“Susahnya Nak Buat Iklan!” Ini 4 Tips Untuk Buat Iklan Pertama Anda

oleh Team Richworks pada 07 November 2017

Mesti selalu kan ada dialog ini dalam kepala? Pening nak buat iklan. Pening nak buat rangka iklan. Pening nak pilih iklan. Semua pun pening!

Relaks. Jom kami bantu serba sedikit bagaimana nak buat dan pilih iklan yang tepat untuk anda.

1) Tentukan jenis iklan anda

Iklan ada banyak jenis. Ada yang berbentuk pengumuman, ada yang berbentuk direct selling, soft selling, brand awareness, iklan berbayar, iklan percuma, iklan sponsor, dan macam- macam lagi. Tentukan ini supaya anda boleh teruskan dengan langkah seterusnya untuk membina copywriting anda.

Anda selalu kan nampak iklan di TV, billboard, bunting, ada yang akan seperti suruh anda segera pergi beli, ada yang hanya membayangi diri anda dengan jenama mereka sahaja, ada yang iklan masa tengah berita, ada yang iklan sambilan masa beri ceramah radio. Banyak. Jadi tentukan dulu produk dan pasaran anda itu sesuai yang bagaimana – ikut bajet dan kesesuaian situasi bisnes anda.

2) Mesej apa yang anda nak bawakan?

Ini penting. Anda kena tahu apa mesej yang anda nak sampaikan. Nak orang datang kedai pada sekian tarikh? Nak orang ingat jenama sampai bila-bila? Nak pelanggan tahu anda jual apa? Pilih mesej anda. Nilai apa yang anda nak beri pada prospek anda?

3) Medium apa agaknya yang paling sesuai?

Adakah dengan FB Ads? Atau posting FB? Atau mungkin juga video di YouTube? Barangkali bunting, banner, billboard, radio, TV, sponsorship, atau iklan bergerak di bas, teksi mahupun kapal terbang? Siapa segmen pelanggan anda? Ia berbalik kembali pada persoalan itu. Anda kenal atau tidak segmen pelanggan yang anda mahukan? Umur, jantina, tempat, dan lain-lain demografi.

4) Kos, kos dan kos!

Nak buat iklan, perlukan kos. Paling rendah atau zero cost pastilah penggunaan media sosial atau mulut ke mulut. Manfaatkan mana yang terbaik untuk anda. Tapi mana ada hasil the best kalau kedekut langsung nak keluarkan kos iklan? Cuma berpada-pada lah. Ikut kemampuan dan keperluan bisnes anda. Buat bajet, jangan sampai terlebih.

Dapat sesuatu? Nak buat iklan sebenarnya mudah kalau anda tahu rangkanya dan apa yang nak diisi dalam rangka tersebut. Samalah macam buat karangan masa sekolah dulu, nak kena ada rangkanya, isinya, baru boleh buat karangan yang sempurna. Jadi, fikirkan kembali poin-poin ini dan bina iklan anda.

 

Terima Kasih – Nampak Remeh Tapi Setiap Pemilik Perniagaan Perlu Belajar Hargai Orang Kuat Mereka

oleh Team Richworks pada 07 November 2017

Nak pergi cepat, pergilah seorang. Tapi jika nak pergi jauh, bawalah teman berjuang!

Terima atau tidak, itulah hakikatnya. Dalam bisnes, jika anda berimpian untuk maju dengan lebih jauh, anda perlukan sebuah team yang kuat, kukuh dan saling menjaga dan memerlukan. Anda takkan boleh bina empayar sendiri. Nak bina kapal besar tapi nak buat seorang? Kalau anda bukan tamak, anda sangat tidak bijak.

Dan bila dah ramai-ramai, anda jangan lupa beri kredit atau hargai mereka yang bersama anda. Jangan ambil nama untuk anda sahaja. Apa ada pada nama jika mereka hilang di kemudian hari? Nak tahu apa kepentingan penghargaan dan apresiasi pada team anda?

1) Bina kepercayaan

Anda perlukan kepercayaan dari mereka. Betul atau betul? Anda perlu mereka untuk tetap bersama anda. Jika anda buat mereka yakin, bahawa anda adalah yang terbaik dan layak untuk menerima kepercayaan mereka, anda dah separuh jalan menuju kejayaan. Tak susah nak tunjukkan penghargaan. Dari sekecil-kecil ucapan tahniah dan terima kasih hingga sebesar-besar award dan reward anda boleh berikan. Ikutlah kesesuaian.

2) Semangat perlu di recharge!

Alangkan anda sebagai pemilik bisnes pun perlukan recharge emosi dan motivasi, lagikan anak buah anda. Jadi dah penat-penat bekerja, berhempas pulas di pejabat, buat sales dan marketing, tak salah untuk berikan pujian, penghargaan, mahupun belanja makan. Bagi mereka semangat melalui kata-kata pun okay. Tunjuk dan bagi mereka rasa anda peduli. Tanya jika mereka ada masalah, bantu. Mereka akan sayang pada anda. Percayalah!

3) Bukti anda dan mereka adalah satu

Nak buat orang percaya anda perlukan mereka adalah dengan berikan bukti. Buktinya apa? Bukti yang anda ambil berat, anda kisah dan anda sayang mereka. Permainan emosi jangan ambil ringan ya. Ia boleh buat anda ada staf yang paling hebat ataupun yang paling jahat. Anda kena ‘ikat’ mereka dengan kasih sayang anda supaya mereka akan terus bantu anda menaikkan bisnes.

4) Permulaan sebuah fenomena

Adanya staf dan anak buah yang hebat tak beri janji apa-apa jika mereka tak mahu bekerjasama dengan anda. Mereka yang ada hak atas skil dan kepandaian mereka. Jadi jika anda tahu cara uruskan emosi mereka untuk capai misi anda, bisnes anda akan berjalan dengan baik. Itulah pentingnya penghargaan dan apresiasi.

Bunyi ringkas, sekadar ucap terima kasih mahupun belanja makan tapi impaknya sangat besar. Tunjukkan anda bos yang mengambil berat akan masalah mereka. Cuba bantu mereka jika anda nak mereka bantu anda. Emosi adalah gila. Manfaatkan sebelum anda yang terkena!

 

Momentum Emosi Dalam Bisnes – Peniaga Perlu Recharge Jika Tak Mahu Tenggelam!

oleh Team Richworks pada 07 November 2017


Bergelar seorang usahawan memang takkan lari daripada menempuh duri-duri di sepanjang laluan. Lagi-lagi yang bergelar usahawan baru, startup, atau apa saja gelaran yang diberi. Orang baru, dugaannya baru. Orang lama, lain pula cabarannya.

Satu cabaran paling biasa tapi paling berbisa yang jika tak ditangani dengan betul mampu buat bisnes anda terganggu gugat ialah bila berdepan situasi berkaitan motivasi. Ia sebenarnya berkait rapat dengan emosi. Nak tahu serba ringkas bagaimana untuk menaikkan semula motivasi diri demi bisnes anda? Jom lihat!

1) Terima takdir dengan lapang dada

Ya, bunyi macam cliché tapi anda kena belajar untuk terima dan lepaskan sesuatu peristiwa lalu atau pengalaman yang kurang menyenangkan. Tak ada siapa yang tak kena landa badai cabaran. Jadi, belajar untuk terima dengan tenang, relaks, bernafas dengan perlahan dan sempurna, dan lepaskan apa yang terbuku. Learn to accept and let go. Ini permulaan utama yang perlu anda buat.

2) Jauhkan diri daripada suasana kerja dan komputer

Minda dan emosi anda perlukan rehat. Jadi, tolak ke tepi dahulu sebentar komputer, handphone, buku-buku tunai, cek dan lain-lain yang berkaitan. Asingkan diri sebentar. Beri ruang pada minda dan diri untuk bernafas. Seeloknya, berwuduk, solat dan berdoa pada Tuhan.

3) Buat senaman ringan

Kembalikan aliran darah yang lancar pada tubuh anda. Hirup udara segar pagi dan bersenam. Ringkas atau sekejap pun tak apa, asalkan anda keluarkan peluh dan kembalikan hormon gembira dalam tubuh anda. Bersenam boleh buat anda gembira? Jika kena caranya, ya.

4) Bercuti

Paling seronok, jauhkan diri dari kesibukan kota sebentar. Pergilah bercuti beberapa hari untuk menyegarkan minda. Anda perlukannya untuk merangka idea baru dan membina kembali bisnes anda. Pilih tempat yang paling anda suka. Dekat atau jauh bukan persoalan.

5) Fokus pada satu matlamat utama

Fokuskan kembali minda anda pada matlamat utama anda memulakan bisnes dahulu. Kenapa? Kenapa berbisnes? Kembalikan keghairahan berbisnes dalam diri. Semarakkan balik api itu. Jangan serabut dengan banyak-banyak matlamat. Pilih satu, dan bina semula bisnes anda berdasarkan itu.

Ringkasnya, mudah dibaca, tapi barangkali sukar untuk dilaksana. Tapi, apa salahnya bukan? Cuba lah, jika anda rasa down berniaga, kecewa dengan permainan pasaran, sebenarnya anda hanya perlukan ruang rehat sebentar untuk bertenang dan berfikir dengan baik. Kembalikan motivasi dalam diri supaya bisnes anda tak sia-sia.

Selamat berjuang demi perniagaan dan kehidupan anda – Recharge!

 

 

 

 

 

 

90% Bisnes Start Up GAGAL: Ini Info Penting Tentang 10% Yang Berjaya

oleh Team Richworks pada 02 November 2017

Usahawan, kalau tak pernah gagal itu hampir mustahil. Kegagalanlah yang buat kita lagi kuat dan bangkit dengan lebih maju ke depan. Dan kegagalan itu juga buat kita tahu apa yang patut dan tak patut kita lakukan sepanjang jalan kita nanti.

 

9/10 rezeki memang dari perniagaan. Dan 9/10 pemula bisnes akan GAGAL. Pahit tapi benar. Tapi sebagai usahawan yang realistik, post mortem perlu dijalankan untuk analisa kenapa mereka gagal. Kenapa dan apa perlu diperbetulkan.

 

Ia penting supaya mereka boleh tembak dan capai apa yang sepatutnya mereka buat untuk lebih berjaya selepas ini.

 

Jadi apa karakteristik utama yang perlu ada untuk menjadi pemula bisnes yang berjaya? Let’s study!

 

1. Produk tepat untuk market yang betul

 Buat apa anda jual makanan kucing kepada pembela ikan? Nak jual, buat cara nak jual. Study your market needs. Hasilkan apa yang mereka perlu. ATAU, hasilkan apa yang anda mahu dan CARI market yang tepat. Jangan bazir masa ke hulu ke hilir dengan produk salah pada market yang salah.


2. Pemimpin bisnes takkan abai walau satu benda sekalipun

 Idea produk gempak, kumpulan teknikal hebat, tapi abai proses bisnes dan isu dalam syarikat. Kalau anda tak lingkup dalam masa sebulan dah untung. Nak bisnes tip top, struktur dan sistem kena mantap luar dalam. Walaupun anda kerja seorang buat masa ini, failkan setiap satu bahagian, jangan campur aduk. Dan paling penting jangan abai mana-mana isu.

 

Memang semua perkara tadi adalah sepatutnya bukan kerja anda sebagai founder atau business owner. Tapi jika anda baru, anda terpaksa juga buat semua dan atur. Susun elok-elok, naikkan bisnes, dan secara perlahan tapi konsisten, kembangkan organisasi untuk buat sistem anda lebih hebat. Kemudian baru anda perlu fikir cara untuk work on the business pula.

3. Perkembangan syarikat pantas

 Siapa kata cepat naik akan cepat jatuh? Cepat jatuh jika tiada kawalan dan struktur. Lagi banyak kejayaan, lagi cepat, lagi tinggi motivasi untuk capai kejayaan seterusnya.

Satu sebab kenapa ramai usahawan baru gagal ialah tak cukup tunai di tangan. Kenapa tak cukup? Sebab tak berkembang dengan kadar yang sepatutnya! Jadi hilanglah pelanggan, minat, semangat dan lain-lain lagi.

 

4. Backup team mantap

 Mindset, skill, kebolehan mengadaptasi dan mengubah, dan skill untuk bermula semula dari kosong. Ini semua perlu ada pada backup team anda. Jika anda pernah jatuh dan ada team ini, InsyaAllah anda boleh bangkit lebih hebat dari dulu. Sebab itu pernah ada orang kata, nak cepat pergilah seorang tapi jika nak pergi jauh, pergilah berdua. Jika anda ada partner atau co-founder, anda ada seseorang yang melengkapi kepakaran dan kekurangan anda. Two is better than one.

 

Apa-apa pun, jika anda usahawan baru, dan boleh bertahan, anda termasuk dalam 10% yang beruntung itu. Kejayaan bukan setakat bergantung pada nasib, tapi pada realiti yang dibawa – produk, market, usaha dan lain-lain.

 

Anda ada 4 kriteria ini, InsyaAllah anda on track!

 

Amaran Buat Pemilik Bisnes – Bila Wang Terlalu Banyak Atau Terlalu Sedikit, Tanda Perniagaan Anda Bermasalah

oleh Team Richworks pada 01 November 2017

“There are only two things wrong with money. Either it’s too much or too little.” – Jerry Rizal

Kalau bercakap pasal duit, banyak salah, sikit pun salah. Sebab tu Islam memang menekankan – to be in moderation. Bersederhana lebih baik. Tapi, adakah itu bermakna, kita perlu tetap statik pada satu tahap yang sama, tak bergerak, tak berubah dan tak cuba untuk meningkatkan taraf ekonomi kita?

Sembang kencang, ulat dalam batu boleh hidup. Tapi kita ni ulat ke? Ekonomi Malaysia mahupun dunia tak tetap di satu level setiap masa ya. Ada turun ada naiknya. Ada masa ringgit jatuh, ada masa jatuh lagi. Jadi apa yang kita, anda dah buat sebagai persediaan?

Tahniah dan syabas pada peserta Borneo baru-baru ni pada 22 – 24 Oktober 2017 kerana dah berjaya buka langkah dan bersedia dalam menghadapi ombak tsunami ekonomi yang makin menampakkan kegilaannya! Lagi-lagi pada usahawan-usahawan yang khuatir dengan kedudukan kewangan dan akaun syarikat. Tahniah dan syabas kerana berjaya hadir dan memanfaatkan ilmu Entrepreneur Foundation Program (EFP).

Time is money, and money is king. Perniagaan tanpa kewangan kukuh dan sistematik ibarat menempah batu nesan sendiri. Kukuh tak bermakna lebih atau terlampau banyak. Dan tak juga bermaksud sedikit. Kukuh berpaksi pada kecukupan, dan sistem yang betul dalam pengurusan. Sistem pengurusan kewangan dan organisasi syarikat termasuklah menyemak semula akaun syarikat, menyusun atur kembali urusan pembayaran GST, menyelia bahagian sumber manusia, meneliti kembali terma-terma perundangan syarikat dan pelbagai lagi yang berkaitan.

Duit banyak, apa nak buat, duit sikit, bagaimana nak tambah? Entrepreneur Foundation Program memang bunyinya macam over generalised untuk akaun dan duit syarikat. Tapi ia lebih dari itu. Dari duit dan akaun, berkembang pada banyak cabang lain yang berkaitan syarikat. Boleh pergi sampai bagaimana nak tambah aset tanpa guna duit sendiri, dan bagaimana nak dapatkan duit cukai kita kembali.

“Eleh, senang je lah. Buat apa belajar?”

“Senang, tapi kau dah berjaya buat ke tidak?”

Mereka yang hadir ke EFP Borneo sudah bermula! Ada yang balik-balik saja terus update sistem fail dan cukai, terus check semula poket bocor, terus dapat jimat banyak gila duit dari mengalir keluar sia-sia! Ada yang balik-balik terus pula nampak peluang buat duit sini sana dengan amaun yang ada dalam tangan. Kuasa manipulasi.

“Kau kena belajar cara nak beranakkan duit!”

Tak payah pakai bomoh, tak payah curi duit orang. Kau cuma perlu tahu nak labur kat mana, bila dan dengan siapa. Yang paling penting, pelaburan pertama kau kena buat ialah dengan melabur ilmu pergi kelas EFP yang akan datang.

Anda gila jika tolak ilmu beranakkan duit. Anda lagi akan jadi gila bila duit anda tercicir merata-rata. Usahawan berjaya bukan saja bijak dalam pemasaran dan pengiklanan, mereka juga kena bijak mengurus dan mengawal perbelanjaan.

Set masa dan tarikh untuk temujanji dengan #sexyaccountant Tn Hj Zafrul Rizal Mat nanti ya! Ingat, pendapatan anda kalau tak ada pasif, aktif dan sampingan, anda jangan menyesal kemudian hari nanti kalau tua-tua masih kena keluar pergi kerja. Kuasa tindakan lebih hebat dengan ilmu yang dituntut. Jangan lopong saja.

Bagi anda yang belum berkesempatan lagi, nantikan pengumuman kami untuk sesi seterusnya.

Jumpa nanti!

 

Tok Bee Bawa Sinar Hidup & Persepsi Baru Untuk Penghidap Kanser Dengan Berniaga

oleh Team Richworks pada 01 November 2017

 

Tonton perkongsian Dato’ Sharifah Shareen Al-Mashoor – Apa yang beliau usahakan selepas berjaya pulih dari kanser dalam sesi Live Talk Show Mudahnya Berniaga.

#ResultMatters

#TalkShowMudahnyaBerniaga

Tonton sekarang!

 

Gempar Bila Hampir 6500 Orang Menggila Di IDCC Shah Alam Minggu Lalu

oleh Team Richworks pada 01 November 2017


Agak-agaknya, berapa ribu kali kau merungut sebab jaga adik kau dua orang masa mak minta tolong sekejap? Agak-agak lagi, berapa juta kali pula kau mengeluh sebab kau kena tolong kawan kau yang lambat faham apa yang cikgu ajar dalam subjek matematik tambahan?

Kalau kau tak mengeluh merungut, sama ada kau ni ibu, bapa, atau cikgu, atau kau punya level keterbukaan nak mendidik tu tinggi gila sampai kau redha dan rela biar ribut hujan panas sekalipun, kau tadah badan, jiwa dan minda untuk ajar mereka.

Alangkan nak didik anak seorang pun kau rasa lembik, lagikan pula apa agaknya jadi kalau kau nak didik bukan saja hampir 6500 orang manusia pelbagai ragam dan kerenah, malah ratusan ribu lagi manusia yang lain? Salute! Salute pada kegilaan jiwa dan raga seorang Master Coach, seorang Mentor dan seorang guru yang misinya sentiasa mahu menginspirasi, mendidik dan memberi nilai yang bernama Azizan Osman.

Buat kesekian kalinya, bersaksikan Ideal Convention Centre, Shah Alam, selama 3 hari 2 malam pertapaan, hampir 6500 orang manusia telah recharge kembali jiwanya, semangatnya, dan cita-citanya. Bertambah lagi ilmunya, pengetahuannya dan semakin berkobar azamnya. Bukan lagi permainan, bukan lagi coba-cobaan. Yang tua, yang muda, yang berkira-kira meninggalkan anak di kampung, yang berfikir-fikir mengorek tabung, semua berjaya diharung.

Ratusan ribu kali pertanyaan ditanya. Apa itu IMKK? Kenapa best sangat IMKK? Apa yang orang gilakan sangat IMKK? Mahal ker IMKK?

Jawapannya takkan pernah sama. Tapi satu yang takkan berbeza, umpphnya sentiasa ada. Kelainannya, sentiasa buat kau gila, dan tak pernah jemu.

IMKK. Intensif Magnet Kekayaan dan Kejayaan. NILAI yang diberi takkan pernah diterima sama oleh setiap manusia. Ada yang jumpa kunci magnet rezeki, ada yang nampak haluan kehidupan, ada yang tersentak dari lamunan, ada juga yang berjaya membersihkan jiwa dan hati. Ada juga yang tak rasa apa-apa. Kosong. Mungkin kerana tiada fokus, ataupun gelas yang dibawanya awal-awal lagi telah penuh.

Ada yang terinspirasi gila-gila dengan perkongsian #AnakDidikDrAzizan. Ada yang jiwa kering, keras dan ego setinggi langit jadi rapuh, dan lembik dengan sesi Ratib, Selawat dan Doa guru. Ada lagi yang energetik dengan selingan-selingan #AbangBaraBara. Apalagi yang runtuh empangan air mata tika sesi alpha.

Setakat rantaian ilmu bisnes, nasihat dan perkongsian pengalaman, pencarian wow factor dan aha! momen, apalah sangat kan, cuma bikin minda dan pandangan mereka terbuka luas untuk menerima magnet rezeki sahaja.

Paling teruja, bila mereka jadi saksi penyampaian anugerah dari wakil International Coach Guild, yang terbang khas dari Australia! Richworks International Sdn Bhd diiktiraf sebagai Business Mentorship Provider No. 1 Asia, dan Dr Azizan Osman sebagai Credentialed Master Coach yang Diiktiraf!

Tapi Alhamdulillah, rezeki, nikmat, kesedaran dan hidayah Allah yang beri. Kita nak terima, nak pura-pura terima atau terus tolak itu terpulang pada diri. Dan kami bersyukur kerana kami berjaya laksanakan tanggungjawab kami dalam menyampaikan nilai-nilai yang kami rasa ia penting, dalam pembangunan nilai dan kehidupan manusia yang lebih baik. Dari segi bisnes mahupun kehidupan, kami yakin apa yang kami sediakan mampu memberi manfaat pada semua, jika anda terima, dan buat tindakan.

Ilmu tanpa amal adalah rugi. Amal tanpa ilmu adalah buta. Semoga IMKK yang berlalu tidak padam apinya sebaik kaki melangkah keluar pada hari terakhir. Moga-moga IMKK jadi platform lompatan dan semangat anda akan sentiasa membara, menggila dan berjaya realitikan impian anda.

Nantikan IMKK seterusnya, untuk recharge, booster dan surprise, kerana tak ada satu kalipun rasa yang singgah akan sama. Setiap satunya unik dan istimewa. Kami yakin dan kami percaya, kerana #ResultMatters

 

Action = Reaction; Apa Tindakan Anda Sebagai Pemilik Bisnes Untuk Ledak Results Hebat?

oleh Team Richworks pada 01 November 2017

Tahniah dan syabas kerana anda berjaya hadir dan hadam input IMKK baru-baru ni. Tahniah juga kerana tembok ego anda semakin menurun dan bersedia untuk menuntut lebih ilmu demi kehidupan yang lebih baik.

Anda bijak, dan anda hebat kerana mulakan langkah #hidupluarbiasa dengan menyahut cabaran emosi, jiwa dan minda dalam menyertai program ini. Amacam? Ada gegar kepala otak? Ada didih dalam jiwa? Seronok? Hebat? Rasa energetik? Berkobar-kobar dan bersemangat?

TAHNIAH untuk kesekian kalinya! Tapi ingat, cabaran untuk mempertahankan semangat anda jauh lebih hebat dari cabaran mengheret kaki anda ke IMKK. Dan kami, ada di sini untuk tetap menyokong dan membantu bara api anda untuk tetap hidup dan menyala.

Ingat kata Mentor, hanya dengan bertindak anda akan dapat hasilnya.

Dari sini saja kita dah boleh faham yang tiada apa akan terhasil jika tak ada tindakan yang dilakukan. Sebuah objek hanya akan bergerak jika suatu daya dikenakan padanya.

Baik, ia mungkin kedengaran sangat teknikal. Tapi cuba anda kaitkan kembali pada setiap situasi dalam kehidupan anda. Anda lapar, makanan dah terhidang, tapi anda tak suap ke mulut. Adakah lapar anda boleh hilang dengan begitu saja? Tak bukan?

Kenapa kami tekankan pada kuasa tindakan? Kerana jika anda tak bertindak, tak bergerak, tak buka tapak, ilmu yang anda pelajari hanya sia-sia. Masa anda, penat lelah, jiwa emosi anda terbuang begitu saja. Kenapa nak rugikan diri sendiri?

Nak mula tak susah. Mulakan dengan apa yang ada di depan mata anda dahulu. Mula dengan rangka yang anda dah buat. Anda bukan menulis novel drama, tapi anda sedang melakar perjalanan hidup anda. Pasti anda mahukan yang terbaik, terhebat dan berkesan. Bukan hanya angan -angan atau khayalan. Betul atau betul?

Jadi, nyalakan semangat yang masih ada dengan lebih hebat dan membara, terus mulakan tindakan anda dan konsisten. Anda nak hasil yang memberangsangkan, usaha anda perlulah kencang dan bukan sekadar sembang petang. Apa yang penting? #ResultMatters

 

Penilaian Profesional Global: Richworks International Terima Pengiktirafan Dari International Coach Guild Australia

oleh Team Richworks pada 01 November 2017

9 tahun membina asas empayar perniagaan dalam bidang pendidikan dan bisnes, sudah tiba masa untuk kami mulakan langkah baru yang lebih hebat dan proaktif demi apa yang kami usahakan. Pegangan kami pada #ResultMatters ternyata mampu kami angkat setingkat lagi dengan adanya akreditasi dan pengiktirafan pada apa yang kami bawakan untuk anda.

Sebagai pembawa nama besar dalam institusi pendidikan dan kejurulatihan bagi bidang perniagaan dan pemasaran, kami di Richworks International Sdn Bhd (RISB) bersama Dr Azizan Osman melangkah satu tapak lagi ke hadapan dengan penerimaan anugerah daripada International Coach Guild, Australia baru-baru ini. Anugerah kedua kami terima dalam bulan yang sama selepas SEBA Awards tempoh hari!

Siapa dan apa itu International Coach Guild (ICG)? ICG merupakan sebuah badan profesional bukan berasaskan keuntungan yang menggabungkan pelbagai institusi pendidikan dalam bidang kejurulatihan profesional seluruh dunia di bawah satu bumbung standard dan kecemerlangan yang dipantau. ICG merupakan sebuah badan kesatuan yang mengiktiraf individu di dalam bidang kejurulatihan, pengamal bidang kejurulatihan, program-program kejurulatihan dan organisasi kejurulatihan dengan pengiktirafan yang paling tinggi di peringkat global.

Sejak penubuhan ICG pada 2013, seramai lebih 700 individu profesional dalam bidang kejurulatihan seluruh dunia telahpun mendapat pengiktirafan dan akreditasi. ICG menggabungkan mereka di bawah satu set standard dunia yang merangkumi kesemua aspek termasuk aspek sumber ilmu, tools, kajian pembangunan profesional, peluang networking dan lain-lain lagi aspek yang dititikberatkan. ICG telah bertindak dalam memajukan kerjaya, perniagaan, kejayaan peribadi dan seterusnya memajukan perkembangan  industri kejurulatihan menerusi piawaian yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

Selari dengan misi dan visi ICG, Richworks juga mahu memastikan bahawa platform institusi kejurulatihan kami ini juga menjadi pilihan utama bagi semua peringkat sama ada personal, profesional, organisasi mahupun pihak korporat.

Mereka yang bertuah untuk bernaung di bawah akreditasi nama dari pihak ICG ini akan mendapat manfaat kredibiliti dalam industri, dikenali sebagai organisasi latihan bertaraf tinggi, membuktikan jurulatih kami adalah orang yang dipercayai dalam bidang pendidikan perniagaan, selain daripada mendapat akses terbaik dalam tatacara dan rangka kerja ke arah kecemerlangan dalam industri kejurulatihan.

Kursus yang diiktiraf oleh pihak ICG terbukti menepati kualiti latihan berstandard global, memiliki konten yang kompetitif, menyediakan pendedahan dan juga kredibiliti bertaraf internasional.

Jurulatih yang diiktiraf oleh ICG pula membawa nama dan tanggungjawab profesional dalam menyampaikan ilmu mereka, selain berpeluang untuk menambah ilmu kejurulatihan bersama profesional lain dari seluruh dunia.

Pihak ICG memberikan akreditasi pada institusi kejurulatihan dan jurulatihnya mengikut 4 peringkat. Setiap satu level memerlukan tempoh latihan, dokumentasi sebagai bukti, pemerhatian dan pelbagai lagi syarat yang memakan masa, tenaga dan sumber demi memastikan bahawa mereka benar-benar layak untuk digelar dan berada sebaris dengan jurulatih profesional dunia.

Untuk berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan nama-nama besar dalam industri kejurulatihan dunia bukan sekadar cukup menghantar dokumen untuk disemak. Ianya memerlukan penelitian dan kerja yang sangat rumit serta memakan masa dan tenaga. Untuk apa kami di Richworks bersengkang mata mendapatkan pengiktirafan dan akreditasi ini?

 

Kami sentiasa mahukan penambahbaikan, dan pastikan bahawa apa yang kami sampaikan adalah dalam standard dan kualiti tertinggi untuk anda sebagai pelanggan kami. Sungguhpun terpaksa melalui masa yang panjang, kami takkan berhenti setakat ini sahaja. Kami akan terus berusaha, melangkah ke tahap lebih tinggi hingga kami mampu dikenali secara global dan menambah nilai dalam hidup seluruh umat manusia dalam dunia. Hadir bersama pengiktirafan ini pastinya peluang yang cukup besar dan cukup hebat buat Mentor Dr Azizan Osman kerana pintu kejurulatihan di luar Malaysia buatnya kini terbuka luas.

Pengiktirafan dari pihak ICG ini juga membuktikan bahawa Mentor anda ini adalah setaraf dengan mentor-mentor di peringkat antarabangsa. Dr Azizan Osman juga merupakan INDIVIDU YANG PERTAMA DARI MALAYSIA YANG BERJAYA MENDAPAT PENGIKTIRAFAN TAHAP 3, CREDENTIALED MASTER COACH. Di peringkat ini, Dr Azizan Osman merupakan salah seorang daripada 391 ORANG Master Coaches yang diiktiraf di dunia. Manakala sebagai ICG Recognised School, Richworks International Sdn Bhd (RISB) kini layak untuk menawarkan program-program yang mendapat pengiktirafan antarabangsa dan RISB merupakan institusi pendidikan ICG yang ke-2 di DUNIA dan yang PERTAMA di Asia!

Dengan pengiktirafan ini, program-program di bawah Richworks layak dipersijilkan dan mendapat pengiktirafan di peringkat ICG dan juga di peringkat antarabangsa.

Pengiktirafan profesional ini bertujuan memastikan jurulatih profesional mampu memenuhi permintaan industri kejurulatihan dan mencapai syarat-syarat maksima penilaian yang mengikuti standard di peringkat dunia.

Sebagai penerima Anugerah dari ICG tempoh hari, berikut merupakan senarai 6 pengiktirafan yang kami di RISB dan Dr Azizan Osman terima.

  1. Credentialed Master Coach (CMC) untuk Dr Azizan Osman
  2. Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd bagi kategori Approved Business Mentorship Provider
  3. Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd – Level I Recognised Course
  4. Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd – Level II Recognised Course
  5. Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd – Level III Recognised Course
  6. ICG School Recognised Plaque

Sebagai penerima manfaat daripada pengiktirafan ini, kami kini mampu berbangga dengan moto #ResultMatters kerana kami maju satu tingkat lagi dalam menyediakan peluang dan akreditasi untuk anda yang mengikuti program-program kami, kerana ianya sudah dipersijilkan. Anda mahukan bukti, kami bawakan bukti yang lebih hebat dari yang anda boleh bayangkan.

Dengan izin Allah, matlamat kami untuk menginspirasi, mendidik dan menambah nilai akan diperluaskan lagi hingga ke tahap global. Kami tak akan berhenti dan akan berusaha lagi untuk melepasi tahap seterusnya. Pendidikan sepanjang hayat, sepanjang masa, dan hanya yang berkualiti kami berikan untuk anda.

 

Perubahan Pantas Dunia Pemasaran; Usahawan Baru Atau Lama Wajib Upgrade Ilmu Dan Bisnes Demi Kehidupan

oleh Team Richworks pada 01 November 2017

Dunia bisnes sentiasa berubah. Sentiasa berkembang, semakin maju dan terus ke hadapan. The world of business is constantly changing and evolving. Siapa yang lambat barangkali akan tertinggal dan terus tertinggal. Tapi takkan ketinggalan jika anda berusaha untuk bersaing dan berlari searas dengan kemajuan dunia bisnes.

Apa yang anda ada sekarang, hari ini, mungkin esok ianya sudah basi dalam dunia bisnes. Setiap hari ada saja perkara baru yang perlu dieksplorasi dan eksperimentasi. Lihat saja betapa besar jurang yang terbentuk antara dunia pemasaran 10 tahun lalu dan sekarang? Bayangkan jika anda masih guna teknologi dinosaur untuk mengejar prospek yang sudahpun berada di zaman kereta terbang. Jika anda tidak diketawakan itu sudah cukup bagus. Baik, 10 tahun mungkin terlalu besar. Lihat saja trend pemasaran dan pengiklanan tahun lalu. Berbeza bukan dengan hari ini? Alangkan corak permainan bagi posting Facebook bulan lepas pun boleh berbeza dengan bulan ini, apa lagi yang lain-lain.

Bisnes bukan satu bidang yang boleh anda buat cincai boncai, yang boleh dipandang sipi. Sekali anda terjun dalam bisnes, sama ada anda tenggelam atau berlari atas ombak, anda yang tentukan. Melalui apa? Dengan ilmu bisnes yang ada dalam tangan.

“Hello, aku baru belajar pasal teknologi ‘A’ tahun lepas. Buat apa nak sibuk belajar lagi tahun ni pasal ‘A’ juga? Membazir masa aku je. Duit aku lagi. Kan kita nak guna duit lagi untuk marketing produk? Dah, guna je yang kita dah belajar tu.”

Pasti ke yang ‘A’ anda itu tadi dah lengkap? Tak ada ‘A’ bahagian I, II, III dan seterusnya? Yakin gila ‘A’ tu tak ada tambahan lain? Bahawa ‘A’ tadi dah cukup sempurna? Jika anda yakin dunia boleh berhenti berputar dan tidak berubah, teruskan dengan plan anda. Dan jika anda yakin, duit yang anda ada itu berbaloi untuk dilaburkan pada teknologi yang barangkali sudah lapuk berkulat dan tak mendatangkan hasil memberansangkan, silakan juga teruskan niat anda.

Ramai akan kata, program yang sama, berulang kali, bosan lah! Mesti sama je punmaklumatnya, sama je bukunya, sama je isinya dan dialognya dan kata-kata speakernya. SAMA! Dan kami akan berkali-kali juga menyangkal. Nama yang sama, tapi input yang diterima pasti berbeza. Kenapa?

Kerana bagi yang pernah hadir sebelum ini mungkin hanya bergetar dan tersentap pada item nombor 1. Pada masa itu, masalahnya berkaitan itu. Pada kali ini pula, masalahnya berbeza, jadi pada item nombor 5 pula barangkali dia akan jumpa jalan keluar. Ini kami namakan recharge. Bagi yang pertama kali menjejak kaki pada dewan kami, dah tentu-tentu ilmu baru yang menanti mereka. Ilmu yang akan upgrade game level bisnes mereka. Dan kami sebagai provider bukan buat kerja bagai melepaskan batok di tangga. Kami kaji apa yang baru, kami ambil apa yang terkini dan kami masukkan, garapkan dalam program kami.

Dan ingat, kami bukan suka-suka bentang tajuk pada anda pasal benda yang sama. Kami add in more value, kami sentiasa revise dan upgrade mutu dan kualiti ilmu yang kami sampaikan. Kami bukan scripted. Pengalaman kami juga sentiasa bertambah, dan berubah. Dan kami sentiasa cari yang terbaik untuk kongsi dengan anda.

Dunia pemasaran, bisnes dan pengiklanan sentiasa berubah-ubah. Tak pernah statik, tak pernah diam. Dan kami yang memegang misi untuk sentiasa menginspirasi, mendidik dan memberi nilai akan terus kejar dan update nilai yang kami akan beri.

Millionaire Marketing Mastery, satu nama yang sama, tapi sentiasa bawa perkara yang berbeza. Jika anda usahawan yang dahagakan kejayaan dan mahu mengetuai bidang bisnes yang anda ceburi, kamilah yang anda cari.

Jangan mimpi untuk bersaing jika takut melabur ilmu. Jumpa kami di Millionaire Marketing Mastery pada 1-3 Disember 2017 ini di Ideal Convention Centre (IDCC), Shah Alam dan nantikan hasilnya yang bakal menggandakan keuntungan jualan anda minimum 3x lipat dalam masa kurang 1 tahun. Nampak mustahil? Tapi kami ada bukti. Ramai anak didik kami pecah siling buat untung. Kami tak cakap bohong, kerana kami sentiasa berpegang pada #ResultMatters

 
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start