Sambungan Pengalaman Hari Pertama Di Sini

oleh Azizan Osman pada 20 March 2017

17361607_989921891144368_3693718646066270436_n

Ini sedikit sedutan perkongsian saya WA dengan team saya selepas hari pertama kelas di Singularity University.

If now is our critical reflection point. Could we keep the exponentially growth or our business will die soon?

Oil industry in the mid term is going to die. Solar power system will be the next wave and coming fast globally by 2025-2030.

PC will be another history. Mobile phone penetration will be more than 95% globally soon. The way we reach people will have to change. Orang tak baca buku fizikal. Informasi overloaded banyak sehingga orang malas nak membaca. AI dan Robot pula semakin advanced.

AI- Artificial Intelligence and Robot will set to be able to think faster and do things faster than top executives in the world. The hotel I am staying is using robot to deliver things that you need to my room. Like water and towel.

Change is rapid.

Imagine music industry with those days the singer make money just based on how many album they sold?

Imagine kodak tried to sell their physical negative film.

Doctors will be less needed soon when we could diagnose everything digitally. Engineers will less needed.

In Israel, you could now grow new fingers or limb if you lose it. And its happening now.

Aku duduk sebelah IT engineer bawah BAYER Germany. Dia bantu farmer scan pokok dan plantation dan upload. Then sekejap dah tahu masalah pokok2 dan masalah infection apa dan macamana nak treat utk ladang2.

Ada seorg lady dan sebuah company di NY. Mereka kutip puntung rokok. Then analyze air liur pada puntung rokok tu. Then mereka mampu develop muka org yang punya DNA pada rokok tu dengan tepat. Pernah Keluar kat CNN. Bekas air liur sahaja kot.

We have to act 5 years ago.

This class is really crazy. I eat space food and micro bio nutrient for my lunch and dinner.

Manusia akan less diperlukan akan datang untuk bekerja. Probably not now but soon. Kerana AI mind mempunyai exponential growth yang dahsyat. Dulu computer chips adalah sebesar van. Hari ni dengan kapasiti yang lebih tinggi, kos yang rendah, dan saiz yang sekecil lebih kecil dari duit syiling 1 sen. Mereka letakkan chips ini di mana2 alat elektronik menjadikan ianya boleh connected menjadi IoT- Internet of Things.

Internet akan boleh connected guna cable letrik rumah kita sahaja. Dah berlaku dah. Malaysia pun dah start masuk.

Even di SF, Uber sangat banyak dan orang tak perlu risau tentang nak beli kereta. Driverless car bawah uber dan lain2 akan exponentially grow. Dan kereta benar2 akan tidak perlukan pemandu. Sedang berlaku di SFO. Revolusi sharing rumah (AirBnB) hanya bila diperlukan dan office space sedang berlaku juga.

Otak rasa nak meletup first day ni.

Ada 2 perasaan. Excited dan takut.

Excited tentang apa yang sedang berlaku tetapi takut kerana manusia akan jadi tidak diperlukan. Ini bukan dalam movie. Ini real.

Mereka bukan bercakap sahaja. Mereka tunjuk research dan betul2 apa yg telah dibuat seluruh dunia.

Hari ni day 2 kami akan melawat NASA research centre.

Semuanya exponentially growing.

Maksudnya- contoh- dulu kita di Richworks nak develop usahawan sehingga mereka capai 1st million kan ambil masa. Tapi the moment bila kita dah dapat the formula / code, recent 2-3 tahun ini kita mampu develop lebih laju dan semakin laju. Dan semakin ramai capai 1 juta. Bukan setahun tapi sebulan. Exponential growth bila dah ada formula, sistem dan “code”. Universiti ambil masa bertahun hanya nak lahirkan graduan. Belum tentu jadi usahawan apatah lagi jutawan. We are disruptive.

Maksudnya-capacity teknologi adalah berlipat ganda. 2,4,8,16,32,64 exponential capacity setiap beberapa bulan. Bukan tahun.

Semakin pantas double the rate.

Siapa yang slow atau tidak mahu tahu apa-apa akan definitely jadi dinosaur. Pupus.

Lagi mengenai artikel: Blog, Kisah Saya, Tip Motivasi dan Inspirasi, Umum
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2016 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start