LEMBAGA Dah Datang!

oleh Team Richworks pada 06 April 2017

lembaga-efp

 

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera,

Borang EA form dah diedarkan. Tarikh tutup submission, semua dah tahu pada 30 April 2017. Ada orang sorok-sorok borang EA celah-celah kertas dalam drawer. Ada orang buat-buat tak nampak. Ada kan?

Anda usahawan jangan buat-buat tak nampak EA form tu ye. Walaupun anda pemilik perniagaan anda sendiri, anda tak boleh sesuka hati nak ambil je duit bisnes. Kena ambil gaji dan gaji yang anda ambil perlu ada potongan cukai berjadual (PCB).

Lebih-lebih lagi kalau anda ada kakitangan, anda pun perlu buat potongan cukai dari pendapatan mereka jika mereka layak kena potongan.

Apa ni! Tak faham la…

Ada tak yang rasa tak faham apa yang kami cakapkan ini? Atau ada yang tak tahu apa-apa tentang cukai pendapatan? Ada yang tahu dan buat tak tahu, rasa macam nak lari je dari Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Nak tahu tak, pemandu Uber dan Grab Car juga perlu ‘declare’ kan pendapatan mereka. Inikan pula anda yang dah berbisnes siap ada kedai, ada cawangan dan ada ejen serta stokis merata dunia. Yang berniaga online pun jangan ingat anda boleh sembunyi ye.

Jangan biarkan hidup anda dikejar Lembaga. Pastikan anda ada ilmu yang cukup tentang cukai pendapatan, cukai perniagaan, zakat, GST dan banyak lagi ilmu cukai.

Kalau anda nak berniaga dengan baik dan untuk jangka masa yang lama, terus berkembang dengan rekod perniagaan dan rekod cukai yang baik, anda perlu ada ilmu pengurusan cukai.

Tahu tak, bila anda ada rekod kewangan dan rekod percukaian yang baik, lebih senang anda nak berurusan dengan pihak bank?

Tak tahu? Tak apalah…

Tapi jika anda nak tahu, anda boleh hadir ke Entrepreneur Foundation Program yang akan dikendalikan oleh Tuan Haji Jerry Rizal Mat, Pengarah Serantau Kumpulan Richworks yang mempunyai lebih dari 20 tahun pengalaman dalam bidang perundingan kewangan.

Hubungi 016-2614226 untuk bantuan pendaftaran atau pertanyaan lanjut. Atau layari www.richworks.my/efp/.

Berbisneslah dengan sempurna dan penuh bersistem supaya bisnes anda boleh terus berkembang dan kekal lama.

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Uncategorized
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start