Siapa Sangka Kan? Wanita Ini Berpendidikan Tinggi Sampai Master Tapi Hanya Mampu Beri Bayinya Minum Air Sirap Sahaja Kerana Tidak Ada Duit Untuk Beli Susu…..

oleh Team Richworks pada 18 September 2018


Hidup kalau banyak sangat masalah, duit menggunung, pangkat tinggi bukit, sijil bergulung-gulung pun tak ada gunanya. Hati tak bahagia, fikiran tak tenang, murung je sentiasa. Masalah datang bertimpa-timpa, rumah tangga tak aman, asyik ditimpa malang, masalah kesihatan pun datang.

Dah macam telenovela dan drama sinetron dah jadinya!

Sempena Hari Kebangsaan ni, kami nak tanya, apa makna kemerdekaan hidup bagi korang semua, apa maknanya hidup bebas? Untuk apa, untuk siapa kita perlu merdeka dan hidup bebas?

Tak senang juga nak jawab soalan ni, tapi inilah kisah Puan Wan Rusyaini, Pemilik Rusyaini Food Industries yang terletak Taman Sri Gombak, Kuala Lumpur, yang kini bersyukur kerana hidupnya dah bebas dari belenggu kesusahan dan kemiskinan. Beliau kini dah memiliki sebuah perniagaan O’Vanilla Hamper dan Cookies dan telah memiliki 30 stokis serta 50 agen di seluruh Malaysia.

Beliau kini juga boleh berbangga kerana sering mendapat tempahan dari syarikat korporat swasta dan badan-badan berkanun serta syarikat GLC. Bukan senang syarikat kecil nak pikat hati syarikat korporat ternama ye…Hari raya dahulu, beliau mampu buat jualan mencecah RM150,000! Dan inilah kali pertama beliau dapat buat sales yang tinggi macam tu…

Beliau bukan calang-calang orang ye. Memiliki Master in Humanities Technology dan Degree in Media Studies…nak menyebutnya pun tergeliat lidah. Pernah bekerja sebagai education consultant…tapi bila anaknya sakit dan dia tak dapat nak menjaga anaknya, timbulah kebengangan dan timbulah idea untuk beliau memulakan bisnes.

Tapi, dulu hidup beliau tak macam ni. Sebelum kenal Richworks, Puan Wan Rusyaini pernah hidup susah. Pernah 3 kali dihalau dari rumah sewa kerana tak mampu nak jelaskan sewa rumah. Siksanya perasaan masa tu, Tuhan aje yang tahu. Pernah beri bayi kecil berusia 6 bulan minum air sirap je kerana tak mampu nak belikan susu. Sampai hari ni, setiap kali tatap muka anak tu, dia pasti akan teringat-ingat kisah tu…aduii!

Sebelum hadir ke Program Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan (IMKK) dan Program Marketing kami, Millionaire Marketing Mastery (MMM), bisnes beliau hanya boleh buat sales RM2,000 – 5,000 sebulan.

Dan sebenarnya dia kena PAKSA hadir ke IMKK oleh kawannya. Dulu, dia buat bisnes bersama bekas suaminya, dia selalu tak nampak hasil duit bisnesnya ke mana. Beliau pernah dapat tender dari pasaraya ternama untuk bekalkan frozen food, itu pun beliau tak berjaya nak uruskannya.

Katanya, bisnes dia tak untung, mungkin sebab harga yang dijual terlalu murah dan sebab dia tak tahu kos sebenar bisnesnya. Semuanya sebab tak ada ilmu bisnes.

Dan, dia baru je hadir ke IMKK Oktober 2017 lalu dan kemudiannya ke program MMM Disember 2018. Belum sampai setahun pun lagi dan pada hari raya lalu, beliau dah mampu buat sales sehingga RM150,000 sepanjang Ramadhan dan Syawal!

Kata Puan Wan Rusyaini, kunci kejayaannya ada pada 5 perkara yang dia kutip hasil dari ilmu belajar dari Program Richworks.

1) Ingat kata mentor, Dr Azizan Osman – “Ko Buat Je!”

Kadang-kadang kita ni banyak sangat fikir, banyak sangat rasa takut sehingga kita biarkan ketakutan kuasai akal kita. Berapa ramai dari anda yang hidup penuh ketakutan, takut dan risau sebab hutang yang banyak, tapi takut nak ambil langkah baru untuk tingkatkan pendapatan?

2) Jaga networking – Kadang-kadang kita pandang ringan hubungan kita, dan silaturrahim kita dengan orang sekitar, dengan keluarga, dengan kawan-kawan. Kita rasa kita betul, baru ada bisnes sikit dah hidung tinggi. Dengan Allah, lagilah jauh…Sentiasa jaga hubungan dan silaturrahim, insyaAllah rezeki kita ada melalui orang keliling kita, jaga Allah, Allah akan jaga kita.

3) Kuasai ilmu Zero Kos Marketing – ramai orang suka berguru dengan ramai guru, tapi masih tak ada perubahan dan peningkatan dalam hidup sehingga akhirnya dia salahkan guru! Sedangkan dia sendiri yang hanya tahu datang kelas tapi tak buat tindakan. Puan Wan Rusyaini pegang kepada ilmu Zero Kos Marketing yang Dr Azizan Osman kongsikan. Dia konsisten buat Live di Facebook, dan sekarang nak ada Channel YouTube nya sendiri…ini semua percuma. Janji konsisten! Dia juga dah dapat liputan di media secara percuma dan selalu dijemput untuk bercakap di seminar kulinari.

4) Disiplin – Saya ingat pesan Dr Azizan di IMKK, bangun awal pagi seawal pukul 4.00 atau 5.00 pagi, luang amsa dengan Allah, selepas sarapan, luangkan pula sedikit masa untuk susun jadual harian. Ini penting. Kita semua diberi 24 jam, kalau kita pandai guna 24 jam ni, kita boleh gunakannya untuk jadi jutawan.

5) Bina matlamat dan perjaya pada matlamat – “jangan ingat kita susah sekarang, kita tak ada harapan nak berjaya di masa akan datang..”.

Katanya, “sekarang saya dah bebaskan diri saya dari hidup susah dan miskin, saya dah bebaskan minda saya untuk buat lebih baik dan lebih besar dari dulu, benda yang mustahil, dah mampu saya capai sekarang.

P/S: Ramai #AnakDidikDrAzizan sekarang ni dah mampu capai kebebasan wang, kebebasan masa dan kebebasan buat pilihan. Dan mereka dulu pernah hadapi banyak situasi sukar dalam hidup. Bezanya mereka dengan orang lain di luar sana ialah, mereka tak putus asa, mereka cari jalan, cari ilmu dan mentor yang boleh guide dan bimbing mereka untuk capai apa yang mereka nak.

Ini…kalau ada masalah sikit, nak murung 80 hari, asyik nak salahkan orang taknak pun berjuang nak perbaiki diri dan tingkatkan tahap kewangan dan tahap hidup..nak merdeka apanya! Bebas kewangan pun merdeka juga..betulkan?

 

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes
 

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start