Apa itu Zero Kos Marketing?

oleh Team Richworks pada 27 April 2018


Adakah anda teringin untuk hadir ke kelas pemasaran yang menawarkan pelbagai manfaat dan ilmu pemasaran terkini dan berkesan tapi anda kurang ada masa yang sesuai? Mungkin anda risaukan cuti yang tak lulus, anak dan keluarga yang ditinggalkan, atau kos-kos sampingan yang bakal anda hadapi jika anda mahu hadir ke kelas?

Tak perlu susah-susah lagi fikir bila agaknya anda boleh dapat ilmu pemasaran yang boom!

Apa itu Zero Kos Marketing? Ianya adalah sebuah buku yang ditulis oleh Dr Azizan Osman yang paling terkini dan berkesan pada masa ini. Ianya cost-savvy untuk anda! Anda tak perlu keluar rumah untuk belajar teknik dan taktik pemasaran Dr Azizan Osman. Anda tak perlu risaukan bilik hotel mana yang mahu anda tempah, atau lot parking mana yang perlu anda terjah di awal pagi untuk ke kelas. Dan anda boleh jadi pakar pemasaran bidang anda dalam masa yang singkat!

Bagaimana Zero Kos Marketing memungkinkan ini semua berlaku? Zero Kos Marketing atau ZKM adalah buku yang diterbitkan khas untuk anda dari Richworks dan Dr Azizan Osman supaya anda lebih selesa dalam menuntut ilmu pemasaran beliau ini!

Apa yang bakal anda perolehi dari buku Zero Kos Marketing? Pelbagai teknik pemasaran terkini yang sesuai dengan era hari ini yang mana hampir kesemuanya memerlukan anda, gajet dan internet bersahabat baik. Kuasai pelanggan hanya di hujung jari anda, lancarkan strategi pemasaran bisnes anda secara PERCUMA, dan dapatkan hasil jualan yang menguntungkan tanpa perlu kos kewangan yang melambung tinggi! Segala teknik pemasaran percuma yang perlu anda manfaatkan dalam bisnes akan dibongkar dalam buku Zero Kos Marketing ini.

Ia memang zero-kos!

Teruja untuk dapatkan buku Zero Kos Marketing? Kini, tiada lagi alasan untuk anda tidak berjaya dalam pemasaran bisnes anda. Dapatkan buku Zero Kos Marketing hari ini!

 

Apa Akibat Tak Bayar Cukai Pendapatan?

oleh Team Richworks pada 13 April 2018

Setiap tahun, bulan April adalah bulan yang penting. Kenapa? Bukan sebab April ni birthday korang tapi April ialah bulan untuk korang declare cukai pendapatan individu korang.

Tak kira anda kerja atau bisnes, mesti buat ni. Tapi korang tahu ke apa benda ni..?

Korang mesti tertanya-tanya, mengapa perlu patuh kepada undang-undang melibatkan Lembaga Hasil Dalam Negeri? Apa pentingnya?

Ni kami nak bagitau sikit, kalau korang tak jaga bab cukai pendapatan akibatnya…

  1. Akan kena denda dan ini melibatkan kebocoran cashflow atau poket korang
  2. Disekat daripada terbang atau travel ke luar negara, ini akan beri kesan besar kepada reputasi dan menyusahkan anda sendiri
  3. Pegawai dari Lembaga akan datang visit ke pejabat anda dan anda perlu spend time untuk entertain pegawai mereka (kena menjawab le…)
  4. Berisiko dikenakan tindakan mahkamah dan kesalahan samada didenda akan dipenjara!

Jadi disebabkan itu, kami di Richworks mahu share tentang ilmu asas melibatkan CUKAI PENDAPATAN. Supaya anda boleh elak situasi di atas daripada berlaku.

Sebab tu kami adakan Smart Income Tax Talk yang diadakan buat kali pertama hanya nak bantu korang declare cukai pendapatan individu sebelum tarikh tutup pada 30 April 2018 ini..

Sesi khas ini akan dijalankan oleh Tuan Nasrul Hadi, Akauntan Bertauliah – Malaysia Institute of Accountants (MIA). Di mana beliau akan share ilmu teknikal ini menggunakan bahasa yang lebih mudah difahami.

Objektif sesi ini adalah untuk pastikan korang dapat ilmu untuk patuh kepada cukai pendapatan. Takdelah asyik tak tahu apa-apa tentang cukai.

Selain itu, beliau akan share pelbagai manfaat yang anda akan raih jika patuh kepada undang-undang melibatkan CUKAI PENDAPATAN. Bayar cukai pun ada manfaat tau..

Amacam? Apa korang rasa?
InsyaAllah, bila ada ilmu ni korang takkan takut kat cukai lagi.

 

9 Persediaan ke IMKK MAC 2018

oleh Team Richworks pada 06 February 2018

Cop..cop…ada orang tanya IMKK ni apa?

Ok, untuk yang bertanya, IMKK ialah Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan yang akan berlangsung selama 3 hari bermula dari 2-4 Mac 2018 di Ideal Convention Center (IDCC) Shah Alam, dan merupakan satu program yang telah membantu puluhan ribu peserta yang hadir untuk ketahui apa kunci kejayaan hidup yang selama ini tertanam dalam diri, apa tindakan yang patut diambil untuk berjaya dan banyak lagi perkara yang buatkan mereka yang pernah hadir capai kejayaan gila-gila selepas praktikkan semua ilmu yang diajar.

Dan…..

Ramai yang PM kami nak tanya macam-macam info.  Ada yang baru nak daftarkan ahli keluarga dan kenalan.

Ada yang panik sebab hotel dah penuh.

Ada juga yang tanya tentang suhu dewan, tandas kat mana, surau ada disediakan ke?  Dan macam-macam lagi.

Teruja betul semua bakal peserta IMKK Mac 2018.

Untuk kami bantu 9000 peserta yang bakal hadir ke Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) Oktober ini, kami nak kongsi dengan anda 9 persediaan yang anda patut tahu dan buat sebelum hadir ke IMKK.  ATAU PM KAMI SEGERA, jika anda ada kemusykilan tentang pendaftaran ke IMKK Mac 2018.

Jumpa anda di IMKK!

1. Pastikan Daftar Nama Anda & Nama Peserta.

Sila pastikan anda daftar nama anda dan nama peserta yang akan pergi bersama anda atau nama peserta yang akan hadir ke IMKK Mac ini.  Kesilapan ramai peserta ialah, mereka tak masukkan nama peserta-peserta yang bakal hadir.  Jika anda beli tiket dan anda juga peserta, anda perlu juga masukkan nama anda dan peserta seorang lagi.  Jika anda beli tiket dan anda bukan peserta, anda perlu masukkan nama orang yang bakal hadir nanti.

Bukan setakat nama tapi alamat email dan nombor telefon juga. Macam mana nak daftarkan nama peserta?  Kami ada hantar email khas untuk anda daftar peserta, jika tidak anda boleh call 1300 88 2424 atau email ke info@richworks.com.my  untuk kami bantu.

2. Terima Pra-Pakej.

Apa itu Pra Pakej?  Pra Pakej adalah maklumat lengkap tentang lokasi, kedai makan, hotel, dan banyak lagi maklumat tentang program IMKK ini.  Ini adalah seumpama senarai dan maklumat  persediaan yang anda perlu lakukan sebelum hadir ke IMKK.

Sebelum anda hadir ke IMKK anda perlu baca dulu Pra Pakej sebagai persediaan awal.  Jika anda tak dapat Pra Pakej ini, anda boleh PM kami sekarang untuk kami bantu.

3. Pastikan Ada Boarding Pass.

Nak tahu, lebih dari 9000 orang akan hadir ke Program IMKK Mac 2018 kali ini.  Jadi untuk memudahkan anda dalam proses mendaftar masuk atau check-in, anda perlu print dan bawa Boarding Pass.  Macam nak naik kapal terbang tu!

Boarding Pass ini hanya untuk anda sendiri sahaja.  Anda tak boleh ‘check in’ kan untuk orang lain.  Alaaa…macam naik flight tu?  Mana boleh anda minta orang lain untuk tolong check in untuk anda kan?

Boarding pass ini adalah QR Code yang kami boleh scan masa nak check-in kan anda nanti.

4. Check In Awal.

Macam nak naik kapal terbang, adalah sangat bagus jika kita check in awal.  Ini bagi mengelakkan sebarang kesulitan bila check in di saat akhir.  Lagipun, anda bayangkan, ada lebih 9000 orang yang akan hadir, jadi bagus untuk anda check in awal.

Kaunter check in akan dibuka sehari awal iaitu pada hari 1 Mac 2018 dari pukul 2pm – 8pm.  Jadi, tak ada alasan untuk kita lewat-lewatkan check-in.

5. Sihat Dan Komited Nak Ubah Hidup.

Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) mungkin akan jadi program pertama bagi anda yang akan berikan pengalaman paling berbeza, semangat berbeza, aura yang berbeza yang akan menjadikan anda sangat penuh bersemangat dan penuh keterujaan.

Dan, anda perlu komited untuk terus tekun belajar dan komited untuk sentiasa berada di dalam kelas dan sedut semua ilmu yang akan dikongsikan oleh Dr Azizan Osman.  Sekali anda keluar dewan, anda mungkin terlepas bahagian paling penting yang mungkin akan mengubah hidup anda.

Jadi, pastikan anda berada dalam keadaan sihat dan terus komited kerana mungkin inilah peluang anda untuk ubah dan perbaiki tahap hidup anda ke satu tahap yang jauh lebih baik.

6. Parking Betul-Betul!

Dalam keterujaan kita nak menuntut ilmu, janganlah sampai kita menyusahkan orang lain…betul kan. Jadi, kami  harap anda rancang perjalanan anda sebaiknya, gunakan ruang parking yang betul dan jangan halang kenderaan orang lain atau laluan keluar masuk.    Dan kami juga tak akan bertanggungjawab jika kenderaan anda disaman atau kena ‘clamp’.  Jadi jaga diri anda dan kenderaan anda sebaiknya.  Orang yang berjaya dunia akhirat tak akan buat perkara yang menyusahkan orang lain.

7. Bawa Alat Tulis Sendiri.

Orang yang serius nak berjaya akan sentiasa berada dalam keadaan bersedia.  Jadi, anda dah tahu anda nak menuntut ilmu,  apa kata anda bawa alat tulis anda sendiri semasa hari pendaftaran dan di sepanjang program.  Anda tak akan terpaksa meminjam dari orang lain atau tercari-cari alat tulis untuk anda catat nota dan sebagainya. Pastikan bawa alatulis semasa mendaftar.

8. Fokus Sepanjang Program.

Kesilapan ramai orang yang tak berjaya setelah pergi mana-mana program pun ialah mereka tak fokus ketika belajar.  Mereka tidur, keluar masuk dewan, asyik nak ke tandas dan asyik makan.  Mana boleh macam tu…

Kalau nak berjaya, pastikan anda fokus sepanjang program.  Masuk awal, cari tempat duduk yang paling depan mengikut pakej anda dan cari kawan-kawan baru atau circle yang positif.  Buat semua benda dan aktiviti yang diminta buat dengan sesungguhnya.  Pasti IMKK ini kan jadi pengalaman terindah untuk anda semua.

9. Pastikan Hadir.

Kami tahu, tawaran ke IMKK ini sangat murah.  Dah lah harga terpaling murah, kami beri pula tawaran tiket percuma.  Jadi, mungkin ada antara anda yang tak rasa penting untuk hadir.  Mungkin…

Sebenarnya, jika anda rasa dah bosan dengan hidup anda dan anda rasa anda perlu cari satu platform untuk perbaiki hidup anda yang dah ala-ala membosankan dan membengangkan anda ini, IMKK lah platform terbaik.

Kami cakap berdasarkan pengalaman.  Ramai yang datang ke IMKK dan fokus serta komited sepanjang program, serta terus buat tindakan selepas hadir program, akan nampak perubahan dalam hidup mereka dalam tempoh 3-6 bulan.

Jadi, pastikan anda hadir, anda tak boleh sia-siakan peluang ini, anda tak layak nak tangguhkan kejayaan anda.  Dan dengan doa, ilmu, usaha dan tawakal, kita tengok apa hasilnya selepas 3-6 bulan nanti.  Insya Allah.

#TeamRichworks

#ResultMatters

 

Jom Buat Senarai Perkara Yang Anda Bengangkan!

oleh Team Richworks pada 25 September 2017

Nak memeriahkan lagi keadaan, tonton dulu video montage IMKK ini.

Nak tanya? Ada tak anda pernah rasa bengang sangat dengan diri sendiri, dengan situasi buruk yang berlaku dalam hidup, dengan keadaan hidup yang stress, tertekan, dan penuh masalah serta tak pernah berubah dah beberapa tahun?

Pernah tak kena caci dan hina akibat selalu gagal, akibat hidup kita teruk, akibat taraf hidup kita yang biasa-biasa?  Apa yang anda buat dengan kata-kata orang ni?  Apa yang anda buat dengan rasa bengang yang ada dalam hati?

 

Adakah Anda Takut Dengan 2 Pekara Ini – Cukai dan GST

oleh Team Richworks pada 25 August 2017

Jika anda peniaga, jangan anda buat-buat tak nampak 2 perkara ini – GST dan Cukai.

Mungkin anda rasa susah nak fahami dua perkara ini. Mungkin anda rasa hanya peniaga korporat ternama saja yang kena ambil tahu tentang GST dan Cukai..

Silap besar tu…tuan-tuan dan cikpuan ahli usahawan dan peniaga sekelian..

Tak kira anda berniaga apa, di mana sahaja, termasuk secara online anda perlu tahu dan tunaikan tanggungjawab GST dan Cukai.

Yang mereka pandang bukan di mana lokasi anda berniaga tapi anda sendiri yang perlu bertanggungjawab dengan hasil perniagaan anda.

Kenapa perlu bayar GST dan Cukai? Masalahnya, ramai peniaga yang tak tahu langsung tentang GST dan Cukai. Kenapa kena bayar? Untuk siapa? Berapa jumlah dan apa prosesnya? Ramai peniaga tak tahu tentang perkara ini.

Sebab itu, kami berusaha untuk bantu anda peniaga untuk lebih tahu supaya anda boleh berniaga dengan lebih baik. Nak tahu lebih lanjut bagaimana anda boleh dapat ilmu GST dan Cukai dengan cara paling mudah di fahami, layari www.richworks.my/gtt.

 

Dari Banker, Kini Bergelar Founder Produk Kecantikan Sendiri

oleh Team Richworks pada 01 July 2017

Sakit hati bila hari-hari menatap muka sendiri yang berjerawat adalah permulaan kariernya sebagai usahawan produk kecantikan. Siapa yang tak sakit jiwa raga bila aset sendiri tak nampak elok bila dipandang? Bagi wanita, itu ibaratnya macam “berat mata memandang, berat lagi bahu memikul” tahu? Berat bahu memikul rasa tidak selesa dan tidak yakin menghadapi masyarakat.

Tapi itulah, walaupun nak berniaga bukan susah tapi juga tak sesenang yang disangka. Setahun bertukar profession dari banker ke domestic engineer, atau bahasa kita – suri rumah tangga, beliau tekad untuk berniaga. Semua benda dilanggarnya. Jual apa? Semua pun jual. Tanpa ilmu atau apa-apa, beliau buat saja. Sampaikan jualan sebulan pun beliau tak rekod dan tak tahu, dek sebab tak ada langsung asas niaga. Tapi hari-hari masyuk katanya.

Orang kata circles of friends yang baik, bagus dan positif memang memberi impak yang sangat hebat dalam hidup kita. Hasil perkongsian cerita dan ilmu sahabat yang pernah menghadiri Progran Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) pada beliau, hatinya terbuka untuk turut serta dalam lautan manusia menimba apa yang begitu sulit, rahsia dan istimewa dalam program ini. Maka pergilah Cik Puan Nursidayanti binti Mustari ini ke IMKK pertama beliau pada bulan Disember 2016 di The Klagan Regency Hotel, Kota Kinabalu Sabah.

Ternganga dengan soalan sahabat yang bertanyakan berapa hasil jualannya yang “nampak bagus dan maju” itu, beliau terus sign up di IMKK Borneo tahun lalu. Perniagaannya memang maju, kerana secara kasarnya beliau mampu untuk dapat purata lebih kurang RM20,000 sebulan sebelum menyertai IMKK. Cuma itulah, tak tahu dan tak ada ilmu, duitnya tak lekat di akaun. Berniaga kerana nak beli apa saja, maka ‘apa saja’ itulah yang didapatnya.

Pemilik Bell Beautyspells Solution ini, akhirnya lega hati dah nampak jelas jalan beliau melalui IMKK. Paling utama, sales figure dah dalam tangan, dah tahu kira, dah tahu adjust. Sebulan selepas IMKK berlalu, sales beliau meningkat 4 kali ganda. Dan daripada angka RM100,000 setahun, bertukar jadi RM100,000 sebulan sekarang.

Hasil perkongsiannya di IMKK, beliau temukan satu benda yang rupanya beliau tersorok jauh dan ‘terlupa’. Sesuatu yang menjadi antara punca utama berjaya atau gagalnya sesebuah perniagaan. Beliau temukan asas diri semula. Selama ini, hidup beliau hanya berkisar pada diri sendiri sedangkan ianya lebih dari itu. Hidup kita sebenarnya berkisar dengan keluarga, ibu bapa, pasangan, anak, sahabat. Semuanya mengenai tanggungjawab. Dan beliau yang mesra disapa Kak Belle ini menemukan kembali tanggungjawabnya yang telah beliau ‘ter-lupakan’; tanggungjawab sebagai seorang anak terhadap ibu bapa yang telah meninggal dunia. Mentoring di IMKK membuatkan beliau sedar, tanggungjawab sebagai anak takkan pernah terhapus sungguhpun ibu bapa telah meninggal dunia.

Formula MESTI yang dilontar oleh Dr Azizan Osman di IMKK waktu itu menjadi pegangan beliau sekarang. I – Intention yang baik dan betul perlu untuk setiap perkara yang kita lakukan. Diiringi dengan Mentoring, Elmu, Sistem, Tindakan yang hebat, semua pasti akan okay. Pesannya jangan pernah rasa atau putus harapan kerana selagi ada nyawa, harapan sentiasa berbunga. Dan lagi, doalah, mintalah apa saja pun kerana kuasa doa sangat besar dan hebat. Jika ada doanya, pasti Allah kabulkan. Ini benar-benar pengajaran yang dikutip dari IMKK yang beliau hadiri.

IMKK membuat beliau nampak apa yang selama ini beliau tak sedar, dan mengubah 360 darjah cara dan niat utama untuk beliau berniaga. Mentoring Dr Azizan Osman memang tersangat banyak tapi inilah antara yang mengesankan di jiwa Kak Belle.

Permulaan yang sangat singkat, IMKK Disember, MMM Januari dan kini beliau salah seorang anggota Titanium Circle Dr Azizan Osman. Katanya, tak kisah melabur untuk ilmu kerana ilmu itu pelaburan yang terbaik. Dengan asal-asalnya beliau terasa ‘mahal’ untuk melabur ke kelas-kelas ilmu begini, akhirnya beliau terjebak juga kerana penangan coaching dan mentoring Dr Azizan Osman yang sangat bernilai dan mengujakan. Bukan magis atau sihir, cuma ia adalah ilmu yang kita perlu ambil tindakan mengikut waktu dan perkadaran yang tepat untuk hasil yang hebat.

Tanpa mentoring dan coaching yang betul, mungkin beliau masih lagi melanggar dinding-dinding halangan dan kegagalan yang ada. Alhamdulillah kini sudah di landasan yang tepat dan bergerak laju menuju lebih banyak hentian kejayaan.

Adakah anda juga mahukan pengalaman sebegini? Ikuti jejak langkah Puan Nursidayanti Binti Mustari dengan sertai kelas Business Growth Workshop kami sekarang. Up close and personal bersama Dr Azizan Osman memantau dan memperbaiki selok belok perusahaan anda demi peningkatan jualan dan keuntungan yang lebih tinggi. Temui matlamat sebenar anda berniaga dan luruskan kembali niat sebenar anda.

Business Growth Workshop bakal membantu anda untuk mengemudi perniagaan dengan lebih telus dan bersistem. Dengan kerangka asas perniagaan yang kukuh, InsyaAllah perniagaan anda mampu bertahan dan bergerak tanpa anda perlu bersusah payah. Mahu kejar peningkatan berkali ganda seperti Kak Belle?

Join kami di Business Growth Workshop hari ini!

Klik di sini www.businessgrowth.com.my/

 

Aidilfitri, Masanya Untuk Kita Memperbaiki Diri.

oleh Team Richworks pada 22 June 2017

Kotaraya dah mula sepi.  Lebuhraya utama dah mula padat dengan kenderaan. Pasaraya  dan pasar semakin padat dengan jumlah manusia yang mahu membuat persiapan raya.

Ramadhan dah berlalu pergi.  Ramadhan, bagi sebahagian antara kita mungkin dah jadi satu bulan yang sangat bermakna sekiranya kita dah bersungguh-sungguh mengimarahkannya.  Sepanjang Ramadhan, mungkin ada antara kita dah mampu buat sedikit perubahan dalam diri sendiri.  Perubahan dari segi hati yang lebih khusyuk dan fokus, perasaan yang lebih banyak sabar serta redha, amal ibadat yang mungkin lebih banyak dan fizikal yang mungkin lebih susut!

Aidilfitri yang datang bakal menguji samada adakah kita mampu untuk meneruskan segala kebaikan yang kita dah lakukan sepanjang Ramadhan.  Adakah kita mampu bersabar dengan keadaan kesesakan di jalanraya, adakah kita mampu menahan nafsu untuk berbelanja, menahan marah dengan segala ujian, menahan segala fikiran negatif dan syak wasangka bila berjumpa kenalan dan saudara-mara.

Di hari yang mulia ini, bersama kita istiqamah dengan segala kebaikan yang telah kita usahakan selama sebulan Ramadhan.  Kenang kembali perasaan tenang dan rasa sempurna yang kita alami sepanjang Ramadhan dulu. Segala perkara baik yang kita praktikkan tidak harus terhenti bila Syawal menjelma.

Berhati-hati di jalan raya, bersabar dalam berbelanja.  Lebihkan sedekah, lebarkan senyuman. Luaskan salam, eratkan persaudaraan.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.  Maaf Zahir Batin

 

Salam Kejayaan

Team Richworks


Jika anda berminat nak menangi hadiah tiket Super Supreme PERCUMA ke Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) di Kota Kinabalu dan Shah Alam, jangan lupa sertai pertandingan Video Ucapan Raya.  Klik (LINK) untuk maklumat lanjut.

 

Kami Nak Bagi 100 Tiket Percuma ke IMKK. Hanya Untuk 100 Orang Terhebat!

oleh Team Richworks pada 08 June 2017

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Apa khabar semua?

Dah ramai orang tanya-tanya kami, “bila next IMKK?”

Rupanya Ramai yang macam tak sabar betul nak datang bawa rakan-rakan, kenalan, saudara-mara, rakan bisnes, stokis dan agen, orang yang penting bagi diri mereka untuk turut hadir ke Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK).

Kami nak beritahu anda, sempena Ramadhan dan juga sempena sambutan ulang tahun Richworks yang ke-9, kami nak berikan 100 tiket  ke program IMKK , PERCUMA kepada 100 orang pertama yang terawal mendaftar SEKARANG!

Sebelum tu baca ini dahulu,  FAKTA PENTING tentang tawaran 100 tiket ini:

  • Hanya untuk pakej VIP sahaja
  • Tidak boleh dipindah milik
  • Tidak boleh dijual
  • Tidak boleh upgrade ke pakej lain
  • Hanya sah untuk IMKK KL dan Borneo yang terdekat ini sahaja.
  • Hanya untuk anda yang menjadi 100 terawal mendaftar nama secara lengkap sahaja.

 

Apa lagi, rebut sekrang.  Layari www.azizanosman.com/imkk untuk mendaftar dan jika anda berjaya anda akan terima email khas dari kami.

Selamat mencuba!

Salam Kejayaan

Team Richworks

 

5 Idea Bisnes Berbeza Untuk Bulan Ramadhan.

oleh Team Richworks pada 18 May 2017

POSTER 00

Ramadhan Tiba..Ramadhan Tiba!

InsyaAllah, kita bakal menyambut Ramadhan dalam tempoh lebih kurang seminggu lagi.  Mesti ada antara anda yang terfikir nak cari duit lebih untuk kegunaan musim raya nanti.  Mungkin ada antara anda yang dah terfikirkan banyak idea, tapi banyak idea orang lain pun dah mula guna.  Macam mana?

Jangan risau, kami nak bantu anda untuk berikan 5 idea bisnes untuk bulan Ramadhan yang agak berbeza.  Jom baca dan sharekan dengan kawan-kawan.  Mana tahu ada gunanya.

Jika anda nak lebih banyak ilmu percuma, layari www.mentorusahawan.com/webinar.  Atau PM Tepi jika anda nak tahu lebih lanjut.

1. Perkhidmatan Pembimbing Tadarus.

POSTER 01

Dalam bulan puasa, ramai orang yang terbuka hatinya untuk mengaji dan membaca Al-Quran.  Tapi mengaji tanpa bimbingan  dan dengan bacaan tajwid yang salah maka akan kurang manfaatnya.  Dan selalunya, bila ada kumpulan yang khas untuk bertadarus sepanjang Ramadhan, ahli-ahlinya adalah akan lebih berdedikasi dan akan memberikan komitmen yang tinggi.

Jika anda, mahir dalam membaca Al-Quran, apa kata anda cuba tawarkan khidmat pembimbing  tadarus untuk sepanjang Ramadhan ini.  Anda boleh tawarkan servis ini dari rumah ke rumah, atau ke pejabat-pejabat dan anda bolehlah tentukan sedikit harga sebagai bayaran masa dan tambang perjalanan.

2. Perkhidmatan Pembelian Dan Penghantaran Makanan.

POSTER 02

Anda nampak ini remeh tapi sebenarnya ini ialah sesuatu yang boleh buat duit.  Berapa ramai dari manusia yang ada masalah malas dan tak suka nak bersesak-sesak di Bazar Ramadhan untuk membeli juadah berbuka?  Nak memasak, pasti tak sempat atau tak pandai.  Tapi tekak rasa nak makan macam-macam?  Bagusnya kalau ada orang tolong belikan dari mana-mana Bazar ramadhan.  Ayam percik, nasi kerabu, murtabak, cendol…

Jadi, apa kata anda berikan perkhidmatan seperti ini kepada orang ramai.  Mereka boleh order apa yang mereka mahu, dan anda belikan.  Anda mungkin boleh minta mereka bayar separuh dahulu dan selebihnya anda boleh  minta mereka bayar ketika penghantaran.

Apa yang ‘best’ lagi, anda mungkin tak perlu pun pergi membeli belah di bazar Ramadhan, anda mungkin boleh uruskan sahaja dan ada beberapa ‘runner’ lain yang boleh bantu anda.

3. Perkhidmatan Menjaga Anak Di Waktu Solat Terawih.

POSTER 03

Tahu tak, berapa ramai ibu-ibu yang nak sangat bertarawih di masjid tapi terpaksa lupakan hasrat mereka kerana ada anak-anak kecil yang tak boleh nak ditinggalkan?

Adalah amat menyeronokkan bagi ibu-ibu ini, jika di bulan Ramadhan yang mulia, mereka dapat pergi bersolat terawih walaupun mungkin tak mampu setiap hari, sebahagian pun dah mencukupi.

Di sinilah anda boleh menawarkan perkhidmatan anda, untuk memberikan perkhidmatan menjaga anak-anak bagi membantu ibu-ibu untuk menunaikan ibadat solat sunat terawih.  Anda mungkin tak perlu menjaga kanak-kanak tersebut, mungkin anda boleh uruskan orang lain menjaganya dan anda boleh monitor sahaja, jadi anda pun boleh bersolat terawih juga.

4. Perkhidmatan Menyediakan Juadah Sahur.

POSTER 04

Berapa ramai dari anda, bila bangun sahur, rasa macam tak lalu nak makan.  Lebih-lebih lagi jika lauk-pauknya lebihan berbuka tadi.

Ada yang sanggup tak bersahur hanya kerana tak berselera.  Nak keluar mencari kedai makan pagi-pagi macam ni, macam malas lah pulak.

Jadi, inilah peluang anda untuk menyediakan satu perkhidmatan penghantaran juadah sahur kepada mereka yang nak bersahur makanan panas yang menyelerakan tapi malas nak memasak atau nak bersiap untuk ke kedai.  Anda mungkin boleh sediakan mangkuk tingkat dan ambil order dari awal.  Anda juga mungkin boleh berikan menu untuk mereka pilih hari apa yang mereka mahu menggunakan servis anda.

Nak lagi mudah, anda tak perlu masak atau tak perlu hantar, tapi anda uruskan sahaja orang lain yang memasak dan orang lain yang menghantar.  Anda hanya jadi orang tengah dan cari pelanggan.

5. Perkhidmatan Mengambil Tempahan Pakaian Dari Rumah.

POSTER 05

Bila tiba hari raya, ramai orang yang ada masalah nak cari tukang jahit.  Ramai tukang jahit tak mahu terima lagi tempahan.  Tapi jika anda kenal beberapa jiran atau saudara mara yang boleh menjahit tapi tak pandai nak ambik tempahan, anda boleh bantu mereka cari duit tambahan untuk hari raya dan bantu pelanggan yang ‘last minute’ nak buat tempahan.

Anda tak perlu pandai menjahit tapi hanya perlu tahu sedikit marketing, dan khidmat pelanggan kerana andalah nanti yang kena berurusan dengan pelanggan, ambil ukurannya, dan berbincang tentang fesyen yang mereka mahu.  Kan senang?

Nampak?  Kami dah kongsikan 5 idea busines yang lain dari lain, yang anda boleh cuba gunakan di musim Ramadhan ini. InsyaAllah, kalau komited dan konsisten, perniagaan anda akan jadi besar.  Ramai orang mula berniaga pada musim Ramadhan, jadi ini masanya anda nak rebut peluang.

#TeamRichworks #ResultMatters

 

Apa Yang Istimewanya Selasa, 16 Mei 2017?

oleh Team Richworks pada 13 May 2017

guru-16mei

Selamat Hari Guru!

Cikgu, Ustaz, Teacher, Lao Shi, Madam, dan Sir. Macam-macam lagi gelaran untuk para pendidik yang digunakan. Kalau boleh disenaraikan, pasti berjela nama mereka yang telah begitu banyak menabur bakti, berkongsi ilmu dan nasihat sepanjang perjalanan hidup kita.

Guru tidak terhad pada mereka yang berada di institusi pendidikan sahaja. Guru adalah sesiapa yang bermurah hati memberikan segala apa yang mereka ketahui untuk dikongsi. Guru itu adalah universal. Anda punya kakak atau abang yang mengajar anda menunggang basikal? Anda punya rakan yang berkongsi ilmu matematik mudah? Anda punya mentor yang berkongsi tips kehidupan atau apa sahaja dengan anda? Atau mungkin anda punya ibu yang mengajar segala-galanya sejak dari anda buka mata sampai mereka tua?

Siapa pun mereka, yang baik mereka kongsikan, mereka layak menerima penghargaan ini. 16 Mei setiap tahun diabadikan untuk memperingati jasa-jasa mereka yang berkongsi ilmu dengan kita. Bukan hanya hari ini saja, tetapi lebih kepada untuk meraikan secara lebih global dan besar-besaran. Sebenarnya, setiap hari juga adalah hari guru. Jika anda tak tahu, gurulah yang bekerja non stop 365 hari selain daripada ibu!

Minda mereka ligat sahaja memikirkan apa lagi yang boleh mereka berikan pada anak didik mereka. Dan sebagaimana yang anda faham, minda bekerja 24 jam sehari! Wow. Sampai begitu sekali ke guru berkorban untuk kita? Meskipun mereka sedang bercuti, beriadah, atau apa sahajalah, minda dan ingatan mereka pasti ada terputar pada anak didik.

Pengorbanan waktu, tenaga dan usaha mereka janganlah disia-siakan. Ambillah setiap apa yang mereka kongsikan, sematkan dalam jiwa dan fikiran kita, serta jadikan amalan. Semoga apa yang mereka kongsikan itu menjadi pahala yang mengalir deras buat mereka sehingga hari akhirat.

Dan semoga kami juga, terus istiqamah untuk berkongsi ilmu- ilmu yang kami ada kepada anda semua. Diharapkan agar manfaatnya sentiasa diperturunkan antara generasi dan disebarkan pada setiap insan. InsyaAllah.

Sudahkah anda ucapkan Selamat Hari Guru pada guru-guru anda? Ambillah peluang dan ucapkanlah. Sungguh itu sahaja pun sudah boleh membuatkan hati mereka gembira dan rasa dihargai. Dan di sini, kami turut mengambil peluang untuk mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru di dunia dan semoga Tuhan merahmati anda!

 
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start