Buat Duit Dengan Bercakap

oleh Team Richworks pada 13 July 2016

013B

Rizal Rashid Temui Hasil Dengan Ubah 3 Perkara.

Siapa kata anda perlukan produk untuk berniaga!

Tuan Rizal Rashid telah buktikan, hanya dengan memiliki bakat bercakap sahaja beliau mampu membina perniagaan sendiri.

Tuan Rizal sebelum ini pernah bekerja dengan hanya bergaii RM420 sebulan.  Hanya dengan bakat yang dimiliki, beliau kini telah menjadi salah seorang jurulatih ‘Public Speaker’terkemuka bertaraf antarabangsa dan berpendapatan dalam lingkungan RM30K sebulan. Banyak perubahan besar yang berlaku dan memberi kesan dalam kehidupan dan kerjaya beliau selepas menyertai IMKK. Selain daripada mendapat perkongsian dari aspek pencarian mentor, niche dalam perniagaan serta teknik memperbaiki dan polish communication skill dan imej, beliau turut mempelajari teknik dan tips tindakan dan perubahan

Lelaki kelahiran Sabah ini yang mula terjun dalam bidang pengucapan awam dengan bermula sebagai pengacara majlis kini mampu melatih ramai orang untuk mampu berkomunikasi di depan khalayak dengan lebih yakin.  Beliau yang juga berguru dengan pakar ‘public speaker’ peringkat antarabangsa tidak lokek untuk berkongsi ilmu dengan ramai yang berminat untuk mempelajari ilmu pengucapan awam.

Bagi beliau, setiap orang perlu ada ilmu pengucapan awam.  Ianya bukan sahaja membantu meningkatkan keyakinan diri bahkan membantu orang ramai khususnya peniaga untuk lebih yakin dengan apa yang kita tawarkan.  Sebelum ini, Tuan Rizal juga bukanlah seorang yang lahir-lahir sahaja sudah tahu tentang kebolehan diri sendiri.  Banyak proses yang beliau telah lalui untuk menggilap bakat yang ada.  Antaranya ialah dengan menghadiri program-program Dr Azizan Osman.

Menurut ayah kepada seorang puteri ini, “Apa yang saya terkesan bila kita attend IMKK ni, saya cuba rumuskan tiga perkara yang saya apply iaitu 3C. C yang pertama ialah Change myself dengan change my statement, kerana apa yang challenge diri kita adalah diri kita sendiri sebenarnya. So dalam IMKK, Doc ajar macam mana nak menghalang suara yang halang diri kita sendiri ini. C yang kedua adalah change my friends ataupun change my logistic. Seterusnya change my routine.

Anda yang memiliki bakat semulajadi juga mampu menjadikannya sebagai sumber menambah pendapatan.  Apa yang anda perlukan ialah sedikit ilmu untuk mengenali potensi diri dan mengatasi halangan-halangan dalam diri.

Layari www.azizanosman.com/imkk untuk maklumat lanjut.

‪#‎TeamAzizan

Lagi mengenai artikel: Kisah Saya, Seminar, Siapa Dr. Azizan Osman, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan, Video
 

Responses

  1. Ikhwan 18 July 2016, 12:58 pm (#)

    Bercakap dengan jual informasi yang diperlukan memang boleh buat duit 🙂

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2019 © RichWorks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start