Dari Student Jual Gadget, Kini Dah Ada Produk Sendiri – Apa 3 Perkara Penting Tentang Cashflow Yang Tuan Eddie Asuan Pelajari

oleh Team Richworks pada 02 April 2018

Sekarang ni, ramai orang ada bisnes.  Cuba tengok sekeliling kita, jiran-jiran, kawan-kawan, kawan sekolah, saudara mara ramai yang ada bisnes.  Samada jadi dropship, agen atau ada kedai sendiri, atau ada produk sendiri, pendek kata ramai orang kita sekarang ni dah ada ‘business minded’.

Alhamdulillah. Ini perubahan yang bagus sebenarnya.  Semuanya wujud bila ada kesedaran tentang pentingnya nak ada kehidupan yang lebih baik, peningkatan dari segi kewangan dan keinginan yang kuat untuk capai impian dan hidup lebih baik.

Tapi, nak tubuhkan dan mulakan bisnes adalah perkara yang mudah.  Yang susahnya, ialah nak bertahan buat bisnes yang sama dan terus majukannya.  80% bisnes takkan bertahan dalam tempoh 3 tahun pertama.  Kalau bertahan pun akan sakit dan tenat sebab, tak ada ilmu bisnes yang betul dan tak pandai nak urus cashflow.

Beliau dah sertai Program Richworks semenjak 4-5 tahun lalu, ketika itu beliau masih belajar dan berniaga gadget dan power bank untuk pelajar-pelajar universiti. Masih ingat lagi, beliau pernah hadir ke program Richworks dalam keadaan baru lepas kemalangan!  Kalau orang lain dah pasti takkan hadir, tapi beliau tetap hadir..demi nak dapatkan ilmu. Tapi dengan pengorbanan beliau buat, lihatlah di mana dia berada sekarang..

Hari ini, beliau dah ada perniagaan yang lebih besar dan dah ada produk sendiri  Deina Slimax Juice yang diusahakan bersama isterinya.  Beliau sendiri pun dah menjadi ahli Titanium Circle iaitu kumpulan khas yang mendapat mentoring dan coaching dari Dr Azizan Osman.

Tapi, beliau tetap hadir dan hadir cari ilmu lagi. Baru-baru ini beliau hadir ke Program Smart Cashflow Management (SCM) di mana beliau ada kongsikan tentang betapa pentingnya program SCM ni.  Kata Tuan Eddie “Peniaga perlu ada attitude Cashflow, sikap untuk ambil tahu tentang cashflow.  Ilmu cashflow adalah sangat penting dan kalau di tempat lain harganya adalah lebih mahal dan sangat sukar nak difahami.”

Beliau juga kata dalam Program Smart Cashflow Management, beliau belajar tentang ilmu macam mana nak sorok duit! Haa..ini ilmu penting sebab manusia ni, tak boleh tengok duit, mesti ada saja yang nak dibelanjakannya.  Tuan Eddie juga kata beliau mula sedar kepentingan untuk tahu tentang rekod cashflow setiap hari sebab ini duit bisnes kita, cashflow adalah yang menentukan untung rugi bisnes, dan akan membantu untuk kita buat perancangan bisnes akan datang dari segi budget, kempen marketing, promosi, sales.

Ramai usahawan tak faham perkara ni.  Mereka fikir, bila nak buat promosi, pakai buat je..ikut kedai sebelah buat dia pun buat.  Tapi tak tengok keadaan cashflow macam mana?  Target sales berapa? Adakah potongan harga yang dibuat boleh bantu aliran cashflow masuk, atau lagi menyebabkan cashflow lagi banyak keluar?

Ini semua apa yang anda perlu tahu sebagai usahawan.  Cashflow ni ibarat darah yang mengalir dalam tubuh badan.  Kalau kita tak jaga, tak beri makan yang berzat, ianya boleh rosakkan seluruh tubuh.

Kami sedang mencari usahawan yang nak belajar tentang ilmu pengurusan cashflow, yang risau tentang aliran duit bisnes yang tak direkod dengan baik, yang rasa penat berniaga tapo tak nampak duit dan untungnya, yang bimbang dan takut bisnes akan tutup sebab setiap hari tak tahu duit bisnes pergi mana.

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start