat kedua ibu bapa saya dengan usia itu. Dan sekarang ini saya cuma mahukan ilmu untuk membantu kedua ibu bapa ku untuk mendapatkan duit, Berilah saya tunjuk ajar untuk berjaya.
    Kepada : DR AZIZAN OMAN

  115. DR HJ MOHD ARSHAD ABAS 01 Julai 2015, 6:03 am (#)

    ‘teori ssn- sistem strategi neuro’

    learn more increase your stupidity knowledge more, learn less better success..?

    Is that true!!

  116. DR HJ MOHD ARSHAD ABAS 01 Julai 2015, 6:11 am (#)

    remember!!

    Allah would never put you in situation you could not handle!!

  117. Yuules Rich 01 Julai 2015, 6:16 am (#)

    Sy tak pernah jemu mendengar dan membaca kisah panjang lebar jatuh bangun Doktor. Malah sy gembira kisah Doktor ini sentiasa menaikkan semangat dan fokus sy pd apa yg sdg sy lakukan.
    Terima kasih Doktor. Hanya Allah jua Yang Maha Memberi Sebaik-baik Ganjaran buat Doktor.
    Doakan sy dan suami kaya dan berjaya dunia akhirat. Amin ya robb…

  118. Hairy Muhammad 01 Julai 2015, 6:19 am (#)

    Ceritanya seakan akan sama dgn perjalanan hidup saya, saya masih strugle hingga sekarang. Saya mahu melakukan perubahan dalam hidup saya sekarang!. Tak mahu selama lamanya begini.

  119. Aina 01 Julai 2015, 6:22 am (#)

    Alhamdulillah atas nasihat dan semangat dari dr azizan

  120. AZRUL 01 Julai 2015, 6:35 am (#)

    Terima kasih byk DAO .saya sentiasa jadikan DAO mentol saya ,doakan untuk saya jadi mcm tuan kaya berjaya dunia akhirat,kelas2 DAO saya akan folo…tq sgt

  121. Hiryani 01 Julai 2015, 6:39 am (#)

    Terima kasih DAO.

  122. hisham ab manaf 01 Julai 2015, 6:47 am (#)

    Terima Kasih Doc

  123. Siti 01 Julai 2015, 7:16 am (#)

    Terima kasih doc. Sumber inspirasi saya.

  124. Hiryani 01 Julai 2015, 7:17 am (#)

    Terima kasih DAO

  125. Shiblee 01 Julai 2015, 7:18 am (#)

    Salam..
    Saya nak hadiah sempena 7 tahun Richwork tapi tak dapat bukak link azizanosman.com/blog
    Tq..

  126. Hasnan 01 Julai 2015, 7:42 am (#)

    Work Hard & Smart….In Shaa Allah

  127. iyazismail 01 Julai 2015, 7:55 am (#)

    Terbaik dr

  128. fadzlie 01 Julai 2015, 7:59 am (#)

    Saya mahukan ilmu dunia dan akhirat Doc!, Please.

  129. azlan 01 Julai 2015, 8:02 am (#)

    Nak buang ego setinggi everest

  130. Mohammad Bakri bin saharudin 01 Julai 2015, 8:05 am (#)

    Terbaik

  131. Nafisah 01 Julai 2015, 8:08 am (#)

    Terima Kasih kerana membuka minda saya dengan makna kaya yang sebenar.

  132. ungku abulkhair 01 Julai 2015, 8:09 am (#)

    Hebat

  133. Rosaayah bt Omar 01 Julai 2015, 8:10 am (#)

    Umur saya akan mencecah 59 tahun Oktober ini. Apa yang doc. kongsikan di blog ini amat mengentuh hati dan perasaan saya. Ingin merubah hidup ini; tapi masih buntu.

  134. muhamad aidil 01 Julai 2015, 8:15 am (#)

    Saya ingin berjaya, kaya, beriman dan dapat membahagiakan orang2 di sekeliling saya..
    Terima kasih doc atas sharing yg hebat ini..
    Bimbing lah saya doc…
    Terima kasih…

  135. syariff 01 Julai 2015, 8:15 am (#)

    Terima kasih DAO. Hidup perlu luarbiasa.

  136. hidayah 01 Julai 2015, 8:16 am (#)

    saya perlukan mentor mcm Doc….

  137. Azhar 01 Julai 2015, 8:23 am (#)

    Bagaimana nk buang sedikit malu… dan Berjaya???

  138. Aishah 01 Julai 2015, 8:29 am (#)

    Terima Kasih atas perkongsian..
    “Sebaik-baik manusia adalah yang memberi manfaat pd org lain”

  139. 'Izzati Zahidah 01 Julai 2015, 8:29 am (#)

    Perkongsian yg sangat menarik, Dr. Sy berminat utk belajar lebih lanjut tentang strategi perniagaan dan pemasaran ni :)

  140. HADIJAH HAJI MOHD 01 Julai 2015, 8:32 am (#)

    Saya terharu membaca kisah jatuh bangun Doc, dan menjadi motivasi untuk saya memulakan sesuatu dengan lebih focus.
    ” Orang yang Berjaya adalah orang yang benar-benar bertakwa kepada Allah”
    Bagaimana untuk merealisasikan “KEJAYAAN DENGAN TAKWA SEBENAR”

  141. sri fairus 01 Julai 2015, 8:38 am (#)

    saya kaya dan berjaya
    TQ Doc

  142. Radin 01 Julai 2015, 8:40 am (#)

    Saya seorang yang kuat kerja dan rajin kerja. Saya suka bekerja, melancong (atas tugas) dan menambah pengalaman. BOleh saya kerja dengan RIchworks ? SIla beri tunjuk ajar agar saya boleh berdikari dan Berjaya.

  143. Azmie 01 Julai 2015, 8:54 am (#)

    Semoga sama-sama kaya dan berjaya dunia dan akhirat.

  144. Ady 01 Julai 2015, 8:59 am (#)

    Mudah-mudahan Allah bagi kemudahan dan laluan untuk saya sebagaimana Allah telah memudahkan dan memberi laluan kepada tuan..InsyaAllah

  145. sufian 01 Julai 2015, 9:05 am (#)

    Perkonsian yang amat baik, dan telah memberikan saya peluang untuk berpikir kemana hala tuju dan masa depan saya, terima kasih DAO. Anda adalah mentor saya…

  146. azizmy 01 Julai 2015, 9:12 am (#)

    sgt berinsipirasi buat saya. terima kasih doc…

  147. Norsyuhaila 01 Julai 2015, 9:14 am (#)

    Saya ingin kaya dan berjaya serta sihat supaya dapat membantu keluarga dan orang-orang yang memerlukan. Terima kasih Dr.

  148. Mayza Akma 01 Julai 2015, 9:14 am (#)

    Terima kasih Doc, perkongsian yg bermanfaat..
    sungguh menakjubkan!! Superb!!!
    sy juga ingin bjaya & kaya dgn hidup luar biasa..

  149. Faisal Hamid 01 Julai 2015, 9:21 am (#)

    Terima kasih..

  150. Dalilah 01 Julai 2015, 9:22 am (#)

    Saya nak berjaya di dunia dan akhirat!!

  151. Dr. Hjh. Maria Madon 01 Julai 2015, 9:26 am (#)

    Saya kaya dan berjaya.
    Kehidupan saya luar biasa

  152. FaizzahErrna 01 Julai 2015, 9:32 am (#)

    Alhamdulillah… terima kasih Dr.Azizan
    Saya nak berjaya kaya dunia dan akhirat!
    Aamiin

  153. Mohamad Bin Abdullah 01 Julai 2015, 9:33 am (#)

    saya amat berminat dengan ilmu perniagaan saudara.

  154. diana 01 Julai 2015, 9:34 am (#)

    saya ingin ubah hidup sy dgn hidup luar biasa, saya nak berjaya dunia akhirat,

  155. Mahadzir Hassan 01 Julai 2015, 9:41 am (#)

    Salam Dr. Semoga Usaha Murni itu mendapat kejayaan, keberkatan . ALLAH jua Maha Mengetahui ..amin

  156. Anis 01 Julai 2015, 9:41 am (#)

    Saya nak jumpa Doc sangat2..banyak masalah..:(

  157. Noor 01 Julai 2015, 9:49 am (#)

    Tq doc!. Tp dimana perlu saya masukan nama dan emael tersebut tuk dapatkan 5 modul siri dari seminar DAO?

  158. Tun Noraihan 01 Julai 2015, 9:51 am (#)

    Alhamdulillah, setelah sekian lama saya cuba hadam semua hikmah kejadian dalam hidup saya, saya dah nampak hala tuju saya. Saya minat berniaga tetapi saya tak berdisiplin dan saya putus asa. Setelah berhenti kerja, Saya ambil keputusan untuk makan gaji lagi, dan saya sekarang, saya sangat sayangkan kerja saya. Saya seorang pensyarah, dan saya cuba untuk beri manfaat pada anak murid saya.. saya cuba untuk berikan mereka realiti kehidupan dan bukannya impian kosong.

    tq doc for being a good teacher. wish me luck!

  159. abdul halim 01 Julai 2015, 9:53 am (#)

    Terbaik dari Doc.. Moga Allah sentiasa beri kekuatan kedapa Doc. dan kita semua. saya mahu bebas dari hutang dan hidup luar biasa..

  160. Aiman 01 Julai 2015, 9:55 am (#)

    Salam Dr Azizan,

    TQ. Saya nak kaya dan berjaya!!!

  161. abdul halim 01 Julai 2015, 9:56 am (#)

    kedapa=kepada *(huhu) typing pn salah tapi cita-cita tinggi mahu kaya dan berjaya…

  162. Fahmi MY 01 Julai 2015, 10:05 am (#)

    SubhanallahWallahu Walhamdulillah Walailahaillallah Akhbarr.

    Jazakallah Tn.

    Smoga Syarikat Tn Diberkati Allah

  163. aqilah 01 Julai 2015, 10:10 am (#)

    Torbaik…
    saya hendak hidup luar biasa..
    kaya dan berjaya

  164. Nurul Atiqah 01 Julai 2015, 10:12 am (#)

    Saya terinspirasi dengan cerita Dr Azizan! :’) dream of becoming millionaire with a business that i can run one day, truly with heart and closer to Allah. Thank you! I’ve been following and reading all your stories that you emailed me. :)

  165. Amira Izati Nawi 01 Julai 2015, 10:24 am (#)

    Terima Kasih DAO ats perkongsian ini.
    Saya nak UBAH HIDUP saya utk HADI LEBIH BAIK.

    insya Allah

  166. shahida 01 Julai 2015, 10:28 am (#)

    Terbaik…Thanks so much DOA.

  167. BAHA JALIL 01 Julai 2015, 10:39 am (#)

    Salam. Terima kasih atas penjelasan yang di beri. Bolehkah saya menjadi JUTAWAN seperti anda? Adakah usia salah satu penghalang untuk berjaya di dalam perniagaan? Saya keliru, bisnes apakah yang perlu saya ceburi? Masih kabur dengan pilihan perniagaan apa yang sepatutnya saya ceburi…

  168. NORASID 01 Julai 2015, 10:40 am (#)

    Ilmu yang terbaik bagi permulaan “bulan yang baru”….

  169. Norliana Arbain 01 Julai 2015, 10:43 am (#)

    Saya ingin berjaya n mengubah nasib hidup saya, doakan saya semua.,..aminnnn

  170. ASMA BINTI AWIE 01 Julai 2015, 10:46 am (#)

    Saya baharu buka minimart. Saya amat-amat memerlukan tunjuk ajar. Mohon bantu saya berjaya dalam perniagaan saya ini. Terima kasih.

  171. Ridzuan Ab Salam 01 Julai 2015, 11:12 am (#)

    Salam.
    Amat memberansangkan Tuan Dr Hj Azizan Osman. Saya mahu menjadi jutawan kerana mahu membantu anak anak yatim dan fakir miskin, insya Allah. Terima kasih.

  172. rohaizah khamis 01 Julai 2015, 11:30 am (#)

    Saya mahu jadi kaya krn kaya itu mulia . Bila sederhana kita dpt bantu BEBERAPA org tapi bila kaya kita dapat bantu LEBIH ramai org.
    Saya nak kekal hidup biasa2 tapi menjadi luar biasa dek krn hidup biasa2 itu.

    Ya Allah ….menjadi kaya menjadi idaman semua, semoga kaya yg dianugerahkan itu memberi manafaat kepada semua. Insha Allah.
    AMin,

  173. najmi AF 01 Julai 2015, 11:51 am (#)

    saya juga ingin kaya macam dr azizan..harap diberi peluang untuk mengubah nasib ini..

  174. hohamad kamal bin hj mohamad 01 Julai 2015, 12:02 pm (#)

    Asaalamualaikum, Tahniah diatas kejayaan Tuan yg sangat sangat luar biasa.semestinya setiap individu muslim atau ‘hamba’ kena senantiasa rapat /akrab dengan Allah swt kerana tanpaNYA kita tidak akan berjaya didunia dan diakhirat.Istilah yang lebih tepat dalam mencari rezeki dari kacamata islam ialah ‘menjemput rezeki’ di samping usaha ‘mencari rezeki’…. wslm

  175. fauziah 01 Julai 2015, 12:02 pm (#)

    Syabas,DAO dan terima kasih berkongsi ilmu. Semuga ALLah memberkati niat suci DAO

  176. Firdaus AoraCar Perfume 01 Julai 2015, 12:04 pm (#)

    Alhamdulillah..Terima Kasih Allah kerana memberi ruang saya mendapatkan elmu dari Doc&Terima Kasih Banyak2 Doc..Insyaallah segala elmu yang diberikan akan dikongsi kepada Usahawan baru yang berminat menceburi bidang perfume.Wassap 018-392 8588 untuk perkongsian strategi berkaitan bidang perfume.Semoga Allah Merahmati & Memberi Konsistensi Kepada Kita Semua Dalam Memberi Manfaat
    (mfftrading@gmail.com)

  177. nurasykin 01 Julai 2015, 12:04 pm (#)

    Saya doakan Doc dan team Richworks akan berjaya mencapai apa jua yg dicita2kan supaya lebih ramai org yg memerlukan dapat dibantu. Ameen.

  178. qsuri 01 Julai 2015, 12:23 pm (#)

    Saya mahu belajar dengan DAO cara untuk pasarkan produk saya Rempah Sup Qsuri.

  179. Rozy Omar 01 Julai 2015, 1:24 pm (#)

    Nk senang dunia & Akhirat..perkongsian yang mantoppp..

  180. WAN ZUL 01 Julai 2015, 1:28 pm (#)

    masih belajar.tunggu utk kerja dan income n join coaching personal bersama tuan..terima kasih

  181. Niezam 01 Julai 2015, 1:37 pm (#)

    Perkongsian yang sangat berguna utk melakukan perubahan dari biasa-biasa kepada yang luar biasa..Terima Kasih DHAO.

  182. Jumat Hj Aris 01 Julai 2015, 1:41 pm (#)

    Saya akan jadikan tuan sebagai mentor saya

  183. suhaimi bin hasan 01 Julai 2015, 1:56 pm (#)

    terbaik….. saya akan turut jejak langkah DR

  184. arul 01 Julai 2015, 2:32 pm (#)

    Tq doc…

  185. Muhd Shafie Osman 01 Julai 2015, 2:33 pm (#)

    Terima Kasih DAO kongsi pengalaman..
    Pengajaran dan motivasi pada yang membaca..

  186. Raja Nor Azlina bt Raja Ahmad 01 Julai 2015, 3:24 pm (#)

    Saya MAHU BERUBAH…
    Saya mahu kaya kaya dan berjaya…….

  187. suhandirusli 01 Julai 2015, 3:34 pm (#)

    Alhamdulillah. Laillahaillallah Muhammadurasullullah perkongsian hidup yg amat sungguh memberi inspirasi kita smua. perkongsian yg sampaikan penuh makna kehidupan dalam menyakini diri dan sesama manusia agar berusaha dengan ILMU yg berjaya tanpa putus asa dalam WarnaWarni kehidupan. May Allah SWT bless all of Us dalam rahmat cinta dan kasih sayang Nya yang maha Agung. Ya Allah.. Ya Rahman.. Ya Rahim.. Subhanallah.. Alhamdulillah.

  188. Natasha 01 Julai 2015, 3:45 pm (#)

    Tq Dr AO & team!! U r d best!

  189. nazri ghani 01 Julai 2015, 3:49 pm (#)

    apabila saya membaca jatuh bangun doc,saya rasa bersemangat untuk berjaya dalam bisnes terima kasih doc…

  190. ZULKIFLEE BIN JALIL 01 Julai 2015, 3:51 pm (#)

    Subhanallah. Sungguh menakjubkan perjalanan dalam menempuh perjuangan untuk nak menjadi senang dan kaya seperti Doc sehingga dapat memberi manfaat kepada orang lain walaupun dengan sepatah perkataan. Semoga apa yang Doc lakukan akan diberkati Allah SWT dan menjadi amalan yang selalu disebut-sebut iaitu sedekah jariah, ilmu yang bermanfaat dan doa dari anak yang soleh. Selamat maju jaya demi agama kerana Allah.

  191. putra 01 Julai 2015, 4:17 pm (#)

    aku kaya dan berjaya dunia dan akhirat..

  192. norzubillah 01 Julai 2015, 5:33 pm (#)

    terima kasih doc…terima kasih bnyk2

  193. mas 01 Julai 2015, 5:57 pm (#)

    Terima kasih ats perkongsian..byk ikhtibar n pgajarannya..

  194. Fauziana Binti Muaa 01 Julai 2015, 7:03 pm (#)

    Alhamdulillah, saya memang ingin berjaya dan skrg ekonomi saya memang jatuh sangat2. Tapi sy tidak tahu bgaimana utk mengatasi masalah ini..

  195. Iskandar 01 Julai 2015, 7:42 pm (#)

    T.ksh Doc.

  196. farid kadir 01 Julai 2015, 8:05 pm (#)

    terbaik dr azizan osman, i admire your powerful belief and hardwork.

  197. Bro Rozek 01 Julai 2015, 8:54 pm (#)

    Tahniah dan syabas Doc atas perkongsian dan semangat Doc ini. InshaAllah, semoga kejayaan sentiasa mengelilingi kehidupan Doc. Amin

  198. suhaimi jamal 01 Julai 2015, 9:41 pm (#)

    Semoga tuan terus berjaya dan hidup diberkati Allah S.W.T.

  199. Muzafar 02 Julai 2015, 12:27 am (#)

    Start small,think big, grow bigger!

  200. ieraalloya 02 Julai 2015, 12:58 am (#)

    Alhamdulillah..terima kasih tuan..smoga ilmu yg disampaikan diberkati Allah..

  201. zita 02 Julai 2015, 1:27 am (#)

    Perkongsian yang bagus!

  202. NORSHAMSUL AZMI BIN MOHD NOR 02 Julai 2015, 1:27 am (#)

    Kita merasa amat puas, apabila orang yang kita bimbiing berjaya dan gembira.

  203. uniswati j 02 Julai 2015, 5:00 am (#)

    Tqvm for sharing. Sy dpt rasakan dr seorg yg ikhlas ingin membantu org ramai dlm mengubah kehidupan kpd yg lebih baik. Semoga Allah sentiasa memberkati kehidupan dr sekeluarga. Tqvm.

  204. reena 02 Julai 2015, 5:47 am (#)

    Alhamdulillah,terima kasih guru ku….semoga sentiasa dalam lindungan Allah

  205. Kherol 02 Julai 2015, 8:37 am (#)

    Pandai seseorang berguru
    Berjaya pun ada pertolongan

    Sebenarnya pandai, berjaya, jadi kaya, pun ada guru, bukannya pandai sendiri,,

  206. Rohayah S 02 Julai 2015, 9:23 am (#)

    Sangat menakjubkan….nak ikut macam Dr Azizan
    Semuga berjaya…

  207. Azrul 02 Julai 2015, 10:56 am (#)

    Tq Dr. Saya ingin berjaya seperti apa yg saya impikan selama ini. Semoga ilmu yg Dr berikan selama ini dapat saya manfaatkan sebaiknya. Semoga Allah merahmati hidup Dr.

  208. Lee Wai Shung 02 Julai 2015, 12:06 pm (#)

    Thanks for the sharing doctor.. :)

  209. mashy nm aircond jb 02 Julai 2015, 1:59 pm (#)

    Membaca coretan doc (walaupun sedikit lewat) buat saya teringat dan terdengar-dengar suara doc semasa menveritakan pengalaman ini live di MMM Nov 2014. Benarlah tindakan bersama elmu yang banyak merubah perjalanan kami. Terima kasih doc. Selamat ulangtahun Richworks. Moga terus sukses dan sentiasa dirahmati Allah insyaAllah . #muahciked

  210. Husna 02 Julai 2015, 2:22 pm (#)

    Tahniah Dr. atas kejayaan!

    Terima kasih atas peluang yang diberikan.

  211. Diana Safri 02 Julai 2015, 5:25 pm (#)

    Amal tanpa Ilmu= Jahil
    Ilmu tanpa Amal = Sia2

    Pyampaian yg menyentuh perasaan disaat amat memerlukan bimbingan.
    Syukur Allah swt melorongkan hati mrmbaca nurkilan yg pjg namun berinspirasi.
    Moga hidup dan akhirat tuan sentiasa dlm rahmatNYA

  212. Admin Nadia 02 Julai 2015, 5:29 pm (#)

    Walaikumsalam Tuan, terima kasih ikut perkembangan tentang seminar Dr Azizan Osman. saya cadang tuan boleh tonton rakaman Tanya Azizan Osman di https://m.youtube.com/watch?v=hanzGNEmu14. #adminnao

  213. Admin Nadia 02 Julai 2015, 6:15 pm (#)

    Walaikumsalam cik puan, saya cadangkan juga Cik Puan Dapatkan 21 Formula Transformasi Kejayaan & Keberkatan di http://www.hidupluarbiasa.com. Terima Kasih. #adminnao

  214. Admin Nadia 02 Julai 2015, 6:18 pm (#)

    Set CD+DVD yang berharga RM197 ini adalah PERCUMA untuk anda! Anda hanya perlu membayar kos penghantaran sahaja!

    Layari http://azizanosman.com/dvd/magnetkekayaan/ untuk dapatkannya SEKARANG! #adminnao

  215. Admin Nadia 02 Julai 2015, 6:21 pm (#)

    Saya cadangkan Cik Puan Dapatkan 21 Formula Transformasi Kejayaan & Keberkatan di http://www.hidupluarbiasa.com. Terima Kasih.#adminnao

  216. wan najib wan hamdan 03 Julai 2015, 11:50 pm (#)

    TQ So Much. Dr Azizan atas perkongsian..
    Mudahan terus sukses!
    Doakan kejayaan saya mencapai jutawan pd thn 2016.Aamiin..

  217. MEGAT MOHD AZLAN MD ARSHAD 04 Julai 2015, 12:42 pm (#)

    Alhamdulillah!!! Satu perkongsian yang benar-benar berkesan. Saya telah graduate dari Program Platinum DAO baru-baru ini dan masih berusaha untuk touch the RM1juta utk projek bisnes saya… sedang laksanakan apa yang diajar oleh DAO secara bertahap. Saya doakan agar Richworks akan terus membantu ramai lagi manusia di luar sana…Amin Ya Rabbal’alamin.

  218. yasser 05 Julai 2015, 8:57 am (#)

    Assalam tuan Dr Azizan Osman, mentor yg dihormati dan disayangi,
    T.kasih berkongsi my story yg sudah acap kali didendangkan tapi sungguh tidak menjemukan. Satu inspirasi untuk semua yg ingin kaya & berjaya, di dunia dan akhirat. Kipidap tuan!
    *Tuan telah menunjuk contoh, “my story” jika diolah dengan baik & mempunyai struktur yang teratur boleh menjadi kempen yang berkesan.

  219. Mudzaffar Bin Hamidon 05 Julai 2015, 9:02 am (#)

    Saya cukup teruja utk capai kejayaan seperti Mentor saya. Alhamdulillah saya baru sahaja memulakan langkah pertama saya membuka perniagaan Kedai Serbanika berkonsep Vendor. Thanks to U Dr. Azizan sekarang saya lebih konfiden dan berani.

  220. iqbalsofri 05 Julai 2015, 4:26 pm (#)

    saya masih pelajar dan bakal spm tahun ni. tetapi idola saya adalah DAO. saya harap,one day saya bolej jdi mcm dr. amin. saya akan usaha

  221. Hayati Daud 07 Julai 2015, 8:19 am (#)

    Assalamualaikum Doc. Tulisan sangat2 mengujakan..walaupn pernah dgr sblm ni tp sy tetap baca sampai hbs..sgt terkesan di hati. Paling sy ingat ialah apa guna kita kaya dan berjaya kalau kita semakin jauh dgn Allah. Hidup adalah utk memberikan manafaat utk orang lain. Sy bersyukur kpd Allah dpt belajar dgn Doc..semoga Allah memberikan kesihatan yg berpanjangan dan umur yg pjg kpd Doc supaya dapat terus memberikan manfaat kpd orang lain. Thanks Allah.

  222. WANA 07 Julai 2015, 3:45 pm (#)

    saya seronok dengar cerita jatuh bangun DAO. dan saya nak sangat belajar bermentorkan dengan DAO sehingga menjadi jutawan muslim. namun sehingga kini masih buntu untuk memulakan perniagaan.

  223. Nisha 09 Julai 2015, 3:18 pm (#)

    Terima kasih…………………

  224. iqbal 12 Julai 2015, 10:52 am (#)

    Terima kasih doktor yg banyak memberi inspirasi. Saya tekad untuk ceburi bidang buisness selepas selalu gagal dalam interview kerja.

  225. Rosmadi Bin Omar 13 Julai 2015, 2:05 pm (#)

    Tahniah Dr. atas kejayaan!

  226. haslina 21 Julai 2015, 6:40 pm (#)

    terima kasih DAO..
    saya mengikuti klas dok..imkk tapi masih buntu..saya tahu saya tiada kesungguhan sbb masalah keluarga…ini alasan kann..mcm mana saya nak teruskan tanpa keizinan suami.semuanya alasan…
    mcm manapun saya terus cuba mengumpul ilmu perniagaan dan suka membaca coretan dok. saya mendoakan Allah akan memberikan peluang kpd saya suatu hari nanti pd masa yg tepat.terima kasih banyak doktor!

  227. Admin Nadia 22 Julai 2015, 9:12 am (#)

    Assalamualaikum Cik Puan, Terima Kasih atas pertanyaan.

    Cik Puan, saya cadangkan Cik Puan dapatkan 5 Modul Seminar Online Dr Azizan Osman Untuk Anda Tanpa Bayaran!
    Ini peluang istimewa terutamanya bagi anda yang tidak pernah hadir ke mana-mana LIVE seminar Dr Azizan Osman untuk anda pelajari formula terbukti berjaya bagaimana membina kehidupan dan tahap kewangan yang luar biasa!
    Anda akan diberikan ’5 Modul untuk Bina Hidup Luar Biasa’, FORMULA yang tidak diajar di mana-mana sekolah!
    Semua modul yang dikongsikan ini diberikan secara PERCUMA, tetapi ia Terhad kepada 1,000 orang pertama yang mendaftar hari ini.
    Baca syarat penting dan langkah-langkah untuk belajar.
    Daftarkan sekarang di http://www.AzizanOsman.com/SeminarOnline. Terima Kasih.

  228. roszailan 25 Julai 2015, 7:33 pm (#)

    Terbaik…perkongsian yang menarik dan benar2 memberi iktibar..

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2016 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start