Pementoran dan Merevolusi Usahawan Bumiputera Jadi Jutawan, Dunia dan Akhirat

oleh Team Richworks pada 10 October 2017

BALI, 26 September: Tidak hanya melahirkan ramai usahawan baru, Dr Azizan Osman mahu merevolusi para usahawan Bumiputera, terutamanya selain meneroka pasaran global supaya lebih ramai menjadi jutawan, dunia dan akhirat.

Jurulatih Kejayaan No.1 Asia ini, berkata dia kini juga cenderung kepada pementoran yang disifatkannya lebih mencabar kerana menuntut pada penyelesaian terhadap pelbagai isu yang kritikal.

Ibarat permainan catur, jelasnya ia menuntutnya melihat daripada sudut perspektif yang lebih menyeluruh.

“Ini merupakan matlamat saya, iaitu untuk merevolusi usahawan Bumiputera supaya lebih ramai jadi jutawan, dunia dan akhirat,” katanya dalam satu temubual eksklusif usai Titanium Inner Circle Meeting (ICM) yang berlangsung di Intercontinental Bali Resort di Jimbaran di sini.

“Supaya boleh bantu lebih ramai orang , (rancangan) saya kira dalam masa tiga hingga lima tahun ini, meneroka pasaran global dengan mewujudkan latihan secara maya di dalam pelbagai bahasa.

“Jadi, saya kini lebih kepada pementoran kerana keseronokannya lain sikit iaitu mengendalikan isu kritikal dan bagaimana mahu melakukannya, itu amat mencabar. Saya sukakan cabaran, suka mengendalikan situasi yang menuntut pada penyelesaian.

“Saya suka main catur, saya nampak langkah itu dan ia memenuhi keinginan saya.”

Dr Azizan, berkata matlamat itu perlu dizahirkan bagi memperkukuh hala tuju masa depan Richworks Group of Companies yang diasaskannya, sebagai peneraju dunia keusahawanan dan pemasaran selama sembilan tahun ini.

Untuk rekod, Richworks telah diiktiraf The Malaysian Book of Records pada 2012 sebagai syarikat terbesar di Malaysia dalam penganjuran pelbagai seminar dan kursus dalam bidang pembangunan usahawan, pemasaran dan motivasi.

ICM yang berlangsung selama tiga hari itu menghimpunkan 150 usahawan Malaysia, jutawan dan bakal jutawan, yang menerima bimbingan khusus Dr Azizan selepas masing-masing melakukan pembentangan mengenai kedudukan dan perancangan bisnes mereka.

Dr Azizan, berkata bagi merealisasikan matlamatnya itu banyak perubahan dilakukan terhadap model bisnes Richworks, terkini dengan mengaplikasi pendigitalan selain memanfaatkan budaya popular media sosial bagi meraih pendedahan di peringkat global.

Richworks katanya, sudah menghentikan seminar atau program, juga siri jelajahnya yang diganti dengan pembelajaran percuma, dikongsi menerusi YouTube dan Facebook yang meraih jangkauan pelayar 100,000 orang seminit berbanding secara luar talian 100,000 orang setahun.

Katanya, lebih banyak kursus dalam talian akan ditawarkannya, termasuk yang lebih intensif yang boleh diikuti sama ada dengan yuran minima atau percuma sepenuhnya.

“Ini (dijangkau) tanpa memerlukan kita menunggu, bersusah payah nak pergi jumpa. Ilmu boleh disampaikan dengan lebih cepat dan InsyaAllah akan ada lebih banyak nilai kita boleh berikan dari pada segi digital,” katanya, mengakui seronok apabila orang lain beroleh nilai daripada perkongsian itu yang diharap menggunakan ilmu berkenaan untuk bertindak.

Ditanya mengenai pemerhatiannya selama berlangsungnya ICM, kata Dr Azizan, pertumbuhan dalam perolehan pendapatan keseluruhan kumpulan yang berjumlah RM900 juta menuju suku terakhir tahun ini, mengesahkan keperluan pada pendigitalan bisnes.

“Saya kira, InsyaAllah menjelang Disember jumlah perolehan pendapatan mereka akan mencecah sekitar RM1 bilion,” katanya, seraya menarik perhatian mengenai perkembangan dunia yang menyaksikan bagaimana bisnes konvensional semakin terjejas oleh bisnes dalam talian.

“Ini kerana, syarikat lama menolak pendigitalan. Ini (pertumbuhan) bukan mengenai iklan Facebook, Instagram tapi (soal) pendigitalan sistem. Jadikan produk anda mudah diperolehi secara dalam talian dengan bagus, inilah perkara yang betul dan mampu dilaksanakan.”

Beliau juga gembira dengan perkembangan peserta ICM kali ini yang disifatkan amat produktif.

“Kita juga bercakap mengenai memahami bisnes model yang betul, bagaimana kita hendak buat duit,” katanya merujuk ICM yang memasuki tahun ketiganya yang akan diadakan lagi pada Januari depan selepas kumpulan kecil premier di London, November ini.

“Saya lihat orang yang hanya buat RM900,000 tiga tahun dulu, sekarang sudah catat RM5.4 juta. Ada yang masuk tahun lalu sudah boleh buat RM69 juta dalam masa setahun, (menyebabkan) pencapaiannya itu yang bernilai selain daripada melihat anak murid kita berkembang dan dapat hasilnya.”

Diminta merumuskan harapan dan pesanan buat para usahawan hasil perkongsian sepanjang ICM ini, Dr Azizan menggariskan tiga perkara ini, iaitu kekal fokus, kenalpasti perkara untuk tidak dilakukan dan sering mendorong diri.

“Pertama, kekal fokus. Perkara paling susah adalah nak fokus. Jadi, fokus pada apa yang kita mahu. Kita tetapkan untuk capai satu-satu perkara, kita kena fokus ke arah itu kerana akan ada banyak gangguan. Kedua, pesan saya, kenalpasti don’t do iaitu apa yang anda jangan buat. Apa yang boleh buat kita terganggu? Jangan buat, senarai semua perkara yang ‘jangan buat’ itu.

“Dan ketiga, selalu dorong diri sendiri. Cari apakah big why anda, tentukan matlamat yang lebih besar, mahu pencapaian lebih baik,” katanya.

Dengan nada berseloroh, dia menyifatkan tiga pesanan itu juga dititip buat dirinya yang kini tampil dengan berat lebih ideal.

“Daripada 110 kg mahu jadi 100 kg tapi kemudian saya paksa diri turun ke 75 kg tapi sekarang mahu 72 kg dengan six pack,” katanya, ketawa. “Ini peribadi, bukan mahu tunjuk sesiapa tapi sebab mahu rasa cergas macam mana. Saya bagi masa (capai) dalam enam bulan hingga setahun. Ia mudah saja, setiap hari fokus satu perkara, satu.”

Begitu pun, beliau menegaskan apa yang mahu dikongsinya ialah seperti juga keinginan untuk sukses, semua orang tahu bagaimana mahu mencapainya tetapi tidak mahu melakukannya.

“Sama ada mahu kurangkan berat badan, mahu banyak duit, jadi kaya atau bayar hutang misalnya, itu semua tidak susah. Apa yang menjadikannya susah ialah kerana anda tahu kenapa anda mahukannya. Jika anda buat saja-saja, hasilnya pun saja-saja,” tambahnya.

“Orang yang hidup susah, kenapa dia mahu ubah hidupnya? Sebab ada perkara yang buat dia bengang, sangat bengang sehingga dia mesti mahu capai. Seperti saya, saya wujudkan alasan untuk saya bengang akan sesuatu, mengenai diri saya, apa yang saya ingin capai.”

Sebagai mentor, Dr Azizan meninggalkan kesan mendalam terhadap anak muridnya, yang mana ramai terutama yang menyertai ICM mengakui takjub dengan keupayaannya dalam mengingati keadaan setiap antara mereka, juga isi perbincangan lalu.

“Bagaimana saya boleh ingat keadaan orang itu adalah kerana saya kaitkan isu dia dengan isu saya, sebab saya dulu ada isu. Semasa mula berbisnes, tiga tahun pertama saya melingkup. Jadi, apabila ada orang datang kepada saya dan dia ada isu atau pencapaian, saya ingat sebab ia cerminan semula perkembangan saya.

“Saya dapat membayangkan, apabila melihat orang itu seperti melihat diri saya. Rasa dia ini sebenarnya boleh pergi macam ini sebab saya tahu jalan saya, jadi saya boleh nampak. Jelas dalam fikiran saya apa yang dia mahu capai, mungkin sebab saya sangat ghairah dan benar-benar mahu melihat bagaimana saya boleh bantu, boleh sokong. Itulah sebabnya,” katanya.

Selama sembilan tahun ini juga, beliau bersyukur melihat ramai di antara mereka yang berada di bawah bimbingannya berhasil keluar daripada kepompong masalah dan merubah hidup menjadi lebih baik, daripada masalah kewangan hingga soal membahagiakan ibu bapa.

Pencapaian, katanya jadi mudah apabila seseorang mahu perbaiki, mengubah hidupnya dan bersedia untuk belajar dengan mencari ilmu atau jalan.

“Jika mahu perbaiki hidup, nasihat saya, masa kita singkat. Jika kita tidak buat tindakan hari ini, belajar dan komited, kita akan buang masa. Sampai satu waktu, masa kita pun habis. Jadi, sama ada sekarang atau tidak selama-lamanya.

“Di satu khutbah Jumaat, imamnya menyebut ‘Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu sendiri merubah apa yang ada pada diri mereka.’ Apa yang ada itu, maksudnya mungkin pada pemikiran, pada diri. Bagaimana mahu ubah? Iaitu dengan ilmu, sebab apabila ada ilmu, mentor dan sistem yang betul, semua perkara akan mulai berubah,” katanya.

Kata Dr Azizan lagi, apa yang menghalang sesetengah orang untuk berubah ialah apabila mereka ada rasa skeptikal.

“Bukan skeptikal dengan kita, tapi sebenarnya dia tidak percaya hidupnya boleh berubah,” jelasnya. “Jadi, dia meletaknya sebagai alasan, ‘aku tak percayalah.’ Bukan tidak percayakan kita, tapi dia tidak percaya hidupnya boleh berubah sedangkan kita ada banyak contoh mereka yang percaya dan Alhamdulillah, hidup mereka boleh berubah.”

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start