Matinya Seorang Mentor

oleh Team Richworks pada 18 April 2017

BillCampbell-nl

Orang yang berjaya terutamanya dalam bisnes dan kemudian akhirnya sangat berjaya; mereka mulakan sesuatu dan komited hingga habis despite apa pun cabaran yang mendatang atau cabaran yang cuba menarik perhatian mereka! They don’t quit.

Kalau Founder & Co-Founder Google, Larry Page & Eric Schmidt hadapi cabaran dulu dia give-up, maka tak adalah dia jadi Billionaire hari ni. Jika Steve Job dulu dibuang dari Apple dan kemudian berputus-asa, mana mungkin Apple jadi top company in the world. Jika Jeff Bezos billionaire pengasas Amazon.com bertahun-tahun start Amazon dan tak buat duit then give-up, mana mungkin dia jadi Top No.3 Billionaire hari ini. Dan Uber tidaklah sampai tahap ini jika idea mereka di perlekehkan dan mereka give-up.

The fact is successful people not a quitter. Because Quitter never win dan Winner never quit.

Dan anda nak tahu persamaan mereka di atas lagi? Mereka ada Mentor, mereka ada Coach yang advise di belakang mereka.

Semua nama di atas dan ramai lagi yang berjaya di Silicon Valley mempunyai satu persamaan utama iaitu mereka ada Business Coach yang sama iaitu Bill Campbell.

Bill Campbell merupakan “Secret Coach” kepada ramai Founder semasa ada hayatnya. Dan semalam 18 April 2017, genaplah setahun Bill Campbell meninggal dunia pada umur 75 tahun.

Tidak ramai orang tahu melainkan siapa yang suka untuk tahu formula kejayaan mereka yang berjaya dan suka membaca.

Point saya hari ini adalah :-

1/ Don’t give up on your vision and goals. Jangan berputus asa dalam usaha mencapai impian anda.

2/ Komitmen itu perkara yang sangat penting. Semua mereka yang berjaya ini adalah sangat tinggi fokus dan komited. In fact some of them terlalu komited membina perniagaan mereka sehingga mereka kerja lebih hebat lagi daripada orang lain. Mereka tidak bercuti atau cuti tiap-tiap hari atau bulan. Mereka sangat fokus untuk buat sampai jadi.

3/ Mereka tetap perlukan Coach atau Mentor. Ini point paling saya suka. Kerana ada sesetengah orang kata, ramai jer yang berjaya dalam bisnes tanpa mentor? Anda silap. Itu bermakna anda belum berjaya, kurang membaca atau hadir seminar yang bagus atau anda pilih jalan susah. Langgar dinding sendiri.

4/ Fokus yang tinggi.  Mereka sangat fokus dengan apa yang mereka usahakan.  Mereka tak mudah lari fokus.  Selagi apa yang mereka usahakan tidak berhasil, mereka akan terus konsisten dengan tindakan.  Steve Jobs tak melompat buat TV, dia hanya fokus dengan apa yang dia buat.

5/ Tak biarkan ketakutan halang diri sendiri.  Siapa yang tak rasa takut.  Tak banyak sikit, pasti ada sedikit rasa takut dan ragu-ragu dalam diri.  Dalam setiap kejayaan, pasti ada point di mana kita tiba-tiba rasa ‘doubtful’ atau tak pasti dengan apa yang kita usahakan.  Adakah ianya berbaloi?  Adakah ianya buang masa?  Tapi, kalau tak buat sampai habis, tak akan dapat lihat hasilnya.

Saya kenal ramai orang yang berjaya. Mereka baca banyak buku, Warren Buffet baca 2-4 buah buku sekurang-kurangnya sebulan. Mereka hadir seminar untuk belajar dan networking dan mereka ada coach ataupun mentor.

Dan paling penting. Bila ada masalah, mereka tidak give-up atau quit apatah lagi jika baru nak “Up”.

#AzizanOsman

#MentorUsahawan

 

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Perniagaan
 

Responses

  1. Che Zalina Mohd Zaid 19 April 2017, 6:40 pm (#)

    Amat setuju – Orang yang berjaya adalah seorang yang sangat tekun dan tak pernah give-up serta fokus dalam sesuatu perkara yg mereka lakukan.

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start