Kenapa kita mesti memuji Rasul saw?

oleh Team Richworks pada 22 May 2013

TAK FAHAM, MENGAPA MEREKA BERIYA2 MEMUJI RASUL…

10 tahun lepas ketika baru menjejak kaki ke Mesir, sy masih di alam confius tntg beberapa tafsiran agama. Bila melihat kumpulan yg suka berselawat, kumpulan sufi & tariqat, sy terus pukul rata ‘mereka ni sesat sebab buat perkara yg Rasul tak buat pun’.

Ya, darah muda. Ilmu pula cetek. Kemudian perangai menghukum org lain amat cepat.

Tetapi bila berada di sana, sy dapati begitu ramai ulama Al-Azhar mendokong tarikat & sufi yg sy anggap ‘tak betul’ sblm ini. Di sana, maulid nabi disambut besar2an seminggu lamanya. Nak kata ‘tak betul’, ramai pula syeikh yg alim-alim ‘joint’ sekali.

Lalu sy tersedar ‘mungkin ada perkara yg masih sy tak tahu’. Sy bertemu dgn beberapa ulama dan bertanya mereka konsep zikir, sufi, tarikat, selawat, burdah, madeh dll.

Alhamdulillah, panjang lebar jawapannya. Mantap argument & dalilnya. Begitu banyak buku disuruh utk dibaca agar sy lebih faham.

Pokok pangkalnya, mereka ini dalam maqam ‘mencintai’ Rasul. Berbanding kita yg sejarah Rasul pun tak habis khatam, kita menyangka apa yg mereka lakukan sia-sia. Tetapi bg mereka yg sedang ‘bercinta’, menyebut nama & memuja ‘sang kekasih’ beratus kali adalah perkara normal.

Jika Allah pun ‘berselawat’ kpd Nabi & perintahkan kita berselawat sama dlm surah Ahzab 56, sombong betul kita bila menyalahkan org lain yg hobinya berselawat.

Nasihat syeikh lagi ‘perkara ni adalah masalah khilafiyah. Ada yg setuju ada yg tak. Tapi tak perlu kita menyalahkan org lain yg tidak sependapat dgn idea kita. Lagipun, kita ni klu nak ikutkan amalan, berdiri depan pintu syurga pun tak layak. So apa yg kita harapkan hanyalah mengharapkan syafaat Rasul sj’.

Ya Rasulullah, maafkan kami kerana selama ini melupaimu.
Ya Allah Ya Karim, ajarkan kami utk ‘jatuh cinta’ kepada kekasihMu, agar kami mudah berkumpul bersamanya di SyurgaMu yg luarbiasa, Amiin.

Allahumma solli ala saidina Muhammad, wa ala alihi wasohbihi ajmaiin.
Jom beramai2 ke majlis selawat ‘Grand Maulid’ D.A.O Di Stadium Shah Alam 1 Jun, jam 8 mlm nanti.

lepas berselawat, jika nak ‘jatuh cinta’ dgn AlQuran pula, sy akan kongsikan cara mudah utk berjaya menghafaz surah idaman full fadhilat di Seminar Kaedah Jibril, esoknya iaitu 2 Jun Di Shah Alam. More info : http://www.sinergiilmu.com/seminar.html

– Admin  NAO-

P/S: Bantu saya untuk sebarkan melalui Share, Forum atau Blog anda!

Like & Share FB: www.facebook.com/MegaMawlid2013/

 

Konsert Mega Mawlid 2013- Malam Dambaan Cinta Rasul

oleh Team Richworks pada 21 May 2013

11-hari lagi untuk anda bawa seluruh keluarga & kampung untuk join Konsert Mega Mawlid 2013- Malam Dambaan Cinta Rasul berqasidah bersama Habib Syeikh “Ya Hanana” di Stadium Shah Alam, Seksyen 13, Shah Alam pada 1hb Jun 2013@8 malam.

Mudah-mudahan kita semua mendapat syafaat Rasulullah saw dan kasih Allah swt kerana cinta kekasihNya.

 

Like & Share FB: www.facebook.com/MegaMawlid2013/

P/S Program ini 100% PERCUMA  Anjuran Kelab Kebajikan & Rekreasi Richworks (RichWell)

 

-Admin NAO-

 

Iqra’! Bacalah!

oleh Team Richworks pada 21 May 2013

Berapa ramai yang ingin melihat anaknya berjaya dunia akhirat? Say “I”!

Buku apakah ditangan anda semalam dan hari ini? Adakah membaca Al-Quran atau tafsir Al-Quran salah satu buku yang anda pegang dan baca setiap hari?

Adakah anda mempunyai buku yang anda mesti pegang, bawa ke mana-mana dan habiskan setiap hari atau setiap minggu?

Saya dapati tahap pemikiran seseorang banyak dipengaruhi oleh buku yang dibaca (Kalau ada), siapa kawan mereka, rancangan TV apa yang ditonton, apa yang dibuat ketika ada masa “menunggu” serta majlis ilmu apa yang dia hadir?

Jika mak bapak sibuk “tersangkut” dengan game seperti angry bird, candy crush dan sewaktu dengannya, jangan salahkan anak-anak jika mereka juga hidup penuh kelekaan.

Pastikan anda membaca buku-buku dan sentiasa ditangan terutamanya dirumah serta ajak anak anda membaca sesuatu, bawa mereka ke library atau bawa library ke rumah, bawa mereka ke kedai buku dan spend time membaca di sana dan tak semestinya beli semua buku bawa balik. Kerana apa yang anda atau anak anda baca akan membentuk karektor mereka….

Saya bersyukur kerana ibu bapa saya suka membaca, arwah ayah saya setiap hari membaca macam-macam bahan dan kesukaan dia adalah membaca tafsir Al-Quran serta menyalin ayat-ayat yang dia suka ke dalam buku nota dia. Mak saya “makan buku”, apa sahaja buku dia akan baca setiap hari…. Dan ianya “mengalir” kepada saya. Saya dididik suka membaca sejak umur saya 3 tahun.

Cuti sekolah sudah hampir, apa kata selain bawa anak-anak bertandang berpuluh rumah orang kahwin, anda bawa juga anda anda ke library. Memang semua benda boleh google, tetapi disiplin membaca membina karektor.

Tak percaya? Tanya Prof Dr Muhaya berapa buah buku dia habiskan dalam masa seminggu? Saya hanya mampu baca 3 buah buku seminggu.

Mahu hidup luar biasa? Berikan masa untuk belajar menjadi luar biasa. Isikan hotak kita dengan ilmu. Kita menjadi luar biasa bila kita mula berfikir luar biasa, kerana majoriti keliling kita pilih untuk “biasa-biasa”.

Iqra’ (Bacalah)…..

– AzizanOsman –
P/S 1. Bonus khas: Buat anda yang bakal hadir sesi Seminar Hidup Luar Biasa 2013@Wisma MCA, Jalan Ampang, KL pada 1 Jun 2013(Sabtu), 8 pagi-1 tgh, saya telah bersetuju untuk berikan sesi sharing bonus kepada anda yang hadir di waktu petang (2pm-5pm). Saya & Hj Asri Ahmad (Pakar Penasihat Pelaburan Richworks) akan berkongsi mengenai bagaimana anda memulakan pelaburan di dalam pasaran saham dengan selamat. Ini sesi bonus dan percuma hanya untuk mereka yang daftar dan hadir sesi pagi Hidup Luar Biasa. Daftar percuma di HidupLuarBiasa.com
P/S 2. Jangan lupa juga sertai kami untuk Konsert Mawlid bersama Habib Syech Ya Hanana di Stadium Shah Alam pukul 8 malam hari yang sama. Ia 100% Percuma. Bawa sekeluarga dan anak-anak kerana saya masih ingat masa saya kecil, ayah saya tarik saya untuk ke banyak majlis mawlid, selawat dan qasidah ketika itu kami tinggal di Pontian, Johor.

 

Dimensi Hidup Berbeza

oleh Team Richworks pada 21 May 2013

Satu hari dulu (Lebih 10 tahun dulu) pada hari-hari biasa saya masih bekerja macam orang lain. Ketika itu saya mengetuai projek pemasaran door2door untuk TMNet pergi kawasan taman rumah ke rumah dikawasan Petaling Jaya berdekatan PJ Old Town. Pada petang tersebut, selepas solat asar dan biasanya kami mula ketuk pintu rumah orang selepas asar dan menjerit “Telekom”, berhenti maghrib dan sambung hingga pukul 9.00 malam…. Kenapa kami ketuk sebelah petang ke malam? Kerana waktu itu “peak season”, ramai orang baru balik dari kerja, pejabat dan anak-anak baru balik sekolah. Pada hari itu, selepas asar, saya tidak terus start buat kerja. Saya duduk diam di dalam kereta yang saya pinjam dari staf dan ketika itu saya bertanya satu soalan penting kepada diri saya….. Sampai bila aku kena kerja kerja kerja tetapi semakin kerja, semakin tidak ada masa, ketika itu saya kerja tapi juga berniaga tetapi segalanya tidak mudah. Saya kerja dari 7.30 pagi di uruskan ofis dan kemudian ke field untuk uruskan team sampai 10 malam biasanya.

Ketika itu saya belum faham tentang bagaimana bisnes dengan bersistem boleh buat kita banyak masa dan bebas kewangan. Saya belum tahu ilmu orang yang hidup mereka luar biasa. Sampai bila saya fikir, saya nak ulang alik tersangkut dalam jam di Federal Highway berhari, bertahun dan masa berjalan, tetapi hutang makin banyak, komitmen makin tinggi, mak ayah semakin tua dan saya tidak ada masa dengan mereka dan macam-macam lagi saya fikir…

Saya berfikir, apa yang saya perlu buat supaya saya boleh jadi sepertimana seorang abang yang saya baru baca dan jumpa 2 hari sebelum tu di kawasan perumahan Klang, dia berkongsi mengenai dulu kerja teller di bank, gaji bawah RM1,000 lepas 8 tahun kerja, berhenti dan mula berniaga tapi dari rumah… Masa saya jumpa dia tu, saya tak puashati, sebab bila dia berhenti kerja, berniaga di rumah, dia baru pindah dari kawasan rumah awam di Klang dan pindah ke rumah baru 2 tingkat dengan kereta Honda Accord baru beli… Saya tak faham? Apa dia buat? Dia jual drugs ke? Bila saya jumpa dia, dia tak cakap banyak, dia beri saya satu buku yang bercerita bagaimana untuk pencen muda? Buku dari US… Saya baca dan tak percaya ada orang boleh pencen muda, ayah saya pun pencen 55 tahun! Akaun saya asyik tak ada duit, nak pencen muda apa? Saya fikir lama di dalam kereta depan surau masa tu. Saya fikir, apa yang perlu buat supaya hidup saya luar biasa? Saya tak nak hidup macam ramai orang lain bertahun-tahun ulang alik jalan yang sama Federal Highway tetapi saya dapati mereka tidak bebas masa dan tidak bebas kewangan, mereka tidak ada masa dengan keluarga seperti saya masa tu. Bermula dari fikiran itulah, saya set minda saya, saya mesti cari jalan supaya saya dapat hidup yang luar biasa seperti yang saya impikan.

Pagi ini saya main saham, salah satu hobi saya. Alhamdulillah ada lah sedikit untung. Hari ini adalah dalam beberapa ratus ribu sahaja keuntungan dalam beberapa transaksi saham di Bursa Malaysia. Petang tadi, selepas saya melawat sebidang tanah (mudah-mudahan Allah swt makbulkan) untuk projek perumahan baru Richworks Land di Putrajaya, saya temankan wife saya Diana untuk beli buku di Subang dan on the way balik sedikit sesak ke Shah Alam. Dan saya melihat orang-orang dalam kereta dengan tali leher dan saya seperti melihat saya satu masa dulu. Kerja ikut masa, kerja terpaksa, jam dalam kereta “monyok” dan kalau ada orang di sebelah, masing-masing tidak bercakap atau murung….. Macam hidup saya dulu. Dan saya rasa hiba tetapi bersyukur kerana Allah swt tunaikan impian saya dan Allah swt tunaikan doa saya satu waktu dulu yang saya minta setiap malam bersungguh-sungguh. Saya minta Dia berikan saya perniagaan yang tidak rugi dunia akhirat, saya minta banyak masa bersama keluarga, saya minta saya ada rezeki melimpah ruah, saya minta saya dapat jadi penyumbang zakat dan sedekah yang bagus, saya minta saya dapat membantu hidup ramai orang dan hari ini Alhamdulillah ianya bukan sekadar impian. Dan saya tahu satu perkara, laluannya tidaklah mudah, apatah lagi jika tidak ada sesiapa yang mengajar kita atau kita sendiri tak mahu belajar dari mereka yang berjaya.

Saya percaya, sebenarnya tidak ada orang yang mahu teruskan hidup “stuck” dalam hidup mereka serta dalam kewangan mereka. Tapi saya juga percaya, semua orang memilih jalan mereka mengikut ilmu atau apa yang mereka tahu. Dan ramai tidak mahu explore kemungkinannya mereka boleh ada banyak masa dan ada pilihan bagaimana mereka gunakan masa mereka disamping mempunyai kekuatan kewangan. Mereka tidak mahu ambil tahu. Mungkin ego macam saya dulu atau mungkin kita ikut apa yang kita percaya dan kita ikut apa yang majoriti orang lain percaya, kau mesti kerja 8 jam sehari untuk dapat RM2,000 sebulan dan hidup seperti ramai yang lain hidup “biasa-biasa”…. Sedangkan ada mereka yang mendapat keuntungan perniagaan atau pelaburan sehari lebih RM36,000 sama dengan jumlah gaji setahun ramai di luar sana yang masih tersangkut di Federal Highway..

Apa yang saya kongsikan ini mungkin mencabar minda orang biasa-biasa, sama macam saya dulu. Saya tak percaya yang nak buat duit itu agak mudah kalau ada ilmu.

Semua orang ada 24-jam yang sama, apa bezanya? Saya dah tahu apa bezanya…. Mentor, Ilmu, Sistem, Tindakan luar biasa dengan semua tersebut serta Impian luar biasa mampu merubah hidup manusia. Kaya berjaya beriman bersedekah, banyak masa dan banyak sumbangan kepada orang lain. Ada rupanya “kerja” macam tu….

Saya berkongsi bukan untuk menyombong diri tetapi saya mahu doakan agar juga dapat mencapai segala impian anda jika ada.

– AzizanOsman –
P/S 1. Bonus khas: Buat anda yang bakal hadir sesi Seminar Hidup Luar Biasa 2013@Wisma MCA, Jalan Ampang, KL pada 1 Jun 2013(Sabtu), 8 pagi-1 tgh, saya telah bersetuju untuk berikan sesi sharing bonus kepada anda yang hadir di waktu petang (2pm-5pm). Saya & Hj Asri Ahmad (Pakar Penasihat Pelaburan Richworks) akan berkongsi mengenai bagaimana anda memulakan pelaburan di dalam pasaran saham dengan selamat. Ini sesi bonus dan percuma hanya untuk mereka yang daftar dan hadir sesi pagi Hidup Luar Biasa. Daftar percuma di www. HidupLuarBiasa.com
P/S 2. Jangan lupa juga sertai kami untuk Konsert Mawlid bersama Habib Syech Ya Hanana di Stadium Shah Alam pukul 8 malam hari yang sama. Ia 100% Percuma. Bawa sekeluarga dan anak-anak kerana saya masih ingat masa saya kecil, ayah saya tarik saya untuk ke banyak majlis mawlid, selawat dan qasidah ketika itu kami tinggal di Pontian, Johor.

 

Teknik Makan Gajah- The Power of Weekly Goals Setting oleh Azizan Osman

oleh Team Richworks pada 20 May 2013

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera

Berapa ramai yang ingin mencapai perkara dalam hidup dia tapi akhiranya umur “berlari” dan end up tidak tercapai impian mereka?

Berapa ramai pula yang tidak merasai peningkatan dalam hidup mereka malah rasa “Pening” dengan tahap hidup mereka?

Antara sebab utamanya adalah kerana tidak ada senarai fokus atau matlamat yang jelas.

Kuasa fokus manusia adalah terletak di dalam kekuatan dia atau kuasa dia untuk menguasai apa yang dia fikir dan dirasai dijiwa serta terus dilakukan dengan tindakan.

Kajian saya bertahun-tahun mengkaji tingkahlaku mereka yang berjaya mendapati, orang yang berjaya mempunyai senarai perkara yang jelas tentang apa yang mahu mereka capai atau fokuskan samada dengan fokus besar dalam masa 10 tahun akan datang, kemudian dikecilkan untuk 5 tahun akan datang, dikecilkan lagi kepada 3 tahun akan datang, kemudian dikecilkan lagi kepada 1 tahun akan datang, dikecilkan lagi kepada 6 bulan akan datang, dikecilkan lagi kepada 3 bulan (90-hari) dan kemudian dikecilkan kepada 1 bulan (30-hari) dan kecilkan kepada 1 minggu (7-hari) dan akhirnya 1 hari (Hari Ini).

1 perkara yang suka nak share adalah, Ramai orang “nampak” sibuk tapi Produktif tapi ada juga orang yang nampak tak sibuk tapi juga produktif. Dan ramai juga yang tak sibuk dan tak produktif.

Apa itu Produktif? Asal dari perkataan “Production” atau Pengeluaran, bahasa kita hasil atau Result.

Contoh, katalah matlamat anda ialah mahu makan seekor Gajah besar. Boleh tak anda nak makan Gajah tersebut sekaligus? Tak bolehkan? Sebab cara makan gajah paling mudah adalah makan sikit-sikit. So, apa yang anda kena buat adalah mengenalpasti BERAPA BESAR Gajah tersebut dan BERAPA TAHUN anda perlukan untuk makan habiskan Gajah tersebut jika makan seorang. :)p

Katakah anda perlukan 10 tahun untuk habiskan makan gajah tersebut (Ini contoh jer), anda perlu tuliskan

Matlamat 10-tahun: Makan Seekor Gajah

Kemudian anda kecilkan proses makan gajah kepada 5-tahun, maksudnya anda kena tulis,

Matlamat 5-tahun: Makan separuh Gajah.

Matlamat 3- tahun: Makan separuh dari separuh gajah (Mungkin punggung dulu atau kepala dulu) buat steak ke….

dan seterusnya, sampailah kepada matlamat 1-minggu.

Contoh: Matlamat 1-minggu ini adalah apa? anda kena senaraikan. Contoh mungkin, cari pisau pemotong gajah, cari peti ais besar nak simpan gajah, cari pengasah pisau, cari pakar sembelih gajah dan macam-macam lagi yang membawa kepada proses pencapaian besar nanti.

Baca dan buat ini:-

Apa yang anda perlu belajar buat dengan baik adalah menulis sekurang-kurangnya 10 Perkara yang anda ingin capai atau lakukan dari hari ini hingga ke hujung minggu dari segi 3 aspek general mengikut format mudah dibawah :-

WINS (Apakah kejayaan yang anda capai minggu lepas dan tuliskan 3 perkara samada kejayaan dalam tugas kerja atau personal achievement)

1.
2.
3.

TTA (Thing To Achieve) (Ini adalah senarai perkara yang anda pending atau baki kerja minggu lepas yang belum selesai Carried Forward+Baru, tuliskan mengikut Priority/Keutamaan)

At Work (Min 10)

1.
2.
.
.
.
10.

Personal (Min 10)
1.Contoh- Kemas dapur
2.Cari kain untuk baju raya
3.
.
.
10.

Kemudian tentukan yang mana satu No.1 keutamaannya yang anda kena buat hari ini dan yang mana satu boleh delegate untuk orang lain buat tapi anda monitor atau pastikan deadline bila siap, kemudianyang mana satu tak berapa penting sekarang. (Lagi banyak anda boleh delegate lagi bagus). Gunakan juga teknik “Eat The Frog” yang bermaksud, Makan Katak? Bukan, maksudnya ialah buat yang paling susah tapi sangat penting terlebih dahulu.

Disiplinkan diri ambil sedikit masa setiap ahad atau isnin awal pagi sebelum masuk pejabat atau pada hari pertama bekerja minggu tersebut untuk tuliskan atas kertas dengan jelas. Ia mengambil sedikit masa 15-60 minit untuk anda tuliskan tetapi ianya akan buat anda capai banyak perkara setiap minggu ke arah matlamat besar anda. Dan jangan lupa untuk raikan Wins anda setiap hari dan setiap minggu. Orang berjaya kita mencapai kejayaan setiap hari dan memberi pengiktirafan kepada pencapaian diri setiap hari, orang gagal? Tunggu pengiktirafan dunia satu hari nanti…..Sambil bersedih main biola tepi Sungai Klang.

Apa yang saya kongsikan ini perlu menjadi disiplin mingguan anda sehingga anda Master Your Life kerana bila anda Master Your Life anda Master Your Time!

Saya doakan anda kaya berjaya dan diberkati! Terima kasih kerana membaca dengan sabar dan saya izinkan untuk kongsikan dengan ramai orang lain! Disiplin kunci kejayaan!

– AzizanOsman-

FB:  www.facebook.com/AlumniDrAzizan

 

Temubual Nasi Lemak Kopi O TV9 Bersama Afdlin Shauki dan Dr. Azizan Osman

oleh Team Richworks pada 15 May 2013

Ikuti temubual bersama Afdlin Shauki dan Dr. Azizan Osman di dalam Nasi Lemak Kopi O di TV 9. Sempena Ulangtahun ke-5, Richworks telah melancarkan program Seminar Hidup Luar Biasa dimana Afdlin Shauki dan Dr.Azizan Osman akan berkongsi bagaimana untuk Hidup Luar Biasa! Pastikan anda telah mendaftar Seminar Hidup Luar Biasa. Dengan Melayari www.HidupLuarBiasa.com atau hubungi 019/013-244 2244 atau 019-244 2400. Rugi jika tak hadir, daftar sekarang! Tempat adalah Terhad!

daftar-sekarang

 

Pelancaran Seminar Hidup Luar Biasa Sempena Ulang Tahun Ke-5 Richworks

oleh Team Richworks pada 14 May 2013

Sempena Ulangtahun ke-5, Richworks telah melancarkan program Seminar Hidup Luar Biasa dimana Afdlin Shauki dan Dr.Azizan Osman akan berkongsi bagaimana untuk Hidup Luar Biasa! Pastikan anda telah mendaftar Seminar Hidup Luar Biasa. Dengan Melayari www.HidupLuarBiasa.com atau hubungi 019/013-244 2244 atau 019-244 2400. Rugi jika tak hadir, daftar sekarang! Tempat adalah Terhad!

index-pageseminar hidup luar biasa-01-01-01

 

 

Kita tidak perlu racist tapi menghormati agama dan kepercayaan masing-masing

oleh Team Richworks pada 07 May 2013

Saya sekolah cina 12 tahun; 6 tahun sekolah rendah kebangsaan cina dan 6 tahun sekolah swasta cina. Saya tidak perlu bayar yuran bulanan kerana semua bangsa lain (Bukan cina) yang belajar di sekolah swasta mereka tidak perlu bayar. (Diberi pengecualian) kerana menggalakkan bangsa lain belajar sistem pendidikan mereka. Hari ini, saya tidak merasakan masalah racist adalah masalah utama kita. Ketika saya belajar sekolah cina dulu, ayah saya beritahu yang anak dia (Kami 5 beradik sekolah cina dan petang kena belajar sekolah agama Johor) kena balik awal hari jumaat untuk solat jumaat walaupun kelas sebenarnya sampai pukul 2pm, tapi guru besar benarkan. Ayah saya maklumkan yang kami perlu solat zohor dan kadang-kadang asar di sekolah jika ada kokurikulum, guru besar sediakan tempat solat untuk kami, tak adalah dibuatkan masjid tapi diberi tempat di bangunan admin untuk solat. Ketika itu sekolah cina tidak ramai budak melayu, hari ini berlambak-lambak. Dulu tidak ada kelas agama Islam tapi hari ini anak-anak saya sekolah cina, telah ada kelas dan ustazah yang mengajar agama Islam. Kami sekolah cina 12 tahun, tapi tak pula jadi cina, kami tak makan di kantin sebab mak suruh bawa bekal dari rumah dan mak tak beri makan di situ supaya mengelakkan susah nak pilih makanan yanh sesuai. Tapi tak pelah, pergi sekolah bukan nak makan, tapi pergi sekolah sebab nak ilmu mereka. Ilmu mereka dan cara mereka mengajar tak sama macam sekolah melayu, macamana saya tahu? sebab saya pernah cuba arwah ayah pindahkan satu penggal ke sekolah menengah kebangsaan ketika dari darjah 6 nak masuk ke tingkatan 1 tapi disebabkan rayuan ayah kepada Menteri Pendidikan masa tu DSAI ditolak, saya dimasukkan semula ke sekolah swasta cina. Saya ambil SRP ketika tingkatan 2 secara persendirian, belajar sendiri kerana SRP patutnya tingkatan 3 baru ambil dan lulus dengan cemerlang sebab ayah cuba nak saya “short-cut” setahun untuk lompat ke tingkatan 4 aliran sains di sekolah men Victoria Institution, sebab dia nak saya jadi doktor perubatan; tapi disebabkan sistem di Malaysia tak boleh short-cut ketika itu dan budak yang boleh masuk form 4 walau SRP dia bagus macamana pun, umur dia mesti 16 tahun dan saya lagi sekali ditolak untuk “lompat kelas”. Maka saya teruslah habiskan sekolah cina swasta hingga tingkatan 6 (Senior Middle 3).

Point saya adalah, sepanjang saya belajar di sekolah cina, saya selalu dimomokkan oleh kawan-kawan ayah yang kenapa kau masukkan anak kau sekolah cina, itu sekolah komunis, sekolah buat senjata, sekolah kapir katanya, ada sekali tu ada satu pakcik ni cakap sekolah saya buat senjata,  tapi saya nak beritahu di sini, ayah dan mak saya seorang yang sangat berpegang kuat kepada amalan dan Islam  dia bantai anaknya gila-gila zaman tu, jika tidak solat. Mereka tekankan bahawa di mana kita berada, yang boleh jaga kita adalah Allah swt dan kita bertanggungjawab dengan amalan kita. Tak pula saya jumpa komunis dalam kelas, tak pula saya jumpa ada kilang senjata kat sekolah? Saya masuk kadet pun tak, saya ambik kokurikulum PBSM, Persatuan Bulan Sabit Merah, sebab ayah kan suruh jadi medical doctor satu hari nanti.

Saya tidak menulis ini untuk nak beritahu saya bagus, atau kaum cina bagus atau bangsa melayu bagus. Saya rasa, kita semua ada pegangan masing-masing, dan saya rasa kita selama ini Alhamdulillah hidup aman damai dan sejahtera sesama kita. Kadang-kadang saya tengok bangsa saya ni banyak sangat komplennya dan kurang bersyukur (bukan semua) contoh, bila tahun baru cina dulu masa tak banyak shopping mall, bila banyak kedai cina tak buka, kita merungut-rungut, apalah diorang ni tutup kedai lama untuk tahun baru cina, tapi kita tak pula cakap bila kita raya, kita minta cuti lama ada yang sampai sebulan raya tak habis habis? Kita tak pula fikir, kalau macam ni baik kita juga berniaga…..

Walaupun tidak kesampaian untuk saya menjadi medical doctor untuk tolong ramai orang tapi saya tetap bersyukur kerana saya jadi doktor perniagaan dan alhamdulillah telah membantu lebih 330,000 orang dalam masa 5 tahun ini.

Saya sayang negara saya, saya juga percaya anda sayang megara ini. Saya percaya anda sama seperti saya mahu saya melihat kita sebagai rakyat Malaysia, kita semua tanpa kira bangsa hidup aman damai dan tolong menolong antara satu sama lain tanpa prasangka.

Bersekolah cina dengan falsafah 5,000 tahun pendidikan dan disiplin cina disertai dengan pendidikan agama sehingga darjah enam sekolah agama dengan ilmu tauhid, ibadat, muamalat, munakanat, jenayat, faraid, tasawuf, bahasa arab, sirah dan lain-lain adalah asas yang banyak membantu saya di dalam hidup saya hari ini. Sebenarnya saya dapati banyak kaitan falsafah cina ada kena mengena dengan Al-Quran dan Hadis nabi saw.

Saya ingin mengajak semua untuk kembali bersatu di atas nama Malaysia Negara kita yang tercinta. Perselisahan politik di selesaikan tanpa berprasangka. Saya juga tahu, salah faham dan “rasa” racist tu mungkin kadang-kadang ditimbulkan, adik beradik pun berselish faham, suami isteri, anak mak pun berselish faham, itu proses kasih sayang yang perlu diperbaiki segera tetapi kita perlu memperbaikinya secepat mungkin agar tidak menjadi barah.

Saya ingat lagi apa satu falsafah cina menyebut, kejayaan satu negara itu adalah tanggungjawab kita semua.

Wo Ai Wo De Gua Jia! Saya sayang negara saya! Saya sayang Malaysia dan saya doakan kita seluruh rakyat Malaysia serta anak cucu kita terus di pelihara Allah swt

– AzizanOsman-

He Jek Shen (Nama cina saya). :)p.

 

Kenapa Saya Perlu Hadirkan Diri Ke Advanced marketing Power

oleh Team Richworks pada 02 May 2013

amp2013
DrAzizan Osman

Saya ditanya soalan ini: Kenapa saya mesti hadirkan diri ke Advanced Marketing Power- AMP 10 Mei 2013 nanti?

Ini jawapan saya untuk anda yang masih terhemput-hemput nak buat keputusan sedangkan 10-hari sahaja lagi program AMP ini akan berjalan:-

1. Tidak ada satu program kami terutamanya Advanced yang tidak ada kandungan program yang sangat bagus, mudah dan pratikal untuk anda gunakan serta merta.

2. AMP adalah Anda Menarik Pelanggan. Mana ada bisnes kalau pelanggan tidak ada. Dan ramai orang “MENCARI” atau “MENGEJAR” pelanggan, tak penat ke? Kan bagus kalau pelanggan kejar kita? Kuasai ilmu pemasaran formula dan strategi yang saya share nanti dan gunakan serta merta, Insya-Allah anda lihat ramai pelanggan akan kejar anda.

3. Anda ada impian? Ada terfikir nak bayar hutang yang banyak tertunggak, hutang kereta, kad kredit outstanding berbulan-bulan, hutang rumah atau hutang sewa rumah sebab tak mampu nak beli rumah walau dah kerja lama. Tak mampu nak beri duit lebih atau memberikan keselesaan untuk mak ayah. Sentiasa kering kontang dan duit “game over” tak sampai tengah bulan. Macam anda saya tahu? Sebab 15 tahun dulu macam itulah hidup saya. AMP- Anda Mampu Perbaiki hidup dan kewangan anda Insya-Allah. Jika belum ada bisnes, anda akan belajar bagaimana untuk mengenalpasti bisnes yang bagus dengan passion anda.

4. Anda Memang Pemalas (AMP) – Itu juga saya. Kenapa saya kata saya pemalas, kita nak buat sikit tapi dapat hasilnya banyak. Kita nak ada banyak duit, boleh berkongsi rezeki tapi nak ada banyak masa kan? Percayalah, saya ada short cut untuk pemalas seperti saya iaitu ILMU Berniaga dan khususnya ILMU pemasaran. Anda AMP?

5. Anda Mencari Peluang (AMP) – Ya, tidak ada orang yang keluar dari kelas saya yang tidak akan dapat banyak gila peluang. Dengan network kehadiran peserta yang komited dan ramai, silapnya jika anda tidak gunakan peluang di AMP nanti untuk berkenalan dengan ramai orang lain. Bawa bisnes kad atau call card (Jika tidak ada bisnes kad), call card ada nama, no telefon, alamat emel / facebook. Exchange dengan seramai yang mungkin dan bukan edarkan macam orang edar flyers. Itu teknik paling bodoh dalam marketing. Edar flyers atau edar bisnes kad. Sama juga edar sample produk membuta tuli pun cara bangang. Nanti saya ajar cara tak bangang.

Last sekali, sukahatilah nak hadir ke taknak. AAK- Ada Aku Kisah. Samada anda hadir atau tidak bukan ada beza pun kat saya tapi jika anda hadir, Insya-Allah perbezaan hidup anda, anda yang tentukan kan? Pehal nak kena orang lain pulak nak paksa anda untuk ubah hidup.

Nak capai sesuatu yang luar biasa dalam masa yang singkat luar biasa mestilah ada tindakan dan pengorbanan luar biasa. Short term pain tapi long term gain.

Adakah anda risau saya tidak mampu mengajar anda dengan baik untuk bantu anda berilmu bagi merubah hidup anda?

 

Daftar SEKARANG untuk Advanced marketing Power 2013 – AMP 2013 :Lokasi Program : Shah Alam Convention Centre (SACC), 10-12 Mei 2013, Maklumat Lanjut layari, www.richworks.com.my/amp atau hubungi 019/013-244 2244 atau 019-244 2400

 

Seminar Kombo Terhebat 2013

oleh Team Richworks pada 26 April 2013

1- Hari Lagi!! Pastikan anda telah daftarkan suami, isteri, jiran sebelah, sahabat handai yang 18 tahun ke atas untuk hadir di Siri Klinik Usahawan Dr. Azizan Osman – Seminar Kombo Terhebat Richworks 2013!

Daftar & Hadir  di  www.seminarkombo.com untuk lokasi seminar berhampiran anda sekarang !

Hubungi 013/0192442244/0192442400/0355191260 untuk info lanjut!

 
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start