Wanita Dan Perniagaan: 5 Pengasas Produk Kongsi Cerita Bagaimana Mereka Bermula

oleh Team Richworks pada 27 June 2018

Setiap orang yang berjaya pasti ada permulaan yang hebat, cabaran yang besar dan semangat yang kuat yang ada dalam diri mereka.  Menjadi pengasas produk atau jenama terkenal adalah idaman ramai orang.  Tapi ramai yang tidak pasti apakah langkah pertama yang mereka perlu ambil, apakah cabaran yang akan dihadapi dan bagaimana mereka lalui semua cabaran dan halangan sehingga menjadikan mereka terkenal.

Kali ini kami nak kongsikan dengan anda bagaimana 5 wanita #AnakDidikDrAzizan yang juga pengasas jenama terkenal di Malaysia ini memulakan bisnes dan apa cabaran yang mereka lalui.

Nur Aini Zolkepeli – Nurraysa Beauty

Siapa yang tak kenal Pegasas produk kecantikan Nurraysa Beauty?

Puan Nur Aini Zolkepeli berasal dari Trengganu dan menetap di Kuantan, Pahang. Pada awalnya, beliau cuba-cuba berniaga rumpai laut dengan modal RM500, yang dipinjam dari duit gaji suami.  Suaminya ketika itu adalah seorang pemandu lori.

Bisnes rumpai laut yang pernah viral suatu masa dulu, berkembang baik sehinggalah pada satu masa muncul terlampau ramai pesaing yang menyebabkan harga rumpai laut jatuh.  Masa itu muncul idea untuk buat sabun kecantikan dari rumpai laut.  Dan, dari dapur rumah sendiri, Puan Nur Aini mula membuat sabun, paketkannya dan jual.  Dari situ salesnya mula meiningkat ke RM8,000 – RM10,000 sebulan.

Bukan senang beliau nak bermula dan nak kekal berada dalam pasaran produk kecantikan.  Setiap hari muncul sahaja pesaing baru disamping nak bersaing dengan jenama yang lebih terkenal dan datangnya dari luar negara. Tapi dengan komitmen yang beliau berikan dan usaha yang kuat serta tak jemu belajar dan cari ilmu membuahkan hasil yang baik.  Kini, di mana-mana sahaja anda boleh tengok wajahnya di billboard di tepi-tei jalan dan dari bisnes kecil kini dah menjadi sebuah empayar produk kecantikan dengan memiliki lebih dari 2000 agen berdaftar di seluruh Malaysia, Brunei dan Singapura.

Siti Khawa Jannah – Rempah Mak Siti

Rempah Mak Siti – Satu jenama yang sudah sebati di kalangan surirumah dan tukang masak dan sentiasa berada di kebanyakan rumah dan isi dapur rakyat Malaysia.  Puan Siti Khawa Jannah adalah anak kepada pengasas Rempah Mak Siti.

Orang kata menjadi anak founder adalah satu anugerah! Di saat orang lain bergelut nak mulakan perniagaan tapi bagi mereka, lahir-lahir saja bisnes dah ada untuk mereka.  Tapi ramai yang tak tahu betapa mereka terpaksa bergelut untuk mengembangkan bisnes milik keluarga mereka ini.

Puan Siti dulu selalu tertekan kerana di bahunya terpikul harapan dan beban untuk memajukan bisnes keluarga sedangkan beliau tidak mempunyai pengalaman.  Selepas beliau habis belajar dan terjun dalam dunia bisnes keluarga, keadaan bisnesnya adalah tidak tentu arah.  Berlaku penyelewengan di kalangan pekerja dan ramai pekerja yang tidak percaya kemampuannya.

Alhamdulillah dengan ilmu serta komitmen menghadiri program anjuran Richworks, azam yang kuat dan tindakan yang berterusan, Puan Siti Khawa Jannah dah berjaya bawa bisnesnya lebih jauh dan meluaskan pasaran ke seluruh Malaysia dan juga memasuki pasaran Asia.

 Siti Fatimah Abd Samat – Sabella

Kerana nak bantu suami, Puan Siti Fatimah sanggup berusaha keras mengambil upah menjahit pakaian dan langsir.  Ketika itu suaminya bekerja sebagai Pelukis Pelan dan dengan pendapatan sebanyak RM2500 sebulan masih tak cukup untuk menampung kehidupan mereka.  Mereka masih dikira sebagai miskin bandar.

Ada kalanya, mereka tak mampu nak belikan susu kepada anak sehingga terpaksa membancuh susu pekat untuk diberrikan kepada anak tersayang.  Ini antara sebab kenapa Puan Siti Fatimah nekad untuk berniaga.  Dengan bakat menjahit dan berbekalkan satu mesin jahit, Puan Siti Fatimah mula aktif mengambil tempahan. Lama kelamaan ramai pelanggan memberikan maklumbalas positif kepada hasil tempahan.  Dari situ mula wujudnya jenama Sabella, iaitu jenama pakaian wanita muslimah.

Melihat ketekunan beliau, suaminya sanggup berhenti kerja demi nak membantu isterinya.  Walaupun perniagaan mereka baru berusia setahun lebih tapi jenama Sabella dah makin dikenali sehinggakan mampu membuat jualan mencecah 6 angka sempena Hari Raya.  Kini beliau dah memiliki kilang sendiri dengan 20 orang pekerja.

Zuraida Jaafar – Wedding By Emma

Setiap hari memaksa diri untuk bangun pagi dan pergi kerja hanya untuk kejar gaji bulanan bukanlah sesuatu yang menggembirakan Puan Zuraida.  Beliau pernah bekerja sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan dengan gaji sekitar RM2500 sebulan.  Setiap hari beliau dan suami berulang-alik menaiki skuter ke tempat kerja kerana nak jimat minyak dan setiap hari terpaksa budget makan RM10 sahaja.

Bakat dan minat dalam bidang penyediaan perkahwinan menyebabkan Puan Zuraida mula berjinak-jinak dalam bisnes.  Bermula dari mengambil tempahan kecil-kecilan, dan dengan kreativiti yang menarik minat pelanggan, perniagaan kecilnya mula mendapat kepercayaan dan semakin berkembang. Dan semenjak beliau hadir ke Program Richworks, beliau lebih tahu bagaimana nak muncul di media sosial dan membina jenama.

Kini Wedding by Emma, perniagaan penyediaan pelamin perkahwinan milik Puan Zuraida sangat terkenal dikalangan selebriti tempatan dan beliau juga menerima tempahan untuk Perkahwinan Di Raja.

Noraida Aznita Azizan – Sambal Garing Che’ Noor

Berasal dari keluarga yang susah bukan menjadi titik noktah bagi kejayaan Puan Noraida Aznita.  Beliau yang mahu mengubah nasib keluarga mula suka berniaga di zaman belajar di institut pengajian tinggi.  Ketika itu, beliau terlibat dengan banyak jenis perniagaan dan dah mampu ada pendapatan sendiri.  Malangnya, keterujaan beliau dalam membina bisnes menyebabkan beliau gagal dalam pelajaran dan mengecewakan hati ibu bapanya.

Bermula dari situ, beliau jadikan kegagalannya satu faktor untuk beliau berjaya dalam bisnes. Hasil dari duit simpanan dan sokongan suami beliau bermula dengan membuka sebuah restoran. Sehingga satu tahap di mana restorannya dah statik dan tak boleh buat lebih banyak pendapatan menyebabkan beliau terfikir untuk cari ilmu.

Bila dah ada ilmu, mulalah macam-macam idea muncul sehingga terhasil produk Sambal Garing Che’ Nor yang boleh didapati di kios-kios stesyen minyak seluruh Malaysia.

 

Belajar sesuatu dari perkongsian 5 wanita ini?  Setiap kejayaan bermula dari satu langkah kecil.  Yang penting, mula melangkah sekarang.

 

Jualan Berkurang Selepas Musim Raya? Betul Ke? 8 Perkara Usahawan Boleh Buat Selepas Raya.

oleh Team Richworks pada 27 June 2018

Cuti raya dah habis. Anak perantau dah mula balik ke bandar.  Anak-anak dah kembali ke sekolah. Kampung dah sunyi semula.  Jalan dah kembali sesak mengikut waktu puncak. Bisnes anda macam mana?

Ramai usahawan percaya orang ramai atau pelanggan akan kurang berbelanja selepas raya kerana mereka dah buat perbelanjaan besar semasa musim perayaan dan sekarang mereka mahu berjimat cermat. Betul ke? Atau orang masih membeli tapi mereka tak membeli dari anda saja?

Apa yang kami nampak, kesilapan usahawan biasa buat ialah mereka mengurangkan aktiviti promosi dan pemasaran selepas raya.  Hasilnya, memang lah tak ada orang membeli dari anda sebab pelanggan lebih suka nak beli dari peniaga yang memberikan pelbagai promosi kepada mereka selepas raya. Berikut kami senaraikan 8 perkara yang usahawan boleh buat selepas raya untuk terus pastikan pelanggan berurusan dengan anda.

1) Kupon Diskaun Selepas Raya

Berikan kepada pelanggan anda harga diskaun yang hanya sah pada satu jangkamasa selepas hari raya.  Dengan cara ini mereka akan rancang untuk berbelanja dan dapatkan diskaun harga selepas raya.

2) Promosi ‘Tax Holiday’

Tax Holiday, atau tempoh harga tanpa cukai masih berkuatkuasa sehingga September ini. Ini adalah masa terbaik untuk anda mengadakan promosi harga tanpa cukai atau ‘Tax Holiday Promotion’ untuk menggalakkan mereka membuat pembelian.

3) Berikan penghargaan

Anda pasti dah ada database pelanggan yang membeli belah dengan perniagaan anda ketika musim raya.  Apa kata anda tunjukkan penghargaan anda kepada mereka dengan memberikan ucapan melalui sistem SMS atau menjemput mereka untuk sesi preview produk atau keluaran baru selepas raya.

4) Postkan testimoni

Semasa jualan raya, anda mungkin dah ambil banyak gambar pelanggan anda dan minta mereka postkan gambar mereka ketika raya bersama produk anda.  Jadi selepas raya, anda boleh gunakan gambar-gambar ini sebagai testimoni untuk anda muat naik di Media Sosial anda. Dengan cara ini akan membantu meningkatkan kepercayaan kepada perniagaan anda.

5) Adakan majlis komuniti

Anda juga boleh mengadakan majlis komuniti seperti adakan rumah terbuka raya bersama anak yatim, rumah kebajikan, rumah orang-orang tua dan lain-lain.  Acara seperti in iselalunya menarik perhatian orang ramai untuk ambil tahu tentang perniagaan anda di samping ianya satu perkara baik yang anda sebagai usahawan boleh lakukan.

6) Optimakan penggunaan content marketing

Ketika musim raya, anda mungkin terlalu sibuk untuk menghasilkan content yang bagus untuk Media Sosial anda.  Anda mungkin perasan, kempen yang anda buat semasa musim perayaan menyebabkan follower Media Sosial anda semakin bertambah. Apa yang anda perlu buat ialah hasilkan content yang bagus untuk ‘engagement’ bersama follower anda supaya mereka terus kekal menjadi follower anda selepas musim perayaan.

7) Lancarkan produk baru

Jangan biarkan pelanggan anda sejuk dan mula melupakan anda. Anda boleh saja melancarkan produk baru selepas raya atau produk kesinambungan selepas produk yang anda lancarkan semasa raya.  Contoh, jika ketika musim raya anda dah lancarkan fesyen raya yang tradisional dan klasik, mungkin selepas raya anda boleh lancarkan fesyen yang lebih casual yang sesuai untuk rumah terbuka.

8) Hargai kakitangan anda

Semasa musim perayaan, ramai kakitangan anda terpaksa bekerja lebih masa, atau lebih kuat dari biasa.  Antara perkara yang anda boleh buat  selepas raya ialah mengadakan satu sesi penghargaan kepada kakitangan anda dan anda boleh muat naikkannya di Media Sosial, buat Live di Facebook dan Instagram dan ini akan membuatkan pelanggan anda lebih menghargai anda sebagai peniaga yang sangat prihatin.

Persepsi negatif anda tentang “pelanggan kurang berbelanja selepas raya” hanya akan menyebabkan anda malas nak buat sebarang aktiviti.  Jangan biarkan pelanggan anda lupakan anda selepas raya.  Pastikan anda terus hangatkan perniagaan anda dan jadikan pelanggan anda terus kekal bersama-sama anda.

 

 

Apa Usahawan Baru Perlu Buat Untuk Elakkan Sales Dari Merudum?

oleh Team Richworks pada 27 June 2018

“Saya dah buat macam-macam tapi sales tetap tak naik.”

“Semenjak pesaing baru muncul, sales saya semakin jatuh.”

Bisnes perlu ada peningkatan. Peningkatannya diukur dari jumlah sales yang diterima, berbanding jumlah kos yang dikeluarkan.  Adakah anda usahawan baru sedar tentang ke mana hala tuju bisnes anda? Dalam bisnes hanya ada dua jalan utama.  Samada meningkat ke atas, atau merudum ke bawah.  Mana satu yang anda nak?

Ramai usahawan tak perasan samada bisnes mereka mula merudum.  Mereka hanya sedar bila mereka tak buat duit dan mereka tak mampu nak bayar kos. Usahawan baru selalunya tak mahir lagi dengan urusan bisnes. Perniagaan yang mereka jalankan juga mungkin tak ada sistem. Kami nak share dengan anda 7 perkara usahawan baru seperti anda perlu buat sebelum sales merudum.

1) Setkan Sasaran Jualan

Jangan pandang ringan tentang target sales! Ada usahawan baru terjun ke dalam dunia bisnes dengan mentaliti nak cuba-cuba dulu. Mereka tak kisah dengan target sales dan berapa sales yang mereka buat setiap hari. Janji jual! Janji laku!

Sepatutnya anda perlu ada target sales atau berapa jumlah sales yang anda nak capai setiap hari, setiap minggu, setiap bulan dan setiap tahun. Dan untuk capai setiap target, anda perlu tahu berapa banyak yang anda perlu belanja setiap kali mereka kunjungi kedai anda.

2) Rekodkan setiap jualan.

Sepatutnya usahawan baru ada perasaan yang sangat teruja setiap kali buat jualan. Dan, untuk pastikan anda capai sasaran jualan harian, mingguan, bulanan dan tahunan anda perlu rekod setiap jualan yang anda buat. Jika anda ada agen, anda juga perlu rekod berapa sales yang anda buat melalui agen, jika melalui offline dan online anda juga perlu rekodkannya.

Dari sales yang anda rekodkan setiap masa, anda boleh fikirkan dan cari jalan bagaimana nak capai target jualan anda. Contohnya, jika dah sampai tengahari dan anda belum capai separuh dari target sales harian anda, apa yang anda perlu buat ialah cari jalan seperti buat promosi untuk galakkan pelanggan membeli.

3)  Rancang teknik marketing yang nak digunakan

Anda perlu tahu apa teknik marketing yang anda nak gunakan untuk capai semua target sales anda.  Dalam setiap kempen pemasaran yang anda lancarkan, anda mesti jelas tentang berapa anda nak capai dan dalam tempoh masa berapa lama.  Anda juga perlu rekodkan teknik marketing apa yang bagus dan berjaya bantu anda capai target dan mana yang kurang bagus dan boleh diperbaiki.

4) Bina jenama sebaiknya.

Pilih nama ‘jenama’ yang terbaik.  Cipta logo dan tagline bisnes anda dan binalah jenama anda sekuatnya. Buat apa saja yang murah dan mudah yang anda boleh gunakan untuk naikkan jenama.  Anda boleh cuba teknik buat live video dan teknik story writing di Media Sosial.

Yang penting, apa saja yang anda buat untuk membina jenama bisnes anda, perlu konsisten dan ada komitmen.  Tak guna juga kalau setakat buat sekali sekala je dan harapkan impak yang besar.

5) ‘Engagement’ dengan pelanggan yang sedia ada.

Kadang-kadang kita sibuk nak mencari pelanggan baru sehingga kita tak sedar kita dah ada ramai pelanggan yang pernah berurusan dengan kita.  Kita abaikan mereka dan kita tak hubungi mereka langsung.

Bagaikan melepaskan emas dalam genggaman. Pelanggan yang dah pernah berurusan dengan kita adalah harta terbaik perniagaan.  Kita boleh buat ‘marketing campaign’ untuk ajak mereka datang kembali berurusan dengan kita, mereka boleh datang dan beli lebih banyak atau mereka boleh datang dan ajak kawan-kawan mereka sekali.  Ini dah boleh bantu tingkatkan ‘sales’.

Apa yang penting ialah kita ada database  asas mereka seperti , nama, nombor telefon dan alamat emel.

6) Kongsikan lebih banyak testimoni

Bila nak tingkatkan ‘sales‘, cara paling mudah untuk meyakinkan orang ramai dengan produk kita ialah dengan berkongsi ‘result’ atau hasil yang dicapai oleh orang yang telah menggunakan produk anda atau kita panggil sebagai testimoni.

Semakin banyak testimoni yang dikongsi, semakin tinggi tahap keyakinan orang ramai ke atas produk dan bisnes anda. Kadang-kadang, dengan testimoni sahaja anda dah boleh tarik minat dan perhatian orang lain.  Melalui testimoni, orang ramai dapat kaitkan masalah apa yang mereka ada dan bagaimana produk anda boleh bantu selesaikan masalah tersebut.

7) Jadikan diri lebih ‘advance’ dari pesaing.

Selalunya usahawan baru sangat takutkan persaingan.  Mereka takut pesaing akan buat tindakan yang lebih berhasil berbanding mereka.  Hanya satu cara untuk pastikan anda lebih ‘advance’ dari pesaing  iaitu dengan anda pastikan anda ada ilmu yang lebih ‘advance’ dari pesaing.  Pastikan, pesaing tak tahu lagi tentang teknik pemasaran terkini, ilmu bisnes terkini atau teknologi terkini berkaitan produk.

Ini akan menjadikan anda lebih ke hadapan berbanding pesaing anda.

 

Berniaga Tanpa Website? Awas! Mungkin Perniagaan Anda Masih Dianggap Tidak Wujud

oleh Team Richworks pada 18 June 2018

Ada yang seram tak baca tajuk kali ini? Aha…Jangan tak tahu ye, di zaman ni jika perniagaan anda tak mempunyai website, kemungkinan perniagaan anda dianggap tidak wujud! Kepada yang belum tahu, website adalah antara salah satu medium media sosial yang usahawan kini perlu titikberatkan.

Kewujudan media sosial sebenarnya bermula pada tahun 1978 ketika penemuan sistem papan buletin di mana kita boleh memuat turun maklumat, dapat berkomunikasi dengan menggunakan surat elektronik yang sambungan internetnya masih menggunakan saluran telefon dengan modem pada ketika itu.

Sistem papan buletin ini ditemui oleh Ward Christensen dan Randy Suess di mana kedua-duanya sama-sama meminati dunia komputer.

Pada tahun 1995, laman web GeoCities pula diwujudkan di mana laman web ini melayani Web Hosting iaitu layanan penyewaan penyimpanan data-data website agar halaman website tersebut dapat diakses dari mana-mana tempat dan pada bila-bila masa sahaja. Kemunculan laman web GeoCities ini telah menjadi tonggak kewujudan kepada website–website yang lain.

Seterusnya, laman jaringan sosial bermula dengan SixDegree.com yang dikreditkan sebagai laman sosial pertama dan diasaskan pada tahun 1997 dengan ciri-ciri seperti profil, sahabat, dan mesej.

Ini lah antara serba sedikit sejarah kewujudan media sosial yang memang kita akui semakin hari ianya semakin penting terutamanya pada mereka yang sedang menjalankan perniagaan.

Adakah anda sedang menjalankan perniagaan ketika ini? Atau anda mempunyai barangan atau servis untuk dijual tapi tidak mempunyai laman web? Jika ya, ini samalah seperti perniagaan anda tidak wujud sebenarnya. Jika pada tahun 2018 yang hampir menjengah ke tahun 2019 ni anda masih berniaga tanpa website, memang susah untuk anda bersaing dan boleh dikatakan anda dah ketinggalan zaman.

Mengapa anda fikir orang melayari internet dan melawat laman web? Ya, untuk mencari maklumat. Dan jika anda berniaga, maklumat adalah amat penting. Sebab itu anda perlu mempunyai laman web dan laman web anda mesti mengandungi tentang apa yang anda boleh lakukan untuk pelawat laman web anda.

Di bawah ini adalah beberapa kelebihan dalam mempunyai laman web untuk perniagaan anda

  1. Akses Kepada Pelawat

Dengan adanya perkhidmatan internet bermaksud laman web anda boleh dilawati pada bila-bila masa sahaja. Ini samalah seperti anda memiliki kedai dan kedai anda terbuka sepanjang masa dan pelanggan boleh masuk ke kedai anda pada bila-bila masa, siang atau malam. Orang akan lebih suka melawat laman web anda kerana ia lebih mudah, cuma pastikan maklumat yang terdapat dalam laman web anda lengkap dan memenuhi apa yang pelawat ingin tahu.

  1. Akses Kepada Maklumat

Tahukah anda bahawa jika anda mempunyai laman web anda sendiri, anda sebenarnya boleh mengetahui semua aktiviti yang berlaku di situ? Anda juga boleh mendapat maklumat yang memberitahu anda berapa ramai orang yang telah dan sedang melawat laman web anda. Anda juga boleh lihat kemajuan laman web anda dengan melihat kepada statistik laman web dan semua halaman-halamannya. Yang paling bagus, anda juga boleh membuat kemas kini laman web anda pada bila-bila masa, menjadikan ia jauh lebih murah daripada bahan bercetak.

  1. Kemudahan Pelanggan

Dengan memiliki laman web sendiri akan membuatkan pelanggan anda mudah mencari anda. Dengan kemudahan inilah membuatkan pelanggan anda tidak perlu melawat anda di premis perniagaan fizikal anda, hanya perlu masuk ke laman web anda.

  1. Meningkatkan Pelanggan

Anda mungkin popular dan mempunyai ramai pelanggan di kawasan perniagaan anda, tetapi bagaimana pula dengan pelanggan atau yang berpotensi menjadi pelanggan anda yang berada luar dari kawasan perniagaan anda? Dengan adanya laman web sendiri, anda mampu menggandakan pelanggan anda, bukan sahaja dalam negara malahan dari seluruh dunia. Internet merupakan sebuah komuniti global, dengan adanya laman web, perniagaan anda akan dapat dilihat di seluruh dunia.

  1. Pengiklanan

Terdapat banyak cara untuk mengiklankan produk atau perkhidmatan anda melalui internet, memiliki laman web sendiri merupakan salah satu caranya dan ianya mesra alam. ‘Search Engine Optimization’ (SEO) sesebuah laman web mestilah bagus untuk promosi yang lebih baik. Jika anda sudah maju atau mempunyai peruntukan kewangan lebih, anda boleh cuba iklan di Facebook atau Google.

  1. Lebih Murah

Perbelanjaan pengiklanan adalah mahal, terutamanya jika diiklankan melalui media cetak, radio, televisyen atau iklan berbayar di internet. Mempunyai laman web sendiri adalah cara yang mudah dan murah untuk mempromosikan perniagaan anda. Dengan adanya laman web dan disertai dengan teknik pemasaran yang betul, promosi anda akan berjalan dengan jayanya.

  1. Pautan

Pautan merupakan satu aspek yang sangat penting untuk pemasaran viral (viral marketing). Jika terdapat banyak laman web yang menghubungkan kepada laman web anda, ini samalah seperti anda menyebarkan berita didalam laman web anda dengan lebih meluas lagi. Dan jika anda mempunyai laman web yang baik dengan isi kandungan yang baik yang dicari di internet, orang akan lebih cenderung untuk menghubungkan laman web anda kepada mereka. Ini bermakna pelawat laman web mereka juga terdedah kepada pautan yang menghubungkan mereka kepada laman web anda.

  1. Meningkatkan Jualan

Laman web yang bagus dan selalu dikemas kini akan membawa pelawat yang lebih ramai. Pelawat yang ramai pula akan menyebabkan lebih banyak jualan terhasil.

  1. Hubungan Yang Lebih Baik Dengan Pelanggan

Dengan mempunyai laman web anda sendiri, anda boleh membina hubungan yang lebih baik dengan pelanggan anda. Anda boleh menghantar mesej dengan serta-merta kepada pelanggan anda melalui sistem e-mel yang ada, malahan jika laman web anda mempunyai sistem opt-in, anda boleh menghantar mesej melalui sistem blast yang ada diruang admin. Sistem maklum balas dalam talian adalah terbaik antara pelanggan dan anda. Selain membina hubungan yang baik dengan pelanggan, anda juga boleh memberikan mereka lebih banyak info mengenai perniagaan dan projek terkini anda melalui mesej atau e-mel.

  1. Pelanggan Jangka Panjang

Anda ada laman web, maka anda akan ada pelawat dan pelanggan. Pelawat adalah orang yang singgah datang melihat laman web anda, manakala pelanggan adalah pelawat yang bertukar menjadi pembeli dilaman web anda. Bayangkan pelanggan ini menjadi pelanggan tetap anda, sentiasa membeli pada selang masa yang tertentu. Mempunyai laman web anda sendiri memberikan anda peluang untuk mendapat lebih ramai pelanggan atau pelanggan tetap yang boleh membantu mengembangkan perniagaan anda.

  1. Peluang Membuktikan Kredibiliti

Sebuah laman web dapat memberikan anda peluang untuk membuktikan kredibiliti anda kepada orang ramai. Anda perlu memberitahu pelanggan anda mengapa anda layak mendapat kepercayaan mereka melalui laman web anda. Dengan cara ini anda boleh mendapat maklum balas positif untuk perkhidmatan atau produk anda. Laman web anda juga boleh menjadi satu tempat untuk pelabur yang berpotensi untuk bergabung dengan anda untuk menjalankan perniagaan secara usahasama.

Pemilik perniagaan yang bijak akan juga membina laman blog untuk syarikat mereka. Mempunyai blog untuk menghantar kandungan terkini akan memastikan laman web anda menarik dan segar. Disamping itu laman media sosial seperti Facebook, Instagram dan lain-lain yang sepertinya adalah penting untuk pemasaran laman web anda.

 

Kenapa Buat Bisnes Jadi Susah?

oleh Team Richworks pada 16 June 2018

 

Baru berkira-kira nak start bisnes sebab rasa dah letih kerja makan gaji yang tak pernah cukup sampai hujung bulan, tapi dengar pulak cerita nak buat bisnes ni susah. Perasaan berbelah bagi pun timbul, impian yang tinggi menggunung tadi hanya tinggal angan-angan yang terus terkubur.

Itu kalau orang yang hati tisu, baru ada cabaran sikit dah nak give up, awal-awal menyerah kalah. Ada juga orang yang jenis main redah je… tak pandang kiri kanan apa cabaran yang datang dia langgar je. Tapi takat langgar je tak ada results yang menguntungkan tak guna juga.

Ramai orang suka nak buat bisnes, tapi ramai juga orang asyik tukar-tukar bisnes. Bisnes pertama dah slow, bukak bisnes lain. Sampaikan bila setiap kali balik kampung atau jumpa kawan-kawan, orang akan tanya “Eh bro… kau bisnes apa pulak sekarang ni?” Pedih rasa bila kena perli macam ni.

Sebelum nak tahu apa punca jatuhnya sebuah perniagaan, kena tahu dulu sikap peniaga itu sendiri. Penyakit utama adalah sikap suka beri alasan. Apa alasan yang peniaga suka bagi bila dah mula rasakan bisnes tu jadi susah?

1. Susah

Of course lah susah kan… confirm inilah alasan paling famous yang peniaga akan bagi. Ramai orang bagi alasan bisnes itu susah bila mereka gagal. Sebenarnya, ramai orang yang gagal, buat apa perkara pun akan gunakan alasan susah.

2. Kena Tipu

Ini lagi satu alasan yang selalu orang berikan bila bisnes mereka gagal. Kena tipu dengan supplier, kena tipu dengan partner, kena tipu dengan staff… dan kena tipu dengan diri sendiri sebab terlalu suka sangat hidup penuh dengan alasan.

3. Salah Pilih Bisnes

Alasan ni akan jadi kelakar bila anda dah berniaga hampir setahun atau lebih dari setahun, kemudian baru sedar anda salah pilih bisnes. Nampak sangat anda berbisnes setakat “cuba-cuba” dulu, dah rugi baru tahu.

4. Produk Tak Bagus

Apa produk pun anda boleh jual jika anda tahu bagaimana nak memasarkannya. Produk bagus gila, eksklusif, hasil tangan selebriti terkenal pun takkan terjual jika anda tak tahu buat marketing.

5. Salah Lokasi

Alasan ini selalunya diberikan oleh mereka yang buka kedai atau gerai secara fizikal. Sebenarnya, lokasi tak berdosa dalam hal ini. Yang bersalah adalah anda tak cukup beritahu orang ramai tentang perniagaan anda.

6. Kos Tinggi

Ramai peniaga terpaksa tutup kedai kerana tak tahu nak menguruskan kos. Ramai juga yang berniaga sehingga terpaksa menanggung hutang sebab tak tahu nak uruskan kos. Jadi kos tinggi dipersalahkan atas kegagalan mereka. Apa jenis perniagaan pun memerlukan kos.

7. Ditiru Pesaing

Kita tak boleh elakkan perniagaan kita dari ditiru atau dari berhadapan dengan persaingan. McDonalds pun ada pesaing, KFC ada pesaing, semua perniagaan besar pun ada pesaing mereka sendiri. Ramai peniaga, bila saja gagal mereka akan menyalahkan pesaing.

Nampak tak alasan-alasan yang peniaga suka bagi ni? Memang lumrah manusia ada sikap suka salahkan orang lain atau apa sahaja yang ada di sekeliling mereka.

Apa punca lain kejatuhan sebuah perniagaan selain dari sikap suka beri alasan? Ini antara senarai yang anda perlu ambil perhatian supaya anda dapat elakkan diri dari berada dalam situasi ini.

  1. Tak Tahu Bagaimana Nak Pastikan Sales Tinggi Setiap Hari
  2. Tak Tahu Teknik Nak Buat Pemasaran Online dan Offline
  3. Tak Tahu Nak Buat Promosi Apa
  4. Tak Tahu Nak Kekalkan Pelanggan Lama Dan Tambah Pelanggan Baru
  5. Tak Tahu Apa Kekuatan Bisnes Sendiri
  6. Tak Tahu Siapa Sebenarnya Pelanggan Anda
  7. Tak Tahu Bagaimana Untuk Lebih Menonjol Dari Pesaing
  8. Tak Pasti Wilayah Perniagaan Anda Sendiri
  9. Tak Tahu Apa Masalah Pelanggan Yang Anda Boleh Selesaikan

Jadi, jika anda seorang peniaga yang sangat mengambil berat akan keadaan bisnes anda, pastikan perkara-perkara di atas tidak berlaku dalam perniagaan anda. Sebab itu penting dalam berniaga, perlu ada ilmu dan mentor yang dapat bimbing dan bantu anda dari melakukan kesilapan dalam bisnes.

Bagaimana nak berniaga dengan mudah? Layari www.mudahnyaberniaga.com

 

Piala Dunia Dan Aidilfitri – Apa Simboliknya Di Sebalik Dua Perkara Besar Ini

oleh Team Richworks pada 13 June 2018

 

 

World Cup 4 tahun sekali!

Raya setiap tahun pun ada!

Kita pulun tengok World Cup le…

 


Eh..eh! Ada rupanya yang berpendapat macam ‘ni.

Betul…seperti yang semua tahu, Piala Dunia 2018 yang akan diadakan di Rusia dan sepakkan pertama akan bermula pada pukul 11.00 malam, 14 Jun 2018 dengan perlawanan antara Rusia dan Arab Saudi.

Masa tu, emak dan kakak kat dapur tengah sibuk dengan memasak ketupat dan rendang.  Abah dan abang tengah bertakbir dari rumah ke rumah atau di masjid dan surau.  Kita?  Nak bergolek depan TV dan tak buat apa-apa selain menonton perlawanan Piala Dunia adalah bukan pilihan terbaik, walaupun Piala Dunia diadakan 4 tahun sekali!

Aidilfitri, satu perayaan yang merayakan kembalinya manusia kepada keadaan suci atau fitrah setelah menang dalam pertarungan menentang hawa nafsu, lapar dan dahaga. Aidilfitri juga merayakan kemenangan ke atas Umat Islam yang bersungguh-sungguh memberikan yang terbaik dan berkorban tenaga, waktu tidur, dan segala keselesaan semata-mata untuk merebut pahala berganda yang ditawarkan oleh Allah SWT sepanjang Ramadhan.

Aidilfitri adalah satu ‘rewards’ atau sebahagian dari ganjaran untuk meraikan kejayaan. Ianya juga tanda Umat Islam menang dalam menentang hawa nafsu, dan sebab itu nikmat Hari Raya hanya sangat dirasai oleh mereka yang benar-benar menghayati Ramadhan.

Dalam Ramadhan dikurniakan 10 hari-hari terakhir Ramadhan di mana di dalamnya dikurniakan satu malam yang lebih baik dari 1000 bulan, dan di 10 malam terakhir inilah, umat Islam yang mengejar redha Allah akan pulun menunaikan ibadat habis-habisan.

Sama juga dengan Piala Dunia. Asalnya hanya dari permainan bola sepak yang dah wujud semenjak beribu tahun lalu.  Dalam setiap permainan, setiap pemain perlu beri tumpuan sepanjang permainan.  Jika pada bulan Ramadhan, kita ‘bermain’ sepanjang 30 hari, di padang bola Piala Dunia, pemain-pemain akan bergelut selama 90 minit.  Durasinya nampak berbeza, tapi semangat dan tuntutan untuk fokusnya adalah sama.

Semua permain perlukan persediaan yang rapi, latihan yang konsisten dan kuat, hati yang cekal, minda yang perkasa.  Orang lembik takkan berjaya sehingga menjadi pemain bola Piala Dunia. Setiap pemain yang mewakili negara masing-asing ke perlawanan merebut Piala Dunia ada cerita tersendiri, ada cabaran dan rintangan yang perlu dilalui, ada kesakitan yang dirasai dan ada dugaan yang terpaksa dihadapi.

Bila dah berjaya hadapi segalanya, sehingga menjadi 10 pasukan terakhir yang akan bertanding untuk merebut piala idaman ramai – Piala Dunia, mereka akan teruskan ‘game’ sehingga ke pusingan terakhir di mana ada 2 pasukan terkuat sahaja yang akan bertanding, sama seperti manusia di akhir Ramadhan akan bertarung antara 2 unsur penting dalam diri nafsu dan akal fikiran.

Jika Maradonna diraikan sebagai seorang pemain bola peringkat dunia yang sangat komited, dihormati dan digentari, begitu juga Umat Islam yang berjaya mengimarahkan 10 malam terakhir Ramadhan, mereka juga perlu dihormati, dan digentari kerana ‘effort’ yang mereka berikan sehingga ke akhir Ramadhan sehingga sanggup menepis apa saja dugaan dan halangan.

Tahun ini Syawal disambut bersama kegemilangan Piala Dunia di Rusia.  Jangan jadikan keghairahan anda menonton dan menyokong pasukan kegemaran anda beraksi di padang sehingga menjadikan anda abaikan sambutan Syawal.

Bola, bola juga – Syawal jangan dilupa.

Syawal dan Piala Dunia – sama dirai.

 

Checklist Raya Untuk Usahawan

oleh Team Richworks pada 13 June 2018

 

Dam dam dum bunyi mercun

Kanak-kanak segera datang berduyun

Dam dam dum mercun berdentum

Semaraklah hari raya ini tahun

 


Saat anda baca article ini, mungkin anda sedang sibuk buat persediaan raya, dalam perjalanan nak balik kampung atau masih lagi menguruskan kerja-kerja akhir dan perniagaan anda. Kemeriahan raya dah terasa.  Apapun keadaan bisnes anda sekarang, raya tetap akan berlaku dan perlu disambut sebaiknya.

Sebelum anda tutup pejabat, tutup kedai dan tutup bisnes untuk sambutan raya dan beri peluang kepada anda dan kakitangan beraya dan meluangkan masa bersama keluarga, kami nak sharekan dengan anda 20 ‘checklist penting yang anda sebagai usahawan perlu buat sebelum cuti raya:

  1. Pastikan semua bil, hutang, dan bayaran yang sepatutnya telah diselesaikan.
  2. Urus cashflow dengan baik. Bila anda cuti, mungkin sales kurang atau terus tak masuk langsung.  Tapi kos lain tetap jalan.  Kos gaji staf anda tetap kena bayar walaupun mereka bercuti.
  3. Jika anda juga berniaga secara online, pastikan anda dah jadualkan semua posting raya anda sebaiknya. Jangan anda  sibuk beraya dan akhirnya Facebook anda sepi je.
  4. Cuti Raya tak bermakna anda boleh berhenti dari buat marketing dan promosi. Rancang awal-awal apa bentuk promosi yang anda nak buat.
  5. Pastikan sistem pembayaran online anda berfungsi dengan betul dan sistem tak down sepanjang cuti raya ini.
  6. Jadualkan waktu bertugas Team Sosial Media anda. Walaupun cuti Raya mungkin ada pelanggan anda yang komen, yang PM, yang bertanya soalan dan macam-macam lagi. Pastikan ianya berjawab.
  7. Jika anda berniaga online, sepatutnya anda dah maklumkan awal-awal tentang proses penghantaran. Berapa jangkamasa akan diambil jika order dibuat ketika cuti Raya. Ini akan bantu pelanggan anda untuk bersabar dan tak tertunggu-tunggu.
  8. Bayaran gaji kakitangan telah dijelaskan atau kalau akan dijelaskan pada akhir bulan, anda boleh keluarkan memo untuk maklumkan kakitangan.
  9. Urus kakitangan anda sebaiknya. Pastikan anda dah uruskan cuti mereka, gaji, duit raya, giliran bertugas dan segala perkara berkaitan dengan kakitangan. Sampaikan pesan anda sebaiknya kepada mereka, supaya mereka tahu apa yang anda harapkan dari mereka.
  10. Maklumkan stokis, agen, supplier dan pelanggan anda bila anda akan tutup perniagaan dan bila perniagaan anda akan dibuka semula. Dengan ini mereka boleh rancang masa yang sesuai untuk berurusan dengan anda.
  11. Senaraikan nombor telefon support system yang anda perlukan. Contohnya, nombor telefon supplier, nombor telefon web support dan bincang dengan mereka apa sokongan yang anda perlukan untuk mereka ketika cuti raya.
  12. Cek stok anda. Pastikan anda ada stok yang cukup bila anda buka perniagaan nanti.  Supplier anda pun mungkin akan cuti.
  13. Pastikan duit-duit cash hasil jualan dan cek yang anda terima dah di ‘bank in’ kan mengikut tarikh yang sepatutnya. Tak bagus untuk simpan tunai di dalam premis.
  14. Tinggalkan kedai atau pejabat dengan keadaan bersih dan pastikan ianya selamat, berkunci, jika ada Alarm dan CCTV bagus untuk pastikan semuanya berfungsi.
  15. Lantik pengawal keselamatan atau syarikat kawalan keselamatan untuk pantau kedai anda.
  16. Periksa juga pelan perlindungan insurans anda. Adakah ianya masih sah, dan apa perlindungan yang diberikan. Adakah and rasa anda perlu tambah ‘coverage’ untuk kedai, kakitangan dan sebagainya.  Kita bukan harapkan perkara buruk berlaku tapi lebih baik kita berjaga-jaga.
  17. Maklumkan pihak berkuasa tentang tempoh kedai anda ditutup untuk cuti raya.
  18. Tampal notis kenyataan di pintu kedai tarikh anda bercuti.
  19. Cipta mood raya di kedai anda, dari segi hiasan dan lagu yang dimainkan, jika anda beroperasi pada hari raya. Dan anda juga boleh berikan mood raya pada Laman Media sosial anda.
  20. Jangan lupa sediakan ucapan raya yang paling best untuk semua pelanggan anda. Raya-raya juga, jangan sampai mereka lupakan anda.

 

Jika semua ni anda dah buat, ok Jom Beraya!

 

Baru mula berniaga? 3 Cara Untuk Terus Hasilkan Jualan Sepanjang Tahun Selepas Aidilfitri.

oleh Team Richworks pada 13 June 2018

Siapa dari anda usahawan yang kencang buat duit di musim perayaan?  Tak dinafikan, musim raya adalah musim buat duit untuk sesetengah perniagaan seperti perniagaan kuih raya, perniagaan melibatkan baju raya seperti baju kurung dan baju melayu, perniagaan servis cuci rumah dan banyak lagi.

Cabaran lain pula, bila musim perayaan ramai usahawan baru nak up mula muncul dalam pasaran.  Ada yang sanggup ambil cuti tanpa gaji selama sebulan demi nak berniaga di musim raya. Semua nak rebut peluang ke atas permintaan yang tinggi bila tiba musim ini.  Selalunya akan berlaku dua situasi di mana, usahawan musim raya ini akan terus kekal dalam perniagaan atau selepas raya mereka akan kembali kepada kehidupan asal mereka, dan tidak lagi berniaga.

Kami pernah jumpa peserta yang hadir ke program kami, yang hanya berniaga biskut raya pada bulan raya.  Perniagaannya, hanya beroperasi selama 4 bulan setahun di mana, 2 bulan diperlukan untuk menyediakan biskut-biskut rayanya dan 2 bulan lagi untuk buat marketing dan sales.  Lagi 8 bulan?  Dia tak berniaga. Itu pun beliau dah boleh buat hasil jualan mencecah RM2juta setahun.

Soalan yang kami tanya kepada beliau, kenapa stop?  Kenapa tak berniaga selama 8 bulan lagi? Kalau dalam masa 4 bulan boleh buat RM2 juta, bayangkan berapa banyak dia boleh buat kalau berniaga sepanjang setahun? Jawapan yang beliau berikan ialah “kerana tak ada permintaan selepas dan sebelum musim raya..”

Inilah tanggapan salah yang ada pada peniaga musim raya!

Ada 3 cara yang perniaga bermusim perlu tahu untuk teruskan berniaga sepanjang tahun dan bukan bergantung kepada musim raya sahaja.

1) Cipta Permintaan

Usahawan musim raya selalu fikir, barang atau produk mereka hanya boleh dijual dan ada permintaan hanya pada musim raya.  Mereka tak sedar, dengan marketing yang betul, mereka boleh cipta permintaan.  Jenama terkenal seperti Famous Amos, hanya berasal dari dapur rumah pemiliknya Wally Amos.  Pada asalnya, Wally Amos yang juga merupakan agen kepada selebriti terkenal, membuka perniagaannya hanya kepada orang berada dan pada musim tertentu terutamanya ketika Christmas, tapi kemudiannya beliau mula mencipta produk yang lebih murah dan mudah didapati oleh orang ramai. Beliau mencipta permintaan dengan menghasilkan biskut yang beraroma – setiap kali orang lalu di gerainya, pasti akan ‘Terpaksa’ berhenti dan beli sesuatu.

2) Tawaran Tempah Awal

Kesilapan usahawan musim raya ialah mereka ada mentaliti bahawa orang ramai akan mula berminat nak dapatkan produk atau perkhidmatan mereka bila dah dekat tibanya musim raya.  Sebelum musim raya tiba, susah nak buat bisnes.  Anda kena stopkan pemikiran seperti ini. Puan Afiza, pemilik Arwana Perhentian Resort di Pulau Perhentian pernah bertanya kepada Dr Azizan Osman tentang apa yang perlu beliau buat bila musim tengkujuh tiba kerana tidak ada pelancong tempatan dan luar negara yang akan buat tempahan dan menginap di resort mereka. Bisnes percutian juga adalah bisnes berasaskan musim tapi itu semua bukanlah satu sebab untuk tak buat apa-apa.

Dr Azizan Osman memberikan cadangan kepada beliau untuk membuka tawaran tempahan awal di mana ketika musim tengkujuh, pelancong boleh membuat tempahan bilik pada musim tersebut dan mendapat diskaun harga walaupun mereka akan melancong pada musim bukan tengkujuh.  Cara ini juga digunakan oleh Air Asia di mana mereka memberikan tawaran harga murah untuk mereka yang terbang di luar musim perayaan atau musim cuti dan mereka buka tempahan awal bila di luar musim  pada harga yang lebih rendah.

3) Buat event dan sesi preview

Usahawan perlu kreatif untuk cari jalan macam mana nak buat supaya sales masuk setiap hari. Kalau anda seorang pemerhati, kenapa sepanjang tahun ada saja Baby Expo, Wedding Expo, Furniture Expo dan segala benda tu?  Sebab ianya adalah cara untuk create awareness, dan untuk pastikan ada sales masuk sentiasa.  Contohnya bisnes berkaitan perkahwinan adalah satu bisnes bermusim, takkan nak tunggu cuti sekolah tiba baru nak cari pelanggan dan buat promosi.  Dengan adanya Ekspo Perkahwinan bakal pengantin yang mungkin akan berkahwin hujung tahun dah boleh mula buat tempahan.  Peniaga dah mula ambil yuran tempahan (booking fee) dari mereka.

Tak perlu tunggu cuti sekolah baru nak buat promosi pakej kahwin segala. Plan lebih awal dan buat marketing lebih awal. Seorang anak didik Dr Azizan Osman yang terlibat dalam industri ini, sentiasa mengadakan sesi preview di butik pengantinnya. Sesi preview ini beliau buat bergabung dengan rakan-rakan dalam bisnes katering, andaman, fesyen pengantin dan lain-lain.  Dengan cara ini, setiap kali sesi preview diadakan beliau dah boleh buat sales sehingga ratus ribu dan jadual untuk musim cuti sekolah beliau dah padat dengan tempahan orang ramai.

Tak kira apa bisnes pun, anda pasti boleh berniaga sepanjang tahun asalkan anda kreatif dalam membuat marketing.  Bila anda stop buat pemasaran, itu tandanya bisnes anda susah nak sampai ke tahun hadapan.

 

7 Sebab Kenapa Kau Bisnes Tapi Tak Buat Duit Atau Tak Ada Duit!

oleh Team Richworks pada 16 May 2018

 

1/ Kau malas. Kau malas nak promote tentang bisnes kau atau produk kau. Tunggul pun kalau cat cantik-cantik letak tepi jalan tulis For Sale, akan ada orang berhenti tanya berapa harga.

 

2/ Kau malas. Kau malas nak jerit kat seluruh dunia yang kau ada produk atau perkhidmatan yang mungkin ada orang perlukan.

 

3/ Kau malas. Kau malas nak buat FBLive tiap-tiap hari biar orang nampak dan tahu tentang kau, produk dan bisnes kau. Kau malas nak buat marketing. Kau lebih rela pinjam duit bayar hutang dari jual dan pasarkan produk kau!

 

4/ Kau malas. Kau malas nak rekod duit keluar masuk dan kawal supaya duit kau tak bocor.

 

5/ Kau malas. Kau malas nak uruskan duit kau. Kau malas nak cari lebih banyak duit tapi kau nak habiskan apa yang ada.

 

6/ Kau malas. Kau malas nak buat terbaik dengan bisnes kau sehingga kau masuk skim cepat kaya atau suka ambil duit buat macam-macam bisnes lain yang akhirnya merugikan.

 

7/ Kau malas. Kau memang pemalas dalam mencari ilmu belajar formula orang lain yang dah berjaya serta kau malas komited bertindak ikut strategi yang proven success. Kau lebih rela membawang dari bertindak.

 

Kau memang patut dapat anugerah Pemalas Negara! Itu pun kau malas nak hadir ambil.

P/S: Yang malas, nak komen pun tak mampu! 🤣😂😂

#KauPemalas
#SebabTuPokaiTakAdaDuit
#JanganSentap
#CakapJerSebabSayang

#AzizanOsman

 

Smart CashFlow Management – Jadilah Peniaga Bijak

oleh Team Richworks pada 27 April 2018


Nak jadi peniaga atau pemilik bisnes, anda perlu bijak bertindak. Setiap satu keputusan yang anda buat memberi impak pada keadaan bisnes anda. Adakah selama anda berniaga sehingga hari ini, anda sudahpun membuat dan menyimpan rekod aliran tunai harian kedai atau syarikat anda?

Persoalan seterusnya yang perlu anda tanyakan pada diri anda, jika anda sudah membuat rekod aliran tunai perniagaan, adakah anda melakukannya dengan konsisten setiap hari TANPA GAGAL?

Adakah anda peka dan pasti ke mana perginya duit syarikat anda? Untuk apa anda belanjakan wang tersebut? Sudahkah anda membuat simpanan untuk syarikat anda? Jangan ingat simpanan hanya perlu untuk peribadi sahaja, kerana sesebuah syarikat sepatutnya memiliki simpanan yang sekurang-kurangnya mampu membuat syarikat anda bertahan selama 6 bulan jika berlaku kecemasan atau perkara yang tidak diingini.

Seperkara lagi yang sering usahawan terlupa ialah untuk mengasingkan kategori perbelanjaan dan jumlah anggaran tunai untuk setiap satu kategori. Kenapa perlu anggaran? Supaya anda tidak terlebih belanja yang bakal menyusahkan syarikat anda sendiri di kemudian hari.

Peniaga yang bijak juga akan tahu bagaimana cara yang tepat untuk menguruskan perbelanjaan asas syarikat, seperti gaji pekerja, dan bil-bil semasa. Syarikat memerlukan pekerja dan mereka memerlukan gaji. Jika anda tidak bayar tepat masa, kemungkinan mereka kurang bersemangat dan efikasi dalam melaksanakan kerja itu sangat tinggi.

Hal paling utama untuk anda kuasai sebagai peniaga ialah, anda perlu ada untung yang sepadan dengan jualan anda. Ada orang jualan tinggi tapi untung sedikit kerana tak bijak mengatur kos-kos produksi yang terlibat. Ini adalah kerugian paling mengecewakan kerana anda sudah penat-penat membuat jualan, tapi hasilnya tidak menampakkan keuntungan.

Adakah soalan-soalan di atas ini membuatkan anda tersentak dan terpinga-pinga? Jika ya, anda harus menghadiri seminar Smart Cashflow Management (SCM) nanti supaya anda mampu bukan saja jadi Bos Besar syarikat di atas kertas, tapi anda memang realitinya adalah Bos Besar dengan kewangan syarikat yang kukuh dan stabil.

Daftar dan jadilah orang pertama yang menerima tawaran eksklusif untuk program Smart Cashflow Management (SCM) akan datang di www.richworks.my/scm.

 
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start