Dah Hantar Borang Cukai Pendapatan?

oleh Team Richworks pada 12 April 2018

Siapa di antara anda yang arif tentang cukai pendapatan? Kami dapati ramai usahawan seperti anda, tak tahu tentang macam mana nak ‘submit’ borang cukai dan nak declare pendapatan anda dengan cara yang betul.

Jadi kalau untuk diri sendiri pun terkial-kial nak buat, kami tak pasti macam mana anda boleh buat untuk staff anda?

Just nak ingatkan anda lagi 18 hari tarikh tutup untuk anda hantar borang cukai pendapatan individu – Borang BE!

Kami nak tanya sikit,
1. Anda tahu ke ada deadline  untuk hantar borang, anda tahu tarikh 30 April anda perlu hantar borang ni?
2. Anda tahu ke apa ke bendanya Borang BE ni?
3. Anda tahu ke apa kesannya jika anda tak hantar borang ni sebelum deadline nya tiba?

Ini cumalah salah satu daripada perkara melibatkan percukaian yang anda perlu patuhi. Sebenarnya ada banyak lagi perkara asas tentang percukaian yang anda perlu tahu.  Ada beberapa lagi borang dan deadline yang anda perlu sedar, terutama jika anda seorang usahawan yang memiliki entiti perniagaan Enterprise atau seorang pengarah syarikat Sdn Bhd.

Jadi kat manalah tempat sesuai nak belajar tentang semua ini? Takkan la nak kena masuk universiti balik dan belajar untuk jadi Akauntan atau Agen Cukai.
Tak perlu gundah gulana lagi. Kami faham kekusutan anda. Sebab itulah kami akan anjurkan satu sesi khas nak ajar anda semua tentang ilmu asas tentang cukai pendapatan ni. Ilmu yang sangat berharga yang boleh bantu anda tahu serba sedikit tentang Cukai.

 

Teknik Zero Kos Marketing – Menulis Cerita. Jangan Sampai Pesaing Anda Guna Teknik Ni Dulu.

oleh Team Richworks pada 12 April 2018

Tahniah kerana anda berminat untuk dapatkan buku terbaru Dr Azizan Osman – Zero Kos Marketing. Anda mungkin dah ada bisnes sekarang, atau anda baru nak memulakan bisnes.  Dan, anda risau serta bimbang tentang teknik marketing apa yang anda harus buat atau yang lebih baik yang anda boleh lakukan supaya anda boleh dapat lihat hasilnya melalui peningkatan jumlah jualan.

Anda pernah menulis?  Adakah anda tahu melalui penulisan ‘My Story’ anda boleh tarik followers? Tapi masalahnya, ramai orang alergik dengan menulis.  Takut. Tak pandai. Tak reti.

“ Ada ke orang nak baca?”

“Saya tak ada cerita menarik.”

Kalau lah anda tahu kuasa ZERO KOS MARKETING, seperti betapa powernya teknik menulis kisah sendiri, dan menulis secara konsisten di Media Sosial dan Facebook, anda pasti rasa menyesal sebab tak tahu dan tak buat teknik percuma ini dari dulu lagi.

Ini baru satu teknik, agak-agak anda apa akan jadi jika anda tahu lebih banyak teknik Zero Kos Marketing?  Zero Kos Marketing ialah teknik pemasaran tanpa anda perlu mengeluarkan kos, kalau ada pun sangat lah kecil, dan yang paling best jika anda lakukannya secara konsisten, ianya akan beri result yang hebat kepada jumlah peningkatan sales anda.

Kami tak cakap kosong. Ini dah terbukti oleh ramai #AnakDidikDrAzizan yang telah gunakan teknik ini.  Mereka pun sebenarnya tak sangka, teknik ini sangat berkesan sehinggakan akibatnya mereka mula mendapat panggilan oleh pihak media dan mendapat peluang untuk ditemubual oleh majalah terkenal dan juga pihak TV serta Radio.

Ramai orang tak percaya.  Mereka kata, jika yang berbayar pun tak boleh beri hasil peningkatan jualan, macam mana pulak marketing tanpa kos ni boleh beri hasil?

Tu lah….bila tak ada ilmu, mudah kita nak rasa was-was dan ragu-ragu.  Tapi, kalau dah buat marketing berbayar dan masih tak dapat result dan peningkatan jualan, kan tu rugi besar namanya?  Dan kenapa berani sangat nak perjudikan nasib bisnes yang tak buat sales tu dengan keluarkan lebih banyak kos marketing?

Musim Ramadhan dan raya dah dekat. Ramai peniaga rancang nak buat marketing dengan kos yang tinggi sebab mereka tak tahu kuasa Zero Kos Marketing.

 

Sales Tak Masuk Walaupun Dah Buat Marketing Dah Keluarkan Kos Tinggi? Salah Kat Mana? Seminar Zero Kos Marketing Dilancarkan!

oleh Team Richworks pada 11 April 2018

Apa masalah korang bila buat marketing?

Apa kerisauan korang bila buat marketing?

Bayangkan, apa akan jadi bila korang keluarkan kos marketing tinggi, riban-riban, tapi sales masuk seciput?

Target sales bulanan semua ke laut! Hutang makin bertambun! Plan nak raya semua hancus! Camne? Anda tahu tak, bila anda gagal buat sales, tapi kos marketing semakin bertambah bisnes anda ada potensi nak melingkup.  Apa anda rasa bila bisnes anda terpaksas ditutup sebab anda tak buat sals, dalam amsa yang sama masih kena bayar hutang-hutang bisnes yang ada…perit kan!

Sebab itu kami nak bantu anda dengan satu ilmu dari Dr Azizan Osman, ilmu yang dah terbukti berjaya, yangdah bantu ramai anak didik Dr Azizan Osman, buat sales tanpa terpaksa belanja besar dengan marketing.

Anda tonton video apa kata mereka tentang ilmu Zero Kos Marketing.

 

 

Bisnes Tanpa Aliran Tunai Adalah Bisnes Yang Sedang Sakit Tenat!

oleh Team Richworks pada 19 March 2018

Anda ada bisnes. Anda mungkin buat dropship, agen, stokis atau anda ada kedai sendiri. Anda mungkin juga dah ada produk sendiri. Tahniah!

Soalan ini memang kami nak tanya tepat kepada anda. Serius cakap, adakah anda betul-betul tahu ke mana setiap sen duit bisnes anda pergi? Adakah anda tahu keluar masuk duit bisnes anda setiap hari? Adakah anda tahu dengan jelas, apa perbelanjaan keluar anda dan berapa jumlah duit masuk setiap hari?

Bagus kalau anda dah tahu, tapi masalah utama dalam bisnes ialah, ramai pemilik bisnes, tak kira berapa besar saiznya tak tahu dengan jelas aliran keluar masuk duit bisnes. Mereka tak sedar, ke mana duit bisnes yang masuk itu dibelanjakan. Tiada rekod yang bagus. Tiada persediaan untuk perbelanjaan setiap bulan.

Ramai peniaga yang risau kerana katanya bisnes tak buat duit. Ramai juga yang ketakutan sebab tak tahu macam mana nak bayar bil dan tanggung kos sebab kata mereka bisnes tak ada duit. Sebenarnya, jika anda terima sales setiap hari, memang bisnes ada buat duit, maslahnya anda tak tahu ke mana dibelanjakan duit sales setia hari.

Bila anda tak ada rekod berapa duit masuk dan berapa yang dibelanjakan, anda akan ada masalah untuk kawal perbelanjaan, dan untuk buat budget perbelanjaan. Akibatnya, ramai usahawan ada masalah nak bayar bil, nak bayar gaji pekerja, nak beli stok dan bayar supplier kerana, pada waktu sepatutnya mereka buat pembayaran dan perbelanjaan, duit bisnes mereka TAK ADA!

Peniaga yang tak tahu dengan jelas berapa duit masuk dan keluar dalam bisnes mereka akhirnya akan rasa penat berniaga sebab mereka tetap akan hadapi masalah duit tak cukup. Nak besarkan perniagaan dan tambah stok pun tak mampu sebab asyik tak cukup budget. Akibatnya, setiap masa anda terpaksa teruk-teruk buat sales tapi tak nampak hasilnya.

Jika anda tahu ilmu aliran tunai bisnes atau Cash Flow, anda akan tahu macam mana nak set target bisnes, berapa anda nak capai, kerana anda nampak jelas, apa yang anda nak buat dengan duit bisnes dan bila anda nak gunakannya.

Tonton sekejap perkongsian wanita ini, tentang apa masalah bisnesnya dan apa yang beliau boleh perbaiki selepas tahu ilmu urus cashflow.

Jika anda rasa PENTING untuk tahu ilmu urus aliran duit masuk dan keluar bisnes anda, jika anda rasa risau dan takut bisnes anda tak boleh berkembang dan seterusnya akan gagal kerana anda tak tahu urus aliran tunai bisnes anda, kami nak tawarkan anda satu sesi ilmu yang boleh bantu anda urus cashflow/aliran tunai dengan lebih baik.

Smart Cashflow Management – adalah program satu hari padat dengan ilmu pengurusan aliran tunai, yang akan disampaikan dalam bahasa yang mudah, dan anda tak perlu lulus cemerlang subjek akaun untuk memahaminya!

 

Wajib Tengok! Cikgu Ni Dah Selamatkan Diri Dari Hutang Ah Long Selepas Hadir Millionaire Marketing Mastery (MMM).

oleh Team Richworks pada 19 February 2018


Benda paling siksa dalam bisnes ialah bila berbisnes tapi tak ada sales dan tak ada pelanggan!

Siapa setuju? Buka kedai dari pagi sampai malam, tapi tak ada makhluk yang datang, kalau ada pun tak beli sangat, sekadar jenguk-jenguk je…

Kalau bisnes secara online, bukan main lagi buat  FB ADS, komen dan likes bukan main banyak tapi setakat PM je…lepas tu tak ada bunyi!  Panas hati kan!  Ni nak cerita sikit, keadaan bisnes zaman sekarang ni.  Kami perati je situasi ni, dan kami rasa perlu highlightkan kat semua..

Kami nak share dengan anda 5 kesalahan yang ramai usahawan buat TANPA SEDAR dan boleh runtuhkan bisnes sendiri.

  • Pelanggan keluar masuk kedai tapi tak ambil data mereka. Anda sebenarnya sedang melepaskan ikan-ikan besar yang bakal makan umpan anda dan yang boleh jadi pelanggan tegar anda.
  • Tak ‘serve’ pelanggan sebaiknya, tak bina perhubungan dengan mereka. Nak dapat satu pelanggan punya susah, tapi dah dapat kenapa kita tak jaga betul-betul?
  • Tak tahu macam mana nak jadikan mereka dari pelanggan biasa kepada pelanggan setia dan akan beli berkali-kali dan banyak-banyak dari anda.
  • Tak jadikan mereka duta perniagaan anda. Anda tak tahu macam mana nak jadikan mereka sebagai  ‘iklan bergerak’ perniagaan anda.
  • Tak buat ‘result marketing’, di mana peniaga tak tanya pun apa result yang mereka dapat setelah guna produk. Kalau ada pun, tak sharekan dengan orang lain.

Ramai peniaga suka habiskan duit dan belanja besar untuk buat marketing.  Baru nak berniaga dah terjah buat iklan besar-besaran tapi teknik marketing percuma mereka tak nak buat, bila dah berbelanja besar, production tak mampu nak support permintaan, akhirnya operasi pengeluaran bermasalah dan tak pasal-pasal nama perniagaan jadi buruk sebab tak boleh nak deliver produk kepada pelanggan.

 

Ini antara soalan yang sepatutnya peniaga dan usahawan tanyakan kepada diri anda sendiri.  Tengok signboard bisnes anda, tengok kedai online anda dan tanyakan soalan ini?

  • Kenapa pelanggan datang sekali sekala je ke kedai anda?
  • Kenapa pelanggan tak beli dari anda?
  • Kenapa pelanggan tak tahu pun wujudnya bisnes anda, apa lah lagi nak rasa perlu beli dari anda?

Usahawan kat luar sana sibuk nak buat iklan berbayar, FBAds, Iklan TV dan Radio, Iklan kat suratkhabar tapi cara marketing murah atau tanpa kos yang ada mereka tak nak guna.  Konon-kononya tak berkesan.. Habis..! Yang iklan berbayar tu berkesan sangat ke?

Nak share sikit kisah seorang cikgu ni.  Cikgu Zarini dari Trengganu  yang suka berniaga.  Apa saja produk dia jual.  Semangat berbisnes tinggi, tapi ilmu tak ada.  Beliau pernah rugi dan sehingga berhutang dengan ‘Ah Long’  demi untuk buat bisnesnya.  Hutang sehingga ratus ribu.  Bisnes tetap tak jalan.  Makin hari makin senak nafas mengingatkan hutang bisnesnya.

Kemudian beliau hadir ke program marketing kami – Millionaire Marketing Mastery (MMM). Bergolok bergadai semata-mata nak hadir tuntut ilmu.  Ye lah, orang dah berhutang sekeliling pinggang terpaksalah cari jalan.  Di MMM, program yang banyak ajar peserta bagaimana nak buat iklan dengan zero kos atau dengan kos rendah, Cikgu Zarini rasa sesak nafas.  Banyak sangat ilmu marketing yang dia tak tahu. Ilmu marketing yang free, yang kosnya rendah tapi hasilnya WOW!

Apa jadi selepas tu? Dari seorang yang banyak hutang cikgu ni dah mampu buat sales sehingga RM60 ribu sebulan! Hanya dalam tempoh kurang dari 3 bulan!  Apa yang beliau buat?  Cepatnya naik?  Ha…itu semua akan dikongsikan oleh Dr Azizan Osman dalam Program Millionaire Marketing Mastery. Tips dan strategi marketing yang tak ada dijual di mana-mana. Yang menyeluruh, dan tak tertumpu kepada online sahaja.

Kalau anda serius nak start marketing campaign anda, sempena Ramadhan dan Syawal ni, kami sarankan anda hadir ke Program MMM.  Kalau nak lah…Jangan cakap “Eh! Lambat lagi Ramadhan…?”  Ye lah tu…Jakel pun dah start buat iklan baju raya, Mydin pun dah start jual balang kuih raya…korang apahal nak tunggu lagi!

 

Apa Akan Jadi Kepada Bisnes Anda JIKA Anda Ada Ilmu ‘Grow Your Business’?

oleh Team Richworks pada 12 February 2018


Anda peniaga/usahawan/founder/pemilik bisnes?  Amacam bisnes sekarang? Dah boleh buat sales tinggi?  Cuba anda fikir sekejap, dengan ilmu bisnes yang anda ada sekarang, anda dah boleh buat bisnes sehingga tahap ini, apa akan jadi kalau anda tambah ilmu anda?

Apa akan jadi jika anda tahu bagaimana nak kembangkan bisnes, apa yang perlu ada, apa yang perlu anda buat?  Agak-agak anda dengan ilmu baru yang anda ada, bagaimana bisnes anda akan jadi 10 tahun akan datang? Bandingkan dengan bila anda tak ada ilmu, dan guna cara sekarang sahaja?  Mampu anda nak kembangkan bisnes?

Nak bagi tahu sikit…5 Sebab Kenapa Bisnes Anda Tak Maju-Maju!

  • Tak dapat imagine macam mana bisnes anda 10 tahun lagi dari sekarang.
  • Tak ada team nak support anda run the business.
  • Tak tahu macam mana nak buat sentiasa ada permintaan yang tinggi ke atas bisnes anda
  • Lembab! Pesaing lagi laju..
  • Masih guna cara lama tak berinovasi dan tak digitalise kan bisnes anda

Jangan tak caya, kami dah jumpa ramai usahawan/peniaga/founder/pemilik bisnes yang ada masalah ini.  Mereka ni ada cita-cita nak kembangkan bisnes tapi samada tak tahu macam mana nak buat atau dah sama-sama sesat dalam masalah bisnes sendiri yang banyak masalah.

Bila kami tanya “apa masalah nak grow bisnes?” Jawapan banyak yang kami terima ialah:

  • Modal
  • Pesaing
  • Marketing Tak Power

Betul!

Tapi kunci utamanya jika anda nak grow bisnes anda perlu ada PEOPLE dan SISTEM.

Ada “People” tapi sistem bisnes tak ada – Macam mana nak run cawangan anda jika tak ada sistem?  Apa SOPnya? Apa benchmark nya?

Ada “Sistem” tapi tak ada People” – sila meninggal!  Boleh putus nyawa sebab nak runkan bisnes anda seorang diri.

Kami baru saja mengadakan Business Growth Bootcamp (BGB) pada 31 Januari 2018 lalu yang dihadiri oleh hampir 1000 peserta. Kami nak share dengan anda, ada usahawan yang dah berbisnes melebihi 20 tahun tapi hanya mampu buat RM5 juta saja setahun, sedangkan ramai usahawan yang mendapat bimbingan dan mentoring dari Dr Azizan Osman mampu buat sehingga lebih dari RM5 juta sebulan.

Ada yang tahun 2016 hanya mampu buat sales sekitar RM100,000 setahun tapi selepas komited dalam belajar dan cari ilmu, jumlah sales dah cecah RM1.5 juta setahun!  Hanya dalam tempoh satu tahun dah ada peningkatan yang cepat.

Nampak tak bezanya? Jika anda usahawan/peniaga/founder produk/pemilik perniagaan dan peniaga, sila tanya diri sendiri..

  • Kenapa anda nak grow your business?
  • Ke mana anda nak bawa bisnes anda?
  • Sebesar mana anda nak kembangkan bisnes?
  • Apa plan anda untuk bisnes anda ini?
  • Nak tak anda jadi antara yang terdahulu berbanding pesaing-pesaing anda untuk kembangkan bisnes dengan lebih pantas sehingga 10 kali ganda, dengan lebih cepat dan dengan lebih digital?

Terpulang!

Tapi kami sarankan anda bertindak segera kerana seandainya pesaing anda yang nampak dulu dan daftar untuk hadir…susah anda nak kejar mereka nanti.

 

Azizan Osman – Jangan Tengok Video Ini Takut Kau Sentap Nanti!

oleh Team Richworks pada 08 February 2018

Perangai Kau Menentukan Tahap Kewangan Kau! Ulang balik – Kalau tak boleh handle, jangan tonton k.


#AzizanOsman Kau nak ubah hidup?
Pergi www.NakUbahHidup.com Kau nak belajar tentang bisnes?
Pergi www.MudahnyaBerniaga.com

 

Talkshow Mudahnya Berniaga – Ayaq Mangga

oleh Team Richworks pada 01 February 2018

Tonton sekarang sesi ‘live’ TALKSHOW MUDAHNYA BERNIAGA bersama pemilik Ayaq Mangga By Bonda, Puan Siti Aisyah Kamaruddin. Banyak rahsia kejayaan yang beliau kongsikan. Make sure korang catit dan sedut semua ilmu ni.

PS: Like dan share video ni supaya orang lain juga boleh dapat manfaat.
#TeamRichworks
#TalkshowMudahnyaBerniaga

 

Siapa Kata Berniaga Pasar Malam Tak Boleh Jadi Jutawan?

oleh Team Richworks pada 01 February 2018

Bila cerita pasal struggle, semua orang ada struggle dia sendiri. Tak terkecuali jugak Puan Siti Aisyah Kamaruddin, Founder Ayaq Mangga By Bonda. Struggle nak keluar dari hidup susah, tapi itu yang jadi kekuatan buat dia sampai dia dah berjaya bawa mak dan ayah dia duduk di rumah yang lebih mewah dan selesa dari sebelum ni.

Kalau asalnya berniaga hanya bukak meja lepas tu pacak payung kat pasar malam, sekarang dah jadi jutawan berjaya siap ada 300 orang ejen.

Korang yang tengah struggle, wajib tonton video ni dan dengar apa yang beliau kongsikan untuk dia berjaya sekarang.

Kalau anda terinspirasi dengan perkongsian beliau, jangan lupa Like dan share video ni.

Anda nak jadi seperti beliau? Mulakan tindakan anda dengan join Facebook Group Eksklusif – Nak Ubah Hidup atau anda boleh layari www.NakUbahHidup.com untuk maklumat lanjut.

#TeamRichworks
#MyTitanBangkokJourney
#TitanSummitBangkok2018
#TitanPremierSummitBangkok2018
#IAmATitan
#ResultMatters
#KauNakCakapApa
#KauTakPanasKe
#HidupKauMasihSamaKenapa
#CetakUsahawanJutawanMacamCetakBaju
#BinaUsahawanJutawanMacamBuatBangunan
#IniSemuaAtasIzinAllah
#DiaBeriKepadaMerekaYangBersungguhsungguhBukanPemalas
#ManJaddaWaJada

8K Views
 

Fynn Jamal | ICM Penang May 2018

oleh Team Richworks pada 16 January 2018
Tidurlah Arjuna Beta, mimpikan yang indah saja…

Ada yang familiar dengan lirik lagu ni? Kenal siapa pemilik lagu ni tak?

Fynn Jamal adalah sebahagian Titanium Circle Dr Azizan Osman sekarang.

Ibu yang tabah dan cekal ini dah buatkan seisi dewan terdiam dan meleleh-leleh dengan dendangan 2 buah lagu dari beliau…

Jom kita tengok apa cerita penyanyi ini dalam showcase bersama AG dan Radz.

Tonton sekarang…

#TeamRichworks
#ICMPenangMay2018
#NakUbahHidup

 
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start