Macamana Nak Survive? Kalau Gaji RM3000 Tapi bayar hutang lebih RM5000 sebulan!

oleh Team Richworks pada 27 August 2018

Wanita ini nekad berhenti kerja konon nak buat bisnes online dari rumah je….tapi….. rupanya tak seindah yang dibayangkan…..

===============

Menurut statistik KWSP, sehingga Mac 2018 hampir separuh pencarum KWSP yang berusia 54 tahun hanya ada nilai caruman sebanyak purata RM31,000 sahaja dalam akaun KWSP.

Soalan kami, katakanlah, umur panjang sehingga 70-80 tahun, adakah cukup jumlah tersebut untuk tampung hidup dihari tua nanti…?

Hakikatnya purata penduduk Malaysia yang bekerja swasta TAK BOLEH nak bersara kerana wang simpanan tak ada dan tidak mampu untuk harapkan caruman KWSP sahaja untuk tanggung hidup di hari tua.

Itu belum cakap tentang jumlah hutang peribadi. Sepanjang tahun 2017, lebih 30,000 rakyat Malaysia diisytihar muflis! Dan kebanyakannya terdiri dari kakitangan swasta berusia 30-45 tahun. Macam mana?

Mungkin kisah seorang lagi #AnakDidikDrAzizan kali ini, Puan Suriani Suwarno ini boleh jadi inspirasi anda!

Dia dulu bekerja sebagai pembantu akaun di syarikat swasta. Kerja macam nak mati, tiba-tiba syarikat tak buat duit. Rugi!

Sebagai seorang pembantu akaun, mestilah dia tahu prestasi kewangan syarikat dan dia tahu harapan tipis untuk syarikat tempat kerjanya nak maju.

Dahlah hidupnya dah cukup sengsara menanggung hutang sehingga berjumlah RM5000 sebulan sedangkan gaji hanya RM3000 je….nak bayar macam mana? Terpaksa lah dia dan suami ikat perut..demi nak bayar hutang. Ada juga dia cuba-cuba berniaga, tapi berniaga dengan curi-curi masa kerja ni.. dia sendiri tak rasa berkatnya.

Dengan keadaan tempat kerja yang dah nak melingkup dan beban hutang personal yang banyak, Puan Suriani kononnya terfikir nak berniaga online secara sepenuh masa. Senang je kan? Bukan perlukan kedai, takde kos yang banyak, jual je le…mesti ada orang beli punya.

Rupa-rupanya tak semudah yang disangka. Berniaga tanpa ilmu semuanya main teka-teka je. Apa keputusan yang dibuat semua pakai agak-agak dan harap-harap menjadi. Berniaga pun hasilnya seciput, masih lagi hidup kais pagi makan pagi.

Hasil tak seberapa, paling banyak pun RM10,000 sebulan. Hutang semakin bertambah dan dalam keadaan yang kalut dan haru biru nak fikir tentang duit dan hutang, dia terpanggil untuk cari mentor dan sertai Program IMKK Oktober 2017. Lepas pergi IMKK Oktober 2017, Puan Suriani rasakan dia dah nampak jalan macam mana nak buat untuk majukan bisnesnya.

Walaupun ramai orang mintak dia kembali bekerja, sebab mereka kata bisnes online dari rumah, jual barang-barang dari China ni, tak akan ada hasil dan tak untung, Puan Suriani nekad nak buktikan mereka SALAH…

Tak payah tunggu lama…selepas hadir ke Program Marketing yang kami adakan, Puan Suriani terus menggila dengan teknik Zero Kos Marketing. Tak perlu keluarkan kos besar untuk buat marketing, dan hanya buat 2 teknik yang Dr Azizan Osman sharekan bisnes dia dah mencanak naik sehingga mencecah RM40,000 sebulan..

Tanpa produk sendiri, tanpa kedai hanya ada dropship 100 orang, (dia berani ambik dropship selepas belajar di program marketing Richworks) dan ada rancangan Live sendiri ala-ala Go Shop di Facebooknya, Puan Suriani rasa bersyukur kerana hidupnya dah bertambah baik serta dah nampak jalan nak selesaikan hutang.

Yang bestnya, dia dah boleh mintak Encik Hasbennya berhenti kerja dan gentel bisnes sama-sama…beronok-ronoklah jawabnya…

Ada tak yang nak juga hidup macam Puan Suriani, cer komen ‘saya’…kat bawah. Kami doakan anda capai cita-cita anda tak lama lagi.

www.imkk2018.com

#TeamRichworks
#IMKKNov2018

Lagi mengenai artikel: Blog, Seminar, Tip Motivasi dan Inspirasi
 

Responses

  1. Zulfadli 28 August 2018, 9:06 am (#)

    Saya nak ubah hidup jadi lebih baik dan untuk berbakti kepada kedua ibubapa saya serta ahli keluarga saya dan juga memberi manfaat kepada masyarakat.

Ruangan Komen

Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start