Impian Anda, Matlamat Anda, Kejayaan Hidup Anda, Semuanya Milik Anda

oleh Azizan Osman pada 16 May 2017

impian,matlamat-rkmj

Anda, malahan semua orang sentiasa inginkan ketenangan dan kebahagiaan dalam hidup.

Di kelilingi oleh keluarga dan sahabat yang positif, penyayang dan memahami, memiliki empayar perniagaan hebat mahupun kerjaya yang terbaik, selain dilimpahi rahmat, berkat dan sumber kewangan yang mengalir deras.

Itu semua impian setiap dari kita. Dan percaya atau tidak, anda memang berhak untuk memiliki setiap satu daripadanya.

Dan kami amat bangga dan berbesar hati jika kami mampu untuk bantu anda mengecapi segalanya dengan ilmu dan pengetahuan yang mantap yang ingin kami kongsikan.

Tonton video RKMJ kami dan amati apa yang kami mampu beri pada anda demi kehidupan terbaik anda

 

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS.

oleh Azizan Osman pada 16 May 2017

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 000

Dah nak masuk setengah tahun 2017, musim perayaan pun dah nak tiba. Tapi, tak pernah nampak pun duit bisnes. Tak tahu pergi mana. Staff pun asyik keluar masuk, stok yang ada pun tak tahu berapa yang tinggal.

Kenapa jadi macam ni? Pening dah kepala memikirkannya.

Kami nak share dengan anda 5 sebab penting kenapa bisnes anda tak terurus. Ramai orang ingat bisnes setakat buat sales tapi sebenarnya pengurusan bisnes juga penting.

Bila bisnes tak terurus, sales dan marketing juga akan kelam kabut. Anda baca dan fikirkan. Lepas tu, share dengan ramai rakan-rakan supaya mereka pun dapat manfaatnya.

1. Tak Jaga Akaun Perniagaan Dengan Betul.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 001B

Mungkin anda dah biasa dengar kami cakap tentang peniaga yang rompak duit syarikat. Rompak duit syarikat maksudnya, ambil duit perniagaan ikut suka hati, tanpa rekod yang khas.

Walaupun anda tuan punya kedai, anda tak boleh ambil duit perniagaan macam tu je. Anda perlu ambi gaji untuk diri sendiri. Dan kawal nafsu nak berbelanja besar guna duit bisnes yang masuk hari-hari.

2. Kakitangan Tak Cekap.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 002B

Berapa ramai dari anda yang berbisnes tapi dah lebih sibuk dari makan gaji? Pemilik kedai kerja lebih teruk dari pekerja. Yang lebih sedih, peniaga kerja separuh mati tapi kakitangan tak buat cukup kerja, balik-balik peniaga juga yang buat sendiri.

Anda tak mungkin boleh besarkan perniagaan jika anda buat segalanya seorang diri. Bisnes akan huru hara dan anda takkan mampu urus semuanya sendiri.

3. Pengeluaran Tak Setimpal Permintaan.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 003B

Ramai peniaga, hanya tahu buat marketing, seronok buat sales dan tengok followers yang makin ramai tapi gagal nak pastikan pengeluaran produk yang boleh memenuhi permintaan.

Mulalah nanti ada masalah nak layan pelanggan yang nakkan produk segera, pengilang pula gagal nak keluarkan produk dalam kuantiti yang banyak. Lama kelamaan, nama bisnes pun boleh rosak.

4. Berniaga Dalam Ketakutan.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 004B

Satu lagi perkara yang bolehkan sebabkan bisnes jadi tak terurus ialah bila peniaga jalankan perniagaan dalam ketakutan.

Berniaga dalam ketakutan maksudnya berniaga tanpa akaun syarikat, tanpa bayar cukai, tanpa pendaftaran syarikat yang betul, tanpa audit akaun dan tanpa penuhi syarat-syarat dan peraturan yang ditetapkan.

Bila berniaga dalam ketakutan, nak buat marketing, nak promosi apa pun tak boleh. Semuanya takut badan-badan terbabit rasa takut.

5. Tak Ada Minda Usahawan Berjaya.

5 SEBAB PENTING KENAPA BISNES ANDA TAK TERURUS - 005B

Bisnes akan jadi tak terurus bila anda peniaga tak ada minda usahawan berjaya. Anda buat tindakan kecil. Anda takut dan tak yakin nak terjah market dan berniaga besar-besaran.

Anda berniaga tapi takut nak berjaya. Sehingga anda rasa selesa dengan apa yang ada. Fikirkan. Anda macam mana?

#TeamRichworks #ResultMatters

 

 

Hapuskan Dalang Di Sebalik Setiap Kegagalan

oleh Azizan Osman pada 15 May 2017

hapuskan-halangan-rkmj

Ada lagi 3-hari! Ini merupakan peluang anda untuk lakukan penstrukturan semula kejayaan hidup anda. Peluang untuk anda hapuskan dalang di sebalik setiap kegagalan yang anda terpaksa lalui.

Peluang untuk anda teroka dan bebaskan kuasa dalaman diri yang sebenar. Peluang untuk anda kuasai Minda anda, KUNCI KAWALAN hidup anda.

Semua peluang ini akan dirungkaikan di program Rahsia Kuasa Minda Jutawan (RKMJ).  Hanya 3-hari lagi program ini akan dilangsungkan.

YA… LAGI 3 HARI! Ingat! Anda miliki kuasa untuk tentukan PILIHAN perjalanan kejayaan hidup anda. Jadi, pilih untuk sertai program RKMJ ini.

Rasai kuasa tindakan dan mulakan langkah perjalanan anda sekarang. Tonton video ini.

 

Apa Yang Istimewanya Selasa, 16 Mei 2017?

oleh Azizan Osman pada 13 May 2017

guru-16mei

Selamat Hari Guru!

Cikgu, Ustaz, Teacher, Lao Shi, Madam, dan Sir. Macam-macam lagi gelaran untuk para pendidik yang digunakan. Kalau boleh disenaraikan, pasti berjela nama mereka yang telah begitu banyak menabur bakti, berkongsi ilmu dan nasihat sepanjang perjalanan hidup kita.

Guru tidak terhad pada mereka yang berada di institusi pendidikan sahaja. Guru adalah sesiapa yang bermurah hati memberikan segala apa yang mereka ketahui untuk dikongsi. Guru itu adalah universal. Anda punya kakak atau abang yang mengajar anda menunggang basikal? Anda punya rakan yang berkongsi ilmu matematik mudah? Anda punya mentor yang berkongsi tips kehidupan atau apa sahaja dengan anda? Atau mungkin anda punya ibu yang mengajar segala-galanya sejak dari anda buka mata sampai mereka tua?

Siapa pun mereka, yang baik mereka kongsikan, mereka layak menerima penghargaan ini. 16 Mei setiap tahun diabadikan untuk memperingati jasa-jasa mereka yang berkongsi ilmu dengan kita. Bukan hanya hari ini saja, tetapi lebih kepada untuk meraikan secara lebih global dan besar-besaran. Sebenarnya, setiap hari juga adalah hari guru. Jika anda tak tahu, gurulah yang bekerja non stop 365 hari selain daripada ibu!

Minda mereka ligat sahaja memikirkan apa lagi yang boleh mereka berikan pada anak didik mereka. Dan sebagaimana yang anda faham, minda bekerja 24 jam sehari! Wow. Sampai begitu sekali ke guru berkorban untuk kita? Meskipun mereka sedang bercuti, beriadah, atau apa sahajalah, minda dan ingatan mereka pasti ada terputar pada anak didik.

Pengorbanan waktu, tenaga dan usaha mereka janganlah disia-siakan. Ambillah setiap apa yang mereka kongsikan, sematkan dalam jiwa dan fikiran kita, serta jadikan amalan. Semoga apa yang mereka kongsikan itu menjadi pahala yang mengalir deras buat mereka sehingga hari akhirat.

Dan semoga kami juga, terus istiqamah untuk berkongsi ilmu- ilmu yang kami ada kepada anda semua. Diharapkan agar manfaatnya sentiasa diperturunkan antara generasi dan disebarkan pada setiap insan. InsyaAllah.

Sudahkah anda ucapkan Selamat Hari Guru pada guru-guru anda? Ambillah peluang dan ucapkanlah. Sungguh itu sahaja pun sudah boleh membuatkan hati mereka gembira dan rasa dihargai. Dan di sini, kami turut mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru di dunia dan semoga Tuhan merahmati anda!

 

Percaturan Minda Kejayaan Anda Sebenarnya Amat Mudah Jika Anda Tahu Triknya!

oleh Azizan Osman pada 12 May 2017

minda-rkmj

Your mind does great work! Minda anda memang penuh dengan keajaiban dan kejutan. Apa jua yang anda fikirkan mampu untuk diolah dan diatur menjadi sebuah realiti yang hebat jika kena caranya.

Minda anda sangat hebat! Bayangkan sudah berapa lama anda hidup dan berapa banyak pula memori yang sudah tersimpan? Tinggal lagi anda pilih untuk ingat atau lupa sahaja.

rkmj-email

Kuasa utama untuk membina hidup yang berkualiti dan hebat tentunya datang dari minda anda sendiri. Bukan milik orang lain. Nak tahu bagaimana minda anda mampu untuk membantu anda memiliki sebuah kehidupan yang hebat?

Tonton video ini sekarang.

 

Perkongsian Kejayaan Cik Nazatul Nazirah @ Ira Sado

oleh Azizan Osman pada 12 May 2017

Anda tonton perbualan Dr Azizan Osman bersama Cik Nazatul Nazirah ini. Jika anda rasa anda nak mulakan langkah dan jadi seperti Cik Nazatul, anda boleh PM Tepi kami sekarang. Kami akan share apa langkah awal yang patut anda ambil.Semoga bermanfaat!

 

Siapa Kata Orang Kita Tak Mampu Berniaga?

oleh Azizan Osman pada 12 May 2017

icm-penang

Tanpa Subsidi, Usahawan Bimbingan Mentor Usahawan Dr Azizan Osman Terbukti Mampu Bina Perniagaan Bernilai Jutaan Ringgit.

Menelusuri jalan-jalan di Persiaran Weld, Lebuh Union, Padang Kota, Fort Cornwallis dan di sekitar bandar Georgetown, Pulau Pinang sambil menikmati indahnya senibina bangunan-bangunan yang telah wujud lebih dari 100 tahun lalu, membuatkan kami mula terfikir tentang kisah sejarah di balik setiap satunya.

Rekabentuk tingkap yang sangat klasik dan batu jalan yang telah terturap sejak beratus tahun lalu, kami bagai di bawa ke lebih 100 tahun lampau oleh mesin masa. Kami bayangkan bagaimana ketika itu pedagang datang dengan tongkang dan kapal dari seluruh pelusuk dunia, berlabuh di pelabuhan yang suatu masa dahulu pernah menjadi sangat sibuk dengan kapal dagang keluar masuk, dengan tawar menawar harga rempah ratus, berbincang tentang perniagaan dan juga pernah menjadi tempat penginapan ramai pedagang-pedagang Syarikat British India.

Walaupun bandar tua yang pernah digelar Prince of Wales Island itu kini telah menerima banyak perubahan, masa bagaikan terhenti bila kami berada di sana bersama lebih 134 orang usahawan anak didik Dr Azizan Osman dalam satu kumpulan yang digelar Titanium dari 4 hingga 9 Mei lalu. Sejarah bagaikan berulang kembali, bila usahawan-usahawan ini berkumpul di bangunan warisan yang pernah menjadi gudang milik Boustead dan bercerita serta berbincang tentang perniagaan masing-masing. Mereka mungkin tidak datang dengan tongkang dan bawa bahan dagangan berguni-guni, tapi dengan motif yang mungkin sama dengan para pedagang yang pernah menjejakkan kaki ke tanah ini.

Sebenarnya dari awal lagi, kami dah tak sabar untuk mendengar kisah pencapaian dan perjalananan perniagaan mereka di sepanjang suku pertama tahun 2017, kerana kami yakin pada setiap kali Inner Circle Meeting diadakan, pasti ada pencapaian yang hebat-hebat dari mereka. Alhamdulillah, dengan bimbingan Dr Azizan Osman hasil dari pengalaman dan ilmu yang beliau miliki, kami yakin Kumpulan Titanium ini bakal beri result yang sangat baik untuk suku tahun pertama tahun 2017 ini.

Bermula dengan kumpulan Titanium Premier, iaitu kumpulan yang telah dibimbing secara khas selama 2 tahun oleh Dr Azizan Osman, seorang demi seorang pemilik bisnes bangun membentangkan pencapaian mereka sepanjang suku pertama tahun ini. Mereka juga mengambil peluang untuk bertanyakan soalan untuk memastikan perjalanan bisnes mereka berada di laluan yang betul.

Sesi kemudiannya bersambung dengan ‘boot camp’ bersama semua ahli Titanium. Dalam sesi ini mereka semua bagaikan terkejut bila Dr Azizan Osman bertanyakan soalan, jika mereka nak buka syarikat baru yang menjadi lebih baik dari syarikat yang sedia ada, apa perkara yang perlu mereka ubah dan perlu diperbaiki. Soalan yang nampak macam mudah dan mungkin ada yang kata tak relevan tapi sebenarnya mampu buatkan otak berfikir macam-macam perkara tentang bisnes sendiri.

Sepanjang seminggu ini, seorang demi seorang dari ahli Titanium bangun berhadapan dengan Dr Azizan Osman dan bercerita tentang perniagaan masing-masing. Semuanya berkongsi kisah kejayaan masing-masing, kisah cabaran dan halangan. Dr Azizan Osman akan meraikan setiap kejayaan serta memberi pandangan dan nasihat atas setiap cabaran yang dilalui. Dan ada antara mereka yang mengalirkan air mata mengenangkan peningkatan diri dan bisnes yang mereka dah capai selepas berjaya membina perniagaan yang menguntungkan. Alhamdulillah.

Ironinya, mereka ini bukan setakat peniaga yang baru nak ‘up’ dan dah mampu buat jualan 6 angka sebulan tapi juga terdiri dari usahawan terkenal seperti Andalusia Travel, Arwana Perhentian Resort, Rempah Mak Siti, Sugarscarf, Zawara, Mood Republik dan beberapa perniagaan lain yang sudah terkenal tapi masih mahukan bimbingan dalam membina perniagaan.

Antara 10 perkara penting yang dipelajari dari sesi Inner Circle Meeting di Pulau Pinang kali ini ialah:

1)     Teknologi adalah sesuatu yang penting dalam menjadikan perniagaan berkembang lebih cepat. Masalahnya, berapa ramai dari usahawan tempatan yang sanggup berevolusi selari dengan perubahan teknologi? Berapa ramai yang mampu berfikir di luar kotak dan mampu buat tindakan selari dengan perubahan teknologi. Atau kita masih selesa berbisnes dengan skala kecil yang ada.

2)     Training atau latihan adalah sangat perlu dalam menghasilkan perkembangan perniagaan yang mudah diduplikasi. Satu orang tak mampu nak kembangkan bisnes sendirian. Dengan sistem stokis dan agen serta dengan adanya team yang kuat, yang mampu diduplikasikan melalui latihan yang cukup, sangat mudah untuk bisnes menjadi besar dalam masa yang singkat

3)     Iklan yang digunakan sebagai alat pemasaran perlukan frequency atau kekerapan yang lebih besar supaya dapat hasilkan ‘awareness’ atau untuk tarik lebih banyak perhatian. Jangan buat iklan tanpa tujuan atau sekadar nak ada billboard seperti orang lain. Pastikan kos iklan yang dibelanjakan akan membawa hasil.

4)     Video adalah merupakan ‘tools’ yang dapat membantu perniagaan mendapat lebih banyak perhatian dari prospek. Video perlu kreatif, perlu menyentuh emosi dan dapat menghubungkan prospek dan produk yang kita keluarkan.

5)     Video Education juga berperanan untuk membantu memudahkan sistem latihan kepada stokis, agen bahkan kepada kakitangan. Video samada secara “live” di Facebook atau dirakam dan dijadikan dalam bentuk DVD dapat memudahkan cara penyebaran ilmu dan untuk menduplikasikan bisnes anda.

6)     Model bisnes dari luar negara, perlu dikaji dan perlu dijadikan contoh dalam perjalanan bisnes seharian. Semua ahli Titanium juga didedahkan dengan model bisnes luar negara seperti Uber, Amazon.com, AirBnB, Expedia, FedEx, Coca-Cola, McDonalds dan banyak lagi supaya mereka dapat faham bagaimana dengan teknologi, bisnes dapat berkembang sangat pesat tanpa usaha yang sangat besar.

7)     Permainan harga bukanlah satu cara untuk kekal berada di dalam pasaran. Jika semua usahawan faham tentang nilai produk dan perniagaan mereka, mereka tak perlu risau dengan pesaing yang menggunakan taktik permainan harga.

8)     ‘Customer journey’ adalah sangat penting. Setiap usahawan perlu tahu apa ‘customer journey’ pelanggan mereka, dari mula mereka nampak produk anda, sehingga mereka beli, menggunakannya dan menjadi pengguna tegar. Usahawan yang bijak akan mampu cipta ‘customer journey’ yang paling baik untuk pelanggan mereka.

9)     Dalam membuat aktiviti pemasaran, pastikan untuk ‘conquer’ wilayah betul-betul. Bukan setakat buat main-main atau buat asal nampak. Semua billboard, bunting dan flyers yang diedarkan perlu dibuat sehingga semua orang di wilayah tersebut nampak kita sahaja dan tak nampak orang lain.

10)  Jangan berhenti untuk ‘educate’ pelanggan kenapa produk anda lebih baik dari produk pesaing. Educate mereka bagaimana produk anda dapat bantu selesaikan masalah yang mereka hadapi. Mereka perlu tahu apa isu yang akan timbul jika mereka tak selesaikan masalah mereka dengan produk anda.

Ini baru sebahagian kecil dari perbincangan selama 6 hari! Ianya bukan setakat sembang kosong dan tanya khabar, ‘bisnes kau macam mana?’ Tapi ianya lebih dari itu. Sesi mentoring dan coaching yang penuh dengan nilai dan harapan supaya mereka 134 usahawan ini boleh buat satu nilai yang lebih besar di suku kedua tahun 2017. Dan supaya dapat lebih menambah nilai kepada diri sendiri serta orang di sekeliling.

Saat kami meninggalkan tanah yang pernah dijajah Francis Light ini, kami berbangga dengan jumlah sales kesemua ahli Titanium yang mencecah RM 380 juta untuk suku pertama tahun 2017 dan kami sasarkan hasil jualan bagi keseluruhan tahun 2017 mencecah RM1.8 bilion. Syukur alhamdulillah, mengenangkan betapa bumi yang pernah dijajah hasil tipu daya ini, kini mampu tersenyum menyaksikan satu pencapaian dan kebangkitan anak bangsa dalam dunia perniagaan yang sebelum ini agak asing dan terkebelakang.

Inner Circle Meeting, Pulau Pinang, anda saksi sejarah kegemilangan telah berulang.

 

Rezeki Di Celahan Sampah. Sampah Bagi Kita, Rezeki Berharga Bagi Mereka

oleh Azizan Osman pada 12 May 2017

richwell-tempat-sampah

Bau sampah yang busuk memualkan bukan halangan untuk mereka. Bagi mereka itu bau rezeki. Saat lori-lori sampah datang dan mula memuntahkan isi kandungan yang semestinya hanyalah bahan buangan, mereka berlari-larian dalam senyum. Dalam hati berharap, ada sesuatu yang baik untuk mereka. Ada rezeki untuk hari ini.

Tika kita mengeluh nak menguruskan bisnes dan kerja harian, dalam pejabat berhawa dingin, dengan komputer riba dan segala kecanggihan, mereka berpanas mencari rezeki di celahan sampah dan bahan buangan yang mungkin bagi kita jijik dan memualkan. Ini hakikat yang dihadapi oleh lebih 60 keluarga di sebuah kawasan yang hanya beralamatkan Perkampungan Sampah, Tapak Pelupusan Sampah, Majlis Daerah Sandakan.

Baru-baru ini, pada 13 Mei 2017, Richwell telah bekerjasama dengan Ustaz Azizul Rahman Ahmad Yusuf seorang sukarelawan dan pendakwah yang komited untuk membantu masyarakat di perkampungan tersebut, telah menyampaikan sedikit sumbangan dalam bentuk bahan makanan harian untuk meringankan beban mereka sambil membawa sedikit keceriaan.

Menurut Ustaz Azizul, rata-rata penghuni adalah terdiri dari mereka yang beragama Islam yang hidup dihimpit masalah kemiskinan dan isu kerakyatan. Ramai antara penghuni juga terdiri dari kanak-kanak, yang menjadikan sampah terbuang sebagai bahan mainan, bahan pendidikan malahan bahan makanan harian. Mereka tak berpeluang ke sekolah lantaran kawasan pelupusan sampah itulah tempat mereka belajar ilmu kehidupan dan juga itulah taman permainan.

Rumah-rumah mereka hanya berdindingkan plastik dan kanvas yang dikutip dari timbunan sampah. Pakaian mereka, bukan dari pasaraya tapi yang dipungut di tempat pembuangan sampah.

Sampah yang tak bernilai bagi kita, rupanya rezeki penyambung hidup bagi mereka. Semoga usaha ini diberkati Allah SWT.

Terima kasih atas sumbangan yang anda semua berikan.

 

Tawakal, Menyerah Berstrategi Atau Menyerah Kosong?

oleh Azizan Osman pada 12 May 2017

tawakal-newsletter

Tawakal merupakan ‘tangki oksigen tambahan’ yang amat diperlukan ketika hidup sedang nyawa-nyawa ikan. Ia berperanan sebagai alat pengubah takdir, menukar situasi malang kepada happy ending, sesuai dengan harapan kita.

Persoalannya, kefahaman seperti apa yang mampu mengubah takdir kita? Sebab, ramai yang salah persepsi tentang pemahaman tawakal. Ada yang keliru memahaminya sebagai tanda pasrah secara total kepada Allah tanpa berbuat apa-apa.

Kita bersetuju dengan kebaikan tawakal, tapi yang masih membelenggu fikiran kita, di mana salahnya kefahaman tersebut?

Saya akan memudahkan anda dengan berkongsi kisah yang pernah terjadi pada zaman Rasulullah SAW. Rupanya salah faham konsep tawakal bukan berlaku pada zaman kita sahaja. Manusia yang hidup sezaman dengan Rasul pun ada yang tersalah faham seperti kita.

Dipetik dari hadis yang diriwayatkan oleh Imam at-Tirmizi, suatu hari seorang Arab Badwi bertemu Rasulullah SAW dengan menunggang seekor unta. Setibanya di perkarangan masjid, Arab Badwi tersebut terus masuk ke dalam masjid tanpa mengikat untanya terlebih dahulu.

Ketika sahabat lain bertanya, dia menjawab, “Saya bertawakal kepada Allah. Saya serahkan sepenuhnya unta saya ini kepada Allah.” Mendengar ucapan tersebut, Rasulullah SAW bersabda, “Ikatlah unta itu, kemudian bertawakallah kepada Allah.”

Saya fikir, kita akan turut bersetuju dengan nasihat Rasulullah SAW. Ikatlah unta anda dahulu. Jika tidak, seminit lagi hilanglah ia. Begitulah cara bertawakal kepada Allah Ta’ala.

Ia bukannya bermaksud anda berdiam diri sahaja tanpa usaha. Tawakal bukan kepasrahan buta tanpa sebarang upaya. Serah atau tawakal bererti, kita mewakilkan segala urusan kepada Allah setelah segala ikhtiar dilakukan secara maksimum.

Kemudiannya, usaha tersebut akan diikat kemas dengan doa yang dipanjatkan penuh yakin kepada Tuhan. Jika perkara ini dilakukan, barulah ia layak dipanggil ‘tawakal’.

Ingat, kita perlu usaha, usaha dan usaha semaksimum kemudian barulah kita tawakal dengan penuh keyakinan kepada Allah SWT, ini baru digelar sebagai “tawakal berstrategi”.

Bagi anda yang ingin tahu lebih lanjut tentang kehebatan tawakal, anda boleh layari www.hidupluarbiasa.com. Di sana terdapat sebuah buku bertajuk “25 Formula Hidup Luar Biasa”. Buku ini bukan sahaja akan ceritakan tentang tawakal, malah ia akan ceritakan lebih dari itu lagi.

p/s: Kami ada menyediakan tawaran istimewa khas untuk anda di laman www.hidupluarbiasa.com. Tawaran ini sangat terhad, jadi cepat bertindak dan usaha dapatkannya sekarang!

 

10 Rahsia Orang-Orang Berjaya

oleh Azizan Osman pada 12 May 2017

berjaya-newsletter

Orang-orang berjaya ni sentiasa ada resepi rahsia mudah untuk mereka berjaya. Dan ini adalah 10 daripadanya. Mungkin jika anda amalkan, panggilan kejayaan lebih mudah untuk anda dengari! Mari lihat 10 Rahsia Orang Berjaya di bawah.

  1. Bergaul dengan orang-orang yang berjaya

‘Circle of friends’ benar-benar memainkan peranan dalam menentukan sejauh mana anda boleh pergi. Pernah dengar kan, ‘Kalau nak berbau wangi, berkawanlah dengan penjual minyak wangi!’

  1. Lakukan apa yang anda cinta

Siapa yang tak mahu lakukan apa saja untuk apa yag mereka cintai? Siapa? Semua orang pasti rela melakukan segala yang mungkin demi sesuatu yang dicintai. Jadi cari sesuatu yang anda cintai dan keep going for it! Kalau tak jumpa, cuba kenal, suka dan cinta apa yang anda sedang usahakan. Pasti berbaloi juga hasilnya.

  1. Kekal positif

Positif terletak pada minda dan diri sendiri. Pilih untuk gembira atau pilih untuk bersedih. Minda yang positif menarik perkara-perkara yang positif juga. Tak percaya? Cuba positifkan minda anda hari ini dan katakan anda akan berjaya menyelesaikan to-do-list anda menjelang jam 5 petang. Percaya, yakin, positif dan lakukan. InsyaAllah menjadi!

  1. Berhenti beri alasan

Alasan hanya untuk orang yang malas! Alasan = bermalas-malasan! Kejayaan tak suka pada orang yang malas. Jadi berhenti cari alasan sebaliknya usaha untuk menyelesaikan sesuatu tugasan dengan tepat dan cepat!

  1. Berani ambil risiko

Risiko sentiasa ada. Sama ada kecil atau besar, jika anda mahu berjaya, anda tetap perlu hadapinya. Risiko penolakan? Risiko kejatuhan? Redah dengan ilmu persediaan dan kumpulkan sebagai pengalaman. Tak cuba, tak tahu!

  1. Terus langkah ke depan

Masa depan bermula dengan langkah hari ini. Kejayaan dan impian ada di hadapan. Jadi nak undur ke belakang atau teruskan berjalan? Ambil apa yang berlaku hari ini atau semalam sebagai pengajaran supaya tidak lagi melakukan kesalahan yang sama berulang kali.

  1. Pilih rakan sebaiknya

Rakan yang baik membawa kita ke hadapan. Rakan yang kurang baik sentiasa menekan kita untuk terus ketinggalan. Pilih rakan anda yang sentiasa boleh membantu anda mencapai impian anda. Jauhkan diri dari rakan negatif dan menjatuhkan.

  1. Kumpul pengalaman, bukan barangan

Berbelanja lebih untuk ilmu dan pengalaman adalah lebih berharga berbanding mengumpul barangan! Meskipun aset itu penting, tapi seimbangkan dengan ilmu dan pengalaman juga! Laburkan sebahagian wang untuk ilmu dan pengalaman supaya kita akhirnya boleh mengumpul lebih banyak barangan (aset)!

  1. Peka, bukan pekak!

Peka dengan keadaan dan perubahan sekeliling. Bukan pekakkan telinga! Pastikan anda tak ketinggalan untuk mana-mana peluang yang memungkinkan anda mencapai impian anda. Always look for opportunities!

  1. Jangan tamak, tetapi berkongsilah

Orang tamak selalunya rugi! Berkongsi, bersedekah, memberi itu takkan mengurangkan harta atau ilmu yang anda ada. Sebaliknya membuka ruang lebih besar dan banyak untuk perkara yang baru! Yakin dan jangan lokek. InsyaAllah, anda akan temui lebih lagi bila anda tanamkan sikap memberi dan berkongsi ini.

Semoga berjaya!

 
Hak Cipta Terpelihara 2016 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start