Bukan Mudah Wanita Bekas Banduan Ini Nak Benarkan Kami Kongsikan Kisah Dia Secara Eksklusif! Baca Dan Berikan Komen Anda….

oleh Team Richworks pada 10 August 2018

Orang kata, wanita ini dah tak ada harapan!
Yalah… wanita ini dulu seorang penagih dadah yang kerjanya keluar masuk penjara tapi sekarang mampu bangkit berubah.
…………
Siapa ingat cerita Siti Hajar, isteri Nabi Ibrahim a.s mencari air untuk anaknya Nabi Ismail a.s?

Susah kan? Kita dapat bayangkan cabaran dan sukarnya hidup serta risaunya hati dia mencari air untuk anaknya yang kehausan…

Sebenarnya, ramai wanita ada semangat sekental Siti hajar untuk hadapi semua ujian. Macam ada Super Power dalam diri mereka ni…betul kan?

Tengok keliling kita, berapa ramai wanita yang selalunya dikatakan lemah tapi sangat kuat menghadapi dugaan yang ada kalanya tak masuk akal kita…

Begitu juga dengan #AnakDidikDrAzizan yang 65% darinya adalah terdiri dari wanita. Sebilangan besar dari mereka pernah berhadapan dengan ujian besar dalam hidup.

Ada antaranya, sangat sukar untuk kita gambarkan penderitaan yang terpaksa mereka hadapi akibat keadaan kewangan yang teruk dan masalah dalam hidup.

Salah seorang darinya ialah Puan Rasidah Hashim, warga Kota Singa ini yang sanggup hadir ke Program Richworks yang selalunya diadakan di KL/Shah Alam untuk menuntut ilmu.

Apa yang menyebabkan beliau ni sangat gigih nak belajar? Apa kisah silam dan Big Why dia? Apa kejayaan yang dia dah kecapi?

Baca ni sampai habis…

Puan Rasidah berkongsi kisah ini dengan kami dan bersetuju untuk dedahkan semuanya, kerana baginya jika kisah ini boleh beri inspirasi dan semangat kepada orang lain, why not?

Beliau sekarang merupakan seorang stokis untuk produk kesihatan dan tudung dan dah mula berniaga semenjak 2014.

Puan Rasidah kata, dia mula buat bisnes selepas rasa tak selesa dengan kerja teruk yang dia terpaksa lakukan selama 12 jam sehari tapi gaji hanya SGD1200 sahaja sebulan…kos hidup di Singapura tinggi beb..mana cukup?

Tak mudah untuk dia cari kerja lain, sebab beliau tidak ada pelajaran tinggi DAN…beliau adalah bekas penagih dadah. Pernah keluar masuk penjara tak memungkinkan dia dengan senang nya nak dapatkan pekerjaan yang bagus-bagus…

Amacam?

Nak tahu apa yang menjadikan dia sanggup berusaha keras?

Kerana dia dah terpisah dengan anaknya selama 20 tahun, dia tak dapat nak membesarkan anak sendiri kerana kesilapan yang dia telah lakukan.

Bayangkan, seorang ibu yang mengandung dan menanggung kesakitan melahirkan seorang anak terpaksa dipisahkan dengan anaknya sendiri…sangat perit dan menyakitkan!

Beliau dah hadir ke IMKK pada akhir tahun 2017. Kata beliau “ Sepanjang di IMKK saya berdoa dan berdoa, memohon bantuan Allah untuk temukan saya dengan anak saya. Dah 20 tahun saya tak jumpa dia!”

Dia juga berdoa semoga bisnesnya maju dan dia boleh buktikan kepada orang lain bahawa – DIA MAMPU BERUBAH!

Jika sebelum ini, dia tak nampak hala tuju hidup, dia berniaga pun tapi tak jelas sangat matlamat dan sebabnya untuk apa selain dari cari makan, tapi di IMKK beliau nampak dengan jelas siapa dan apa Big Why dia.

Dan, Allah tak pernah kejam kepada HambaNya dan Allah dah kata “mintalah kepadaKu, NESCAYA Aku perkenankan..” Pada saat Puan Rasidah sambut hari jadinya pada Februari lalu, doa-doanya termakbul bila dia ditemukan kembali dengan anaknya yang dah terpisah selama 20 tahun!

Cerita beliau lagi kepada kami, dengan ilmu dari Richworks, bukan sahaja bantu dia bina semula diri dan hati dia yang dah berkecai dan putus harapan, tapi dia sekarang lebih yakin.

Selepas hadir ke IMKK, kemudian hadir ke Program Marketing kami dan sekarang belajar secara berterusan di portal online Richworks, salesnya meningkat dari SGD20,000 ke SGD48,000 sebulan…

SGD ok? Bukan RM…

Kejayaan paling best yang beliau nikmati sekarang bila dah dapat bahagikan kedua orang tuanya. Dulu mak ayahnya selalu dihina dan mendapat malu akibat kesilapan yang dia pernah lakukan. Ayahnya yang sudah berusia 70 tahun lebih, sangat menyokong Puan Rasidah berniaga dan sanggup membantu buat delivery..

Nampak tak pengorbanan ibu ayah? Sebesar mana salahnya anak, mereka tak buang anak mereka…

Sekarang, Puan Rasidah pun dah boleh buka mata masyarakat untuk terima beliau…dan ini 3 perkara yang beliau belajar sepanjang hadir ke Program Richworks:

1) Lebih jelas kenapa perlu cari duit. Duit bukan setakat untuk tanggung hidup, tapi untuk beri manfaat kepada orang lain.

2) Bila ada bisnes kena bina raving fans, bila ada raving fans mereka akan terima je apa yang kita bagi.

3) Konsisten dalam tindakan. Sebab ramai manusia gagal ialah tak konsisten dalam tindakan.

Ramai orang pilih untuk tenggelam dalam cabaran dan masalah hidup, tapi Puan Rasidah pilih untuk bangkit dan terus buat tindakan.

Semoga wanita hebat macam anda kat luar sana terus terinspirasi dengan kisah beliau ni..

Jangan lupa belanja love sikit dan share ye…

(Kisah ini dikongsikan dengan izin bertulis oleh Puan Rasidah Hashim, untuk inspirasi semua)

P/S:
Jika anda ada cabaran hidup, ada masalah dalam hidup, ada bisnes yang tak jalan, hati yang tak gembira, hidup penuh hutang…kami nak tanya anda, apa yang anda nak buat sekarang? Adakah anda pilih untuk terus murung dan simpan derita dalam hati? Sampai bila?

#TeamRichworks
#IMKKNov2018

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi
 

Ruangan Komen

Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start