Siapa Sangka Sampah Boleh Jadi Duit?

oleh Team Richworks pada 18 July 2016

014B

Usia bukan penghalang untuk Tuan Haji Mat bina empayar perniagaan.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Sampah? Air kumbahan? Busuk? Jijik? Hina? Siapa nak datang dekat? Siapa yang sanggup hadap?

Namun siapa yang menyangka, Tuan Haji Mat mampu membina empayar perniagaan dengan apa yang ramai orang lihat sebagai menjijikkan. Bagi beliau, bukan jijik yang dilihat tapi bagaimana masalah pengurusan sampah dan air kumbahan dilihat sebagai peluang untuk beliau memberi khidmat dan bantuan kepada orang ramai.

Orang zaman sekarang selalu beranggapan dan mempunyai persepsi yang salah tentang perniagaan. Bagi mereka, berniaga mesti terlibat dalam urusan import eksport atau mengeluarkan produk yang hebat-hebat sahaja sehinggakan kita tidak melihat masalah yang ada di sekeliling kita sebagai satu peluang. Kepakaran dan pengetahuan yang kita ada juga dapat kita gunakannya untuk membantu orang lain dan menjadikan ianya satu perniagaan.

Menurut beliau, sebelum ini beliau selalu beralasan dan mengelakkan diri dari pergi ke program Dr Azizan Osman walaupun diajak oleh anaknya. Beliau merasakan dirinya sudah cukup hebat dan ilmu sudah penuh di dada dan beliau seringkali menolak permintaan anaknya.

Dengan izin Allah, hati beliau terbuka untuk turut hadir. Selepas balik dari program Dr Azizan, beliau sangat terkesan dengan kata-kata ‘Fast Action, Fast Result’. Kata-kata Fast Action, Fast Result bagi beliau  menyebabkan beliau berfikir, jika kita mahu lakukan sesuatu dan kita mahu tunggu kita “bersedia”, sampai bila pun kita tidak akan ada cukup persediaan. Kadang-kadang tindakan yang terbaik adalah ‘redah je’ apatah lagi jika ianya bermanfaat untuk kita.

Katanya “Kadang-kadang kita ni dah berniaga dah terlalu lama, kita rasa dah tahu semua tentang perniagaan.  Tapi bila saya pergi program Dr Azizan, saya nampak banyak perkara, Dr Azizan dah bukakan mata dan idea saya kepada lebih banyak perkara.”

Tonton perkongsian beliau sekarang.

MMM HS Mac 2016 – Haji Mat Haji Jantan

Berniaga bukan setakat buka dan tutup kedai sahaja.  Ianya lebih dari itu.  Tak kira apa sahaja perniagaan yang anda jalankan, anda perlu berilmu.  Ilmu yang dah terbukti berjaya.

Layari www.marketingmastery.com.my untuk maklumat lanjut.  Buat keputusan sekarang untuk ubah dan perbaiki kehidupan anda.

Salam Kejayaan.

Team Richworks

Lagi mengenai artikel: Blog, Kisah Saya, media, Pengumuman, Seminar, Siapa Dr. Azizan Osman, Tip Motivasi dan Inspirasi, Video
 

Responses

  1. Ikhwan 19 July 2016, 3:03 pm (#)

    Mereka yang kreatif akan mencari jalan untuk dapatkan wang dengan cara yang tak disangka 🙂

  2. Muhammad fazley 19 July 2016, 6:01 pm (#)

    Haji memang terbaik..sayapun nak di kalangan tuan2 ….
    Allahu akbar

Ruangan Komen

  • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

  • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

  • Post Terkini
  • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
  • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2019 © RichWorks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start