Dr Azizan Osman

Usahawan, Penulis, Mentor Perniagaan & Pemasaran

Dr Azizan merupakan penulis buku terlaris Magnet Kekayaan & Kejayaan, Kuasai Pemasaran Rahsia Menarik Pelanggan, 21 Formula Hidup Luar Biasa, Kenapa Saya Mahu Anda Berjaya dan terkini buku Mudahnya Berniaga. Beliau juga telah bekerjasama menulis buku Beat The Curve dengan perunding motivasi bertaraf dunia, Brian Tracy yang dilancarkan di Amerika Syarikat pada Januari 2016.

Pengalaman luas beliau di dalam perniagaan, pemasaran, pengiklanan serta keusahawanan bukan sekadar terbukti berjaya membangunkan organisasi beliau sahaja, malah pengalaman itu dijadikan ilmu untuk dikongsikan bersama orang ramai di dalam bidang kejurulatihan dan pembangunan usahawan di Malaysia sejak 2008.

Sebagai pencetus fenomena baru keusahawanan terutamanya dalam kalangan bumiputera, seminar beliau yang dihadiri lebih 650,000 peserta dalam tempoh 8 tahun terbukti berjaya melahirkan ribuan usahawan dan ramai kini mencapai tahap jutawan. Fenomena ini kian membesar selepas semakin ramai yang berminat untuk menceburi bidang keusahawanan, pelaburan dan mempelajari ilmu membina kejayaan di dalam kehidupan serta meningkatkan tahap kewangan.

Seminar anjuran beliau di bawah syarikat Richworks International pernah mendapat pengiktirafan Malaysia Book of Records sebagai penganjur seminar motivasi terbesar di Malaysia.

Dr Azizan juga adalah Pengasas dan Pengerusi Eksekutif untuk Kumpulan Syarikat Richworks. Beliau berpengalaman di dalam industri pengiklanan dan perunding strategi pemasaran sejak 2001 serta mengetuai pengurusan portfolio kempen pemasaran bagi organisasi gergasi dan syarikat multinasional dalam pelbagai bidang telekomunikasi ke bidang perbankan.

Beliau turut terlibat di dalam program pembangunan dan latihan ramai usahawan di dalam organisasi beliau sebelum membuat keputusan untuk membina agensi pengiklanan berakreditasi 4A iaitu ABC Mediaworks Sdn Bhd (sebuah syarikat kumpulan Richworks) bermula tahun 2008.

Selain industri pengiklanan dan pemasaran, Richworks juga terlibat di dalam bidang pelaburan hartanah, perundingan perkhidmatan korporat, pendidikan dan latihan keusahawanan serta mewujudkan sebuah kolej pendidikan dan latihan keusahawanan bertaraf diploma untuk lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang beroperasi di Shah Alam, Selangor.

Beliau tidak percaya terhadap persepsi membina perniagaan yang berjaya memerlukan kelulusan tinggi kerana baginya yang bermula dari bawah, ia belum menjamin mampu membina perniagaan yang berjaya. Beliau sendiri bermula dari bawah dan kini berjaya membina perniagaan sehingga mencapai status jutawan pada 2006.

Namun beliau sangat percaya dengan pembelajaran sepanjang hayat dan sangat menggalakkan semua anak didiknya untuk menuntut ilmu kerana beliau yakin semakin tinggi ilmu yang kita ada, semakin tinggi tahap kejayaan yang boleh dicapai

Anugerah & Pencapaian

 

Tarikh Anugerah:

17 October 2017

Dianugerahkan Oleh:

Yayasan Usahawan Malaysia

Anugerah:

SME & Entrepreneurship Business Award 2017-2018 Premier Edition “Master Entrepreneur Creators”

 

Tarikh Anugerah:

29 October 2017

Dianugerahkan Oleh:

International Coach Guild (ICG) Australia

Anugerah:

  • Credentialed Master Coach (CMC) untuk Dr Azizan Osman
  • Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd bagi kategori Approved Business Mentorship Provider
  • Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd – Level I Recognised Course
  • Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd – Level II Recognised Course
  • Certificate of Recognition, Richworks International Sdn Bhd – Level III Recognised Course
  • ICG School Recognised Plaque

 

Tarikh Anugerah:

24 November 2017

Dianugerahkan Oleh:

Entrepreneur Insight, Malaysia

Anugerah:

The 100 Most Influential Young Entrepreneurs (The 100 MIYE) 2017


Tarikh Anugerah:

15 December 2017

Dianugerahkan Oleh:

ASIA HALAL BRAND AWARDS

Anugerah:

ASIA HALAL BRAND AWARD – Best Business Mentorship Provider

 

 

Hak Cipta Terpelihara 2019 © RichWorks International Sdn. Bhd.