70% Bisnes Startup Akan Gagal. Apa Perkara Yang Usahawan Startup Perlu Tahu.

oleh Team Richworks pada 10 October 2017


Sudah 9 tahun kami kendalikan bisnes dan dalam tempoh beberapa tahun ini kami juga dah memberikan perkhidmatan ‘coaching & mentoring’  bersama ribuan pengasas bisnes/ founder/ usahawan dan pemilik syarikat baru dalam menguruskan strategi dan operasi bisnes mereka. Apa yang kami dapati ialah, ada satu persamaan bagi setiap kejayaan atau kegagalan bisnes mereka yang telah kami ‘coach dan mentor’ ini.

Kenapa mereka gagal?

Sebuah artikel dalam Fast Company yang bertajuk, “Kenapa Kebanyakan Syarikat Usahasama Gagal,” berkata, 75% daripada syarikat baru yang bermula sebagai syarikat usahasama telah gagal. Itu adalah statistik sah berdasarkan kajian Shikhar Gosh di Institusi Bisnes Harvard. Dalam kajian yang diadakan oleh Statistic Brain pula, bisnes permulaan yang gagal di US selepas 5 tahun adalah lebih dari 50%, dan akan meningkat kepada lebih 70% selepas 10 tahun tempoh perniagaan.

Ada 7 sebab kenapa bisnes ini mudah melingkup.  Dan mengikut apa yang kami dapati sepanjang 9 tahun membantu melahirkan ramai usahawan yang berjaya dari kosong sehingga menjadi multi-jutawan, ada 7 kesilapan yang usahawan baru bermula selalu lakukan dan kami nak anda semua cek supaya anda tak lakukan perkara yang sama.

7 Kesilapan Utama Kunci Kegagalan Bisnes.

 1. Kurang fokus
 2. Kurang motivasi, komitmen dan keinginan
 3. Terlalu tinggi sifat ego hingga tak mahu dengar pendapat atau nasihat
 4. Ambil nasihat daripada orang yang salah
 5. Tidak ada mentor yang bagus
 6. Kurang ilmu asas dan spesifik dalam bisnes seperti dalam bidang kewangan, operasi dan pemasaran
 7. Membina kewangan yang terlalu besar dalam masa terlalu singkat, tanpa tahu bagaimana nak uruskan kewangan sebaiknya.

Kami juga nak tambah, dalam satu kajian yang lain pula oleh CB Insights, 101 syarikat baru telah dianalisa faktor kegagalan bisnes mereka dan dari situ kami nak kongsi dengan anda 9 Sebab Utama Kegagalan Syarikat Baru yang paling ketara berlaku.

9 Sebab Utama Kegagalan Syarikat Baru

 1. Tiada keperluan pasaran yang tepat
 2. Tiada lagi tunai di tangan
 3. Salah memilih pasukan
 4. Berjaya dan mudah disaingi pesaing
 5. Masalah permainan harga atau kos
 6. Produk tidak berkualiti
 7. Kurang atau tiada model bisnes yang bagus
 8. Teknik pemasaran yang lemah
 9. Tidak mengambil peduli tentang pelanggan – sebelum, semasa atau selepas

Jika anda perhatikan, kesemuanya yang disenaraikan ini melibatkan masalah berkaitan syarikat dan pengurusan syarikat itu sendiri. Semuanya berkait balik dengan sifat atau kebolehan usahawan untuk memimpin, dan kemampuan usahawan sebagai ketua syarikat itu sendiri untuk membina ahli pasukan yang bagus, dan kurangnya sokongan model bisnes yang terbaik selain dari disiplin diri yang tidak kuat.

Perlu anda ingat juga jika anda kata kurang sumber kewangan akan menjadikan bisnes anda gagal, anda patut tahu ada banyak lagi sebab yang lebih penting selain dari duit.

Bagaimana mereka berjaya?

Syukur Alhamdulillah, sepanjang 9 tahun Richworks bersama Dr Azizan Osman berkongsi ilmu dan juga mnegadakan sesi ‘coaching dan mentoring’ bersama beribu-ribu peserta program kami juga dapat kenal pasti apa yang menyebabkan para peserta program kami ini berjaya membina bisnes mereka.  Dan kami nak share dengan anda 9 Faktor Kejayaan Perniagaan.

9 Faktor Kejayaan Perniagaan.

 1. Pengasas syarikat/ founder/usahawan didorong oleh kesan / result akhir yang menyebabkan mereka bina semangat dan komitmen yang lebih tinggi.
 2. Komitmen untuk tetap berada pada bidang yang sama dan tetap pendirian
 3. Perasaan nak berubah yang sangat tinggi tapi bukan sentiasa berubah tanpa hala tuju
 4. Sabar dan gigih meskipun ada kala melalui kekangan dari segi masa yang salah, atau realiti tidak seperti yang diharapkan.
 5. Mahu memerhati, mendengar dan belajar
 6. Membina hubungan mentoring yang betul, hormat guru dan komited belajar
 7. Ada nilai kepimpinan dengan ilmu asas dan spesifik dalam bisnes
 8. Mengaplikasikan prinsip bertindak dengan cepat dan konsisten, grab semua ilmu dan memastikan diri ‘on top of situation’ dalam bisnes.
 9. Memiliki pengetahuan seimbang dalam teknikal dan bisnes dengan sumber tenaga kerja yang cukup dalam bidang teknikal (untuk pembangunan produk)

Kalau anda dapat lihat, antara kedua-dua sebab yang mendorong pada berjaya atau gagalnya bisnes seseorang itu bersangkut paut dengan komitmen mereka untuk merancang. Itu kuncinya. Memanglah anda ada perancangan tapi itu tak bermakna pula anda terikat sepenuhnya pada perancangan anda. Tapi dengan adanya pelan dan perancangan, anda akan tetap berada pada satu tujuan dan fokus yang sama. Sebab itu kebanyakan syarikat yang berjaya ada satu atau dua titik pusingan (turning point) atau persimpangan, atau dalam bahasa mudahnya, backup plan.

Masalahnya, kita memang pandai merancang, tetapi merancang tanpa ilmu dan bertindak tanpa panduan adalah antara sebab usahawan mudah hilang arah. Mentoring adalah sangat penting dan ia telah memainkan peranan yang sangat besar dalam kejayaan kami di Richworks.  Dr Azizan Osman sendiri sentiasa memastikan beliau mempunyai mentor dan sentiasa update ilmu beliau dengan apa yang terkini.

Ada sebahagian dari peserta program Richworks, terutamanya ahli kumpulan Titanium yang mendapat coaching dan mentoring secara dekat dengan Dr Azizan Osman menyifatkan bahawa Dr Azizan Osman ada aplikasi ‘Business Waze’ untuk mereka.  Dari membina misi dan visi perniagaan, sehingga memastikan setiap target sales tercapai, Dr Azizan Osman sentiasa komited untuk membantu.  Ini dibuktikan dengan banyaknya sesi ‘live video’ yang beliau sering adakan, dan ianya adalah 100% PERCUMA dan boleh ditonton oleh sesiapa sahaja yang mahukan ilmu.

Tak dapat nak dinafikan, usahawan boleh ada matlamat yang jelas, ada sebab yang kukuh kenapa mereka perlu berjaya dalam bisnes, ada perancangan yang rapi dan teliti dan strategi yang dirasakan terbaik, tapi tanpa Mentor, Ilmu, Sistem, Tindakan dan Impian anda mungkin tersadai di separuh perjalanan.

Lagi mengenai artikel: Blog, Tip Motivasi dan Inspirasi, Tip Pemasaran Bisnes, Tip Perniagaan
 

Ruangan Komen

 • Percuma! Dapatkan 50 Idea Pemasaran Luarbiasa Disini

 • Maklumat Anda Selamat Bersama Kami.

 • Post Terkini
 • Sertai Alumni Dr. Azizan Osman (Facebook)
 • Kategori
Hak Cipta Terpelihara 2017 © Richworks International Sdn. Bhd.
Open Chat
1
Close chat
Hello! Thanks for visiting us. Please press Start button to chat with our support :)

Start