Kau Tak Terasa Apa-Apa Ke Bila Baca Kisah Budak Ni?

oleh Team Richworks pada 30 July 2018


Jika budak muda ini hanya jual ais krim potong pun boleh capai RM30,000 sebulan dan jualan makin naik, kau? Apa lagi alasan kau beb? Ini 5 perkara yang kau mungkin boleh belajar dari dia!

Bila cuaca panas-panas dapat makan aiskrim best kan. Cuma nak pesan sikit, jangan pandang sebelah mata ye dengan orang jual aiskrim, entah-entah sales dia berkali ganda dari gaji kita..

Minggu lepas, team Richworks berpeluang berjumpa anak muda ini – Tuan Akram yang hadir ke salah satu program bisnes kami. Kami sempat bertanya macam mana Tuan Akram dari Kelantan ni, boleh bina bisnes aiskrimnya, sampai tahap sekarang? Senang ke jual aiskrim? Ini dia kongsikan 5 perkara penting rahsia bisnes dia meningkat :-

#1  – Muliakan Emak
“Muliakan emak, InsyaAllah rezeki jadi senang.” Ini kata-kata Tuan Akram kepada kami. Ini juga salah satu kunci penting magnet kekayaan & kejayaan yang dia dapat dari program IMKK (Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan) program Richworks 2 tahun lepas.

#2 – Kembangkan sistem  pengedaran.
Teknik ini dia belajar dari Mentor Dr Azizan Osman ketika sesi Millionaire Marketing Mastery (MMM) 6 bulan lepas. Lepas itu, impak sales dia meningkat gila-gila. Jual ais krim jer kot.

Tuan Akram ni berniaga askrim dan setiap hari dia hantar aiskrim nya dari Kelantan kepada agen-agennya di seluruh semenanjung menggunakan perkhidmatan bas ekspress! Ada juga aiskrim di hantar ke Pulau Perhentian, kena lah aiskrim tu naik bot pulak nak sampai ke sana..

Aiskrim kan mudah cair.. kan susah tu nak berniaga aiskrim? Betul! Tu yang buatkan kami pun pelik. Macam mana dia buat? Dah tentu dia ada cara tersendiri nak pastikan aiskrim tak cair. Bila dah tahu cara mudah nak tambahkan jualan, apa cabaran pun jadi senang je.

#3 -Cari ilmu dari seseorang yang dah proven success
Asalnya, Tuan Akram ni dah cuba macam-macam bisnes. Kononnya nak kaya cepat. Bila tak berjaya, dia berhenti.. buat pulak benda lain. Pernah juga bekerja di kiosk makanan dan tempat proses ayam. Tak tahan lama jugak..

Sebagai seorang graduan Business School, belajar dari pensyarah yang ada Phd Business, dia yakin dia mesti berjaya dalam bisnes.. malangnya asyik tak jadi, walaupun dia dapat skim bimbingan usahawan… tetap hasilnya gitu-gitu je juga.. Sebab yang mengajar dia sebelum ini pun tidak pernah bisnes.

Tiba-tiba…!
Dia terjumpa program Richworks. Balik dari IMKK 2016, terus dia tutup bisnes yang seperti hidup segan mati tak mahu tu..yang setakat bagi sales RM1000-2000 sebulan. (*Kami nak tutup dah tawaran tiket General yuran percuma yang kami tawarkan untuk IMKK 2-4 November 2018, jangan cakap kami tak ingatkan!)

Dia ambil masa nak fikir balik tentang matlamat hidup dia. Akhir tahun 2016, dia mulakan bisnes aiskrim dan dia buat macam-macam untuk jadikannya viral.

Akhir tahun lepas dia datang kembali ke IMKK. Kali ni dia nekad,  nak bisnes mesti buat sampai jadi. Dia yakin bisnes aiskrim nya ada potensi.

#4 -Jangan give-up!
Punyalah nak berjaya, dia sanggup hadapi apa saja cabaran. Masa takde duit.. dia pernah pinjam duit Ah Long, yang kelakarnya Ah Long pun tak ada duit! Ah Long boleh bagi dia pinjam RM1,000 .00 je..

Tak mampu tidur hotel dan segan nak tumpang kawan – dia tidur dalam kereta, putus cinta pun pernah. Pernah juga mesin aiskrim punca rezeki rosak teruk- langsung tak boleh berniaga, kereta takde minyak terpaksa berhenti tepi jalan. Dan on the way nak datang Program Richworks nak menuntut ilmu kereta eksiden pulak..

Tapi dia tak pernah putus asa! Tak ada perkataan GIVE UP dalam kamus hidup Tuan Akram. Kalau bercakap dengan dia, macam ada tenaga elektrik! Mata dia sentiasa bersinar-sinar, tingginya semangat juang dia, kita dapat rasa..

#5 -Betulkan jadual hidup!
Dalam program Richworks minggu lepas, Tuan Akram berpeluang belajar tentang jadual hidup dengan Dr Azizan Osman sendiri. Dr Azizan pesan, “buat jadual untuk setiap hari, set priority supaya boleh agihkan kerja, dan supaya kita ada lebih masa untuk diri sendiri, ada masa nak berjemaah Solat Subuh di masjid!”

Amacam? Korang?

Dari buat bisnes entah apa-apa dengan sales tak tentu hala, sekarang Tuan Akram dah boleh bangga dengan aiskrim jenama IceLy dengan hasil jualan lebih RM30,000 sebulan. Alhamdulillah, berkat ilmu, usaha dan doa-doa dari emak dia.

Tuan Akram sekarang dah ada office kecil,kewangan dah makin bagus, yang penting dia dah mampu nak bahagiakan emak tersayang. Dan lepas hadir ke Program Richworks minggu lepas, bilangan agen dah naik mendadak menjadi 33 orang dalam masa seminggu saja.

Mungkin pencapaian dia tidaklah hebat macam korang, gaji banyak, kerja pakai tie,  bisnes hebat, produk dahsyat-dahsyat tapi untuk budak muda yang baru berumur 20-an dan dengan bimbingan Mentor dia yang dah guide ramai usahawan jadi jutawan. Insha Allah kami yakin, dia akan capai 1st million dia tak lama lagi hanya dengan jual ais krim sahaja.

Dia bukan usahawan jalanan tapi jutawan jalanan nanti…..

Belajar sesuatu dari cerita ni? Korang boleh teruskan “jual bawang”…..

Sesiapa pun boleh mulakan bisnes dan berjaya dengan syarat sanggup dibimbing dengan ilmu yang dah terbukti berjaya. Nak kami bantu anda mulakan kejayaan seperti Tuan Akram? Komen ‘bantu saya’ dan team kami akan PM anda.

Jangan lupa sharelah untuk orang lain baca dan sama-sama terinspirasi. Jangan hanya nak share gossip…. 😂😂

#TeamRichworks

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi
 

Ruangan Komen

Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start