Orang Pandang Hina Bila Budak Muda Nak Berniaga Apatah Lagi Berniaga Burger Jer Kot? Tapi Kisah Hafizi Ini Mungkin Buat Kau Nak Bisnes Burger Juga….

oleh Team Richworks pada 21 August 2018

“Boleh ke kau hidup dengan jual burger? Boleh ke tampung hidup dengan burger tu..?”

Hafizi capai RM500 ribu beb! Kau pandai kira? RM500 ribu bisnes burger selepas ada mentor, ilmu & strategi yang betul dari mentor dia….. Kau bila lagi?

Tuan Mohd Hafizi Roslan terkenangkan saat ayahnya persoalkan masa depannya yang ambil keputusan nak jual burger. Sambil berdiri di hadapan restoran MHR Burgernya yang terletak di Port Dickson, Negeri Sembilan, Tuan Hafizi bersyukur kerana sekarang dia dah mampu anda restoran sendiri, dengan 30 orang pekerja.

Ayahnya bukan tak setuju, cuma risaukan masa depannya sahaja. Maklumlah..dah 2 keturunan keluarga mereka jadi driver ambulans. Arwah atuknya dulu kerja kerajaan, jadi driver ambulans, ayahnya pun dulu driver ambulans…jadi dah tentu ayahnya nak juga dia kerja kerajaan jadi driver ambulans…terjamin masa depan!

Tapi Tuan Hafizi nekad. Dia taknak teruskan tradisi keluarganya jadi driver ambulans.

Dulu, sebelum jual burger dia pernah bekerja dengan pakciknya di Pasar Seremban – jual ayam. Seawal pukul 4.00 pagi dia dah terpaksa berada di pasar. Selama 5 tahun hidupnya asyik nampak ayam..bau pun dah macam ayam! Kerja teruk. Gaji seciput. Nak balik ziarah mak ayah pun jarang-jarang.

Bukan tak bersyukur, tapi itulah hakikat..
Sehinggalah satu hari ketika dia bagitau ibunya yang dia nak berhenti dari kerja jual ayam, arwah emaknya kata “kau berhentilah bang, biar mak jaga kau sampai mak mati..”
Ironinya…2 mingu selepas tu, emaknya meninggal dunia.

Dengan pendidikan hanya SPM, dan berbekalkan pengalaman jual ayam je, memang susah le…dia nak dapat kerja. Dan dari situlah, terbitnya perasaan nak berniaga. Ayahnya sendiri yang cadangkan dia jual burger.

Sebagai anak sulung, Tuan Hafizi terpaksa pula pikul tanggungjawab berat untuk membantu ayahnya yang sakit jantung dan tiroid untuk tanggung persekolahan adik-adik.
Kesungguhannya ada. Tapi kesungguhan tanpa ilmu takkan membawa kita pergi jauh.

Tuan Hafizi dah lama teringin nak pergi cari ilmu, tapi dia asyik bertangguh. Setiap kali sahabatnya #AnakDidikDrAzizan – Tuan Aizat, balik dari IMKK, dia akan singgah di gerai burger Tuan Hafizi dan bercerita tentang seronoknya IMKK.

Akhirnya, Tuan Hafizi termakan juga dengan cerita sahabatnya. Semenjak tahun 2016, Tuan Hafizi dah hadir ke Program IMKK, dan diikuti dengan program marketing sehinggalah program-program lain, dengan usaha dan doa, akhirnya Tuan Hafizi dah berjaya bina bisnes MHR Burger.

Tahun lepas, ketika dia bawa pulang kenderaan pacuan 4 roda baru ke rumah, sambil menangis ayahnya kata…”Tak sangka, keluarga kita mampu beli kereta besar macam ni..” Yelah, selama ni..ambulans je lah kenderaan paling besar dia pernah bawak..

Sepanjang tahun 2016 MHR Burger dah buat jualan sebanyak RM300k setahun, dan meningkat ke RM500k setahun pada 2017 dan pada 2018, Tuan Hafizi tengah pulun untuk capai target buat RM1juta setahun.

Jutawan Burger Port Dickson ni kata, nak berniaga kena tahu 3 perkara:
1) Tahu jaga hubungan dengan Allah, dan orang sekeliling. Jaga kolam jiwa dan sentiasa berfikiran positif.

2) Tahu untuk buat orang nampak bises kita. Teknik dari program marketing Richworks dah mampu buatkan dia mendapat liputan akhbar sebanyak 3 kali secara percuma bila dia buat kerja gila tawarkan burger harga RM1!

3) Bila dah ada bisnes, kena tahu urus cashflow bisnes, kalau tak..bisnes boleh hancur.

Dengan kakitangan seramai 30 orang, dan baru buka cawangan kedua di Pantai Remis, Tuan Hafizi bersyukur, dia teruskan perjuangan nak jual burger dan pecahkan tradisi keluarga.

P/S: Hidup ni kena berani buat perubahan. Cari rezeki dengan cara yang sama bertahun-tahun lamanya, takkan bantu kita untuk dapat hasil yang lebih baik…

Soalannya, kau berani ke? Kau tak ada rasa macam nak ubab hidup ke? Ke memang bercadang berada tahap yang sama forever? Hafizi capai RM500 ribu beb! Kau pandai kira? RM500 ribu bisnes burger selepas ada mentor, ilmu & strategi yang betul dari mentor dia….. Kau bila lagi?

Jumpa di IMKK 2-4 November 2018 nanti! www.imkk2018.com

Jika kisah ini boleh beri inspirasi kepada ramai, sila share kat bro dan sis semua kat luar sana..

#TeamRichworks
#IMKKNov2018

Lagi mengenai artikel: Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start