5 Alat Pemasaran Dalam Talian

oleh Team Richworks pada 06 September 2017

Dengan keadaan turun naik ekonomi negara kita yang tidak menentu, molek kiranya kita mula menjinakkan diri dengan perniagaan lebih-lebih lagi perniagaan online.

Perniagaan online tidak memerlukan modal yang banyak. Anda hanya perlukan laptop atau komputer, internet dan smart phone. Anda tidak memerlukan produk anda sendiri sebagai permulaan. Apa kata anda bermula dengan menjadi agen atau dropship barangan kawan-kawan atau barangan orang lain.

Apabila anda mendapat bonus atau hasil keuntungan daripada perniagaan tersebut, mulakanlah perniagaan anda sendiri. Mulakan dengan kecil-kecilan dahulu dengan mempromosikannya kepada keluarga atau rakan-rakan terdekat.

Inilah masanya anda menggunakan peluang yang ada. Gunakan kelebihan media sosial yang anda ada seperti Facebook, Instagram, Twitter, Email, Blog dan Youtube.

Jika tidak ada, buka akaun tersebut. Ingat, anda mesti pandai menggunakan media sosial ini dengan bijak agar rakan-rakan sosial anda tidak jemu dan bosan sehingga boleh unfriend anda.
Sila share ilmu ini dengan rakan-rakan lain.

1. Facebook.

Menurut statistik yang dikeluarkan pada pada tahun 2013, Malaysia berada di tangga ke-18 paling ramai menggunakan Facebok dan ini bermakna, 70 peratus rakyat Malaysia memiliki akaun Facebook. Purata rakyat Malaysia menghabiskan masa 3 jam melayari Facebook sehari.

Untuk memulakan perniagaan online, adalah lebih baik jia anda ada Facebook Page dan tidak menggunakan Facebook peribadi. Dengan Facebook Page, anda boleh buat FB Ads.

Ingat! Anda tidak boleh terlalu mempromosikan produk barangan anda sampai penuh wall rakan-rakan anda. Dalam satu hari, anda mesti mengemaskini status anda sebanyak 6 kali, tidak termasuk promosi produk. 6 kali tersebut ialah perkongsian menarik kata-kata motivasi, hadis, ayat-ayat al-Quran dan sebagainya. Tambahan 2 kali untuk promosi barangan anda. Setiap status tersebut mestilah ada jarak masa antara satu sama lain.

Untuk menambah kenalan, anda boleh add rakan kepada rakan-rakan anda. Selain itu, minta rakan-rakan anda untuk klik like dan kongsi video tutorial atau produk anda di wall mereka. Jangan lupa untuk menggunakan kuasa link untuk menghubungkan Facebook ke blog atau Instagram anda. Ini kerana, pasaran Facebook sangat luas dan perniagaan anda boleh melepasi pasaran Brunei, Singapura dan Indonesia.

2. Instagram & Twitter.

Medium ini anda boleh khususkan untuk pasarkan produk anda. Masukkan gambar-gambar produk anda beserta harga. Sekiranya ada yang berminat, minta mereka Private Massage (PM) detail dan berikan data beribadi seperti nama, email dan no telefon.

Untuk lebih menarik, lakukan promosi harga bagi produk terbaru dan jualan stok penghabisan anda. Anda juga boleh lakukan pertandingan “share and hashtag rakan” untuk memperkenalkan lagi produk jualan. Ini secara tidak langsung, dapat memperluaskan pasaran perniagaan anda.

3. Blog.

Blog juga antara medium terbaik untuk mempromosikan perniagaan anda. Apa yang perlu anda lakukan ialah, hias blog anda agar kelihatan menarik, tetapi jangan letakkan terlalu banyak ikon yang boleh memberatkan dan menyemakkan ruangan blog. Anda perlu search blog-blog popular yang mendapat banyak visitor dan entri-entri yang mendapat share.

Pastikan blog anda ada tagline menarik dan unik yang boleh menarik ramai visitor. Pastikan tagline ini juga digunakan untuk produk anda.

Gunakan entri-entri yang menarik seperti perkongsian tips, info dan video yang berkaitan perniagaan atau tutorial yang anda lakukan sendiri. Masukkan link Facebook, Instagram Youtube dan media sosial lain yang ada.

Sekiranya blog anda mendapat maklum balas yang baik dari pembaca dan gunakan peluang ini untuk menghargai mereka dengan memberi free gift dan mengadakan peraduan. Luaskan pengaruh anda dengan melawat bloger yang popular dan minta mereka melawat blog anda sebagai balasan. Ini secara tidak langsung dapat mempengaruhi visitor di blog anda.

4. YouTube.

Anda boleh memuat naik video tutorial yang anda lakukan di YouTube. Sekiranya anda menjual tudung atau shawl, tunjukkan cara-cara memakai shawl atau tudung yang mudah dan ringkas. Bahagikan kepada beberapa jenis video tutorial seperti cara memakai ke pejabat dan ke majlis-majlis tertentu.

Tetapi jika anda menjual produk kecantikan seperti alat solek, rakam video cara-cara memakai alat solek yang ringkas tetapi menarik. Viralkan video tersebut agar ia menjadi rujukan kepada orang ramai. Pastikan juga, ketika anda merakam video tersebut, anda promosikan bersama produk anda.

5. Email.

Ramai yang tidak tahu bahawa email boleh digunakan alat untuk memasarkan perniagaan. Dalam sistem jual beli itu sendiri, jualan akan lebih banyak terhasil jika kita berinteraksi terus dengan prospek pembeli dan pemasaran email adalah yang paling berkesan.

Dalam dunia perniagaan online, pemasaran email merupakan satu strategi terbaik dan pantas dalam meningkatkan trafik ke website anda. Hampir semua perniagaan online menggunakan pemasaran email sebagai strategi utama mereka. Pemasaran email adalah teknik mempromosikan produk anda melalui email.

#TeamRichworks #ResultMatters

 

Lain Kali, Jika Anda Ada Pemikiran Yang Negatif, Lakukan 3 Perkara Ini!

oleh Team Richworks pada 05 September 2017

3 Cara Bagaimana Nak Handle Negatif Dalam Minda Anda?

Tonton dan Share!

 

 

 

7 Tanda Anda Patut Fokus Kepada Bisnes (Dan Mula Fikir Tentang Nak Berhenti Kerja!)

oleh Team Richworks pada 05 September 2017

Pejam celik dah masuk bulan September. Sedar tak?  Masa dah terbang meninggalkan kita.

Kami yakin, ada antara anda yang baca ini masih lagi sedang bekerja dan mungkin sedang berada dalam dilema.

 

Dilema yang anda sendiri sahaja yang faham.  Nak kerja atau nak bisnes.  Nak bisnes atau nak kerja. Siapa ada perasaan macam ni?

 

Anda mungkin sedang buat bisnes sambilan.  Bisnes sambilan anda mungkin dah boleh buat sedikit jualan. Dan ada masanya anda boleh buat sales agak tinggi.

 

Tapi, sampai bila anda nak terus berniaga sambilan sedangkan anda sendiri dah tahu, berniaga boleh beri anda lebih pendapatan dan lebih masa jika anda usahakannya dengan betul.  Jadi kami nak kongsikan dengan anda 7 tanda anda patut mulakan bisnes secara sepenuh masa dan mungkin anda dah boleh start draft surat nak berhenti kerja.

 

  1. Anda Dah Buat Kerja Yang Sama Selama 5 Tahun Dan Tak Ada Peningkatan

Adakah anda dah berada di jawatan yang sama, kerusi yang sama, lokasi yang sama selama lebih dari 5 tahun dan anda masih buat kerja yang sama.  Tiada perubahan apa lagi peningkatan.  Bak kata orang ‘pejam mata pun dah boleh siap semua kerja.’

Jika anda lihat diri anda tak ada peningkatan dalam kerjaya, anda mungkin boleh mula fikir untuk fokus kepada bisnes.

2. Hati Anda Lebih Banyak Teringatkan Bisnes Sendiri Dari Kerja

Tak baik bila kita kerja tapi tak sepenuh hati.   Jasad ada di tempat kerja, tapi hati pada bisnes. Ini boleh menyebabkan kita kerja sambil lewa atau kita akan curi masa kerja untuk buat bisnes.  Bila anda dah rasa macam ni, anda patut buat pilihan lebih bijak.

 3. Anda Rasa Tertekan Bila Fikir Tentang Kerja

Bila fikir tentang kerja yang bertambun, kita rasa macam darah naik.  Bengang semacam.  Atau kita anggap kerja dah jadi beban.  Tak ada lagi semangat dan ‘passion’ nak buat kerja.  Apatah lagi nak buat ’extra effort’ untuk buat kerja.

4. Anda terpaksa Heret Kaki Untuk Ke Tempat Kerja

Bila anda bangun pagi dengan tak bersemangat bila fikirkan kerja anda, anda sentiasa harapkan ianya hari hujung minggu, atau anda asyik terfikir nak ambil cuti sakit atau cuti tanpa gaji atau cuti kecemasan, itu adalah tanda-tanda anda dah tak bersungguh nak buat kerja.

5. Anda Dah Buat Income Lebih Tinggi Dari Gaji Bulanan

Jika income dari bisnes anda dah boleh cecah lebih tinggi dari  gaji bulanan, ini adalah masanya untuk anda fikirkan kembali tentang kerja anda.  Jika anda lakukan bisnes secara part- time pun dah boleh berikan hasil yang tinggi, apa akan jadi jika anda fokus 100% dalam bisnes?

6. Anda Dah Ada Ilmu Bisnes Dan Pemasaran

Anda dah boleh mula fikirkan tentang nak berhenti kerja bila anda pasti anda dah ada banyak ilmu perniagaan dan pemasaran dari mentor yang dah terbukti melahirkan ramai usahawan dan juga dengan ilmu yang terbukti berkesan.

Anda yakin ilmu yang anda ada boleh bantu anda pergi lebih jauh dalam bisnes.

7. Anda Dah Ada Simpanan

Nak berhenti kerja dan buat bisnes jangan berhenti melulu.  Pastikan anda dah ada simpanan secukupnya, sekurang-kurangnya  6 bulan dari gaji yang anda dapat sekarang.

 

Jika ada apa-apa yang berlaku kepada bisnes anda ada back-up yang boleh bantu anda.

 

Adakah tips ini membantu anda untuk mulakan langkah dalam bisnes?  Jika anda nak ilmu marketing yang dah terbukti bantu lonjakkan banyak bisnes peserta yang telah hadir, anda boleh layari www.marketingmastery.com.my segera.

 

BISNES UNTUK BANTU ORANG – 5 Tips Pemasaran Haji Mat Sdn Bhd

oleh Hj Mat pada 05 September 2017

“Hari tu kat rumah saya, bila nak flush je, air kat jamban tu naik balik. Hadoyai. Nasib ler ada nampak iklan Haji Mat, PM tepi tanya harga memang berpatutan, bila datang,servis lak tip top.. masalah pun settle! Fuhh.. Lega rasa.”

– Aisyah, Masjid Tanah –

 

Haji rasa gembira bila dapat bantu selesaikan masalah orang.  Terutamanya masalah yang orang lain tak nak buat seperti masalah pengurusan tangki septik dan kumbahan.  Bukan senang nak dapatkan perkhidmatan seperti ini.  Kalau ada pun bayarannya mungkin mahal.

Haji nak kongsikan dengan semua orang apa tips yang Haji Mat Sdn Bhd gunakan untuk marketkan bisnes Haji ni.  Orang kata bisnes Haji ni susah nak dapat pelanggan, tapi Haji percaya, selagi Haji dapat bantu orang, selagi itulah Haji boleh dapat pelanggan untuk bisnes Haji.  Walaupun Haji hanya tawarkan servis sedut najis dan angkut sampah.

Jadi untuk anda yang nak buat bisnes perkhidmatan, jangan rasa tertekan, jangan rasa ianya susah kerana jika anda ada ilmu pemasaran yang betul, InsyaAllah bisnes perkhidmatan anda boleh berjalan sehebat bisnes-bisnes lain.

Haji nak kongsikan 5 Tips Pemasaran yang Haji gunakan untuk promosi dan marketkan bisnes Haji Mat Sdn Bhd di mana kepakaran kami adalah dalam membantu anda mendapatkan persekitaran hidup yang sihat dengan menyediakan perkhidmatan sedutan najis tangki septik merangkumi kawasan kediaman rumah kampung sehingga taman perumahan. Juga untuk kilang, tandas awam, restoran, rumah kedai, hotel dan bangunan kerajaan.

 

5 Tips Pemasaran Yang Haji gunakan untuk promosi dan marketkan bisnes Haji Mat Sdn Bhd

  1. Buat Video Viral

Haji memang tak pandai bab-bab viral ni tapi Haji suka terima idea dari management Haji yang rata-ratanya adalah terdiri dari orang muda.  Jadi mereka dah buat satu video tentang perkhidmatan sedutan najis kami dan ianya dah menjadi viral.  Bila video tersebut viral, makin ramai orang kenal syarikat kami.

2. Buat Cabutan Bertuah

Cabutan bertuah yang Haji buat bukanlah untuk promosi semata-mata tapi Haji nak buatkan orang ramai tahu betapa pentingnya kebersihan tangki septik.  Jadi, bila Haji offer cabutan bertuah kepada pelanggan yang gunakan khidmat kami, ianya lebih senang untuk orang faham pentingnya bersihkan tangki septik.

  1. Buat Servis Sedut Tangki Septik di Masjid Dan Surau

Haji percaya idea Dr Azizan, kita berkerjasama dengan pihak masjid dan surau dan tawarkan mereka perkhidmatan sedut tangki septik masjid dan surau.  Ini macam aktiviti CSR, tapi ianya bantu beri impak positif kepada bisnes Haji.

  1. Gunakan Facebook

Team Haji selalu upload apa-apa aktiviti kami di Facebook.  Ini semua bertujuan untuk tunjukan kepada orang ramai bahawa perkhidmatan Team Haji boleh dipercayai dan beri lebih ramai orang nampak bisnes Haji Mat Sdn Bhd

  1. Gunakan warna terang

Kalau anda nak tahu, selain dari uniform team Haji yang berwarna oren, kami juga catkan bangunan kami berwarna oren, lori kami berwarna oren.  Dari jauh orang boleh nampak dan Haji nak berikan imej ceria kepada perkhidmatan kami.  Jadi, bila orang ingat warna oren, orang akan ingat kami Haji Mat Sdn Bhd.

 

Ini tips ringkas dari Haji.  Haji dah berniaga lama, tapi selepas belajar dengan Dr Azizan Osman, Haji rasa lebih yakin nak bawa bisnes Haji ke tahap yang lebih tinggi.  Sekarang Haji Mat Sdn Bhd juga dah keluarkan baja organik sendiri. Dulu Haji tak terfikir nak buat benda ni, tapi dengan adanya mentor Haji lebih serius nak bawa bisnes Haji ke tahap lebih besar.

Nasihat Haji, jangan malu-malu nak berbisnes.  Kalau Haji buat servis sedut tangki najis pun boleh jalan, kenapa anda semua tak boleh?  Cari mentor dan ilmu, mesti boleh jalan…

 

 

7 Sikap Khidmat Pelanggan Yang Hebat!

oleh Azwani Osman pada 05 September 2017

 

Puan Azwani Osman telah berkhidmat bersama Richworks semenjak 2008.  Sebelum ini beliau telah ditugaskan untuk menjaga Jabatan Khidmat Pelanggan, kemudian di bahagian Media Sosial.  Pengalaman beliau dalam bidang Khidmat Pelanggan adalah sangat luas.

Untuk kali ini beliau berkongsi pengalaman beliau dalam bidang Khidmat Pelanggan.


Tanpa pelanggan bisnes adalah tak ada bermakna. Siapa yang sanggup berbisnes dan asyik nak jual barang kepada kawan-kawan dan saudara-mara sahaja?

Kesilapan ramai usahawan ialah mereka tak jaga pelanggan yang ada dan akibatnya mereka terpaksa cari pelanggan baru setiap hari.  Sepatutnya, dalam berurusniaga dengan pelanggan, peniaga perlu pastikan mereka:

  • Beli dengan banyak
  • Beli barang-barang yang harga lebih tinggi
  • Beli dengan kerap atau berkali-kali

Macam mana nak pastikan pelanggan anda sentiasa berurusan atau memilih anda sebagai peniaga pilihan mereka? Anda boleh tawan hati mereka dengan khidmat pelanggan yang terbaik.  Kami kongsikan dengan anda 7 sikap khidmat pelanggan yang hebat, yang boleh bantu anda memberikan impak yang besar kepada pelanggan.

 

7 Sikap Khidmat Pelanggan Yang Hebat:

  1. Kesan WOW

– Sentiasa beri layanan yang lebih baik dari apa yang pelanggan sangkakan.

  1. Cinta pandang pertama

– Dari mula anda bercakap dengan pelanggan, buatkan pelanggan anda rasa selesa dan bahawa mereka berada di tempat yang betul.

  1. Sentiasa letakkan diri anda dalam situasi pelanggan

– Dengar dan fahami situasi pelanggan. Tunjuk yang anda sangat prihatin dan akan bantu dapatkan jalan penyelesaian untuk pelanggan anda.

  1. Jadilah manusia bukan robot

– Jadilah manusia apabila anda berurusan dengan pelanggan. Bukan seperti robot, contohnya email autoreply, suara rakaman telefon atau sistem autoreply di media sosial.

  1. Kata-kata positif

– Perkataan adalah senjata. Ia boleh jadi manis seperti madu atau pahit macam hempedu. Gunakan perkataan positif bila anda nak bantu selesaikan masalah pelanggan.

  1. Senang sesuaikan diri

– Setiap pelanggan mempunyai karektor yang berbeza. Anda perlu tahu mood pelanggan anda serta cara nak beradaptasi dengan sewajarnya.

  1. Cari penyelesaian bukan alasan

– Tidak mengambil masa beberapa hari, minggu atau terlalu lama untuk menyelesaikan masalah pelanggan. Jadi khidmat pelanggan yang menyelesaikan masalah bukan memberi alasan yang tidak membantu.

 

Moga ia menjadi panduan untuk anda atau pekerja anda nanti.

Selamat mencuba!

 

Throwback Dr Azizan Osman – Kenapa Saya Tak Nak Orang Lain Hidup Susah Macam Saya Dulu.

oleh Dr Azizan Osman pada 05 September 2017

 

Apa rasanya jika kau hidup tapi tidak ada peningkatan?

Well, bukan semua orang mampu baca ini sampai habis. Itulah bezanya.

Walaupun hari berganti hari berubah tahun demi tahun dan hari ini kita menyambut ulangtahun kemerdekaan ke-60 tahun, pasti ada di kalangan anda yang hidupnya atau tahap kewangannya tidak banyak perubahan serta peningkatan.

Dan apa yang teruk tentang tidak ada perubahan dalam hidup dan tahap kewangan ialah, ia buat kita hidup dalam keadaan tertekan, hidup dalam keadaan kecewa, malu apatah lagi jika kita berada pada keadaan yang bekerja atau berniaga bertahun-tahun tetapi masih tidak mampu nak berikan kebahagiaan kepada ibu, ayah, keluarga dan anak-anak. Betulkan? Apatah lagi jika kita tak mampu nak keluar dari masalah hutang, tak mampu bayar duit kereta, sewa rumah selalu “lari-lari”, bil selalu tertunggak dan yang paling teruk bila tak mampu nak berikan apa yang anak-anak atau mak ayah kita inginkan. Tak mampu nak hantar mereka buat haji atau umrah. Itu mungkin tak cukup teruk. Lebih teruk lagi ialah jika kita tidak sedar yang hidup kita teruk dan kita tidak rasa kita perlu buat tindakan luar biasa untuk merubahnya.

I had that moment last time. Many years ago masa tahun 1998. Mula-mula struggle nak mulakan dan bina bisnes. Orang tak tahu saat tu the first 3-years buat bisnes lepas berhenti kerja kononnya nekad nak berniaga nak ubah hidup dan kewangan keluarga but end up I asked for my mum’s help pula untuk survive bisnes sedangkan dia pun tak ada duit.

I know how it felt. Saya tahu apa rasanya dihina, dipandang rendah, diketawakan, hidup dalam ketakutan takut bank call atau datang rumah mak sebab tak bayar loan. Malu dengan mak ayah keluarga dan adik beradik apatah lagi kawan-kawan. Back then it was like, pegang apa sahaja bisnes Insha Allah bisnes tu tak lama lepas tu akan lingkup. You felt like “kau sueh sangat ke?”….

I don’t know if you had that feeling before I had that terrible moment till the point that you couldn’t take it anymore, but you don’t know what to do. Rasa hopeless sangat. Bila jumpa orang tanya semua cakap, siapa suruh kau berhenti kerja? Siapa suruh kau gatal nak berniaga? Tak ada siapa like beri good advise. Later later baru I realised. It was not their fault. Siapa kawan kita akan mempengaruhi siapa kita. It was my fault. Bodoh dan sombong.

Anyway. Just nak share. Those “accident” yang berlaku in my early 20’s of my life adalah the burning reason why today and for the past 9-years I devoted myself dan passionate untuk bantu those people yang benar-benar nak ubah hidup! Those yang benar-benar nekad nak dibimbing untuk totally ubah hidup dan really upgrade tahap kewangan mereka supaya mereka dapat berikan a better life to their parents, family dan anak-anak. I want to see people create a better life for their family. Dan nak lihat mereka dapat bahagiakan orang tersayang serta ada kebebasan atau kemerdekaan. Kebebasan yang Alhamdulillah I had it like many years ago especially when I had my first million 10 years ago masa umur 32 tahun bila started advertising and marketing business dan ada mentor dari tahun 2001.

Apa yang best hari ini ialah bila dengar cerita dan tengok anak didik saya yang sebelum jumpa saya hidup macam tak ada masa, tak ada duit, tak ada kebahagiaan, tak pernah travel dengan family dan anak-anak, tak mampu ada rumah sendiri but then tak ramai orang faham perasaan saya bila mereka share mereka mula bisnes selepas kelas dan belajar, hidup mereka dan tahap kewangan mereka bertingkat tingkat meningkat sehingga mereka dapat selesaikan hutang-hutang yang tertunggak, PTPTN, dapat hantar mak ayah pergi haji dan umrah, ada yang mampu mula bawa anak-anak ke Disneyland Tokyo, Hong Kong atau melancong ke Jeju Island main salji di Korea masa cuti sekolah. Ada yang dapat berikan pendidikan yang lebih berkualiti sekolah lebih baik…. Ada yang recover dari blacklisted dan bankruptcy. Dan yang paling paling best, bila mereka jadi a better person, suka bantu orang sedekah or terlibat project charity. Some of them I saw sponsor bina madrasah, bantu anak yatim semua.

Can you imagine how I feel? I feel blessed. I feel grateful walaupun orang tak tahu how tough was my life’s journey and how I hated myself masa mula-mula nak ubah hidup dan buat bisnes. Belum campur berapa banyak mistakes yang I did because dulu I had super big ego yang aku ni pandai dan orang lain semua bodoh. I will never ask for advise dari orang lain yang lebih berjaya. I always had feeling like, aku boleh bina hidup aku sendiri. Tapi sebenarnya? Tidak!

Bila kita mula belajar turunkan ego dan bersedia untuk belajar dari mentor yang terbukti ada result dan success. Kita dengar cakap. Things started to change part by part.

Why am I telling you this? Sebab saya benar benar berharap saya dapat bantu dan selamatkan semua orang supaya ada better life, better financial being, more time supaya mereka juga ada masa dengan keluarga dan anak-anak, mak ayah sementara ada, ada kemampuan buat benda yang dulu mungkin tak mampu, dapat berkongsi rezeki berzakat dan bersedekah lebih, dapat more time dengan Tuhan ada masa jaga solat wajib dan sunat, ada time ke masjid, ada time belajar agama dan perbaiki diri. Dan bukan kerja sampai bila-bila sibuk tapi akhirnya tak ada apa-apa atau mati dan tak sempat buat something better untuk keluarga. Too busy but having nothing.

Saya mencari. Saya mencari mereka yang benar-benar sanggup dibimbing dan sanggup dengar cakap serta bertindak luar biasa follow the exact step dan formula macamana saya dah bantu bukan 1-2 orang tapi beribu orang dengan izin Allah swt untuk ubah hidup, bina kewangan, bina bisnes dan have a great life Insha Allah dalam masa yang singkat.

Kadang-kadang orang tanya saya, berapa cepat seseorang tu boleh jadi jutawan jika dia bermula dengan kosong?

Saya cakap, dia takkan jadi. Orang tu tanya kenapa? Sebab dia kosong! Dia tak ada ilmu, tak mentor yang bagus, apa sahaja tindakan dia adalah ikut apa yang dia tahu, dan apa yang dia tahu selama ni lah yang jadikan hidup dia porak poranda. Sebab dia buat ikut apa yang dia tahu.

Habis tu? Sebab tu kena isi. Isi diri dengan ilmu. Upgrade apa yang kita tahu. Dan kami di Richworks punyalah berusaha share macam-macam video dari dalam kelas, video kisah kejayaan anak didik kami di FB lah, YouTube lah, emel lah supaya dapat bantu mereka di luar sana untuk terbuka minda dan hati untuk tahu yang mereka sebenarnya ada potensi.

Orang Melayu boleh berniaga dan berjaya. Dan saya bersyukur kerana kami di Richworks menjadi pencetus revolusi lebih ramai orang kita membina perniagaan, menjadi usahawan dan jutawan serta dermawan paling ramai dalam sejarah Malaysia tanpa subsidi, malah kami galakkan bayar cukai dengan betul supaya bukan sahaja berbakti semula kepada masyarakt dan pertiwi tapi ia menunjukkan kita usahawan yang sejati serta tidak lari atau bersembunyi.

Anda? Apakah yang anda mahu ubah atau perbaiki dalam hidup anda? Siapakah yang anda mahu gembirakan atau bahagiakan?

Jika anda mahu kami bantu anda untuk bina kehidupan yang lebih baik, dan tunaikan hasrat dan impian diri sendiri dan orang tersayang, layari www.azizanosman.com/potensidiri2017 untuk anda sertai group eksklusif kami.

 

Azizan Osman

Founder- My Life

Love, Inspire, Educate & Add Value

 

 

 

Emak Punca Bekas Akauntan Ini Jadi Pemilik Kedai Haiwan. 10 Tip Memulakan Perniagaan dari Dewi Kucing. – Noreha Ismail

oleh Team Richworks pada 29 August 2017

Kenapa saya berniaga? Ramai orang kata saya gila kerana sanggup meninggalkan jawatan besar dengan gaji besar sebagai akauntan bertauliah dan bergelumang dengan dunia bisnes.

Saya merupakan pemilik Dewi Pet Shop yang membantu peminat kucing menyediakan makanan dan perkhidmatan grooming untuk ‘anak bulus’. Alhamdulillah, walaupun ramai yang mempersoalkan keputusan saya kini saya mempunyai 10 cawangan Dewi Pet Shop.

Dulu, masa sekolah rendah kawan-kawan selalu ejek sebab saya selalu bawa air kelapa dan air tebu ke sekolah untuk di jual kat cikgu-cikgu saya. Mereka kata “kau tak malu ke menjual?” Saya jawab “saya nak tolong mama cari duit”.

Mak saya dulu berniaga air tebu dan air kelapa kat depan rumah kuarters Jalan Chan Ah Tong di Brickfields. dia memang tak reti duduk diam dan suka berniaga macam-macam sampai ‘lah sekarang pun masih berniaga bantal kekabu dan tikar buluh.

Cemuh hina dari orang dah tak tercakap la.

Masa ‘tu, bila saya tengok dia bersusah payah cari duit, saya pun tekad dan berazam untuk ubah nasib keluarga. Saya selalu perhati, orang berniaga hidup mereka kebanyakkannya senang lenang.

Kemudian, setelah mencuba beberapa perniagaan, saya terjebak dengan perniagaan makanan kucing ni. Bermula dari rasa kasihan dan suka beri makan kepada kucing jalanan, saya dah jadikannya datu bisnes. Saya rasa ni passion saya. Berniaga sepenuh jiwa. Buat benda yang kita suka dan tekad untuk ubah hidup dan bantu keluarga demi nak mendapatkan kehidupan lebih baik.

Anda nak mula berniaga? Cari BIG WHY dulu. Cari sebab kenapa anda perlu berniaga.  Barulah anda tak berniaga setengah jalan. Baru jiwa kental dan semangat waja. Kemudian,berniagalah  dengan ilmu tapi nak dapat ilmu kena ‘lah ada mentor supaya tak tersasar dan tersalah jalan.

Saya nak kongsi tip untuk anda yang nak berniaga, mula berniaga.

(1) Mula dengan apa yang ada di tangan
(2) Mula dengan  duit sendiri dan modal sendiri
(3) Jangan malu dan berani ambil risiko
(4) Wajib ada mentor
(5) Cari idola dalam berniaga
(6) Set target apa kita nak dalam sehari, seminggu, sebulan, setahun dan seterusnya
(7) Nak berniaga kena fikir cara bagi orang nampak. Itu marketing dan WAJIB power.
(8) Kaji pesaing kita. Tiru dan ubahsuai apa yang mereka buat.
(9) Kenalpasti apa kekuatan produk kita.

(10) Just do it. Do it now or never!

 

Kenapa Tokey Cendol Ini Rasa Perniagaannya Tak Cukup Bagus? 3 Tip Bisnes Untuk Peniaga Kaki Lima.

oleh Team Richworks pada 29 August 2017

5 hari berkampung di IDCC, Shah Alam dalam Program Master Your Business memang mampu membuatkan orang yang tak biasa dengan ilmu boleh pitam.  Apatah lagi, sekarang ini sedang hangat dengan Sukan Sea ke 29, sementara orang lain sibuk dengan Sukan Sea tapi hampir 200 orang peserta program ini bagaikan berlumba sesama sendiri dalam ilmu keusahawanan.

Sungguh! Bukan calang-calang usahawan yang hadir ke program ini.  Mungkin anda rasa tak penting tapi cuba anda fikir di mana lagi usahawan yang berniaga produk kecantikan, produk makanan, produk kesihatan, industri fesyen, industri perkhidmatan dan banyak lagi industri dapat duduk selama 5 hari dan sama-sama belajar bagaimana nak jadi sangat pakar dalam bisnes sendiri?

Bila Dr Azizan Osman tanya, kenapa mereka lebih sanggup luangkan 5 hari untuk hadir dalam program ini sedangkan mereka boleh buat perkara lain kat luar sana, jawapannya senang saja…kerana mereka rasa menjadi pakar dan sangat mahir dalam bisnes mereka sendiri adalah lebih penting dari buat benda lain.

Keluar pagi masa matahari belum bangun dan pulang malam saat bintang dah mula menari bukan sesuatu yang mudah bagi orang lain, tapi bagi mereka ini, tak ada hal lah…Yang utama mereka tahu nilai masa mereka.

Dalam masa 5 hari, mereka telah belajar 10 topik utama.  Antaranya, tentang ‘Leadership’ – bagaimana nak jadi pemimpin terbaik untuk bisnes sendiri, bagaimana nak memberikan ‘Customer Experience’ terbaik kepada pelanggan, bagaimana untuk bina profail kewangan, akaun, cukai dan GST yang lebih baik, dan banyak lagi.

Kami sempat bertemubual dengan pemilik Maha Cendol yang viral di media sosial dengan cendol duriannya yang sentiasa available sepanjang tahun, tak kira ada musim durian atau tak.  Tuan Khairulanwar Sarjat ini sebenarnya adalah lulusan Diploma Kejuruteraan dan pernah bekerja sebagai juruteknik di beberapa syarikat pengeluar kereta tapi untuk beliau berniaga cendol yang bermula dari tepi jalan memang sesuatu yang berbeza untuk dirinya.

Kata beliau, selama 5 hari ini, beliau rasa lebih yakin untuk bisnesnya melangkah lebih jauh dan beliau tak kisah walaupun berniaga cendol.  Dengan sistem, pengurusan, SOP, kewangan yang betul, bisnes cendol pun boleh melangkah jauh.

Bila ditanya, kenapa beliau beria-ia sangat nak belajar, nak cari ilmu sedangkan beliau hanya berniaga cendol sahaja, kata beliau “Saya tak pernah dan tak akan pandang rendah bisnes saya sendiri, dulu saya berniaga tepi jalan dengan khemah 10 kaki X 10 kaki tapi sekarang saya dah ada kedai dengan 35 meja yang boleh muatkan lebih dari 100 orang dalam satu-satu masa.”

Menurut beliau, ada 3 pesanan yang beliau nak berikan kepada peniaga kaki lima, jika mereka bersungguh nak jadikan perniagaan ini sebagai bisnes yang menguntungkan.

1/ Percayakan bisnes sendiri.  Kalau kita tak pandang tinggi kepada bisnes sendiri siapa lagi, kalau kita tak beri peluang kepada sendiri, siapa lagi.  Kita dulu yang kena percaya kepada bisnes itu dan beri nyawa kepadanya.

2/ Ilmu itu penting kepada semua peniaga, jangan fikir anda peniaga kaki lima dan anda rasa tak perlu nak tuntut ilmu.  Cari ilmu marketing terkini, ilmu pengurusan akaun dan ilmu cara untuk membanyakkan hasil bisnes.  Tanpa ilmu, selamanya anda akan berada di port bisnes yang sama.

3/ Sentiasa pasang impian untuk membesarkan bisnes.  Jangan mudah puas hati dengan apa yang anda capai. Sentiasa buat target baru dan sentiasa upgrade cara berniaga.

Maha Cendol semakin mampu buat jualan yang tinggi sehingga 5 dan 6 angka sebulan selepas beliau belajar dan komited untuk hadir ke Program Richworks.

Betul cakap Dr Azizan, bukan tempat berniaga dan jenis perniagaan yang jadi ukuran kejayaan tapi ilmu dan tindakan.

 

Tiga Kriteria Pemilik Perniagaan – Suzie Awang

oleh Team Richworks pada 29 August 2017

Secara keseluruhan di dalam membangunkan mana-mana perniagaan, akan terdapat tiga kriteria yang dibawa oleh Business Owner atau pemiliknya. Kriteria tersebut adalah 1. Juruteknik, 2. Pengurus dan 3. Pengarah dan tiga kriteria ini yang akan menentukan level pemikiran pemilik peniaga dan ke mana arah tuju sesebuah perniagaan.

Kebanyakan kegagalan sesebuah perniagaan adalah disebabkan oleh salah satu karektor ini mendominasi dua lagi karektor yang lain.

Juruteknik

Karektor tersebut adalah karektor Juruteknik. Statistik menunjukkan 60% bisnes akan lingkup dalam masa 3 tahun disebabkan terlalu fokus kepada karektor Juruteknik ini.

Pemahaman yang jelas berkenaan tiga karektor ini adalah permulaan bagi penyelesaian hakiki bagi tranformasi dalam diri dan juga bisnes kita. Kebanyakan Business Owner bermula sebagai Juruteknik di mana mereka sama ada pernah bekerja atau belajar di dalam sesuatu bidang kepakaran. Sebagai contoh mereka yang mahir dalam automobil akan membuka bengkel kereta, yang mahir dalam membuat biskut dan kek akan membuka Kedai Bakeri, yang mahir pasal accounting akan membuka ‘accounting firm’, yang bekerja menjual produk kecantikan menjadi ‘founder product’ kecantikan dan seterusnya.

Juruteknik ini kebiasaannya akan membuat kerja-kerja teknikal secara terus di dalam bisnes dan kebanyakannya seperti membuat kerja pembuatan, jualan atau penghantaran. Mereka sangat pakar dalam membuat kerja-kerja harian ini dan bekerja di dalam business ini seperti PEKERJA.

Dah menjadi culture di dalam minda mereka setiap hari untuk melakukan sebanyak mungkin kerja di dalam business demi untuk menghasilkan lebih keuntungan. Mereka merasakan hanya mereka sahaja yang boleh dan mampu melakukan semua kerja-kerja itu lebih baik dari orang lain sehingga mereka tidak percaya pada keupayaan orang lain untuk selesaikan kerja tersebut.

Kelemahan usahawan yang membawa watak ini adalah mereka akhirnya akan merasa terlalu penat bekerja dari pagi hingga malam dan ada yang bekerja hingga ke tengah malam untuk mendapat pendapatan yang lebih.

Mereka akan sentiasa merungut tidak cukup masa untuk menyelesaikan kerja-kerja yang ada. Kesan yang kertara adalah permintaan pelanggan selalu lambat dipenuhi, quality kerja/service menurun, filling berterabur, dan yang paling penting mereka tidak sempat untuk memikirkan bagaimana untuk kembangkan bisnes atau pun mencari peluang perniagaan yang lebih luas.

Pengurus

Karektor kedua adalah karektor Pengurus. Karektor ini adalah campuran antara kerja teknikal dan pengurusan di mana Pengurus akan delegate kerja kepada para pekerja dan mengharapkan hasil kerja yang baik dari mereka.

Pengurus akan fokus kepada hasil kerja yang baik dari masa ke semasa dengan mencipta sistem untuk menghasilkan result yang baik secara berterusan. Mereka juga mengajar para pekerja untuk memahami dan mengunakan sistem yang ada dengan harapan supaya mereka lebih produktif.

Pemikiran mereka adalah berkisar tentang Pengurusan yang lebih baik dengan mementingkan masa dan kewangan di dalam keadaan sedia ada. Pengurus selalunya sibuk memantau situasi semasa dan menyelesaikan masalah kerja harian sehingga tidak sempat melihat bisnes dari pandangan yang lebih luas.

Pendapatan bisnes ini selalunya sampai satu peringkat akan menjadi mendatar atau mendatar dalam jangka masa yang panjang dan jika berterusan boleh juga menyebabkan kejatuhan.

Pengarah

Karektor ketiga adalah yang terpenting perlu ada untuk lebih difokuskan oleh ramai pemilik bisnes adalah karektor Pengarah. Pengarah ini lebih berwawasan, berstrategi, berdaya saing dan mampu mencorak halatuju perniagaan.

Pengarah juga adalah berimpian tinggi yang fokus kepada rancangan masa depan syarikat dan sentiasa mengalakkan para perkerja untuk bergerak ke arah visi dan misi syarikat yang telah dibina.

Masa yang ada boleh digunakan bagi membuat bisnes  dan marketing plan, kaji semula model bisnes, membuat sasaran bisnes, merangka strategi business, explore new business opportunity serta menyediakan struktur dan infrastruktur yang lebih baik untuk bisnes.

Dari tiga-tiga karektor yang telah dinyatakan jelas menunjukan semua karektor tersebut saling berkait. Tetapi terpulang kepada kita untuk membahagikan masa dan tindakan yang harus diberikan kepada setiap karektor tersebut.

Kita mungkin terbaik dalam bidang kita sendiri tetapi sekiranya kita berfikir dan bertindak hanya seperti karektor juruteknik, keupayaan bisnes kita untuk maju dan berdaya saing akan terbatas.

Memang jelas kebanyakan pemilik bisnes kecil akan luangkan masa yang banyak menjadi juruteknik berbanding watak yang lain sebab telah menjadi ‘culture’ dari awal dan juga tidak percaya pada orang lain untuk melakukannya.

Kita harus juga menumpukan kepada kerja yang lebih menjana pendapatan dan lebih berstrategi bukan menghabiskan masa membuat sales, menjawap order di Whatsapps, membuat order atau membuat produk delivery.

Jadi Business Owner perhatikan semula karektor apa yang anda bawa di dalam bisnes anda selama ini? Berapa peratus yang anda berikan kepada ketiga-tiga karektor tersebut? Dan itu akan menentukan nasib business anda dan berapa lama bisnes anda mampu bertahan.

Memahami, membangun dan seimbangkan kesemua karektor pemilik bisnes tersebut ke dalam diri dan organisasi kita, akan menjadi landasan untuk terus berjaya menaikkan level business kita ke satu tahap yang lebih tinggi.

 

SUPER SUCCESSFULL – 5 Pesanan Dr Azizan Osman Yang Bakar Semangat Team Richworks

oleh Team Richworks pada 29 August 2017

Pagi-pagi tadi kami menerima WhatsApp mesej yang agak panjang dari bos kami di office kami yang kecil tapi besar jasanya di Jalan Badminton, Shah Alam ini.  Kami memang biasa dapat mesej dari mana-mana bos kami tapi, mesej kali ini adalah lebih menyentuh hati dan membakar semangat kami semua.

Dr Azizan telah berkongsi ilmu dan apa yang beliau perolehi sepanjang menuntut ilmu di San Diego, US minggu lepas.  Kalau ianya boleh bakar semangat kami di Richworks, kami pasti anda juga akan terbakar bila membacanya.

“ Saya nak berkongsi dengan anda sesuatu yang saya dah pelajari semasa trip saya sepanjang 2 minggu ke US.  Dah tentu banyak yang saya belajar tapi apa yang saya nak share kali ini adalah yang saya rasa sangat penting untuk anda semua beri perhatian.

Jika anda lihat setiap seorang yang ‘Super Successful’, di mana mungkin tak ramai pun di dunia ini yang layak digelar ‘Super Successful’ mungkin hanya 1% sahaja, tak kira dalam bidang apa, samada dalam bidang bisnes, kerjaya atau pekerjaan, sukan atau apa saja yang dia buat dalam hidup, mereka menjadi SUPER SUCCESSFUL  sebab 5 perkara ini:

1/ Berlatih dan berusaha  sangat kuat

Mereka sangat komited berlatih dan berusaha sangat kuat pada level mereka sekarang supaya menjadi sangat baik dalam bidang yang mereka lakukan. Dan anda semua perlu tahu, latihan dan usaha adalah sangat susah.  Tak ada yang mudah. Jika ianya benda mudah tak ‘lah dipanggil latihan dan usaha. Itu dah jadi macam kebiasaan.  Contoh, macam kita makan nasi, adakah ianya benda yang susah, tak! Ianya dah jadi benda rutin.

2/ Jangan percaya bahawa berjaya kena buat benda yang anda suka

Berhenti percaya cakap orang, nak berjaya anda perlu buat benda yang anda suka.  Tak! Dia takkan jadi macam tu.  Contoh, M.Nasir buat apa yang dia suka dengan menyanyi, cipta lagu dan semuanya yang dia suka, tapi dia berlatih sangat kuat untuk sampai ke tahap sekarang.  Walaupun Shah Rukh Khan, berlakon dan buat apa yang dan minat dan mungkin berbakat tapi, tak mudah untuk dia train untuk bina nama dan kerjaya dia dalam bidang perfileman.  Senang ke nak jaga badan macam tu sentiasa. Kau rasa?

Kau takkan kurus badan kalau buat apa yang kau suka ‘kan? Sebab kau akan lebih suka makan banyak dan tak mampu kawal makan makanan yang sihat. Kau takkan capai level seterusnya dalam kerjaya, kalau kau buat apa yang kau suka. Sebab malas kan lebih best? Dan kadang-kadang orang yang kau benci itu lah yang akan support dan guide kau sampai kau berjaya. “Contoh, Coach aku! Benci gila we!  Tapi dia boleh guide aku dan push aku untuk better fitness level. Betulkan?

So screw those rubbish idea that do what you love. If you want to be the best in your field. Train yourself hard. Committed to learn day and night. Tonton YouTube, baca buku or anywhere yang you all boleh dapat resources to be the greatest at what you do. Mastery requires high intense training effort and focus.”

3/ Sanggup buat apa yang anda BENCI.

Super Successful sanggup buat apa yang mereka benci! Anda kena tahu apa yang anda benci yang boleh bantu ada untuk berjaya. Contoh nak kurus, tapi anda benci nak exercise tapi itulah yang anda kena buat. Benda yang anda benci tu lah yang anda perlu buat!  Dan anda tak tahu, bila anda berjaya buat apa yang anda benci, sebenarnya dia akan beri anda perasaan yang sangat best!

Apa yang kita benci kadang-kadang adalah benda yang paling baik untuk kita. Tetapi ia juga menjadi penghalang kita untuk pergi ke next level. Dan sebab itu kita kena push it harder to breakthrough.

4/ Super Successful mesti ada Super Discipline

Orang yang Super Successful mereka ada sikap Super Discipline dan sikap mesti buat apa yang sepatutnya kena buat. Bukan bawa mentality looser dan mudah putus asa, dan mereka juga bertanggungjawab dengan diri mereka dan apa yang mereka buat.

5/ Nilaikan diri sendiri untuk tahu di mana anda berada.

Tanya diri sendiri, adakah apa yang anda lakukan sekarang ni, dapat bantu jadikan anda juga layak digelar Super Successful? Adakah kita cukup kerja keras dan upgrade diri kita dan upgrade kualiti kerja kita? Cuba letak markah sendiri.  Antara 1 hingga 10, adakah kita sangat bekerja keras?

Adakah kita sanggup buat apa yang kita tak suka dan kita benci sedangkan kita tahu benda ‘tu  buat kita sangat power dan super master in what we do?  Adakah kita super discipline in our daily routine and live? Check and ask yourself. What do I have to upgrade now? Ambil masa dan tulis. Apa yang aku bengang dengan sikap diri aku dan apa yang aku nak upgrade?

Committed to be the best in what you do. Tidak ada ruang untuk orang yang mediocre atau biasa-biasa. Kita tak sepatutnya hidup untuk cukup-cukup makan. No way. Not here and not internationally! Be bold and brave to step out of your comfort zone! Don’t live like those losers!

Be the best in what you do!”

 
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start